Ce conține un sistem fotovoltaic de 10000 Euro, cât produce și în cât timp îl amortizezi.

Тәжірибелік нұсқаулар және стиль

#fronius #victronenergy #cstech
⚡️ UPDATE: Live stats pentru acest sistem: cutt.ly/VTqfxqF
Dacă te gândești sa iti instalezi un sistem fotovoltaic, ia în calcul și aceasta varianta. În aceasta configurație sistemul te ajuta sa și vinzi către furnizor energia produsă în excess, dar sa și stochezi în acumulatorii și sa poți utiliza noaptea energia produsă pe parcursul zilei.
În componenta acestui sistem fotovoltaic am folosi următoarele echipamente:
1. Panouri fotovoltaice 26 bucati - cutt.ly/Qc9Jk8V
2. Structura panouri fotovoltaice - cutt.ly/Oc9LeMm
3. Cablu fotovoltaic - cutt.ly/DWq3SxB
4. Mufe fotovoltaice - cutt.ly/zWq3H4m
5. Invertor Easy Solar Victron 2400W - cutt.ly/AWq322K
6. Invertor Fronius Primo 5000W - cutt.ly/Qc9Jqed
7. Smart Shunt Victron - cutt.ly/5Wq8qGh
8. BMS SIMP - www.evshop.eu
9. Acumulatori Tesla Model S - www.evshop.eu
10. Smart meter Victron - cutt.ly/XWq8v2k
11. Sigurante și accesorii cutie distribuție AC și DC - cutt.ly/xWq8RA2
Echipamente folosite in acest video:
📷 Camera: cutt.ly/jgwMMpX
📷 Obiectiv: cutt.ly/9gwMM31
📷 Obiectiv: cutt.ly/xgi5t90
🎙️ Microfon: cutt.ly/egwM9LS
⚡️ Lumini studio: cutt.ly/7gi73Q5
🎬 Gimbal: cutt.ly/ogi77cp
✔️ Fundal si suport background: cutt.ly/qgi762b
Urmareste-ne oricand si pe:
▶️ Facebook: / cstechromania
▶️ Instagram: / cstechromania
▶️ Twitter: / cstechromania
▶️ Reddit: / cstechromania
▶️ Web: www.cstech.ro
▶️ Email (doar pentru colaborari): contact[at]cstech.ro
Nu uita sa apesi subscribe daca nu ai facut-o deja!
🔔 Subscribe: cutt.ly/subscribe-cstech

Пікірлер: 531

  • @cstechromania
    @cstechromania2 жыл бұрын

    Ce parere avete despre acest sistem fotovoltaic? Merita 10000 euro? Se justifica investiția în condițiia în care amortizezi în 10 ani?

  • @marianhadarau6280

    @marianhadarau6280

    2 жыл бұрын

    Părerea mea ca nu!

  • @HanYou2

    @HanYou2

    2 жыл бұрын

    Imi place mult ca ai fost sincer cu recuperarea investitiei. Probabil s-ar merita cu niste subventii care stiu ca existau la un moment dat

  • @HanYou2

    @HanYou2

    2 жыл бұрын

    Parerea mea e ca sistemul fotovoltaic e supradimensionat si de aceea e greu de amortizat. Din ce vad, tariful pentru energia trimisa in grid nu e foarte bun si acolo cred ca se pierde aprox 70% din investitie. Pentru mine ar fi interesant un cost minim pentru un sistem capabil sa incarce in medie 10kwh/zi direct in masina electrica, cam cat consum zilnic cu mersul prin oras + cat sa imi umple bateria pana in weekend. Masina fiind principalul consumator de energie, ar fi mai usor de amortizat investitia daca pur si simplu ar scadea 80-90% din costurile cu electricitatea, fara sa trimit nimic in grid. Estimativ cam care ar fi costurile unui astfel de sistem?

  • @alexandrucimpoer8507

    @alexandrucimpoer8507

    2 жыл бұрын

    Eu zic ca merita având in vedere ca o masina costa la fel si la masina pierzi nu câstigi .

  • @alexandrucimpoer8507

    @alexandrucimpoer8507

    2 жыл бұрын

    Eu zic ca bani îi scoti mult mai repede daca vinzi vecinului

  • @mariangavrilescu2800
    @mariangavrilescu28002 жыл бұрын

    In primul rand, felicitari pentru prezentare! Cateva precizari: - pretul pe care il platim pentru curentul folosit din retea este format din pret energie electrica (producator) + adaos comercial furnizor + taxe distributie, transport, dispecerat, certificate verzi, accize si TVA. Pretul de 0.195 lei/kWh primit pentru energia injectata in retea in anul 2021 este pretul mediu din anul precedent (2020) al energiei electrice la producator. Pentru anul 2021 pretul mediu este 0.55 lei/kWh. - de cand va intra in vigoare compensarea 1:1 (se pare ca in luna mai 2022) prosumatorii vor plati doar acele taxe, energia se compenseaza. Adica, pentru energia injectata de tine in retea vei plati in jur de 0.4-0.6 lei / kWh, dar o vei putea folosi cand vrei tu in urmatorii 2 ani. Deci, se poate folosi reteaua nationala ca si unitate de stocare. Acest lucru aduce un mare plus, energia produsa in exces vara poate fi folosita iarna, insa va trebui sa platesti pentru ea acele taxe (in acest moment ele sunt de aproximativ 0.45 lei/kWh). Ca si concluzie, se poate renunta la baterii, costul lor sa zicem ca ar fi echivalent cu ceea ce platesti ca si taxe in 10 ani. - prosumatorii pot ramane la sistemul actual de compensare financiara, insa compensarea nu se va mai face la pretul mediu din anul precedent, ci va fi actualizat mai des(se pare ca lunar, dar nu stiu sigur, am sarit peste pasajul respectiv din Ordin ca nu ma interesa). - in acest moment pretul energiei electrice este deja 1.2-1.5 lei / kWh si nu stim cum va evolua. La aceste preturi, deja perioada de amortizare a scazut la 6-8 ani pentru sistemul prezentat in video. - cu cat consumul unei case este mai mare, cu atat perioada de amortizare a investitiei este mai mica. Un sistem de 10 kW nu costa cat dublul unui sistem de 5 kW. - in situatia in care consumul unei case este mic, nu renteaza sa iti instalezi un sistem cu panouri forovoltaice. Eu am din anul 2020 un sistem ongrid de 6.7 kW, care m-a costat 33000 lei (nu am baterii). In anul 2021 am produs 8000 kWh, din care am consumat jumatate. Am mai consumat 4000 de kWh din retea noaptea si in zilele fara soare. Pretul platit de mine pentru 1 kWh pentru anul 2021 a fost de 0.65 lei. Deci, am avut un castig de 3500 de lei. Adica s-ar fi amortizat investitia in circa 10 ani. Pentru anul 2022, la pretul de 1.2 lei/kWh la energia consumata si la 0.55 lei la cea produsa as avea un castig de 7400 de lei. Adica, as amortiza investitia in circa 4.5 ani. Daca se aplica compensarea 1:1 iar pretul energiei ar fi de 1.5 lei / kWh, atunci as avea un castig de aproximativ 10000 lei. Deci, investitia s-ar amortiza in 3.5 ani. Pana la urma, fiecare trebuie sa isi calculeze si sa faca niste simulari sa vada daca merita sau nu o astfel de investitie pentru cazul propriu. La mine a meritat sa fac investitia, deoarece am un consum de aproximativ 650-700 kWh lunar.

  • @Olivian00

    @Olivian00

    2 жыл бұрын

    foarte frumos descrierea facuta si astfel oamenii cred ca ar putea incepe sa isi calculeze si ei cat ar avea nevoie, si despre ce este vorba. dar tin sa te indemn la inca un lucru pe care l-ai uitat, si acela ar fi.....poti sa iti iei o masina electrica, si sa te treci pe un sistem de 15 kwh, pentru a putea incarca si masina respectiva . nu stiu, zic si eu ideea mea. toate cele bune si stima pentru ca ai stat sa scrii o "compunere" Open minded !

  • @mr.marius5094

    @mr.marius5094

    2 жыл бұрын

    Wow multumesc de comentariu si de calcule. Mi am schimbat parerea.

  • @Lu-channist

    @Lu-channist

    Жыл бұрын

    Foarte bine argumentat calculul amortizarii instalatiei. Deja la abonamentele de energie electrica, care se vor incheia de acum (vara 2022) se propune un pret de 2 lei pe kWh consumat din retea. Cei care spun ca nu se merita, o spun pentru faptul ca Guvernul tot imprumuta bani din exterior sa compenseze pretul energiei. Aceste imprumuturi se vor vedea peste cel mult 2 ani. Avem un reactor de la Cernavoda inchis pentru reparatii, termocentrale inchise si importam mai mult de 25% din necesarul de energie electrica. Oricum trendul pretului pentru kWh este crescator. ,,Verzii" din Europa (probabil finantati de rusi) au facut lobby pentru oprirea centralelor nucleare si a celor pe carbune, dar culmea au lasat cele pe gaz. La noi, investitiile in producerea energiei electrice sunt foarte mici si guvernul incurajeaza clientii casnici sa devina prosumatori (evident cine poate).

  • @valentingheorghioiu7614
    @valentingheorghioiu76142 жыл бұрын

    Apreciez sinceritatea și informațiile furnizate !!!

  • @mirceabotea3647
    @mirceabotea36472 жыл бұрын

    Mult respect pt muncă și pasiune...te apreciez maxim MULTĂ SĂNĂTATE și mulțumesc.BRAVO BRAVO BRAVO.

  • @Woarlock
    @Woarlock2 жыл бұрын

    Mda. Mulțumesc pentru explicațiile realiste ,mi a trecut de tot cu aceste sisteme ,m am liniștit.

  • @marius-bogdanbizon6957
    @marius-bogdanbizon69572 жыл бұрын

    Foarte bine explicat pe o luna de vara ! Ar fi interesant si o luna de iarna ! De asemenea consumul pe care l-ai oferit pare un consum de o casa decenta si DA ajuta foarte multa lume video-ul acesta

  • @adventuuresofalifetime
    @adventuuresofalifetime2 жыл бұрын

    Tot respectul si Jos palaria pt modul de realizare a clipului, explicatii si adevarul spus pe fata!

  • @TheVraja3100
    @TheVraja31002 жыл бұрын

    respect maxim ,apreciem ca esti sincer si ca ne deschizi ochii,avand in vedere daca se merita sau nu investitia

  • @costin808
    @costin8082 жыл бұрын

    Un sistem gandim foarte bine. Felicitari!

  • @georgestanciu4960
    @georgestanciu4960 Жыл бұрын

    Mulțumesc pentru informații!

  • @pentrudreptate3342
    @pentrudreptate33422 жыл бұрын

    Bravo ai fost obiectiv.

  • @unisorsebastian
    @unisorsebastian Жыл бұрын

    un punct de vedere foarte corect

  • @AlexJurj
    @AlexJurj2 жыл бұрын

    Excelent video, mulțumim 👍

  • @DANlEL.
    @DANlEL.2 жыл бұрын

    Foarte tare! 👏 Respect 👌

  • @adrianxroman
    @adrianxroman2 жыл бұрын

    Apreciez mult ca la final concluzia a fost cea corecta. Multi cand calculeaza amortizarea uita de uzura, atunci cand calculam uzura si piese, service, ajungem la concluzia evidenta ca raspunsul pentru utilizatorul casnic e...uita de amortizare.

  • @martinel80

    @martinel80

    2 жыл бұрын

    Părerea mea la prețul la care a ajuns curentul electric se merită o astfel de investiție. Mai cade câte un component, aia e, nimic nu este etern . Ținuți într-un cont la bancă, nu știu ce s-ar putea face cu ei după 12 ani. Cel mai important mi se pare confortul ce poate oferi această instalație. Problema, câte persoane își poate permite așa ceva ?

  • @ingridfedor9849
    @ingridfedor98492 жыл бұрын

    Eu in luna iulie am consumat 780 kw dintr-un sistem de 4000 E, cu un invertor Easun SV2 de 4,5 kw si 16 panouri de 445 w si asta fara baterii, direct de la soare. Deci mult mult mai rentabil. Nu spun cu rautate, chiar apreciez ce faci tu, dar asa invatam cu ce se ''mananca'' sistemele fotovoltaice. spor in tot ce faci

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    O sa prezentam aici toate modelele de echipamente pe care le poți achiziționa din România și modul lor de funcționare și amortizare. O sa le testam, iar rezultatele o sa apăra. Noi nu suntem sponsorizați de Victron sau Fronius, dar am avut access mai ușor la ele pentru ca sunt mai populare, din acest motiv sunt mai multe materiale cu ei, dar dacă ajung la noi echipamente și de la alți producători nu o sa ezitam sa le testam și sa ne spunem părerea reala nu comerciala despre ele.

  • @ciarnaugabriel1896

    @ciarnaugabriel1896

    2 жыл бұрын

    Buna sunt din oradea.as dorii sa îmi montez și eu la casa un sistem easun ..cu cine ați făcut montajul daca mă puteți ajuta cu câteva detalii va rog?

  • @ingridfedor9849

    @ingridfedor9849

    2 жыл бұрын

    @@ciarnaugabriel1896 panourile sunt puse de mine , iar invertorul si legaturile de un baiat din tulcea

  • @bobocrina2643

    @bobocrina2643

    2 жыл бұрын

    @@cstechromania Cat timp are garantie un invertor Fronius. Specialisti spun ca invertoarele fara transformator doar cu capacitori, au viata scurta. capacitori se usuca in timp din cauza temperaturi si invertorul devine nefunctional . Imi place ideea prezentata cu Invertor Fronius in fata si sistem de back up Victron secundar. poti furniza mai multe informatii cum se poate configura un asemenea sistem

  • @calinbotau8652

    @calinbotau8652

    2 жыл бұрын

    Buna Ingrid...ai putea sa imi dai mai multe informații despre sistemul tău de fotovoltaice!? Sau chiar cu cine sa i-au legatura pt a achizitiona si eu unul...!? Mulțumesc

  • @bambus8246
    @bambus82462 жыл бұрын

    f sincer omu, fain!

  • @hobbyfarmingro8840
    @hobbyfarmingro88402 жыл бұрын

    Super tare !

  • @hakajiru264
    @hakajiru2642 жыл бұрын

    Multumesc pentru video, preturile continua sa scada pt tehnologia solara. Daca poti sa faci un update in primavara ca sa se vada performanta si in lunile reci. Pentru cei cu centrale termice pe curent ar fi foarte util.

  • @AndreiCatalinOG

    @AndreiCatalinOG

    2 жыл бұрын

    Incep sa creasca preturile, pentru ca au crescut si preturile la curent, gaze, etc si cat mai multi se indreapta catre fotovoltaice

  • @bet_addict
    @bet_addict2 жыл бұрын

    Multumim

  • @unisorsebastian
    @unisorsebastian Жыл бұрын

    mi se pare un calcul prezentat corect si realist

  • @elenaepurescu7103
    @elenaepurescu71032 жыл бұрын

    Nerentabil, mulțumim pt informații, și sinceritate....

  • @1t729
    @1t729 Жыл бұрын

    hahahahaa , apreciez sinceritatea !!!!

  • @mihaimoldovan4100
    @mihaimoldovan41002 жыл бұрын

    Te salut, totul este minunat ca pachet, dar ar fi foarte super daca ai prezenta acest sistem, relatand situatia incepand cu luna Septembrie pana in Februarie. Cu respect

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Salut, am pus in descriere link către sistem live. Il poti urmari acolo cu merge și iarna și vara, poți vedea grafice, producții...etc.

  • @MihaiRosu93
    @MihaiRosu93 Жыл бұрын

    Buna concluzie !

  • @alexruse7686
    @alexruse76862 жыл бұрын

    Super tare clipul! Cu programul de la stat ce putere se poate scoate?

  • @georgeandriescu1686
    @georgeandriescu16862 жыл бұрын

    Foarte bine conceput, bravo. Eu vad doua probleme : 1 Din momentul in care incepi sa te informezi de preturi, configurezi sistemul, comanzi si in final ... tot sistemul este instalat si perfect functional.... poti sa spui ca ai pierdut cam 20 la suta din investitie.... cum ? simplu... intre timp au aparut alte panouri, invertoare.. etc mai performante si asta numai in decurs de 2, 3 luni ( asta in cazul in care esti singur capabil sa il configurezi si sa te ocupi de instalare, pentru a salva costul manoperei ). Pentru cei care opteaza varianta de furnizare si instalare completa... costul este x 2 si nu se va amortiza niciodata... sau pentru optimisti...minim 20 de ani. 2 Iarna... cand consumul este cel mai mare... ele produc cel mai putin... si asta este cam cel mai mare dezavantaj din punctul meu de vedere. Concluzia mea: Momentan tehnologia nu este rentabila.... dar in viitorul apropiat sa speram ca toti v om avea sansa de a instala un sistem eficient.

  • @gabiemil5682

    @gabiemil5682

    2 жыл бұрын

    Ca sa investesti 10000 de euro si sa produci 5 kwh mi se pare o investitie nerentabila.

  • @soviaserv4009
    @soviaserv4009 Жыл бұрын

    Bravo. Se poate face publica schema de conectare / setările necesare. Dețin deja panourile și invertorul (SolarEdge), lipsește partea de baterii și Victron

  • @sebycarol
    @sebycarol2 жыл бұрын

    O investitie foarte rentabila si utila pentru majoritatea familiilor care traiesc din 2 salarii minime sau mai putin ! Nu v-a trecut prin cap ca o persoana ce-si permite sa dea asemenea sume pe chinezariile astea isi poate plati fara probleme factura de curent.

  • @MsPeterpan59
    @MsPeterpan59 Жыл бұрын

    Bună ziua Va urmăresc cu interes, îmi place ceea ce prezentați, vă urez succes în continuare Am în proiect o instalație de 6,sau 7 kw, și sunt interesat de bateria pe care ați prezentat-o, la ce preț se poate cumpăra o baterie de 10kw,? Va mulțumesc anticipat

  • @scr1ptery642
    @scr1ptery6422 жыл бұрын

    Poți fi mult mai ieftin, eu as investi mai mult în panouri și într-un on grid sănătos, sa bag mult în rețea pe timp de zi, și să folosesc noaptea curent din rețea mai ieftin. Așa scapi de acumulatori, partea cea mai scumpă și partea care necesita mentenanță sau schimbare in timp.

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Nu se justifica momentan sa împingi în rețea. Este mai rentabil sa stochezi și sa folosești de la tine noaptea. Acum raportul este 1/4, adică pentru 1kWh consumat trebuie sa produci 5kWh....ca sa împingi 4. Echipamentele pierd și ele în transformări de la DC la AC destul de mult.

  • @antonacheion6688
    @antonacheion66882 жыл бұрын

    Salut Claudiu. Pentru zona de sud a Bucureștiului ce panouri ar fi mai bune . Monocristaline sau policristaline ?. Mulțumesc

  • @costinelcorlan
    @costinelcorlan2 жыл бұрын

    Lipsesc date cu privire la fiabilitatea lui. 1. Care sunt garanțiile pe fiecare subansamblu ? 2. Cât de mari și unde se pot plasa panourile fotovoltaice ? 3. Cu cine și cât costă un contract de mentenanță al echipamentului ? 4. Pentru că celulele suferă un proces de îmbătrânire, din ce an capacitatea lor de generare a energiei electrice începe să scadă? 5. Din ce an scade capacitatea de înmagazinare a bateriilor și la ce interval se schimbă ? Si ar mai fi ....

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    O să vină și alte materiale, stai cu noi! Nu putem să cuprindem într-un singur material tot.

  • @costinelcorlan

    @costinelcorlan

    2 жыл бұрын

    @@cstechromania De asemenea ar trebui specificat spațiul tehnic: mărime, temperatura minimă, poate așezare în casă. Pentru unii dintre noi ar putea reprezenta costuri ascunse. Spre exemplu la o variantă de ventilație centralizată își găsisem spațiu în pod, dar a trebuit să țin podul încălzit la minim 5 grade Celsius. Pentru asta trebuiau lucrări de izolare în plus care m-au determinat să renunț.

  • @adiaditza7440
    @adiaditza74402 жыл бұрын

    Salut! Eu cred ca la asemenea investiții nu are rost sa te gândești la recuperarea investiției, practic ar fi ca si cum ti ai plati facturile pt urmatorii x ani, iar apoi uiti sa mai scoti bani din buzunar

  • @danielpopescu1368
    @danielpopescu13682 жыл бұрын

    Buna seara .Stau la casa si comform facturii de gaze consum anual 15000kwh.Ma intreb daca m-ar ajuta un sistem fotovltaic on-grid (tinand cont de ultimile reglementari aparute)sa renunt la centrala pe gaze pt una electrica,sau in cel mai rau caz sa aduc un aport la caldura scazind astfel consumul de gaze. (am incalzire cu calorifere)Mentionez ca dispun de teren pt montat panourile.Multumesc-seara buna

  • @gardyanu
    @gardyanu2 жыл бұрын

    Salut Claudiu și eu am sistem construit de mine in timp și am ajuns la 7kw ora din panouri .. am inceput cu generatoare eoliene și am ajuns la fotovoltaice eoliana o țin oprita din cauza controlerului care nu prezintă siguranță la vânturi puternice și nu știu ceva mai bun la putere de 3kw sa poată rezista la vânturi mari ..poate cunoști tu ceva bun cu mppt controler eolian mulțumesc ..

  • @catalinpetroiescu9865
    @catalinpetroiescu98652 жыл бұрын

    Daca am bransament trifazic este recomandat sa montez invertor trifazi ?, daca da de ce, care este diferenta fata de mono, ms

  • @Caeralex
    @Caeralex2 жыл бұрын

    Este un preț exagerat, 10.000€ pe care cel mai probabil ii iei din banca și atunci plătesc o rata lunară pe 5 sau 10 ani și ce am câștigat? Sa ma laud ca am foto-voltaice ,care vor trebuii înlocuite la un momentdat din pricina uzurii. Și eu sunt pasionat de acest sistem,dar investiția este foarte mare!

  • @BorgOvermind
    @BorgOvermind2 жыл бұрын

    Mai toti vorbesc in general de panouri, invertor sau tip de baterii dar nimeni n-a facut un video despre partea de conectivitate, maruntisuri, cabluri, etc.

  • @emanuelstirlici1267
    @emanuelstirlici12672 жыл бұрын

    Bună ziua cu cine pot lua legătura pentru achiziționarea și montarea unui sistem fotovoltaic . În Brașov puteți să îmi oferiți informații vă mulțumesc vă urmăresc cu interes, succes în continuare.

  • @razvandragusin1694
    @razvandragusin1694 Жыл бұрын

    Buna dimineata. Pentru un sistem rezidential ce sistem fotovoltaic este mai bun ,ce 12v sau de 48v. mentionez ca am calculat un consum mediu de 300 kw pe luna. Multumesc. PS Avantaje si dezavantaje

  • @slowLiving82
    @slowLiving822 жыл бұрын

    Cu preturile actuale cred ca recuperarea investitiei se va face mult mai repede!

  • @dogsgame
    @dogsgame2 жыл бұрын

    Daca sistemul este in regim de DIY, cum ati reusit sa deveniti prosumator? Si eu am un sistem in regim DIY si's curios daca exista instalatori autorizati care sunt dispusi sa verifice instalatia si sa-mi faca dosarul de prosumator.

  • @gigimatei6213
    @gigimatei62132 жыл бұрын

    ba baieti! ba voi vreti sa va montati sistemul cu panouri fotovoltaice ca sa recuperati banii? nu ca sa fiti independenti dpdv energetic?

  • @kables_net

    @kables_net

    2 жыл бұрын

    La pretul de acum al energiei, timpul de recuperare a investitiei scade la 3 ani.

  • @mari0mari0mari0
    @mari0mari0mari02 жыл бұрын

    Salutare ! Te rog raspunde-mi la o întrebare ... Îmi tot dă eroare "state 102" la acest fronius...am citit și am văzut că voltajul e prea mare...nu mai știu ce să fac, se oprește centrala continuu, merge doar câteva secunde, până într-un minut și se resetează, ca mai apoi să aștept iar 3 minute până se reporneste...Au venit băieții de la eon și mi-au pus ceva pe stâlp, am uitat cum se numește, ceva pentru reducerea tensiunii dar degeaba, îmi dă aceeași eroare...ajutati-ma va rog ...

  • @ionicapetrean5176
    @ionicapetrean51762 жыл бұрын

    Cu 10 mi de euro îmi plătesc la prețul actual 12 ani curentul electric de la rețeaua națională. Trebuie să fiu tuns în cap să fac așa ceva.

  • @raduioan5895

    @raduioan5895

    2 жыл бұрын

    Dobitoc esti

  • @brookhavenclub6841
    @brookhavenclub68412 жыл бұрын

    Buna seara,sunteti interesati sa montati acest sistem si in Germania? Multumesc

  • @daniel-mv3oe
    @daniel-mv3oe2 жыл бұрын

    Salut ce sistem mi-ar trebui pt un consum intre 2000-3000w pe ora? si cat ar costa? multumesc

  • @bley64
    @bley642 жыл бұрын

    stai ca sunt in zona crepusculara; adica ma chinui cateva luni cu montatul unui sistem care ma v-a costa apro 10 000 Euro si v-a redefini toata casa in care locuiesc, pentru ca in 5 ani sa imi dau cu pumnii in cap ca dejeaba l-am montat??!! + ca se va uza "moral" ; nu cred ca am auzit, in filmuletele prezentate, ceva despre eficienta panourilor fotovoltaice actuale... cam 20% nu? Eu am montat un sistem de apa calda si caldura de la Velux ( 2 panouri de cu un rezervaor de apa de 500 litri si, desi au trecut mai bine de 5 ani, nu da semne de uzura. Este adevarat ca panourile Velux au o configuratie speciala tip fagure iar numele nu mai trebuie explicat. Si au produs suficient cat sa se amortizeze. Adevarul este ca aveam de gand sa cheltui din banii mei suma de 10000 de Euro fara sa astept programul de stat insa filmuletele tale m-au convins: zic pas!

  • @TZecul
    @TZecul2 жыл бұрын

    Salutare. Am instalat pe casa mea offgrid 48 de panouri de 230w .inițial au fost doar 24.am un charger victron de 150/100 Amp și 12 baterii de 200A.Intrebarea mea este dacă risc sa stric chargerul având în vedere ca puterea panourilor trece de maximul încărcătorului.mentionez ca am de gând sa folosesc toate panourile doar iarna când producția este mult mai scăzută /panou.multumesc anticipat.

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Salut. Cu siguranță o sa îl arzi mai ales iarna când este frig și soare, iar atunci o sa producă panourile cel mai mult și dacă depășești amperajul pe intrare o sa ii arzi siguranța din interior care nu se poate schimba decât dacă tai echipamentul. Recomandarea mea este sa intri pe configuratorul Victron și sa vezi acolo ce încărcător MPPT iti este suficient pentru panourile tale. Vezi și coeficientul de temperatura este foarte util și multi nu îl ia în calcul. www.victronenergy.ro/mppt-calculator

  • @mushudoi
    @mushudoi Жыл бұрын

    Salutare! Am instalat un sistem solar cu Invertor hibrid monofazat Huawei SUN2000-6KTL-L1, 6 kW si 16 panouri monocristaline de 410w, orientate toate spre sud. Te rog sa-mi spui daca as mai putea monta in paralel un alt sistem de 6kw, cu panourile orientate spre vest, in ideea de a compensa perioada de timp de dupa-amiaza, cand soarele se muta spre vest. Sistemul a fost montat in luna octombrie si nu am experimentat productia pe timpul verii. Ar fi necesar neaparat un bransament trifazat? Multumesc mult!

  • @iosifmocanu7852
    @iosifmocanu78522 жыл бұрын

    As fi interesat si eu de acest sistem, faci asta doar pt tiner sau poti comercializa?

  • @CristinaCristina-ko6bf
    @CristinaCristina-ko6bf Жыл бұрын

    Buna ziua ,inainte de a va intreba vreau sa va aduc la cunostinta nu am pregatirea necesara in acest domeniu si nu inteleg ,si as vrea sa va intreb daca poti oferi energie electrica la o casuta de 57m patrati, in care ar fi un tv,un frigider o masina de spalat,plus becuri, sa montezi un generator Delta max , plus 2 baterii ,care ofera o putere de 6048Wh ,conectate la 2 panouri solare de 400w fiecare panou solar. Multumesc mult pentru timpul acordat.

  • @mayashow2606
    @mayashow26062 жыл бұрын

    Bun video..felicitari..dar ce putem face in perioada de iarna daca inca nu suntem conectacti la retea??ce solutie exista incat sa poti face fata permanent cu energie verde?

  • @ciprianpopa1503

    @ciprianpopa1503

    Жыл бұрын

    sa-ti faci casa din panouri

  • @CiprianChicano
    @CiprianChicano2 жыл бұрын

    Salut! Faceti instalari si in Germania? M-ar interesa o oferta in acest sens: Acoperis in doua ape, orientate spre E si W, inclinare 30/35 grade. Dimineata, in lunile de vara, am soare de la ora 6 pe acoperis pana la ora 18. M-ar interesa o oferta pentru 10KW si baterii. Multumesc anticipat!

  • @cipridev
    @cipridev2 жыл бұрын

    Salut.. Poti da mai multe detalii despre cum functioneaza acumulatorii de Model S? Ma gandesc ca nu sunt suportati oficial de catre Fronius

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Sunt puși pe Victron nu pe Fronius. O sa vina un material. Stai aproape

  • @boby-bo777by
    @boby-bo777by10 ай бұрын

    Salut. Ce recomanzi pt un sistem de 6 kw ,invertor 6 kw fronius primo versus huawey 6 kw ?

  • @dobrinascornel9102
    @dobrinascornel91022 жыл бұрын

    Claudiu ma intereseaza pentru incalzirea termica se poate realiza ?

  • @puiciulin7942
    @puiciulin79422 жыл бұрын

    Aș vrea și eu,dar pt încălzirea casei pe timp de iarnă sit pt duș,cam cât m ar costa?

  • @cristinitu2481
    @cristinitu24812 жыл бұрын

    Am o intrebare ce parere ai de panourile de la Trina Vertex 670W TSM-DEG21C.20 MBB/635~670W? Sunt bune sa le cumpar

  • @pecosimplu7070
    @pecosimplu70702 жыл бұрын

    👏 bv

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Multumim!

  • @ioansafticu7767
    @ioansafticu77672 жыл бұрын

    Am un sistem de 3 KW. Invertor huawei injectat la rețea, dar în cazul unei pene de curent acesta nu funcționează. Invertoru are mufe de legare baterie. Se poate lega ori ce baterie sau este vreuna special pentru acest tip de invertor sau mai trebuie și vreun modulator?

  • @amleonte
    @amleonte2 жыл бұрын

    Salut.Cum ti-ai facut dosarul de prosumator ? Nu este nevoie de o firma autorizata ?

  • @Raul.2022
    @Raul.20222 жыл бұрын

    Salut, care ar fi cea mai bună variantă de stocare , adică ce fel de acumulatori? Ca preț și ca stocare de energie .

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Acumulatori Tesla sau acumulatori VW ID3 sau ID4. Mai exista și varianta cu acumulatori de Nissan Leaf, destul de buna ca preț, dar au un volum mai mare.

  • @MarIus-ev6nv

    @MarIus-ev6nv

    2 жыл бұрын

    @@cstechromania Claudiu, poti face te rog un review complet al panourilor Sharp? Nu am gasit niciunde pe youtube un review al utilizatorilor.

  • @vladutromeo1974
    @vladutromeo19742 жыл бұрын

    in primul rand nu se merita sa dai 10000 de euro ,acumulatorii nu o sa tina 10 ani dupa aceea mai dai 4000 de euro pe ei ,platesti 0,8 lei kw la stat iar ei ati da 0,2 lei .se merita atunci cand si statul Roman te ajuta si nu o sa o faca deoarece nu au nimic de castigat

  • @stelic9515
    @stelic9515 Жыл бұрын

    Salut Caut un inevtor care este hibrid dar are injecție în rețea, este aprobat ANRE și este monofazat. Am găsit de la Huawei și de la Growatt dar deși sunt hibride acceptă doar baterie ( high volt) care sunt propietare. Există invertor hibrid cu injecție în rețea care să funcționeze cu o baterie generică de 48v ? Li-ion lifepo4?? sau toate sunt la fel. Mulțumesc

  • @dimaiulian72
    @dimaiulian72 Жыл бұрын

    Salut , am si eu un sistem mic format din doar doua panouri de 200w si o eoliana de 1kw la 12v cu baterii Ce invertor imi recomandați in contextul in care as mari putin producția cu echipamente noi dar nu as vrea sa depășesc un buget de 2-3000€ maxim. Pt invertor ma intereseaza si injecția in retea deci vreau sa devin prosumator Multumesc

  • @S.t.a.r.k.40
    @S.t.a.r.k.402 жыл бұрын

    Ce parere aveti de acest invertor? mps-v-5500w-plus

  • @marcelpascalau8355
    @marcelpascalau83552 жыл бұрын

    Salutare. Pentru sistemul on-gridd trebuie schimbat contorul. Cine plătește manopera și aparatul? Electrica sau consumatorul? Mersi pentru răspuns.

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Salut, contorul este gratuit, dar plătești manopera. Se va emite un ATR când faci cererea și-o sa vezi costurile. Cam 600lei.

  • @lucadorin9577
    @lucadorin95772 жыл бұрын

    Salut ! Dacă această investiție este puțin mai gândită eu cred ca se poate să iasă cu profit . Cauți un vecin sau chiar 2 vecini care să îi ai posibil clienți pe o perioadă nedeterminată și se poate ajunge chiar la profit . Să nu uităm că anual curentul electric , gazele .....adică accizele se vor mări. Prețul curentului în 2025 va fi la 1.5 lei KW . Să revenim.la ideea cu posibili clienți. Trebuie sa estimezi puterea , volumul și spațiul de stocare cu nevoia clientului și sa nu uităm și de noi cu consumul zilnic. Dacă lunar ai produce o medie în jurul 1000 KW și tu ai consuma undeva la 400 și ceilalți 2 clienți ar consuma 600 KW și tu l-ai vinde cu prețul de 50 bani KW ai ajunge lunar să bagi în buzunar doar de la vecini 300 lei . Dar eu sfătui dacă eventual sar vinde curent trebuie minim puterea sistemului să fie de 15 KW/H și stocarea să fie undeva la un spațiu de 30-50 KW . Aici e vorba de investiție și de puțină strategie și de gândit proiectul în așa fel să satisfaci nevoile tale a potențialilor clienți și să tragi o linie și sa vezi dacă ajungi la profit . Dar eu cred că cu modelul sistemului prezentat dacă aceea energie care este descărcată în rețea ar fi consumată de un vecin la un preț de 50 bani pe KW eu cred ca ai ajunge undeva la 600 lei economie la energie lunar unde ai ajunge la 8-10 anim amortizare a investiție la prețul acesta de pe piață. Dar eu repet că prețul la energie sa va mări anual și investiția recalculand graficele cu prețul eu cred că investiția de față în 8 ani mergi pe profit . TOATE BUNE !

  • @samjoi1505

    @samjoi1505

    2 жыл бұрын

    Legislatia, din cate stiu, nu te lasa sa vinzi vecinului curent electric. Statul vrea accize, taxe, impozite pentru fiecare kw produs ca sa finanteze salariile unor paraziti. Preturile de la noi sunt exagerate pentru a proteja ,, investitorii strategici" din energie.( cam toti sunt in casa poporului) Invertoarele crapa in maxim 5 ani, daca ai noroc. Miniaturizarea nu este intotdeauna solutia pentru mentinerea temperaturii de lucru la un nivel acceptabil. Panourile nu produc la temperaturi extreme si, daca ai un an ploios, esti un om fericit🤪. Subventiile sunt, la fel si parandaratul, cam 50% din suma accesata dupa 5- 6 ani de caciulit. Ai luat subventii, ti-ai dat foc la valiza. Vei avea lunar, daca ai noroc, vizite de la fisc sa vada ce ai facut cu banii. Natura are sanse mari sa distruga panourile si instalatia. Pe langa costurile cu panourile, si invertoarele sunt costuri pentru ,, maruntisuri" care echivaleaza cu 30- 40% din costurile primelor. Costurile cu instalarea sunt si ele in jur de 30% din costurile initiale. , Mesterii" nostrii nu sunt dispusi sa impartaseasca tainele meseriei. Curios, restul tarilor au tot felul de tutoriale complete, ai nostri tac mâlc.🤣 De acumulatori nu mai pomenesc, sunt ieftini ca braga. Un acumulator de 12 V/ 200Ah costa echivalentul a 3- 4 panouri, daca nu sunt ,, de firma" , dupa 5 ani, pa-pa Nataşa, cumperi alţii. Din punctul meu de vedere, un invertor hibrid ( 5- 7 kw) si panourile aferente, te ajuta sa reduci factura la energie, fara sa ,, pompezi" in retea. Muti toate activitatile necesare ziua: spalat, gatit, etc. Noaptea iei din retea doar pentru iluminat, electronice si frigorifice. Daca esti consumator casnic si vrei independenta energetica, nu merita. Cheltuielile o sa fie constante si echivalente cu ,, castigul". O firma privata mai ca merita pentru ca are instrumente pentru amortizarea costurilor.

  • @lucadorin9577

    @lucadorin9577

    2 жыл бұрын

    @@samjoi1505 Ai mare dreptate !

  • @catalinsandu3189
    @catalinsandu31892 жыл бұрын

    Salut eu cum as putea sa devin prosumator sa bag curent în rețea

  • @stelianc245
    @stelianc2452 жыл бұрын

    Salut, felicitari! Imi puteti recomanda firma autorizata pentru accreditarea sistemului in vederea conectarii la retea?

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    In ce oraș?

  • @stelianc245

    @stelianc245

    2 жыл бұрын

    @@cstechromania Pantelimon-Ilfov

  • @ciomint
    @ciomint2 жыл бұрын

    dupa cum arata la 3:12 ti-ai supradimensionat sistemul. pretul de vanzare e de 6 ori mai mic decat cel de cumparare.

  • @AGC2021
    @AGC20212 жыл бұрын

    Am luat in aprilie de pe emag 12 panouri Dokio de 100w tare faine, destul de mici (cam 0,5 m.p./buc), usoare si flexibile, le-am pus pe bloc fixate pe un suport de fier cornier inclinate la 45° spre sud, le-am legat in serie-paralel ca sa am si voltaj si amperaj, le-am cuplat la un regulator mppt care e legat la doua bateriii LiFePO4 de 300Ah cu BMS, iar la baterie am legat un inverter de 5000w. Cel mai mult au costat bateriile, pt ca sunt cele mai bune su mai sigure dintre cele cu litiu (doar cele de la Tesla le depasesc) si sunt f durabile - pot fi folosite si mai mult de 20 de ani. Chiar si pe vreme noroasa panourile astea imi produc curent la greu, in general mult mai mult decat consum (combina frigorifica consuma cel mai mult si constant), dar n-am probleme nici daca bag ocazional consumatorii mai mari ca masina de spalat, aspiratorul, aerul conditionat etc, pt ca panourile incarca bateriile tot timpul, de la rasarit pana la apus, iar pe timpul noptii se consuma o parte din surplusul acumulat si nefolosit in timpul zilei. Nu stiu cat curent vor produce pe timpul iernii, dar pana acum mi-am permis sa consum curent fara restrictii, niciodata n-au fost bateriile sub 80% din capacitate la caderea noptii. Panourile n-au fost scumpe, pt ca le-am luat pachete: cu cat iei mai multe/pachet, cu atat platesti mai putin/buc. Iar daca ai grija sa asiguri fluxul de aer pe sub ele (ca sa nu se incinga la soare), daca le pui inclinate (spre sud neaparat) ca sa beneficieze la maxim de soare pe tot timpul zilei, ca sa se scurga apa de ploaie si zapada de pe ele si sa ricoseze grindina, ar trebui sa reziste minim 15 -20 ani. Singurul stres e sa nu le fure careva de pe bloc, ca sunt usor de montat si demontat (au gauri in colturi si pe lungime), chiar daca am folosit niste trucuri ca sa le pot demonta doar eu 😁

  • @alexgunner1882

    @alexgunner1882

    2 жыл бұрын

    ok, si cat a costat aventura? ceva poze ai? :)

  • @AGC2021

    @AGC2021

    2 жыл бұрын

    @@alexgunner1882 pai vreo 10 000 bateriile BMS + vreo 6500 panourile flexibile + vreo 1000-1500 controlerele mppt + vreo 500 inverterul + vreo 500 cablurile, jonctiunile, cornierul... Vreo 18500-19000 lei. Scump, dar asta din cauza ca sistemul e off-grid, deci necesita baterii de stocare, ca fara baterii ar fi costat mai putin de jumatate. Ideal ar fi fost on-grid, dar nu era posibil la momentul ala, si nici acum nu cred ca este posibil la bloc - chiar si cei de la case se impiedica de incompetenta si rea-vointa "autoritatilor", cand vor sa participe la programul "casa verde" si statul tre' sa dea bani...

  • @andyb2530

    @andyb2530

    Жыл бұрын

    @@AGC2021 foarte mișto! Vă găsesc pe Facebook? Aș vrea mai multe detalii. Mulțumesc.

  • @AGC2021

    @AGC2021

    Жыл бұрын

    @@andyb2530 am avut cont, l-am desfiintat de mult timp, dupa ce mi s-a facut greata de postarile tuturor tampitilor si superficialilor...

  • @titusm
    @titusm2 жыл бұрын

    Din cate am auzit exista un proiect de lege care sa sustina prosumatori in ideea in care se va plati curentul produs undeva de 1-1. Din tot sistemul acumulatorii au fost cei mai scumpi? Un sistem cu niste acumulatori gel sau specifici cat ar fi?

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Salut, într-adevăr exista acest proiect. Speram din toată inima sa se aprobe, dar după aprobare am un sentiment ca o sa vina cu ceva extra....o taxa pentru panouri ca în Australia....Va tin la curent cu evoluția lui.

  • @cristytiganu
    @cristytiganu2 жыл бұрын

    Sal pentru o casa ami ajunge undeva la 4000 5000e si de unde aș putea să achitionez toata aparatura cu tot cu panouri

  • @ci5366
    @ci53662 жыл бұрын

    salutare , vreau si eu cu banii aia un sistem similar. mai e valabila oferta ? chiar si fara instalare :D

  • @S.t.a.r.k.40
    @S.t.a.r.k.402 жыл бұрын

    am aflat de la cineva ca daca sistemul produce si nu am consum nici baterii curentul se duce in retea si va creste indexul contorului ...se poate intampla asta?

  • @mihaivlad1378
    @mihaivlad1378 Жыл бұрын

    Salut! Dacă într-un an bag în rețea 5000kw pot să-i folosesc pe timpul iernii? Adică ce produc să nu îmi fie platit si să consum ce am produs în timpul verii😊

  • @marianhadarau6280
    @marianhadarau62802 жыл бұрын

    Normal ca am face dar hibrid fără fronius sau mărci cunoscute!!! 🤗

  • @iulian_98
    @iulian_982 жыл бұрын

    Uite aici, eu plătesc lunar la curent maxim 200 de lei, de fapt e 150 de lei chiar și mai puțin . Cu 10.000 de euro îmi plătesc curentul electric pentru 20 de ani . Aș merge chiar înspre 21 de ani . Am becuri economice în toată casa, sting lumina din cameră atunci când nu e nimeni acolo, am boiler electric, mașină de spălat, televizor, PC și tot așa . În plus dacă fac așa nu o să mă doară capu, nu trebuie să mă informez despre cele mai bune echipamente și depre toată traba asta ca să nu iau țeapă, nu-mi fac griji că poate se strică ceva și în 20 de ani să fim serioși, dacă echipamentele sunt de calitate poate apucă 10 ani fără reparații dar bateriile sigur nu apucă 10 ani fără să le scadă eficiența minim la jumătate .

  • @alexgunner1882

    @alexgunner1882

    2 жыл бұрын

    Super, si dar pretul curentului deja s-a dublat. Ce faci cand se dubleaza iar?

  • @septimiuclaudiucoman2804

    @septimiuclaudiucoman2804

    Жыл бұрын

    El a zis ca o face și din Hobby. Plus ca în caz de Blackout el va avea curent etc

  • @AndreiCatalinOG
    @AndreiCatalinOG2 жыл бұрын

    Sunt curios cat costa acest sistem, azi, in 2022

  • @mp4338
    @mp4338 Жыл бұрын

    Apreciez enorm sinceritatea ta pt. ca, fiind inginer electromecanic/electronic de 42 de ani (traiesc in diaspora) nu am gasit niciunde o sinceritate asa de clara in acest domeniu, de hobby mai mult, cu cheltuieli enorme 10.000 euro pt. o instalatie extrem de mica, spre 7-10kw. Amortizare lunga in timp cu depreciere rapida si scurta in timp. Pacat ca lumea nestiuitoare este aburita cu tot felul de info ca si cu vaccinarea de 3 ani incoace de catre 6 miliarde de oi obediente si credule, acum bolnave, chiar si grav, in sir indian. Youtubul este plin de gogornite tehnice si pacat si-n acest domeniu de panouri solare. O hotie gen mioritica: vind cu 0.2 lei kwh si cumpar cu 0.8 lei kwh.

  • @constantincreanga1832
    @constantincreanga1832 Жыл бұрын

    Am făcut proiect pentru fotovoltaice prin programul Casa verde. Proiectul a fost aprobat. Îmi recomandați vreo firma alături de care as putea colabora pentru instalarea panourilor? Suma finanțată de stat este de 20 000 lei. Am primit o oferta pentru 3kwh cu un preț de 27 000 lei (7000 lei urmând a fi plătiți de mine). Nu mi se pare foarte ok aceasta oferta. Îmi puteți recomanda altceva? Mulțumesc.

  • @vasiliedarius5242
    @vasiliedarius52422 жыл бұрын

    Buna, imi poti spune te rog cam cat produce acest sistem intr-o luna de iarna ? Nu intreb la misto , chiar doresc sa achizitionez un asfel de sistem pentru uz casnic si incerc sa imi dau seama cu cat as mai scoate iarna mai putini bani din buzunar.

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Ai link în descriere cu el live. poți vedea acolo cum se descurca în timp real, poți vedea producția pe zile, săptămâni, luni..ani... cutt.ly/VTqfxqF

  • @catalintosa5123
    @catalintosa51232 жыл бұрын

    Salut mar interesa și pe mine un sistem de încălzit casa pe timp de iarna eficient și cât mar costa

  • @postelnicuadrian72
    @postelnicuadrian722 жыл бұрын

    Durata de viata a componentelor din sistem cat ar fi?? Ca daca amortizez investitia in 10 ani, iar durata de viata e tot de 10 ani sau mai redusa, nu prea vad o afacere!!!

  • @pescuit_stationar
    @pescuit_stationar2 жыл бұрын

    Cu noul tarif al procunsumatorului mai are rost sa investim în acumulatori ? Sau mai bine punem o putere mai mare adică mai multe panouri solare ?

  • @padure76

    @padure76

    Жыл бұрын

    N-ar strica și o oarecare autonomie, cât de minimă, pe perioada întreruperilor de curent, sau chiar black-out-urilor anunțate...

  • @mm-tr5kc
    @mm-tr5kc2 жыл бұрын

    Stie cineva daca modelul asta merge si off grid ? FRONIUS Symo 20.0-3-M

  • @ghineadaniel8439
    @ghineadaniel84392 жыл бұрын

    Pentru o centrala electrica duce sistemul?

  • @marianaciulpan1224
    @marianaciulpan12242 жыл бұрын

    Poate ar trebuii sa faceți un efort sa răspundeți și la întrebări pt ca pt cine le pune sunt interesante și chiar este nevoie de răspunsuri

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Salut, care întrebări? Se pun zeci zilnic!

  • @marianaciulpan1224

    @marianaciulpan1224

    2 жыл бұрын

    @@cstechromania la toate ,pt ca aprecierile 👍le primiți d-voastra nu cei care pun întrebări ,și oricum vlogul l-ati deschis și pt asta

  • @RPI_4
    @RPI_42 жыл бұрын

    ce garanție ai la invertoare? Steca, fronius, victron...cam crapă des.... bateria o sa țină, panourile (depinde de câtă grindina o sa fie) dar și ele sunt de bază, eu am ceva retineri cu steca,fronius și victron...;) Prezentarea e super

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Salut. Am Victron de 3 ani si Inca nu a crapat si nu am auzit sa crape. Același lucru si la Fronius. Acumulatori....dacă sunt respectate teniunile de incarcare nu ar trebui sa te doara capul cel putin 10 ani cu ei, dar totul tine de cum sunt instalate si tine si de exploatarea lor.

  • @RPI_4

    @RPI_4

    2 жыл бұрын

    @@cstechromania Salut, mă bucur că nu cunoști această parte negativă. Din păcate experiența mea e alta, eu am ajuns la concluzia că în spatele lor e foarte mult Marketing. Fronius in trecut( cam acum 10 ani) era o marca super buna.

  • @manu144x
    @manu144x2 жыл бұрын

    Să revii în primăvară după noile prețuri la electricitate din iarna aceasta :)

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Vedem cum sa se modifice.

  • @manu144x

    @manu144x

    2 жыл бұрын

    @@cstechromania Eu cred că vor fi din ce în ce mai rapid de amortizat. Depinde și câtă electricitate și când o consumi. Dacă nu ai gaz și mergi pe pompă de căldură sau alte soluții pe curent, deja devine mai interesant poate. Acuma mă mut și eu la prima casă și aș fi curios de ceva de genul, deocamdată doar mă documentez. Faceți o treabă bună din punctul ăsta de vedere.

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    @@manu144x stai cu noi, o sa vina mai multe asemenea sisteme și costurile aferente.

  • @speedcsn
    @speedcsn2 жыл бұрын

    Faceți și un video despre sistemul de răcire?

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Da, sa vina vara :)

  • @JDERU01
    @JDERU012 жыл бұрын

    Eu cred ca este rentabil daca elimini partea de “injectie in retea” pentru ca nu merita pentru 120 lei pe luna si mai trebuie sa te si bransezi la retea ca sa poti sa “ versi” in ea iar bransamentul ala costa in unele cazuri foarte multi bani,mii de euro.

  • @velmar1

    @velmar1

    2 жыл бұрын

    nu cred ca poti elimina injectia in retea ,unde versi ce nu se consuma!corecteaza ma daca gresesc!

  • @alexgunner1882

    @alexgunner1882

    2 жыл бұрын

    Acum sunt 120 lei. Cand se dubleaza vor fi 240. Cand iti iei electrica va fi si mai mult. Cand trebuie modernizata reteaua ca toti si-au luat masini electrice si s-a triplat consumul... Pricepi ideea

  • @vasilepurice8527
    @vasilepurice85272 жыл бұрын

    Miam montat singur sisteme fotovoltaice și sunt mulțumit de ele.

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    si unii ziceau ca e imposibil...

  • @cristilupas5129
    @cristilupas51292 жыл бұрын

    Salut as avea și eu o întrebare se poate face o casa independenta energetic cu panouri solare adică să nu mai fie legata la curent doar la ce produc eu

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Vara da, iarna...numai dacă ai o stocare foarte mare. Totul tine și de consumul tău din casa...sunt multi factori

  • @cryptoshort7360

    @cryptoshort7360

    2 жыл бұрын

    @@cstechromania ce inseamna stocare foarte mare? 80-100kw? Intreb pentru ca sunt interesat de un sistem offgrid pentru casa

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    @@cryptoshort7360 Am un amic care are un sistem offgrid de 75kWh....altul 80kWh...depinde de consumul tău zilnic.

  • @cryptoshort7360

    @cryptoshort7360

    2 жыл бұрын

    @@cstechromania deci cu un sistem de 80-100kw poti trece linistit iarna cu un consum de maxim 10-11kw/zi?

  • @gabrieldanielmuresan8210
    @gabrieldanielmuresan82102 жыл бұрын

    Am un sistem de 22 de panouri foto-voltaice 38.5 v 7.70 A și un invertor easun sv2 5.5 kw fără acumulatori . Întrebarea mea este următoarea : exista o automatizare care as putea sa o fac ,care sa detecteze când panourile produc curent și nu e folosit sa pornească o priza ( de ex . Un boiler electric ) ca sa nu se piearda energia produsă .

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Fronius si Victron au releu programabil si poți face asta. La easun…nu știu :(

  • @gabrieldanielmuresan8210

    @gabrieldanielmuresan8210

    2 жыл бұрын

    @@cstechromania mulțumesc frumos de răspuns

  • @costys1
    @costys12 жыл бұрын

    IN CAT TIMP MONTEAZA ECHIPA ACEST SYSTEM? SI CATE PERSOANE VOR FI?

  • @imotiveimotive150
    @imotiveimotive1502 жыл бұрын

    La un buget de 48.000 lei se poate monta un astfel de sistem??(transport si montaj inclus). Multumesc in eventualitatea unui raspuns.

  • @cstechromania

    @cstechromania

    2 жыл бұрын

    Aici a fost montat de noi și de beneficiar, cutia a fost conceputa de noi și realizată la un atelier local, deci manopera nu știu cât poate sa se ridice la un instalator, dar echipamentele le poți achiziționa în banii aceștia. Vorbește cu băieții de la www.EVShop.eu, ei sunt dealeri și de acumulatori și pentru invertoare Victron.

Келесі