Cu Damian Anfile prin Bucurestiul Evreiesc!

Пікірлер: 268

  • @bernardwechsler4595
    @bernardwechsler459515 күн бұрын

    M-am nascut pe Dudesti la numarul 142 (vizavi de scoala Ciocanul si de stadionul Macabi) in 1937. Am trait in cartier 30 de ani, prin Dudesti si Vacaresti, unde aproape fiecare strada avea o sinagoga sau o baie rituala. Dupa marea daramare ceausista de dupa cutremur, strazile au disparut, si acum sunt numai blocuri socialiste. Curtea mea mai exista, desi nu pot intra sa vad ce a mai ramas din casa noastra. Curtea adapostea cam 10 familii evreesti de o saracie greu de imaginat. Casele nu aveau electricitate sau canalizare, iluminam cu lampi de gaz si aveam un singur closet cu doua cabine pentru 20 de persoane, o singura cismea in curte care ingheta iarna si ne incalzeam cu lemne la un godin de fonta. Mama mergea la o sinagoga de pe strada Judetului, care nu a fost daramata, dar este inchisa din lipsa de enoriasi. Cartierul a inceput sa decada ca urmare a emigrarii masive a populatiei locale in anii '60 - '70. Din Bucurestiul evreesc asa cum l-am cunoscut eu au mai ramas trei cimitire (Giurgiului, Spaniol si Filantropiei), doua sinagogi active, teatrul evreesc (?) si in rest mai nimica. Va fi interesant de urmarit programul d-lui Damian Anfile.

  • @SandyBlu

    @SandyBlu

    15 күн бұрын

    Au bagat tiganii care au transformat cartierul in shit … au ars giurgiuvele in mijlocul caselor iarna si mirosea a urina si rahat … m am nascut pe Lanariei 6 si am petrecut copilaria pe Papazoglu mai ramasese cate ceva dar era mixt si in decadere dar inca mai era ceva

  • @ninaninchen1118

    @ninaninchen1118

    15 күн бұрын

    Multumesc f interessant. Treceam prin Dudesti prin anii 69-83 cind stateam in balta Alba, cu tranvaiul 18, si 19 Autobus 34 cred

  • @MariusH242

    @MariusH242

    15 күн бұрын

    Cred ca aveți nenumărate povești. V-as asculta cu drag. Multă sănătate!!

  • @bernardwechsler4595

    @bernardwechsler4595

    15 күн бұрын

    @@ninaninchen1118 De autobuz nu imi amintesc, dar cu tramvaiele 18 si 19 am mers la scoala, si mai tarziu la universitate. Din Dudestiul de care vorbiti a mai ramas doar depoul de tramvaie la un capat, piata Vitan cu vechea posta din caramida rosie pe la mijloc si apoi mai nimic, doar blocuri ceausiste. Cartierul isi avea farmecul lui, ca atatea alte raioane ale orasului care au cazut jertfa zelului destructiv al anilor 80. Multumesc de amintiri, la varsta mea este o parte importanta a ceea ce suntem.

  • @milutzuk

    @milutzuk

    15 күн бұрын

    Ok... si tu ma dezamagesti. Reformulez: sunt un roman in cautarea unui evreu nascut in Romania si care sa nu stie sa scrie corect romaneste, iar tu nu te incadrezi in profilul cautarii mele. Pentru ca in acest moment gluma ar trebui sa fie evidenta, voi merge mai departe spre a spune ca nu pricep un lucru: inteleg sa fii un roman care a evitat scoala si acum are dificultati in a inchega, din cuvinte corect articulate, 3-4 fraze si apoi sa dai vina pe evrei pentru tot raul care ti se poate intampla. Dar nu inteleg sa fii un Antonescu, spre exemplu, o persoana antrenata pentru a fi un bun lider, care, implicit, are o intelegere profunda a rolurilor celor de sub comanda sa, si sa-ti treaca prin cap sa trimiti evreii in lagare. Si daca esti un Ceausescu, chiar nu te poti uita la cat de mult au contribuit oamenii astia la societatea romaneasca, stiintific, cultural, financiar, din orice perspectiva doresti? Cat de talamb poti fi sa nu inveti nimic din exemplul personal al cuiva care doveste, cu propriile realizari, cat de pretioasa este educatia si sa-l doresti intr-un lagar sau vandut pe niste vaci ori pentru a acoperi o datorie de mizerie? (Datoria Romaniei in '81 era de 11 miliarde de dolari, ajustat la 2024, 38mld, azi am putea-o plati intr-un an fara sa ne doara prea tare; datoria era de mizerie, la fel si conducatorii nostri, precum si ideologia care ne "indruma" vietile.) In concluzie, inca nu am intalnit un evreu care sa-si bata joc de limba romana. Inca mai caut...

  • @user-zf6zt4op3p
    @user-zf6zt4op3p4 күн бұрын

    BRAVOOOOO dl Damian! Faci cinste României!!! BRAVOOOOO!!!

  • @nastasiafericite9941
    @nastasiafericite994115 күн бұрын

    Doamne ce frumoasă este cultura! Dacă ne-am folosi de cultură și am înlătura războiul, ce viață frumoasă ar fi pe acest pământ!FELICITĂRI DOMNILOR. Aceste emisiuni sau filmări, nu știu cum să le numesc, sunt singurele emisiuni care mă bucură!

  • @ancan5187

    @ancan5187

    15 күн бұрын

    Ce fel de cultura e aceasta in care nu ni se permite sa vizitam si noi aceasta frumoasa sinagoga, un monument cultural de exceptie in Bucuresti ? Avem voie sa o admiram doar de pe strada.

  • @ConstantinescuSorin

    @ConstantinescuSorin

    15 күн бұрын

    Puteti sa vizitati si inauntru

  • @user-gy6ts7po2z

    @user-gy6ts7po2z

    15 күн бұрын

    ce frumoasa este subvertirea si parazitarea altor tari in detrimentul populatiei native.

  • @ancan5187

    @ancan5187

    14 күн бұрын

    @@ConstantinescuSorin , nu mi s/a permis, domnul spunea ca nu e voie

  • @victoritaboita1585

    @victoritaboita1585

    14 күн бұрын

    Ce fel de cultura? Evreiasca! Ei au voie peste tot, noi si la noi in tara, unde vor ei! ​@@ancan5187

  • @oliviugavrilescu
    @oliviugavrilescuКүн бұрын

    O placere sa il ascult de domnul gabbai. O enciclopedia care face onoare comunitatii evreiesti.

  • @sergiufischman1002
    @sergiufischman100214 күн бұрын

    😂Eu sunt unul din supravietuitorii Pogromului legionar din Bucuresti din 1941 si am locuit pe strada Aurora 54 care a fost distrusa de Ceausescu !! Va multumesc din tot sufletul pentru toata dedicatia si efortul D-voastra de a presenta o parte din viata zbuciumata a evreilor Bucuresteni !!

  • @gheorghianbogdanmihai3164

    @gheorghianbogdanmihai3164

    14 күн бұрын

    si ce e de ras?

  • @circoloco1160

    @circoloco1160

    14 күн бұрын

    Ce ti au facut ma legionarii ? 😂

  • @ancachedica4374

    @ancachedica4374

    13 күн бұрын

    MULT respect și considerație!

  • @user-ve6lj3sw9x

    @user-ve6lj3sw9x

    11 күн бұрын

    Va mulțumesc pt comentariul dv și pt ca ați împărtășit experiența dv. Va dorim sănătate multă și binecuvântări dv și familiei ! ❤

  • @user-jd4lf3sr2k

    @user-jd4lf3sr2k

    11 күн бұрын

    Cred ca stai prost cu memoria istorica

  • @onemanvideoproduction2
    @onemanvideoproduction28 күн бұрын

    Tare prezentatorul bisericii evreiesti. La nivelul domnului Anfile.

  • @nmd33
    @nmd3313 күн бұрын

    Fiind zona copilariei mele, nu am cum sa nu privesc cu nostalgie si lacrimi in ochi editia aceasta. Mult respect si multumiri pt munca dumneavoastra!

  • @constantindinu1206

    @constantindinu1206

    7 күн бұрын

    Te înțeleg

  • @user-ve6lj3sw9x
    @user-ve6lj3sw9x11 күн бұрын

    Cât de frumos e Templul Coral și cât de frumoasa și plină de istorie este Sinagoga de pe strada Alexandru Șafran! ❤❤ Le-am vizitat pe amândouă dar cu cata placere am revăzut împreuna cu dv ! Mulțumim! ❤

  • @marialuminitaionescu1948
    @marialuminitaionescu194813 күн бұрын

    Mulțumesc mult pentru material, m am născut în București, pe Calea Moșilor colt cu Popa Petre într un bloc cu locatari majoritari evrei care au emigrat pe la 1970,la școală am avut colegi evrei, paticipam la toate sărbătorile lor ! Omeni buni și educati le păstrez o frumoasa amintire.

  • @ionelghiorghita688

    @ionelghiorghita688

    4 сағат бұрын

    Păcat că ne-au băgat in pușcării toată elita interbelica....

  • @user-qn5fg1hl5r
    @user-qn5fg1hl5r2 күн бұрын

    Excepțional!!din tot sufletul,felicitări realizatorilor!

  • @myka2.0
    @myka2.013 күн бұрын

    Domnilor m.am născut, am crescut, am învățat cu evrei pe lângă Cimitirul Evreiesc....ce amintiri frumoase!!!Mulțumesc Frumos !!!!!!

  • @marius.omaciu.marius2889
    @marius.omaciu.marius288915 күн бұрын

    Sunt sotia lui Marius! Doamne cat Esti de Mare! Am trait pe strada Haiducul Bujor. A disparut de pe harta Bucurestilor. O superbitate de cartier si constructii extrem de solide. Am plans in seara asta stiind ca am ajuns in blocuri, trecand prin noroaiele din santiere. Erau case cu spatiu verde in interior, balustrada de bronz pe casa scarii, clante de bronz, trepte de marmura....Nu voi uita niciodata mozaicul tipic englezesc alb-negru, inaltimea camerelor, camerele despartite cu usi care se retrageau, baile erau bai, toaletele facute pe tipicul francez. Chiar am plans la acest episod! Ai mei au fost trimisi in bloc comunist, iar eu, dupa 20 ani am ales sa stau cu chirie....pe Popa Nan. Parca m-a chemat amintirea copilariei!!!

  • @user-ve6lj3sw9x

    @user-ve6lj3sw9x

    11 күн бұрын

  • @mihailgalateanu9427

    @mihailgalateanu9427

    9 күн бұрын

    1:55 am învățat la SC 93 fosta moria

  • @ionelghiorghita688

    @ionelghiorghita688

    4 сағат бұрын

    ​@@mihailgalateanu9427și eu, 3 clase. S-a transformat în "Atelier școală Matei Basarab" in '71.

  • @vioreldinca8580
    @vioreldinca858015 күн бұрын

    Bravo DOMNILOR meritați toate aprecierile din lume. Mulțumesc

  • @2nasoare845
    @2nasoare84514 күн бұрын

    Beton Constantinescu asta ,sa aiba asemenea idei ! Sa restaureze memoria unei natii ! Wow ! De dl.Anfile ,ce sa mai zic? Genii ,in slujba memoriei tarii ! Multumiri !

  • @anticariataudio
    @anticariataudio11 күн бұрын

    Mulțumesc domnilor pt lectia de cultură

  • @avisonntag611
    @avisonntag61115 күн бұрын

    Un podcast frumos si interesant, amintiri pentru evreii care au trait sau mai traiesc din Bucuresti si pentru intreaga lume. Sorin si Damian stima si mult respect pentru prezentarea Cartierului Evreiesc din Bucuresti!🥰

  • @Tzestolini
    @Tzestolini9 күн бұрын

    Foarte bun episod, ar merita o discutie mai larga despre istoria evreilor, inclusiv cea a evreilor din Romania 😀

  • @bogdanpostelnicu5496
    @bogdanpostelnicu549615 күн бұрын

    Interesant si acest tur al Cartierului evreiesc . Din pacate s-a acoperit mai putin de jumatate din acest cartier ... Sunt lucruri foarte interesante si de partea cealalta a Bulevardului Mircea Voda . Sper sa existe si partea a doua a acestui vlog in care sa intrati efectiv in zona de case a acestui cartier evreiesc . Mult spor in tot ceea ce va propuneti !

  • @emiliapop8949
    @emiliapop894915 күн бұрын

    Foarte frumoasa Sinagoga Coral, o adevărată citadela. Mulțumim dl. Sorin și Damian pentru plimbarea prin o parte a istoriei Bucureștiului.

  • @ancan5187

    @ancan5187

    15 күн бұрын

    Este foarte frumoasa, dar evreii nu ne permit sa o vizitam. Nu inteleg aceasta ura impotriva romancelor.

  • @GabiMiron7

    @GabiMiron7

    14 күн бұрын

    ​@@ancan5187din contra , iubesc româncele ❤🎉

  • @adelababoi5125

    @adelababoi5125

    8 күн бұрын

    Exista zile ale "portilor deschise". ​@@ancan5187

  • @anisoaradanciulescu1457
    @anisoaradanciulescu145715 күн бұрын

    Super tema .Să fiți sănătoși.Foarte interesant,plin de istorie.Felicitari!!

  • @user-ve6lj3sw9x
    @user-ve6lj3sw9x11 күн бұрын

    Nu l-am cunoscut pe Marcel Drăghici de la Teatru Evreiesc. Dar cu câta plăcere l-am descoperit! ❤ Câta finețe și câta simțire am găsit in gândurile sale, in sufletul sau ! Dl Drăghici are dreptate, evreii parca simt mai românește decât noi. Am fost in Israel in comunități de evrei de origine romană si pt prima oară in ultimii aproape 40 de ani, m-am simți cu adevărat acasă. In Israel, cu acei oameni, m-am simțit mai acasă decât acasă.

  • @ionelghiorghita688

    @ionelghiorghita688

    5 сағат бұрын

    Am avut un client Draghici pe nume, se declara evreu adevărat, zicea, nu jidan (l-am citat).

  • @user-dm9qs5ij7b
    @user-dm9qs5ij7b4 күн бұрын

    Am vazut cu intarziere acest vlog dar trebuie sa va transmit faptul ca m-a impresionat extraordinar. Un vlog exceptional, cu oameni deosebiti, cu umor, istorie, lucruri inedite, sare si piper. Felicitari pentru ideee, pentru efort si pentru rezultat!

  • @razvan990
    @razvan99014 күн бұрын

    bravo BO$$ , asteptam sa vad si asta , bine prezentat de fantasticul DAMIAN , cea mai buna echipa , Damian si Sorin 👍

  • @stefanalexandrucojocaru1789
    @stefanalexandrucojocaru178913 күн бұрын

    De menționat că evrei au fost încetățeniti mai târziu deoarece mulți dintre ei au venit mai târziu la 1803 erau în Moldova 15000 de evrei, și în Valahia 4000 la 1859 erau în Moldova 118,000 de evrei iar în Valahia 9000 de evrei concentrați în special la București. De ce a fost creșterea a evreilor mulți au plecat din Galitia o regiune foarte săracă a imperiului austriac renumita pentru foametea de acolo și au venit în alte țări unii în America alții în România, de aceea foarte mulți nu aveau cetățenie pentru că erau veniți pe la mijlocul secolului XIX veniți recent tatăl lui Max Auschnit președintele uzinelor Reșița tatălui pe nume Ozias era născut în Galitia și de copil a venit în România

  • @A2006DY

    @A2006DY

    11 күн бұрын

    Au venit intr-o tara in care au facut ce au vrut fiind foarte uniti si dornici de a face bani.Romanii care popor ospitalier si dezbinat de veacuri ,cu o cultura rudimentara nu i-a bagat in seama.Si anii trec..

  • @maryb8959

    @maryb8959

    3 күн бұрын

    ⁠@@A2006DYNa si ce vrei sa zici cu asta?Ei au adus cunoștințe noi si au contribuit la economia țării!Au lăsat totul aici când au plecat!! Si oricum Dumnezeu le -a promis cu mii de ani in urma ca ii v-a aduce in tara lor din toate colțurile pamantului! Da te-as întreba cum au contribuit romii la dezvoltarea României?Au pleca evreii,au plecat sași,au plecat nemtii,imediat casele lor au fost invadate si ocupate de țigani!Cum arată acum Bucureștiul plin cu romi?Asta îți place?

  • @ionelghiorghita688

    @ionelghiorghita688

    4 сағат бұрын

    ​@@maryb8959romii au fost dintotdeauna prieteni și parteneri ai evreilor in periferiile târgurilor, unii cu furatul și cersitul, ceilalți cu înșelatul și corupția, cu toții traind din munca țăranului roman că doar nu produceau ei ceva (excepție meseriasii de lux care munceau pentru elita lor).

  • @user-ve6lj3sw9x
    @user-ve6lj3sw9x11 күн бұрын

    Cât ce impresionanta a fost istoria cu Jozica, spusa de dl Galateanu ! ❤ Am simțit emoția și lacrimile lui Jozica pe fata mea.

  • @eumis007
    @eumis00715 күн бұрын

    Am stat până la ceas târziu din noapte să văd întreg turul vostru prin capitală. Din nou extrem de interesant și cu foarte multe lucruri noi de aflat sau de reamintit. Felicitări!

  • @bacaluiry929
    @bacaluiry92915 күн бұрын

    Foarte frumoasă tema ,de astăzi... în zi de mare sărbătoare.Multă stimă!!

  • @valericapavelescu1160
    @valericapavelescu116014 күн бұрын

    Minunată prezentare. L-am avut profesor la facultatea de stomatologie de profesorul Nicolae Cajal. Asa de tare m-am bucurat ca a fost amintit. Dumnezeu să îl odihnească.

  • @ancachedica4374

    @ancachedica4374

    13 күн бұрын

    Domnul profesor Cajal a fost un nume de referință în Microbiologia românească. Mult, mult respect!

  • @user-ve6lj3sw9x
    @user-ve6lj3sw9x11 күн бұрын

    Dl Galateanu e un bun cunoscător, o adevarata enciclopedie și un suflet f bun. Mi-aș dori sa am ocazia sa vorbesc cu dansul. Sau sa îl aud povestind. ❤

  • @corinapopescu-petre8255
    @corinapopescu-petre825514 күн бұрын

    Născută și crescută in București și nu am stiut de Templul Coral. O minunăție arhitectură și un locaș plin de istorie. Vă mulțumesc pentru acest documentar. Hut ab.

  • @emiliapetcu4776
    @emiliapetcu477615 күн бұрын

    Domnul Galateanu , un om super! Felicitari domnilor pentru tot ce ne aŕatati!

  • @elenaromano64
    @elenaromano647 күн бұрын

    Ce minunat și educativ vă mulțumesc pentru prezentare !

  • @nicoletacojocaru8528
    @nicoletacojocaru852814 күн бұрын

    E.isiune foarte frumoasa si interesanta.M. am nascut incartier rul evresc am trait printre ei ,30 de ani ,.Respect deosebit pt.ei,erau niste oameni deosebiti.

  • @mariastejereanu
    @mariastejereanu8 күн бұрын

    Felicitari!!! Interesant. Podcast de exceptie. Ce sa spun? Aveti atatea podcasturi nemaipomenite.❤

  • @alinenache2866
    @alinenache286615 күн бұрын

    O tema foarte importanta! Multumim!

  • @oshoyle7193
    @oshoyle719313 күн бұрын

    Buna ziua stimabili domni🎩! La cat mai multe vloguri/documentare cu stimabilul Damian Amfile. Foarte mult conteaza baritoul pe care il are, este placut sa fie ascultat si structureaza extraordinar de bine informatiile.

  • @balanovcornelia3528
    @balanovcornelia352810 күн бұрын

    Sunteți superbi,nu am găsit un alt cuvânt.

  • @mariaelenafoote4819
    @mariaelenafoote481914 күн бұрын

    Aplauze la scenā deschisā! Multumiri pentru videoclip! Cu drag, Mena 🇬🇧🇷🇴🤗👏🌹❤️💁‍♀️

  • @Rodolfo51233
    @Rodolfo5123314 күн бұрын

    תודה!

  • @ottoodell_dell
    @ottoodell_dell15 күн бұрын

    Foarte frumos , shi interesant . Limba idish seamānā foarte bine cu germana mai veche , ascultînd pe vremuri , chiar m - am mirat cît de mult am întzeles...

  • @ionbularca5658
    @ionbularca565814 күн бұрын

    Frumoasa și deosebită aceasta prezentare și sinagoga.

  • @valericapavelescu1160
    @valericapavelescu116014 күн бұрын

    Ce frumos ca l-ai pomenit și pe Domnul Coposu. L-am cunoscut. Am și acum carnetul de partid de la PNT organizația muncitorească din 1990.

  • @elocventa.stabila6595
    @elocventa.stabila659514 күн бұрын

    ...și noi suntem din ce in ce, cei mai buni urmăritori a lecțiilor de istorie. Mulțumim! Urmărim din RMoldova

  • @marcel70marci72
    @marcel70marci7214 күн бұрын

    Un memorial despre adevarul istoric al românilor stramutati din România in Ungaria imprastiati si fortati sa si schimbe numele si religia, pe teritoriul Ungariei pe când ??

  • @carmenroxanaarseni8968
    @carmenroxanaarseni896815 күн бұрын

    Felicitări pentru emisiune!

  • @MagdaPete-BNR
    @MagdaPete-BNR15 күн бұрын

    Sunteți o binecuvintare pentru noi cei ce nu cunoaștem bine Bucureștiul, chiar dacă suntem născuți aici de 4 generații.

  • @I.Ionescu
    @I.Ionescu15 күн бұрын

    Foarte interesanta tema emisiunii, felicitari!! Ar fi interesant, cred, de aflat de ce exista aceasta ura intre doua culturi care se aseamana foarte mult si anume cea araba si cea ebraica.

  • @ionelghiorghita688

    @ionelghiorghita688

    4 сағат бұрын

    E, ca ăia doi de se ceartă pe strada dar de fapt ei s-au înțeles să-ți fure portofelul! 😅

  • @danmihailescu1375
    @danmihailescu137515 күн бұрын

    Multumim pt acest video,,,f interesant.

  • @oshoyle7193
    @oshoyle719313 күн бұрын

    Ma bucur ca acest stimabil domn evreu-român spune : Patria. De acesti oameni este nevoie sa fie, sa rămână in Țară pe care au construit-o alaturi de tot neamul românesc. Cinste dumnealui

  • @bogdanbaluta4202
    @bogdanbaluta420211 күн бұрын

    Ne-a dat Dumnezeu un Damian Anfile si nu stim ce sa facem cu el.

  • @adrianenache2627
    @adrianenache262715 күн бұрын

    Mulțumim ! Vă rog continuați cu aceste proiecte .

  • @marianinamihai149
    @marianinamihai14915 күн бұрын

    Mulțumiri..mulțumiri..foarte interesant tot ce prezentați!

  • @cocodr4860
    @cocodr486015 күн бұрын

    Ca aşezământ şcolar existã din 1898, când în localul scolii funcţiona şcoala comercialã ” Max Aziel - Cultura” a comunităţii evreieşti din Bucureşti. Această şcoală cu grad de liceu, a existat până în iunie 1948 când prin “reforma învăţământului” şcoala a fost etatizată şi transformată în şcoală mecanică tehnică. De atunci şi-a păstrat acest profil, chiar dacă de-a lungul timpului denumirea şcolii a suferit modificări. Clădirea şcolii a fost construitã în anul 1896, ulterior fiind adăugate mai multe clădiri anexe: sala de sport, atelierele şcolare, laboratoarele de electronică şi electrotehnică.

  • @user-qn5fg1hl5r
    @user-qn5fg1hl5r2 күн бұрын

    Excepțional!!

  • @ancachedica4374
    @ancachedica437413 күн бұрын

    🎉Super!

  • @mihaimihai7177
    @mihaimihai71778 күн бұрын

    Ia-ți taiat microfonul micuțului rabi chiar când zicea lucruri interesante. Oricum a fost plin de informații despre cultul mozaic de care puțini știau. De vizitat sinagoga!

  • @IoanTepes
    @IoanTepes14 күн бұрын

    Foarte interesant Păcat ca nu ați vizitat Muzeul evreiesc ca e o adevărată minune.

  • @stefanalexandrucojocaru1789
    @stefanalexandrucojocaru178913 күн бұрын

    În secolul XIX din cauza înăspririi condițiilor economice din Galitia mulți evrei au venit în tarile române în număr mate era o zonă bună în plină dezvoltare, comerțul cu grâne inflorea gratie muncii harnicilor țărani români. Orașele se dezvoltau meșteșugari și comercianți români dezvoltau AFACERI prospere, Bucureștiul era renumit pentru tabacari lui care făceau piei de bună calitate și mulți evrei în căutarea unei vieți mai bune au venit aici și împreună cu români au ajutat la dezvoltarea economiei românești

  • @ionelghiorghita688

    @ionelghiorghita688

    5 сағат бұрын

    Mda, doar că la fiecare familie de țărani care munceau mai venise una de evrei care trăiau din aceeași muncă.

  • @ricaalisa4697
    @ricaalisa469713 күн бұрын

    Ce frumosasă biserică

  • @gabrieligna9552
    @gabrieligna955215 күн бұрын

    Foarte interesant , mai astept video-uri despre religii

  • @Marius_777
    @Marius_77715 күн бұрын

    Aștept cu nerăbdare podcastul dumneavoastră ! 🫡

  • @sorincamner4200
    @sorincamner420013 күн бұрын

    M-am nascut la Spitalul Caritas si-am copilarit, pana in 1982, aproape 18 ani, pe Str. Intrarea Faurari, vis-a-vis de Cinema Flacara, zona daramata astazi.

  • @solomondoina8276
    @solomondoina827615 күн бұрын

    Tot respectul, domnilor!!!❤❤❤

  • @gabrielvanea4325
    @gabrielvanea432514 күн бұрын

    Damian, ești un geniu!

  • @user-he8bj4fm3r
    @user-he8bj4fm3r15 күн бұрын

    Felicitări!

  • @marilenastanculeanu2573
    @marilenastanculeanu257315 күн бұрын

    Mulțumim pt ce ne arătați vă urmăresc cu mult respect și admirație așteptăm următoarele vizionari vă mulțumim

  • @milin6656
    @milin665611 күн бұрын

    Pai și Hanul Gabroveni?

  • @andreimaian5676
    @andreimaian567611 күн бұрын

    Gott mit uns

  • @anoldladysiest
    @anoldladysiest3 күн бұрын

    ttps://kzread.info/dash/bejne/oniWqM2Og6jPos4.html DOAMNE, CATE NU STIM DIN ISTORIA POPORULUI SI TARAMULUI NUMIT ROMANIA !!!! Excelent LECTIE ! Multumesc !Mi-ati deschis o noua fereastra ! BRAVO ! In fineaud despre o religie care nu face prozelitism ! Tot respectul ! Chestia asta imi sta in gat :"CREZI CE SPUN EU ! e CORECT DOAR CUM SPUN EU !" EU am dreptul sa cred sau NU ! Mai bine stau acasa si cred asa cum simt eu !

  • @spottdro55el18
    @spottdro55el1815 күн бұрын

    O incursiune in lumea de altadata si actuala a evreilor bucuresteni. Mi-a placut ca a fost mentionata si sinagoga din Rm. Valcea, a carui comunitate si cimitir am documentat-o de placere, dar sinagoga in sine am descoperit-o fizic ca si locatie (astazi nu mai exista fiind demolata de autoritatile comuniste), dar nu am reusit sa gasesc o poza cu ea, in schimb am aflat acum despre macheta. Pacat ca nu a continuat prezentarea lor, poate o vedeam, dar asa mi s-a oferit prilejul sa vizitez Templul Coral si pentru acest motiv. Nu stiu de ce am crezut ca Templul Coral este de tip sefard si nu ashkenaz, probabil m-a pacalit stilul arhitectural. Mister elucidat! Minunat episodul si multumim pentru doza de istorie locala si implicit nationala.

  • @danielaanghel319
    @danielaanghel31915 күн бұрын

    Stima si respect! ❤

  • @georgegabriel7766
    @georgegabriel776615 күн бұрын

    1:18:50 - daca-mi dati un leu va spun eu. Stereotipul clasic 🤣

  • @carmenroxanaarseni8968
    @carmenroxanaarseni896815 күн бұрын

    Parintele Gelu Bogdan trăiește și este la biserica Sfântul Gheorghe Nou.

  • @ElenaMelinte-ud8db
    @ElenaMelinte-ud8db15 күн бұрын

    Vă ador Vă admir ❤❤❤

  • @mirceapopescu2766
    @mirceapopescu276613 сағат бұрын

    Sper sa fie cat mai putini ovrei in Romania , daca se poate ZERO

  • @valericapavelescu1160
    @valericapavelescu116015 күн бұрын

    Super

  • @user-qp8xe3sx6h
    @user-qp8xe3sx6h15 күн бұрын

    😊SA INVATAM DIN GRESELI

  • @circoloco1160

    @circoloco1160

    14 күн бұрын

    Ce greseli ?😂

  • @orvo26
    @orvo2610 күн бұрын

    Ciudată intrarea in sinagogă fără acoperirea capului

  • @user-qp8xe3sx6h
    @user-qp8xe3sx6h15 күн бұрын

    Ce frumoasa aceasta Sinagoga.Pacat sa nu apreciembogatia diversitatii culturale❤

  • @doinabutnaru6537
    @doinabutnaru65379 күн бұрын

    Un potcast la Iași unde trei sferturi din populație erau evrei și o sută de sinagogi înainte de al doilea război mondial ( primul teatru din lume in limba ydis « Arborele verde»)! Felicitări pentru tot ce faceți!🙏🍀

  • @historybehindthemyth9892

    @historybehindthemyth9892

    8 күн бұрын

    Nu a fost niciodată trei sferturi (75%) din populația Iașiului de origine evreiască. A fost o treime (33%) din populația Iașiului de origine evreiască înainte de anii 30-40 (cel mai mare procent din orice oraș din România, motivul a fost izgonirea evreilor din Imperiul Țarist Rus și venirea multora dintre evrei în regatele românești, mai ales în Moldova în secolul 19).

  • @doinabutnaru6537

    @doinabutnaru6537

    7 күн бұрын

    @@historybehindthemyth9892 Da, nu trei sferturi din populație intradevar, ci jumătate din populație așa scrie într-un ghid turistic pe care l-am luat cu ceva ani in urmă in Franța ( scris in franceză)!🙏

  • @historybehindthemyth9892

    @historybehindthemyth9892

    7 күн бұрын

    @@doinabutnaru6537 Deja ai recunoscut că ai mințit, 50% nu e 75%. 50% din populația Iașiului au fost doar în anul 1899, după primele războaie mondiale (1914-1945) mulți evrei (un procent important) au plecat din Iași. Deci au fost 50% din populația Iașiului doar câțiva ani. Câțiva ani nu sunt destui să construiești un oraș întreg, o întreagă cultură. Iașiul a avut întăi de toate o cultură românească moldovenească, cultura dominantă nu a fost niciodată cea evreiască. Înainte de anul 1899 evreii erau în jur de o treime (33%). Înainte de jumătatea secolului 19 (circa 1850) și mai ales înainte de anul 1800 evreii erau mult mai puțin de 33% din populația Iașiului pentru că nu fuseseră izgoniți din Rusia Țaristă încă. Văd că ai încredere mai multă în ce scriu străinii (francezii în cazul tău) și ai un evident complex de inferioritate ca româncă, datele mele sunt citite din limba engleză.

  • @historybehindthemyth9892

    @historybehindthemyth9892

    7 күн бұрын

    @@doinabutnaru6537 50% nu e 75%. 50% din populația Iașiului au fost doar în anul 1899. După perioada 1914-1945 mulți dintrei ei (majoritatea chiar) au plecat din Iași. Deci au fost 50% din populația Iașiului doar câțiva ani. Câțiva ani nu sunt destui să construiești un oraș întreg, o întreagă cultură. Iașiul a avut întăi de toate o cultură românească-moldovenească, cultura dominantă nu a fost niciodată cea evreiască. Înainte de anul 1899 ei erau în jur de o treime (33%). Înainte de jumătatea secolului 19 (circa 1850) și mai ales înainte de anul 1800 ei erau mult mai puțin de 33% din populația Iașiului pentru că nu plecaseră din Rusia Țaristă încă. Văd că ai încredere mai multă în ce scriu francezii, nu românii. Datele mele sunt citite din limba engleză.

  • @historybehindthemyth9892

    @historybehindthemyth9892

    7 күн бұрын

    @@doinabutnaru6537 50% nu e 75%. 50% din populația Iașiului au fost doar în anul 1899. După prima parte a secolui 20, mulți dintrei ei (majoritatea chiar) au plecat din Iași. Deci au fost 50% din populația Iașiului doar câțiva ani (primii ani ai secolui 20). Câțiva ani nu sunt destui să construiești un oraș întreg, o întreagă cultură. Iașiul nu a avut niciodata o cultură majoritară a lor. Înainte de anul 1899 ei erau în jur de o treime (33%). Înainte de jumătatea secolului 19 (circa 1850) și mai ales înainte de anul 1800 ei erau mult mai puțin de 33% din populația Iașiului pentru că nu plecaseră din Rusia încă. Datele mele sunt citite din limba engleză.

  • @1967malice
    @1967malice14 күн бұрын

    Multumim.

  • @marcelgrebenisan2580
    @marcelgrebenisan258014 күн бұрын

    Îtrebarea este dacă aveți cartelă(...?😅)

  • @mariaoanca8638
    @mariaoanca863815 күн бұрын

    Frumos podcast

  • @gratielabirsa8735
    @gratielabirsa873515 күн бұрын

    Nu uitati Cernauti

  • @ungureanumonica3131
    @ungureanumonica313114 күн бұрын

    Și la Iași este o sinagoga evreiască in cartierul Târgul Cucu. Și doua cimitire evreiești în Cartierul Tatarasi lângă cimitirul Eternitatea și încă un cimitir evreiasc în cartierul Pacurari din municipiul Iași. ⛪️⛪️⛪️🕍🕍🪦🪦🪦🪦🪦🪦🕯🪬

  • @valericastefanmoscovici4172
    @valericastefanmoscovici417215 күн бұрын

    Prețuire domnilor !!

  • @Timmy-bruv
    @Timmy-bruv5 күн бұрын

    Damiane, ti-a-nchis gura domnul Gilbert 😄Glumesc (iar daca n-ai gustat gluma, sa facem precizarea ca nu-mi apartine; ea e culeasa din folclorul domnului Oprisan).

  • @andreeanicolae1013
    @andreeanicolae101314 күн бұрын

    Buna ziua! Ma numesc Nicolae Andreea si sunt studenta in anul 3 la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, din cadrul UBB Cluj-Napoca, mi am ales ca tema de licenta Analiza impactului socio-economic al industriei jocurilor de noroc. In timp ce imi cautam resurse, am urmarit un interviu cu dvs. in care ati mentionat teza de doctorat despre istoria jocurilor de noroc. Pentru mine este cam greu sa gasesc informatii pentru primul capitol( cel de legat de istoria jocurilor de noroc) si voiam sa va rog daca ati putea sa imi trimiteti teza dvs de doctorat as fi foarte recunoscatoare, si bineinteles ca toate informatiile extrase de acolo vor fi citate si adaugate la bibliografie! O consider o tema interesanta, de actualitate si care ar trebui expusa si analizata cat mai mult, din acest motiv imi doresc sa fie tema mea de licenta. Multumesc frumos!

  • @georgenitu2343
    @georgenitu234315 күн бұрын

    Revin cu un răspuns. Apele minerale erau în zona Timpuri Noi. Dovada că exista strada Apele Minerale.

  • @panaitflorinvalentin1371
    @panaitflorinvalentin137114 күн бұрын

    Multumim❤

  • @marcel70marci72
    @marcel70marci7214 күн бұрын

    Un podcast despre românii din Ardeal care au fost persecutati si ucisi in sec Xll-XlV de catre austro ungari ,pe cand ??

  • @historybehindthemyth9892

    @historybehindthemyth9892

    8 күн бұрын

    Total de acord.

  • @iliabrus434
    @iliabrus43414 күн бұрын

    Multumim

  • @DarieStefaniaMihaela
    @DarieStefaniaMihaela16 күн бұрын

    Bună ziua, vă așteptăm.

  • @Alexander10030
    @Alexander1003014 күн бұрын

    erau mai atractive tururile dinamice ,la pas pe strazi

  • @rodica4456
    @rodica445615 күн бұрын

    2 titani ai istoriei❤

  • @deceneudeceneu8908
    @deceneudeceneu890814 күн бұрын

    Galatiul se pare ca este templul proaspat restaurat si vezi tineri cu loloate

  • @adamstefan4501
    @adamstefan450115 күн бұрын

    multumim !

  • @bilaemil1621
    @bilaemil162114 күн бұрын

    Supeeeeeeeeeer tare..!!!!

  • @ciupercabogdan9959
    @ciupercabogdan995915 күн бұрын

    🤚🤚🤚🤚🤚🤚🤚🤚🤚❤❤❤❤❤❤❤❤

  • @bentonadams
    @bentonadams14 күн бұрын

    La Constanta a existat si un Templu Sefard superb (actualele ruine sunt de rit ashchenazi). Era pe strada Mircea cel Batran. Acum acolo este o parcare (iniante de asta a fost o statie GPL).

  • @user-ve6lj3sw9x

    @user-ve6lj3sw9x

    11 күн бұрын

    Păcat ca nu mai exista !