Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirti ve Bulguları Nelerdir?

• Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirti ve bulguları nelerdir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri farklı şekilde ortaya çıkar. Bakteri ile oluşan enfeksiyonlarda (bel soğukluğu, üretrit gibi) genelde bulaştan 2-3 gün sonra başlayan akıntı, idrarda yanma, idrar yolunda kaşıntı gibi yakınmalar olur. Bu enfeksiyona ateş genellikle eşlik etmez. Bağışıklığı düşük kişilerde mikroorganizmaların prostat veya testise ulaşması ve bu organları etkilemesi durumunda nadiren yüksek ateş, testislerde şişme ve ağrı olabilir. Kadınlarda ise vajende akıntı, yanma, kaşıntı gibi yakınmalar görülebilir. Ayrıca adet dışı kanamalar olabilir. Uçuk (Herpes) lezyonları kendini genital bölgede içi su dolu ağrılı küçük kabartılar şeklinde gösterir. Bu lezyonlar genelde bir sinir hattı boyunca düzgün olarak yayılır.
Siğiller vücuttan kabarık, ağrısız, kahverengi lezyonlardır. Ufak milimetrik boyutlardan çok büyük karnabahar benzeri dev boyutlara kadar değişiklik gösterebilir. Genital bölge ağırlıklı olmak üzere erkek veya kadın salgılarının vücut üzerine damladığı her bölgede olabilir. Frengi (Sfiliz) farklı evrelerde kendini gösteren bir hastalıktır. Erken dönemde penis üzerinde yara ile ortaya çıkar. Ağrılı, kanamalı bir lezyon oluşturur.
Viral hastalıklar ise daha kronik seyirlidir. Genel durum bozukluğu ile sistemik belirtiler verir. Bu hastalığa yapılan kan testleri ile tanı konulur. Genel olarak kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, ishal, bulantı/kusma gibi belirtiler de izlenebilir.
• Cinsel yolla kadınlara hangi hastalıklar bulaşır?
Cinsel yolla kadınlarda sıklıkla mantar (kandidiyazis), trikomanas, vajinit, herpes (uçuk), kondilom (HPV), HIV, hepatit gibi enfeksiyonları görülür.
• Cinsel yolla erkeklere hangi hastalıklar bulaşır?
Erkekler de cinsel yolla bulaş sonucu üretirler, herpes, HPV başta olmak üzere, HIV, sfiliz, hepatit gibi enfeksiyonlar sıklıkla izlenir.
• Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ne zaman belli olur?
Süre enfeksiyonun türüne ve kişinin bağışıklık durumuna göre değişir. Bakteriyel enfeksiyonlar (bel soğukluğu, üretrit), bazı viral enfeksiyonlar (herpes) genelde 2-3 gün içinde klinik bulgu vermektedir. Buna karşılık viral enfeksiyonların belirtisi (hepatit, HIV) daha uzun süre içinde ortaya çıkabilir ve sadece kan testleri ile de saptanabilir. Bu nedenle şüpheli durumdan sonra 3-6 ay ara ile kan testlerini tekrarlatmak faydalıdır.

Пікірлер: 3

  • @huseyinkucukyanik134
    @huseyinkucukyanik1349 ай бұрын

    1:27