Cicle Novetats arqueològiques 2023. Quan Badalona era Baitolo. Novetats en epigrafia ibèrica.

Conferència: Quan Badalona era Baitolo. Novetats en epigrafia ibèrica.
A càrrec de Joan Ferrer Jané
Baetulo, el nom de la ciutat romana situada al Turó d’en Rosés (Badalona) i el seu entorn, el coneixem gràcies a les fonts antigues i l’epigrafia llatina del segle I dC. Tot i així, les emissions monetàries ibèriques de principis del segle I aC usen el topònim Baitolo, que designaria també, possiblement, tant el riu proper, com el poblat del Turó d’en Boscà, abandonat en paral·lel a l’ocupació romana. L’etapa de transició entre el món ibèric i el romà és poc coneguda arqueològicament, però l’epigrafia ibèrica pot ajudar a entendre-la millor.
El corpus d’inscripcions ibèriques de Badalona és un dels més nombrosos amb més de 50 inscripcions, la meitat encara inèdites.
Conferencia: Cuando Badalona era Baitolo. Novedades en epigrafía ibérica.
A cargo de Joan Ferrer Jané
Baetulo, el nombre de la ciudad romana situada en el Turó d’en Rosés (Badalona) y su entorno, lo conocemos gracias a las fuentes antiguas y la epigrafía latina del siglo I d. Sin embargo, las emisiones monetarias ibéricas de principios del siglo I aC usan el topónimo Baitolo, que designaría también, posiblemente, tanto el río cercano, como el poblado del Turó d’en Boscà, abandonado en paralelo a la ocupación romana. La etapa de transición entre el mundo ibérico y el romano es poco conocida arqueológicamente, pero la epigrafía ibérica puede ayudarnos a entenderla mejor.
El corpus de inscripciones ibéricas de Badalona es uno de los más numerosos con más de 50 inscripciones, la mitad todavía inéditas.

Пікірлер