Cultureel erfgoed onder water

Gezonken schepen, ondergelopen steden, verloren beschavingen: de zeebodem is het grootste museum ter wereld. Iedere archeologische vindplaats onder water vormt een tijdscapsule die inzicht geeft in onze geschiedenis.
Plundering door schattenjagers en onwetende toeristen vormt een ernstige bedreiging voor deze cultuurschatten. Veel kennis over het verleden gaat zo verloren.
UNESCO zet zich in voor de internationale bescherming van het erfgoed onder water. Want het erfgoed in wereldzeeën is van ons allemaal. Help mee door een verantwoorde omgang met erfgoed op vakantie.
Duiken naar archeologische vindplaatsen onder water is een spectaculaire ervaring. Maar zorg ervoor dat objecten onaangeraakt blijven liggen zodat iedereen, nu en in de toekomst, ervan kan genieten.

Пікірлер: 6

  • @adriefaasse2552
    @adriefaasse25523 жыл бұрын

    Het maritieme erfgoed hoort niet op de zeebodem te blijven. 1: wegrotten en wegroesten 2: kan overspoeld worden door zand als gevolg van zeestromingen 3: Door amateur duikers worden bijzondere erfgoed mee genomen. 4: Vaak ook het argument is er: de doden met rust laten, mooie gedachte, echter de zielen gaan direct naar het hiernamaals na het overlijden. 5: Dit zou wereldwijd moeten gelden, zodat mensen groot en klein kunnen genieten van de historische voorwerpen in veilig in musea.

  • @jakobvanklinken

    @jakobvanklinken

    Жыл бұрын

    Maar is het zo simpel? 1: bovenwater zullen veel van die objecten ook vergaan 2: Dit verschilt natuurlijk per locatie, maar veel van deze wrakken liggen er nogsteeds omdat het zo diep in de zee redelijk stabiel is 4: Dat is JOUW idee over wat er in het hiernamaals gebeurt, veel mensen hebben hier andere ideeën over, en zouden dat helemaal niet ok vinden. Je moet rekening houden met dit soort dingen in internationale politiek, tenminste tegenover de cultuur waarbij het schip hoort, en het land waar het naartoe zou gaan. 4b: Dit wordt ook zo snel ingewikkeld! Bv: een 16e eeuws schip uit Amsterdam, gestrand bij Kaapstad, met artefacten uit Java - bij wie hoort dat nu? Wie mag het opgraven/exposeren, en wie krijgt de rekening? En als jouw grootvader erin ligt, zou je het nogsteeds willen dat het in een museum expo staat? 5: Er is al heel lang een discussie over de museacollecties in het westen, waar veel rijkdom van de wereld is verzameld - kan iedereen het dan zien? Je hebt het dan eigenlijk over de mensen die zich een 20 pond ticket kunnen veroorloven om The British Museum in te gaan, niet "iedereen ter wereld" Bovendien zijn de meeste artefacten van musea opgeslagen in een depot, niet te zien voor het grote publiek. Van het British Museum van net bijvoorbeeld, is maar 6% van de collectie op schouw. De rest is allemaal in dozen en kisten opgeborgen. Dan heb ik nog liever dat 't alleen te zien is voor duikers in het diepe, vind je ook niet?

  • @stijnmoerkens4401
    @stijnmoerkens44016 жыл бұрын

    Wow

  • @privestiniland
    @privestiniland2 жыл бұрын

    Raar filmpje

  • @willymulder3839
    @willymulder3839 Жыл бұрын

    Lijkt meer een filmpje van de overheid, belangenverstrengeling.