Caretta Caretta Yuva açılışı 2 / Çıralı / Kemer / Antalya

Caretta Carettaların en önemli yumurtlama bölgeleri Adana'nın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Anamur, Köyceğiz, Dalyan, Çıralı sahilidir. Belek kıyıları, Caretta caretta'ların Akdeniz'deki ikinci (Yunanistan'ın Zakintos adasının ardından) ve Türkiye'nin en büyük yumurtlama alanıdır. 2006 yılı içinde Belek'te 1000 civarında, Anamur'da 2007 yılında 1040 adet yuva tespit edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Kabuk boyları 1 metre kadar büyüyebilir. Balıklar, kabuklular ve su canlıları (özellikle deniz anaları) ile beslenir.
Çıralı sahilinde koruma altına alınan caretta carettaları gözlemlemek için Nisan - Temmuz aylar arasında gece ve sabaha yakın saatlerde gözlemleyebilirsiniz.
Güzel bir haber de bırakalım buraya...
Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Deniz Kaplumbağaları Uzmanlar Grubu, iri başlı deniz kaplumbağası (Caretta caretta) için küresel ölçekte yaptığı değerlendirme sonuçlarını açıkladı. 1996 yılında IUCN Kırmızı Listesi’nde “Tehlikede (EN)” statüsünde yer alan Caretta caretta türü deniz kaplumbağasının yeni statüsü, nüfus açısından tehlikenin biraz daha azaldığını gösteren “Duyarlı (VU)” oldu. Akdeniz Havzası ölçeğinde ise Caretta caretta’ların yeni statüsü, yine nüfus artışına dayanarak “LC-Düşük Riskli” ilan edildi. İri başlı deniz kaplumbağası halen Kırmızı Liste’de yer alsa da, son değişiklik yıllardır yürütülen çalışmaların sonuç vermeye başladığını gösteriyor.
(www.wwf.org.tr/?5020/caretta-...)
www.negordum.com
#çıralı #carettacaretta

Пікірлер