Citronsyracykeln

Läs mer om citronsyracykeln på ehinger.nu/undervisning/kurse...
Övningsuppgifter, gamla prov, laborationer m.m. finns på ehinger.nu/undervisning/kurse...
0:00 Introduktion. Vad som händer med acetyl-CoA
1:12 Vad som händer i citronsyracykeln
2:30 Steg 1. Bildning av citrat
3:56 Steg 2. Citraten omvandlas till isocitrat
4:07 Steg 3. Oxidation av isocitrat till α-ketoglutarat
5:21 Steg 4. Oxidaton av α-ketoglutarat till succinyl-CoA
6:16 Steg 5. Bildning av GTP/ATP
7:03 Steg 6-8. Elimination, addition och oxidation återskapar oxalacetat

Пікірлер: 58

  • @hannafalk6494
    @hannafalk64944 жыл бұрын

    Tack! Det här hjälpte mig få ett godkännt betyg i biokemi. Det du gör uppskattas väldigt!

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    4 жыл бұрын

    Tack själv, så roligt att jag kunde hjälpa dig med biokemin! 😊

  • @Dakugon
    @Dakugon4 жыл бұрын

    Tack, bror!

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    4 жыл бұрын

    Tack själv! 😊

  • @malinyamato2291
    @malinyamato22913 жыл бұрын

    Magnus, många som studerar medicin vid KI använder ditt material som pedagogiskt är av hög klass. Coronan har gjort så att de mesta tyvärr lagts på distans via Canvas och zoon men det blir som det blir av det -- ska snart tenta av min första 6p kurs där och har använt mycket av dina videor för att nöta in kunskapen --- tack för din hjälp?

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    3 жыл бұрын

    Tack själv, roligt att höra att mitt material också funkar på grundkurserna på läkarutbildningen! 😊 Och lycka till på din tenta!

  • @umeapiano

    @umeapiano

    3 жыл бұрын

    Kung är du Magnus! Vi alla älskar dig ❤️

  • @malinyamato2291

    @malinyamato2291

    3 жыл бұрын

    @@umeapiano Japp, hans matrial är det bästa av allt om man vill repetera gymnasiekemin inför plugg på univ. Jag klarade min första tenta pga Magnus.

  • @malteborjesson1298
    @malteborjesson12982 жыл бұрын

    I produkterna som bildas i produkt 3 finns totalt 6 väte men i isocitratet finns det bara 5 väte. Varifrån kommer det sista vätet?

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    2 жыл бұрын

    Kanske hade det varit mer korrekt att skriva att det bara bildas NADH (och inte H⁺), men eftersom "standardreaktionen" med NAD⁺ är att det bildas NADH + H⁺, och att det alltid finns vätejoner i en vattenlösning tillåter jag mig här att sätta in den extra H⁺.

  • @tessnordenberg8337
    @tessnordenberg83374 жыл бұрын

    Var oxideras kolen i acetyl-CoA till koldioxid? Som jag ser det så hänger just de 2 kolatomerna från acetyl-CoA med hela vägen i cykeln (i den grå markeringen) så var oxideras dom? Eller tänker man att de kommer oxideras i "nästa varv" i cykeln när de 2 kolen då fått positionen som är under den grå markeringen? Tacksam för svar :D

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    4 жыл бұрын

    Ja, ungefär så tänkte jag mig, att de oxideras "nästa varv". Men det är inte helt sant ändå, eftersom många av molekylerna som ingår i citronsyracykeln är helt symmetriska, och det spelar ingen roll om kolatomerna i den ena eller den andra änden oxideras. Det gäller citronsyra, succinat och fumarat, som är helt symmetriska.

  • @LinkSpets
    @LinkSpets Жыл бұрын

    Skriver gymnasiearbetet om cellandningen, och måste säga att dina videogenomgångar är en mycket stor och väluppskattad tillgång.

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    Жыл бұрын

    Tack ska du ha, det gör mig glad att höra att de är värdefulla! 😊

  • @antonpetersson7635
    @antonpetersson76354 жыл бұрын

    Tackkk Magnus, du är bäst!!! Jag har dock en fråga, hoppas det är ok, då jag har ingen annan att vända mig till. ”När en gas värms, så ökar volymen, ifall det är möjligt. Vad händer då med gasens densitet?

  • @EasyABC1230

    @EasyABC1230

    4 жыл бұрын

    Anton Petersson Om man kollar på formeln till densitet kan man se att densiteten minskar då volymen ökar: densitet = massa/volym. Molekylernas avstånd blir ju större när de värms upp och blir gas

  • @antonpetersson7635

    @antonpetersson7635

    4 жыл бұрын

    ABC123 ja jag löste men tack snälla!!

  • @Superfille10
    @Superfille102 жыл бұрын

    Hej! Totalformeln för citronsyra cykeln är: 2 Acetyl-CoA + 6 Nad+ + 2 FAD + 2 ADP + 2 Pi + H2O ==> 2 CoA + 4 CO2 + 6NADH + H+ + 2 FADH2 + 2 ATP. Vad kommer vattnet ifrån? Brukar inte vattnet vara på andra sidan som i kondensationsreaktioner (ADP + Pi ==> ATP + H2O). Tack för en bra video!

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    2 жыл бұрын

    Tack själv! 😊 Alltsammans sker i den vattenlösning som är i mitokondriens inre.

  • @hohohaihai7169
    @hohohaihai71693 жыл бұрын

    Magnus, från isocitrat till a ketoglutrat hur förvandlades HC till H2C. Jag fattar att nad reducerades och tog med sig två H vilket bildade en ketogrupp där nere och en kolatom och co2 i mitten gick också ut. Alltså i mitten det borde bara vara HC inte H2C??

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    3 жыл бұрын

    Det måste vara H₂C för att antal bindningar från C alltid ska vara fyra. Men det stämmer att reaktionsformeln inte helt balanserad. Jag har ju förenklat lite grann, och det viktiga är här att du ser att det avgår koldioxid, och att det frigörs väte och energirika elektroner.

  • @hohohaihai7169

    @hohohaihai7169

    3 жыл бұрын

    @@MagnusEhinger01 aha, tack så mycket Magnus. Kan ej beskriva med ord hur mycket du hjälper mig ❤❤

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    3 жыл бұрын

    @@hohohaihai7169 Ett "tack" räcker så långt! 😊

  • @abdehrouzeghol6719
    @abdehrouzeghol67193 жыл бұрын

    Hej! Jag läser kemi två, har fastnat på denna fråga skulle du kunna hjälpa mig med det. när glukos spjälkas bildas då citronsyra? Och använder citronsyracykel syrgas när CO2 bildas? Tack i för hand

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    3 жыл бұрын

    I första hand bildas puryvat (pyrodruvsyra) när glukosen spjälkas (i glykolysen). I citronsyracykeln oxideras kolatomerna i pyruvaten vidare till koldioxid. Men det är inte förrän i elektrontransportkedjan som det behövs syrgas för att fullborda förbränningen av glukosen. Du kan lära dig mer om elektrontransportkedjan i den här videogenomgången: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biokemi/elektrontransportkedjan-kemi-2.html

  • @abdehrouzeghol6719

    @abdehrouzeghol6719

    3 жыл бұрын

    @@MagnusEhinger01 ja tack. En litet fråga bara jag vet att citronsyracykeln sker i mitokondria men ekaxt vart i mitokondria äger den rum. Är lite förvirrad för vi har inre och yttre cellmembran på mitokondrian.? Tack

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    3 жыл бұрын

    @@abdehrouzeghol6719 Den sker nästan helt i det inre i mitokondrien, innanför det inre membranet. Steg sex (från 7:03 i videogenomgången), där succinat omvandlas till fumarat, äger dock rum i mitokondriens inre membran.

  • @sakoyahiadarwish5399
    @sakoyahiadarwish53992 жыл бұрын

    I steg 4 - vart får NAD+ två väte ifrån? Det är lika många väte hos ketoglutaratet och succinyl CoA?

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    2 жыл бұрын

    Vätena kommer ifrån kolatomen vid den sekundära hydroxylgruppen. Ytterligare väte som behövs finns alltid tillgängligt i form av oxoniumjoner i den omgivande lösningen, eftersom alla de här reaktionerna sker i vattenlösning.

  • @madeleineforsberg8091
    @madeleineforsberg80912 жыл бұрын

    Hej! Hur bildas oxalaceteten? Vart i kroppen vilket reaktion?

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    2 жыл бұрын

    För det första återbildas oxalacetaten kontinuerligt i citronsyracykeln. Sedan finns det en rad andra sätt som oxalacetat kan bildas på, till exempel genom deaminering/transaminering av asparginsyra eller att purvat får reagera med ATP och vätekarbonat. Reaktionerna sker i cellernas cytoplasma.

  • @isabelleribbing2840
    @isabelleribbing28404 жыл бұрын

    Hej Magnus! jag har kursprov i veckan och en instuderingsfråga är hur citronsyracykeln kan ske utan syre. Jag är i en kris och skulle verkligen uppskatta svar. Snälla hjälp mig. Mvh, Isabelle med vänner.

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    4 жыл бұрын

    För att citronsyracykeln ska kunna ske måste det i alla fall finnas någon elektronacceptor (något oxidationsmedel som kan ta emot elektroner). I vanliga fall är det alltså syre, men till exempel i en laboration om jag brukar köra med mina egna elever använder vi metylenblått som elektronacceptor.

  • @FPSManInTheWall
    @FPSManInTheWall2 жыл бұрын

    Magnus, är det tillåtet att använda bilder av dina animationer i skolarbete? Dvs ta en screenshot från videogenomgången och använda det till en labbrapport t.ex.?

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    2 жыл бұрын

    Vilken bild är det som du är intresserad av? För det första kan du kanske hitta den på min hemsida, ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biokemi/citronsyracykeln.html och för det andra kanske jag kan skicka dig en högupplöst bild som du kan använda istället! 😊

  • @s1mon8ratt96

    @s1mon8ratt96

    Жыл бұрын

    @@MagnusEhinger01 Sån snäll legend

  • @bozzigmupp510
    @bozzigmupp5102 жыл бұрын

    Varför kallar du isocitratet för en tertiär alkohol? Jag förstår att det är en hydroxidgrupp där men är inte karboxylgrupperna mer viktiga?

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    2 жыл бұрын

    Nja, det säger jag väl inte? Vid 4:02 säger jag att isocitraten är en slags _sekundär_ alkohol. Och visst är det så att karboxylgrupperna får större betydelse för isocitratens kemiska egenskaper, men den är _också_ en slags sekundär alkohol. Och det är då viktigt att hålla i huvudet när man tittar på hur den oxideras i nästa steg, och bildar α-ketoglutarat.

  • @tysken0251
    @tysken02512 жыл бұрын

    Varför är citronsyran till mestadels protenerad i cellen.?

  • @louisevingard4600
    @louisevingard46002 жыл бұрын

    Jag har som uppgift att förklara hur ATP bildas och vi måste använda begreppet fosfatrest, var och hur används fosfatresten?

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    2 жыл бұрын

    En fosfatrest är vad som blir kvar när en fosfatjon bundit till en annan molekyl, ofta organisk. En ATP-molekyl består av en adeninrest, en sockerrest och tre fosfatrester. När den tredje fosfatresten spjälkas av frigörs det energi, som cellen kan använda för att "betala" för en energikrävande reaktion med. Du kan lära dig mer om ATP-molekylen och ATP-molekylens funktion i den här videogenomgången: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellbiologi/hur-far-organismer-kol-och-energi.html

  • @louisevingard4600

    @louisevingard4600

    2 жыл бұрын

    @@MagnusEhinger01 Då förstår jag! tack så jättemycket

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    2 жыл бұрын

    @@louisevingard4600 Varsågod så jättemycket! 😊

  • @user-mr1bz3sv5r
    @user-mr1bz3sv5r4 ай бұрын

    Verkar vara fel 6.06 alfa ketoglutarat saknar en väteatom vid karboxylsyran.

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    4 ай бұрын

    Nej, det tror jag faktiskt inte. Båda karboxylgrupperna är (till största delen) protolyserade i det pH som råder i cellen. Därför blir båda karboxylatgrupperna i α-ketoglutaraten minusladdade. Eller misstolkar jag vad du menar nu?

  • @Mina___
    @Mina___ Жыл бұрын

    Hur omvandlas citratet till isocitrat? Är det bara något som sker?

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    Жыл бұрын

    Bra fråga! 😊 Det sker dock inte "bara av sig självt", utan under inverkan av ett enzym som heter cis-aconitas.

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    Жыл бұрын

    För ett tag sedan postade jag faktiskt om en video som handlar om precis det: ehinger.nu/undervisning/starta-har/nyheter/7351-hur-enzymer-funkar.html

  • @Mina___

    @Mina___

    Жыл бұрын

    @@MagnusEhinger01 Tack så jättemycket!

  • @user-fs2lc7md9q
    @user-fs2lc7md9q Жыл бұрын

    1:28

  • @user-kx9wj2oy2i
    @user-kx9wj2oy2i11 ай бұрын

    Hur kan man komma ihåg det.... 😢

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    11 ай бұрын

    Det här är mina tips: För det första, häng med i min videogenomgång här ovan, och skriv av allt (inklusive strukturformler) som händer. För det andra, lär dig strukturformeln för oxalacetat och citrat genom att skriva formeln på ena sidan av en lapp, och namnet på andra. Det kan du förresten göra med alla ämnena i citronsyracykeln, och göra det som en slags "quizlet". För det tredje: Lär dig att känna igen de olika typer av organiska reaktioner som sker: Oxidation, där NAD⁺ ingår, och koldioxid avgår. Det "klassiska" temat elimination-addition-oxidation (steg 6-8) som även ingår i betaoxidationen. Då förstår du bättre vad som händer och varför, snarare än att du försöker lära dig strukturformlerna utantill.

  • @Dippen1337
    @Dippen13374 жыл бұрын

    Varför ska man lära sig detta? Är detta något man har nytta av i arbetslivet? (seriös)

  • @MagnusEhinger01

    @MagnusEhinger01

    4 жыл бұрын

    Det beror helt på vad man arbetar med. Om du tänker dig att du kommer att jobba som truckförare i gruvan hela livet, så nej - då kanske du inte behöver det här. Men om du tänker dig en karriär inom vård och omsorg, kemi eller biologi, ja - då är det här absolut nödvändigt. Sedan är det kanske inte så dumt med lite kemisk allmänbildning också! Det är nämligen så, att ju bättre man förstår sin omvärld, desto större chans har man att klara sig bra i den. Och det här är ett av många sätt att bättre förstå sin omvärld.

  • @Mustis1524

    @Mustis1524

    3 жыл бұрын

    Läser du kemi 2 läser du förmodligen natur, vilket är ett högskoleförberedande program. Syftet är att förbereda dig inför högskolestudier inom det naturvetenskapliga området, där du förväntas kunna detta. Därför ingår kursen inte i yrkesförberedande program. Tanken är alltså att förbereda dig inför högskolestudier som i förlängningen leder till arbete, vilket är varför kursens innehåll kanske saknar direkt koppling till arbetslivet, typ. Har man valt naturlinjen har man valt att FÖRBEREDA sig inför vidare naturvetenskapliga studier, vilket är precis vad denna kurs är till för.

  • @malinyamato2291

    @malinyamato2291

    3 жыл бұрын

    Innan du började plugga skulle du ha frågat dig själv varför man måste plugga?

  • @JawedAhmadi100
    @JawedAhmadi1004 жыл бұрын

    34:e

  • @ismaelparada4480
    @ismaelparada44804 жыл бұрын

    Först