Care este sensul vieții? Existențialism. Partea I: Religie și ateism

Ғылым және технология

Cere o ofertă folosind link-ul: tagdiv.ro/?KZread... și tagDiv îți va oferi o reducere de 10%% la toate serviciile de dezvoltare.
00:00:00 - Care este sensul vieţii?
00:05:44 - Dumnezeu
00:09:47 - Ateism
🔸 SUSȚINE ȘI TU DIRECT ACTIVITATEA MEA ► / cristianpresura
🔸 DEVINO KZread MEMBRU ►bit.ly/35Q8vXC
🔸 PAYPAL ► paypal.me/cristianpresura
🔸 DONORBOX ► donorbox.org/cristianpresura
❗TikTok ► / cristian.presura
❗Facebook ► / presura
❗Facebook page ► / stiintaclub
❗Instagram ► / cristianpresura
❗Twitch ► / cristian_presura
❗Discord ► / discord
❗Reddit ► / presura
📙 Carte ► "Fizica Povestita": bit.ly/2YsKaAc
📙 Carte ► "O calatorie prin Univers": bit.ly/3pdOfGp
📙 Carte ► "Care e diferența dintre un copil și un laptop?" bit.ly/3h4auLZ
🔊 Spotify Podcast ► spoti.fi/3dbvYo6
🔊 MixCloud Podcas ► www.mixcloud.com/StiintaClub/
❗Asociația "Știinta pentru toți" ► www.presura.ro/
#stiinta #fizica #science #tehnologie #technology #cristianpresura #adventure algoritm:"Care este sensul vieții? Dacă această întrebare te frământă și nu ai un răspuns, probabil treci printr-o criză existențială. Astăzi discutăm despre existențialism și întrebările dureroase ale omului.
Cu toții ne amintim copilăria ca o perioadă de bucurii simple și descoperiri. Ion Creangă spunea: “Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la casa părintească, când ne jucam noi băieții de-a mijoarca, îmi tresaltă și acum inima de bucurie.” Copilul nu știe nimic despre univers când se naște, creierul lui absorbind avid fiecare experiență nouă: mâncare, călătorii sau jocuri. Experiențele noi continuă în tinerețe, devenind mai adânci și mai rafinate, fie că vorbim de dragoste, cunoaștere umană sau explorare. Citim cărți, explorăm documentare pe KZread și jocuri pe calculator sau vedem filme care au mișcat generații înaintea noastră.
Copilăria și-o amintește din ce în ce mai confuz, râsetele jocurilor abia se mai aud în memoriile estompate și nu mai poate rememora fețele bătrânilor din copilărie. Atunci se întreabă: “Care este sensul vieții?” și, mai ales, “Care este sensul vieții MELE?” În termeni filozofici, suferă o criză existențială. Societatea modernă încearcă să ascundă cel mai cutremurător element al existenței noastre: moartea. Tolstoi a descris această criză în “Moartea lui Ivan Ilici.” Ivan este un birocrat care își duce viața automat, preocupat de carieră și evenimente cotidiene, privind moartea ca pe ceva ce se întâmplă altora. Până când într-o zi se îmbolnăvește grav și este turmentat de spectrul morții, care devine sfârșitul existenței sale. Moartea nu mai este un subiect impersonal, ci o realitate imediată a existenței lui personale, o certitudine dureroasă pe care o confruntă singur. Personajul lui Tolstoi a devenit un existențialist.
Existențialismul este un curent filozofic al secolului XX, ce susține întoarcerea la om și experiența lui personală. Existențialiștii se ocupă de sensul tragic al vieții și se disting de profesorii care se ocupă de explicații raționale ale existenței. Existențialismul este o întoarcere la om și experiența lui, la aspectul tragic al vieții și singurătatea profund filozofică a experiențelor sale subiective. “Murim singuri,” obișnuia să-mi spună cineva drag mie.
În viziunea existențialistă, problema ființei trebuie să aibă întâietate față de problema cunoașterii. Lăsăm deoparte formulele și ecuațiile științelor naturale pentru că ființarea subiectivă nu poate fi făcută materie de cercetare obiectivă. Oricât aflăm noi despre curgerea semnalelor electrice între neuroni, nu putem cuprinde durerea și suferința pe care le poartă. Ne interesează omul din spatele durerii și experiența sa subiectivă. De aceea, filozofii existențialiști consideră că trebuie să ne întoarcem la om și la experiențele sale subiective.

Пікірлер: 83

  • @Rinsooo
    @Rinsooo3 күн бұрын

    Ești unul dintre KZread'ri mei preferați. Mulțumesc!

  • @aladinx3635
    @aladinx36352 күн бұрын

    Cine sustine ca nu are un sens al vietii cum vad in comentarii ,se minte singur, asta daca nu are o disfunctionalitate psihica; Sensul vietii exista doar ca este interpretat diferit de catre religie, stiinta si filosofie a fi pe intelesul tuturor. Fizic este una din starile logice a neuronilor care prin asocierea cu diferite evenimente creeaza senzatii,emotii,sentimente .... printre care si starea de bine. Pentru unii senzatia unei stari de bine este atunci cand merg la biserica, altii cand ies pe terasa la o bere rece, altii cand isi vad copii fericiti, si asa mai departe in functie de experientele traite , de invataturile primite de la parinti, bunici, chiar si invataturi instinctuale transmise de la o generatie la alta prin gene. Foarte frumos videoclipul, este unul din preferatele mele. 🙂👍

  • @whocansaywheretheroadgoes

    @whocansaywheretheroadgoes

    Күн бұрын

    Pentru tine «sensul vieții» se referă la niște stări și senzații? Tare! Ce dicționar folosești? În mod sigur, cei care spun că viața este lipsită de sens nu se referă la ideea ta, probabil că ar fi mai interesant dacă ai citi niște cărți de filosofie și ai discuta cu oamenii folosind aceleași definiții, iar numai după aceea să te gândești la posibilitatea ca ei să sufere de boli psihice.

  • @aladinx3635

    @aladinx3635

    Күн бұрын

    @@whocansaywheretheroadgoes am facut o comparatie intre forma sa fizica si modurile de interpretare pentru o intelegere mai clara a ceea ce este sensul vietii din punctul meu de vedere. Sunt constient ca sensul vietii este perceput in diferite moduri in functie de cunostintele acumulate, si chiar daca unii fac referire chiar si la o minge de fotbal, nu am nici cea mai mica intentie sa ii judec. Si cand am spus disfunctionalitate psihica nu ma refeream la un bolnav psihic (nebun) dupa cum interpretezi tu ci la o disfunctionalitate mintala ce nu are capacitatea de a crea senzatia unei stari de bine. Daca s-a inteles ca fac afirmatii jignitoare, imi cer scuze dar nu asta a fost intentia.

  • @ioansava7708
    @ioansava77082 күн бұрын

    Bravo domnule

  • @igorantip7705
    @igorantip77053 күн бұрын

    Înainte de a ma întreba "care este sensul vieții", e necesar sa aflu daca exista sau nu un "sens" al vieții, începând cu cele mai simple viețuitoare (bacteriile, fungii) altul decât cel evident, sensul unic de la naștere la moarte. Nu cunosc nici o dovada reala a existentei vreunui "scop" general al vieții. Axioma "viața are sens/scop" nu e decât o presupunere bazata pe nimic evident si ridicata la gradul de "concluzie". Asta corespunde caracteristicilor generale ale superstițiilor. "Scopul vieții pisicii negre este sa îmi aducă mie ghinion".

  • @user-df1jp2sm6m

    @user-df1jp2sm6m

    2 күн бұрын

    existenta noastra ca bacterii , oameni , planete , stele , galaxii , este accea de a se distruge si a se reface , restul e fizica quantica

  • @razvan12101

    @razvan12101

    2 күн бұрын

    Sigur, ai dreptate in ce spui, insa trebuie sa înțelegi ca e o admitere a nihilismului, iar Nietzsche lupta clar cu nihilismul prin ideea de uberman. Parafrazandu l pe Noica, e bine ca viata nu are sens pentru ca-i pot da eu unul. Deci cat timp cugeti, ești liber sa ti oferi ce scop vrei, sau esti liber sa ramai la lipsa scopului din oficiu.

  • @devprog3186

    @devprog3186

    2 күн бұрын

    Sigur nu există un sens. 100%, nu 99%.

  • @marichiru3179

    @marichiru3179

    2 күн бұрын

    Perfecțiunea planului Lui Dumnezeu tocmai în asta este,nu dovezi!O descoperă fiecare intrinsec căutând sensul și devine axiomă!Superb!Iubirea doar ESTE și se manifestă nu ca să aducă dovezi ,ca o mărturie și o mărturisire!

  • @florinsoare8448

    @florinsoare8448

    2 күн бұрын

    Mai mult decât o concluzie dezirabilă, sensul vieții a devenit o premisă de la care pleacă toate religiile în efortul lor de a împăca oamenii cu moartea. Aceștia au nevoie de o poveste frumoasă în care să li se promită remedierea tuturor neajunsurilor de aici, inclusiv cireașa de pe tort, viața veșnică. E ok pentru cei care mai au nevoie de povești dar pentru mine e prea mult să mă mint singur.

  • @bexitervlog
    @bexitervlog2 күн бұрын

    Multumesc!

  • @CorneliusStoica
    @CorneliusStoica3 күн бұрын

    Foarte interesant. Felicitari

  • @adrianmunteanu1986
    @adrianmunteanu1986Күн бұрын

    Bravo! Va apreciez foarte mult!

  • @extrav3raltrue134
    @extrav3raltrue1343 күн бұрын

    Foarte interesant și educativ!

  • @kingarthur488
    @kingarthur4883 күн бұрын

    Fara cuvinte... Uneori ma intreb ce, sau cine sinteti. Fizician, filozof sau teolog sau poate totusi, tot in aceasi persoana....

  • @diletant100
    @diletant1002 күн бұрын

    Mi se pare că existențialismul religios nu este existențialism, e esențialism intr-un final. Foarte bun clipul.

  • @kapstefan331
    @kapstefan3313 күн бұрын

    2:57 am citit "spovedanie- în căutare sensului vieții" O să citesc și asta, momentan sunt la Ana Karenina 🙂

  • @GeluVasilescu
    @GeluVasilescu10 сағат бұрын

    @Cristian Presură - ne întrebi (într-un fel, ca și cum... tu ai ști - ceea ce mă bucură) care este sensul vieții - începând de la apariția ei, trecând prin stadiul actual și anticipând formele ulterioare de evoluție. Desigur, ne interesează părerea profesorului și sper să o aflăm în episoadele următoare. Sunt convins că nu vei ocoli explicațiile despre apariția vieții (așa cum pare a fi un obicei al multor oameni de știință), pentru a nu părea că râzi de unii care au câte-un model imperfect, în timp ce tu... nu ai niciunul (sau doar o variantă inedită de... „crede și nu cerceta!”). Aștept cu interes versiunea ta despre apariția și sensul vieții, ținând cont de faptul că „entropia crește în univers” după cum ne-ai spus chiar tu în primul episod.

  • @user-ou9vc1zw8x
    @user-ou9vc1zw8x2 күн бұрын

    Sensul vieții este Deșertăciunea!!

  • @danpataca8792
    @danpataca87922 күн бұрын

    Tot respectul🫡

  • @notme7285
    @notme72852 күн бұрын

    Urmariti :” Through the Wormhole” with Morgan Freeman

  • @anduboboc9672
    @anduboboc96723 күн бұрын

    Care este sensul p vieți❤

  • @lauriuli
    @lauriuli3 күн бұрын

    🎉

  • @filipart828
    @filipart8283 күн бұрын

    👏🖖

  • @christitrf7176
    @christitrf71762 күн бұрын

    Danezul Søren Kierkegaard, cel la care te referi se pronunta (chirchego) care in traducre ineamna CIMITIR. Poate faci astfel legatura cu filosofia lui.

  • @whocansaywheretheroadgoes

    @whocansaywheretheroadgoes

    Күн бұрын

    Depinde de limba în care citești. Da, numele de familie al multor oameni înseamnă ceva, în acest caz și cimitir, dar și curtea bisericii, însă chiar nu văd de ce trebuie făcută legătura între un nume moștenit și o filosofie. Omul era, printre altele, teolog - cred că acest aspect este mai relevant.

  • @christitrf7176

    @christitrf7176

    Күн бұрын

    @@whocansaywheretheroadgoes Friedrich Nietzsche iti spune ceva????? Daca tatal sau , om profund religios , nu ar fi decedat, probabil el nu ar mai fi spus ca "Dumnezeu a murit" si de aici o intreaga filozofie. Experienta de viata (la perioada aceea numele definea originile familiei) a creeat de multe ori curente filpozofice de o anumita coloratura ... la asta m-am referit altfel Kirkegård a ajutat mult la alfabetizarea natiunii daneze prin infiitarea scolilor legate de biserica.

  • @whocansaywheretheroadgoes

    @whocansaywheretheroadgoes

    Күн бұрын

    @@christitrf7176 Pe Friedrich Nietzsche l-am citit (nu integral), dar cred că felul tău de a scrie și a argumenta îmi spune mai multe pe moment. Cred că ești prea influențat de literatura asta online foarte trendy legată de traume și de simbolistică. Nu cred că are rost să continui dialogul cu tine. Vezi tu, George Călinescu era un critic literar dedicat și am respect pentru efortul său uriaș adus în domeniu, iar dacă citesc cu placere din istoria literaturii române scrisă de el este pentru că omul are talent când romanțează. Cu toate astea, ca om conștient și educat suficient încât să pot trece măcar de nivelul «pielii» în anumite domenii, nu pot să nu țin cont de faptul că multe lucruri din cartea menționată sunt cel puțin înflorituri, dacă nu fabulații fără nicio bază. Dorința lui de a fi impresionist i-a dăunat exercițiului științific, academic. Să mă dau acum cu sania pe derdeluș ca să explic filosofia lui Nietzsche așa, printr-o cauzalitate de ordin lamentabil, nu pot... Da, putem căuta cauze si explicații la toate, dar parcă nici chiar așa de oxidat la nivel cerebral nu vreau sa mă cred încă. Desigur, îți poți păstra opiniile, nu ai nevoie de permisiunea mea. Unii copii cred că munții sunt creați de Dumnezeu, ar fi culmea să scoată din capul lor ideea de încrețire a scoarței terestre. (Acum, că o ființă divină ar ordona aceasta activitate a scoarței terestre e deja altă discuție, era doar un exemplu. Personal, nu pot adera la idei de genul "dacă nu murea tatăl lui nu se întâmplau asta și asta". Nu vorbim de Hitler și de traumele lui, deși și acolo situatia e mai complexă și depinde de mult mai mulți factori, poate cei mai mulți depasind sfera experientelor individuale).

  • @christitrf7176

    @christitrf7176

    Күн бұрын

    @@whocansaywheretheroadgoes Absolut de acord. Ne oprim aici, eu la un nivel inferior si tu .... nici nu vreau sa denumesc nivelul ... infinit peste ce imi pot eu imagina. Punctul meu de vedere e ca lumea e extrem de simpla dar altii o complica ca sa se "autosatisfaca". Constructii filozofice - gen castel de carti (Nietzsche ) au facut multi si daca stergi conceptul initial ramai cu un mare NIMIC. Astfel poti consta ca ai pierdut vremea cu o lectura fara valoare care "bate apa in piua".

  • @evrraspartacus2465
    @evrraspartacus24652 күн бұрын

    Interesantă abordare ! Consider că oricare dintre noi în care crează ceva ( automobile , pixuri , hârtie , sticlă ) și așa mai departe , are un scop bine întemeiat de a îl crea , corect ? Și punem întrebarea acelui creator de un anumit obiect ; De ce ai creat acel obiect ? Ce sens are acel obiect ? Ce impact are asupra spațiului gol acel obiect ? Ei bine , creatorul acelui obiect , răspunde . Pentru că este folositor , pentru că ajută acel spațiu gol , pentru că așa doresc eu să schimb aspectul acelui spațiu ! Poate fi un pericol acel obiect pe care tu l-ai creat ? Da , poate fi un pericol ! Nu l-am creat pentru a fi un pericol , cu toate că eu știu că poate fi un pericol , atâta timp cât nu este folosit în sensul de a fi un pericol ! Dar odată ce l-am creat , am creat și un ghid de instrucțiuni , mai exact , o carte , un manual în care vei găsi cum să folosești obiectul pe care eu l-am creat ! Este benefic obiectul pe care tu l-ai creat ? Da , este extrem de benefic ! Pentru oricare dintre cei care doresc să îl folosească și să îl utilizeze în scopurile pe care eu le-am creat , de a aduce un mare beneficiu acelui spațiu ! Presupun că nu mai trebui să dau și alte exemple , care este sensul și scopul vieții unui om ! Totul pornește de la un creator ! Refuz să spun Dumnezeu ! Când folosim termenul de creator , logica și rațiunea umană , face repede conexiune cu tot ce ne înconjoară ! Este ilogic și irațional , din punct de vedere ca și om să spui că totul a apărut din nimic de nicăieri și că nimic nu are sens și nu are absolut nici un scop , dacă într-o zi totul va dispare ! Oare tu cel care faci acest clip ( video ) , nu are sens cea de faci , nu are nici un scop ? Dacă asta consideri , oare de ce te mai strădui să faci aceste clipuri ? Nu are nici un sens să le mai faci ! Uite că are sens , și un scop extrem de benefic pentru alții care doresc să te asculte ! 😉 Oare ce sens au urechile noastre ? Oare ce sens au ochii noștri ? Spor și succes ! 😉

  • @VEZI.poza.MEA.de.profil.

    @VEZI.poza.MEA.de.profil.

    2 күн бұрын

    „Uneori îi întreb pe prietenii mei [care nu cred în Dumnezeu]: ‘Cu ce faceți voi știință?’ Ei spun: ‘Cu creierul meu.’ Și eu spun: ‘Vorbește-mi despre creierul tău (despre istoria creierului uman).’ Și [cineva] mi-a spus: ‘Vrei răspunsul cu adevărat scurt?’ Am spus: ‘Sigur.’ ‘Creierul meu este produsul final al unui proces fără minte și neghidat.’ M-am uitat la el, am zâmbit și am spus: ‘Și ai încredere în el?’” - John Lennox (Matematician) Cei care cred în evoluție, mai exact în macroevoluție, ei cred că de la celule (pe care nu le putem vedea cu ochiul liber) s-a ajuns la toate vietățile (oameni, animale, păsări etc.) prin procese pur naturale în decursul a miliarde de ani. Uitați de ce asta nu este adevărat: [1] Creierul uman, corpul uman și celula sunt trei exemple de mașinării organice EXTREM de complexe; mult mai complexe, complicate și inteligente decât ORICE a creat omul vreodată (la propriu). Acum, „mașinăriile super-complexe nu pot fi modificate la întâmplare (sau greșit), altfel se vor strica. Și mașinăriile super-complexe nu apar din schimbări întâmplătoare (sau greșite).” De ce? Pentru că mașinăriile super-complexe nu apar dintr-un proces fără minte și neghidat. Complexitatea, mai ales de nivel foarte înalt, nu apare din întâmplări sau din greșeli, ci necesită o minte inteligentă în spate care înțelege cum să aducă ordine din haos și cum să facă totul să funcționeze corect, ca un întreg. [2] Evoluția nu poate reuni componente pentru a realiza un nou sistem. De ce nu poate? Pentru că evoluția este un proces fără minte și neghidat, adică un proces orb, fără inteligență. Și fără sisteme noi, macroevoluția este falsă. [3] „Oamenii, atunci când își imaginează evoluția lucrurilor, își cam folosesc inteligența pentru a ghida lucrurile pe parcurs, dar evoluția este un proces NEGHIDAT (și fără minte).” „Evoluționiștii folosesc dovezile din microevoluție pentru a dovedi macroevoluția”, dar asta ar include cele scrise mai sus. Deci nu poate fi adevărat. Punct. [4] Studiați puțin corpul uman, de exemplu; și fiți atenți la detaliile și funcționalitatea corpului uman. Cum poate corpul uman să fie produsul final al unui proces fără minte și neghidat? Pentru că se vede foarte clar că este făcut inteligent; și este făcut frumos și simetric: nu arătăm ca niște monștrii. „Aranjarea intenționată a părților sau a detaliilor (adică proiectarea): acesta este modul, singurul mod prin care recunoaștem lucrarea unei minți. Și cu cât părțile sunt aranjate mai complicat sau mai precis, cu atât mai puternică este dovada că o minte a fost la lucru.” „Deducem proiectarea ori de câte ori părțile par aranjate pentru a îndeplini o funcție (adică o sarcină, un rol).” Oamenii de știință au dovedit 100% că universul nu este veșnic, ci are un început, adică a fost creat; exact cum spune și Biblia în Geneza 1:1. „Universul a fost cauzat de ceva (Cineva) din afara naturii. Tocmai acesta este sensul cuvântului supranatural.” Deci, „dacă nu există Dumnezeu (o Ființă imaterială, Supranaturală veșnică), de ce există ceva în loc să nu existe nimic?” „Nu putem avea un regres infinit de lucruri dependente. Avem nevoie de un loc în care totul se oprește și are sens (și logică). Și anume, Ființa independentă, Autosuficientă și necesară, care este Dumnezeu.” „Pictura este dovada că a existat un pictor, chiar dacă nu l-ați văzut niciodată pe individ.” Creația este dovada că există un Creator, chiar dacă nu l-am văzut niciodată pe Creator (momentan). De ce există un Dumnezeu personal și nu un Dumnezeu impersonal (adică Panteism sau Deism)? Pentru că personalul nu poate veni din impersonal, din ceea ce nu este personal. (Ce înseamnă personal? Personalul se referă la o persoană și la caracteristicile unei persoane, adică: personalitate, sentimente, rațiune, minte, conștiință, voință liberă, iubire, dreptate, milă etc.) Poate personalul să vină dintr-o piatră, dintr-un copac sau din lumină solară? Nu. Personalul nu poate veni din materie și energie, din impersonal. Prin urmare, personalul (din ființele umane) a venit dintr-o Ființă personală (veșnică). Și de aceea versetul Biblic, Ioan 3:16, este adevărat și are sens. Dumnezeu este o Ființă personală care vrea să comunice și să aibă o relație cu noi prin Fiul Său. „Odată ce o persoană trece de la ateism la teism, sau la agnosticism, următoarea întrebare este: Cine este acest Dumnezeu? Cum este acest Dumnezeu? ...Singurul mod în care vom avea o prietenie este dacă eu aleg să mă deschid și să mă dezvălui ție, iar dacă tu alegi să te deschizi și să-mi spui adevărul despre tine, atunci putem construi o prietenie, o relație. Dar dacă mint sau tac, nu vei ajunge niciodată să mă cunoști, iar dacă tu minți sau taci, eu nu voi ajunge niciodată să te cunosc. Deci, următoarea întrebare este: S-a deschis Dumnezeu? Și a dezvăluit adevărul despre el însuși, ea însăși, ei înșiși, orice ar fi Dumnezeu? Aici intră în scenă Isus Hristos. El afirmă că este Dumnezeul Creator care Se dezvăluie într-un mod în care tu și cu mine, cu mințile noastre limitate, putem începe să înțelegem. Acum, următoarea întrebare este: În cine ai încredere că Îl dezvăluie pe Dumnezeu cu exactitate și, în al doilea rând, care sunt dovezile că persoana în care ai încredere că Îl dezvăluie pe Dumnezeu cu exactitate îți spune adevărul? Deci, eu am încredere în Isus Hristos pentru a-L dezvălui pe Dumnezeu cu exactitate, deoarece stilul Său de viață, învățăturile, moartea și învierea Sa mă conving că este de încredere. Total de încredere! Isus Hristos face această afirmație incredibilă de a fi acest Dumnezeu unic care Se dezvăluie în chip uman, ceea ce înseamnă că este fie un profet fals, fie este Cine spune că este.” (Și ca să vedeți asta trebuie să citiți în Biblie Evangheliile lui Matei, Marcu, Luca și Ioan. Citiți mai întâi Evanghelia lui Ioan, a patra carte din Noul Testament. Puteți citi Biblia inclusiv pe internet.) „Învierea a fost modul lui Dumnezeu Tatăl de a confirma toate adevărurile rostite de Isus.” (Miracolele sunt posibile pentru că un Dumnezeu Supranatural există care poate să le facă. „Dumnezeu este în afara naturii. Prin urmare, El nu este limitat de legile naturii așa cum suntem noi.” Miracolele nu erau adevărate dacă nu exista Dumnezeu.) Conform Bibliei, Dumnezeu vrea să fim lângă El și să trăim veșnic în Împărăția Sa. De ce ar trebui să ne dorim asta, adică viața veșnică în rai? Pentru că 1) în rai nu există răutate, dezastre naturale, boli, suferință și moarte, și 2) pentru că nu vrem să murim; nici acum, nici mai târziu. De aceea mergem la cel mai bun doctor la care putem atunci când ne îmbolnăvim foarte tare. Deci, avem nevoie disperată de Dumnezeu. (Raiul există pentru că un Dumnezeu Supranatural există. Este logic și evident doar.) Și „haideți să înfruntăm realitatea. Există suferință și moarte, care este soluția? Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ne oferă soluția pentru suferință și moarte”, și anume: Raiul, Împărăția lui Dumnezeu; în care vor ajunge doar oamenii care cred în Fiul lui Dumnezeu și FAC voia Lui, voia Tatălui Său. (Citiți Matei 7:21-27 și Luca 6:46.) „Isus a împărțit credincioșii în două categorii: cei care crezuseră și ucenicii. (Citiți Ioan 8:31.) Aici este taina: vor fi [salvați] ucenicii lui Hristos!” Și cum putem rămâne în cuvântul lui Hristos dacă nu știm cuvântul Său? De aceea trebuie să citim des Biblia, Noul Testament. Dacă vreți să vedeți de ce Biblia este adevărată, căutați pe Facebook profilul „Curând Vine Isus”.

  • @katesteff3091

    @katesteff3091

    Күн бұрын

    Cum de dispare ceva în nimic, asta e întrebarea modernă curentă: a mai fi sau a nu mai fi. Vedem cum dispărem, nu vedem cum apărem.

  • @evrraspartacus2465

    @evrraspartacus2465

    Күн бұрын

    @@katesteff3091 Din punctul meu de vedere, această întrebare ,nu are nici un sens ! 🤣🤣 Acel ceva , a apărut de undeva , și se reîntoarce la ce a fost înainte , praf , cărbune , plastic , etc ! Poftim că am rezolvat întrebarea fără sens ! 😏

  • @whocansaywheretheroadgoes

    @whocansaywheretheroadgoes

    Күн бұрын

    Trebuie să fim atenți să folosim același vocabular și același dicționar, după aceea se va ajunge la mai puțină maculatură. Nu e rău să ai păreri, e riscant să crezi că ele au mare valoare în lipsa unei culturi decente, care nici nu presupune un efort exagerat. Sensul despre care vorbește filosofia și cariera unui om sau "scopul" unui pix sunt lucruri aproximativ paralele. A existat viața și înainte de inventarea pixului sau de utilizarea focului (animalele nici nu il folosesc). Aceste «scopuri» sunt circumstanțiale și convenționale. Din acest punct de vedere, fiecare îi poate acorda unui obiect, ori propriei vieți, un scop. Bagatelizând, putem spune că scopul (sau rolul) femeii este de a naște copii? Dar oare la asta se referă și se rezumă filosofia? Cu asta și-au bătut capul, ca și cum ar fi niște idioți, filosofii de mii de ani? Categoric, nu. Ai nevoie de lecturi, de la simple la mai complexe, înainte de a te arunca la dezbateri pe astfel de teme. Una dintre probleme ar fi existența unui creator al vieții, de unde ar putea decurge un scop teleologic al ființei umane (dar nici acela nu este implicit, un zeu ne poate crea în joacă, să se distreze pe moment și apoi să ne uite și atâta tot, spre exemplu. E un exemplu, nu teoria mea.) Unii spun că viața e "făcută" să fie trăită, ori ca să ne bucurăm de ea; alții, ca scopul omului e să îi slujească lui Dumnezeu. Fiecare are o explicație care să justifice ce a ales el să creadă și să facă. Dar discuția despre sensul vieții e mult mai complexă și e mai util să citești mai mult înainte să ai păreri, pur și simplu pentru faptul că a vedea ce au gândit de-a lungul mileniilor oameni deștepți care s-au preocupat cu asta te poate scuti de a reinventa roata, de a redescoperi focul, de a căuta cuadratura cercului samd. Editare: Fac o mică precizare: scop și utilitate sunt sinonime parțiale. Pentru noi, aceste clipuri au o anumită utilitate de moment. Sau poate nu o au, poate pentru foarte mulți sunt o pierdere de vreme. Dar să reducem filosofia la preocupări de acest nivel este ca și cum am reduce limba română la alfabet. Filosofii discută despre sensul existenței, al vieții în general, ci nu doar despre ce rol își asumă sau nu un individ, chiar dacă ideea ciorchinelui în care fiecare individ este un bob (sau, în creștinism, o parte din "trupul lui Hristos") își are și ea locul în unele dezbateri filosofice (ale unor teologi sau filosofi creștini).

  • @mirelamazalu6106
    @mirelamazalu61062 күн бұрын

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏🙏👍🏼😎

  • @kapstefan331
    @kapstefan3313 күн бұрын

    10:43 atâta timp cât nu fac rău nimănui, nu rănesc pe nimeni sunt liber sa fac ce vreau daca îmi permit

  • @florintrif3805

    @florintrif3805

    3 күн бұрын

    prin nimanui si nimeni sa inteleg ca e vb de alte persoane? Daca da, cum e cu faza ca oamenii isi fac rau singuri, ajungand pana chiar si la suicid? Ex: este o crima sa omori pe cineva, dar nu este o crima suicidul. Ce vreau sa zic sunt 2 lucruri: 'Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti' si 'toate lucrurile ne sunt permise, dar nu toate ne sunt de folos'. Ambele citate fiind din biblie. Cand, noi, o sa intelegem ce implica asta o sa depasim atat ideologiile religioase cat si extremismul ateist.

  • @kapstefan331

    @kapstefan331

    3 күн бұрын

    @@florintrif3805 da, mă referam la alte persoane Cu suicidul sunt de acord în faze terminale, animale au dreptul la eutanasiere, dar când vine vorba de oamenii, în Romania are biserica ceva de zis.... Cât despre "dar nu toate ne sunt de folos" să decidă fiecare pentru el ce îi e de folos sau nu, daca mie îmi este ceva de folos asta nu înseamnă că trebuie să îți fie și ție, și vice versa

  • @florintrif3805

    @florintrif3805

    3 күн бұрын

    @@kapstefan331 eu nu sunt crestin dar nici ateu. atat religia (indiferent de tipul ei: crestini, musulmani etc) cat si ateismul mi se par niste extreme raportate la capacitatea omului de a crede. Din pct meu de vedere, credinta este singura capacitate pe care o are doar omul, nu si animalele. Si din pacate religia 'profita' de ea, iar ateismul o neaga. Ca si contrast: pe vremea apostolilor nu exista crestinism. a fi crestin, atunci era o batjocura. adica oamenii care credeau erau numiti crestini, nu se numeau ei singuri crestini. in ziua de azi e mai mult o formalitate decat ce ar fi trebuit sa fie. Am zis asta doar pt ca ai mentionat 'biserica'. Biserica din ziua de azi nu are absolut nici o treaba cu ce e uman ci reprezinta doar o 'forma' abstracta pt ce inseamna a fi uman

  • @kapstefan331

    @kapstefan331

    3 күн бұрын

    @@florintrif3805 total de acord cu pararea ta despre biserica Cât despre credință.....eu cred în ceva mai presus decât noi și cam atât, nu vreau sa înțeleg mai mult, dar din ce am mai citit și experintat ajung să cred că acel cineva sunt strămoși noștri de la primul până în prezent la noi, cu fiecare generație am moștenit cate ceva de la ei iar ei sunt prezenți în subconștientul nostru, ca un lanț format din forte multe zale...🤷 poate suna ciudat...

  • @solaris3627

    @solaris3627

    3 күн бұрын

    ​@@florintrif3805Extremismul ateist!? Deocamdată ateii n-au făcut masacre in numele unui bărbos imaginar.

  • @hover1166
    @hover11663 күн бұрын

    First of the many

  • @DeaconuC
    @DeaconuC2 күн бұрын

    Când de despărți de credință , de Hristos , uitând cine este calea , adevărul și viața uităm și de sensul vieții.

  • @petrut.1224

    @petrut.1224

    2 күн бұрын

    Cand "de despărți" de mafiotul suprem, devii liber.

  • @fulgeru
    @fulgeru2 күн бұрын

    domn' profesor, ești Penticostal?

  • @kapstefan331
    @kapstefan3313 күн бұрын

    12:22 Da, pentru că fiecare are rolul lui, așa și cum omul suferă de-a lungul vieții și sfârșește între 4 scânduri (din diferite motive) Și înainte de a ne gândi la suferința animalelor sa ne gândim la suferința copiilor care mor zilnic de foame

  • @presura

    @presura

    3 күн бұрын

    ambele pot fi facute, vointa sa fie

  • @simona3860

    @simona3860

    3 күн бұрын

    gândire pur materialistă..mai înainte de a fi materializat într-un corp fizic, Omul este spiritul, este energie..din acea energie primordială, creatoare din care este făcut totul! Nu poți fi animat decât pătruns de acea energie... dacă vrei să vorbești despre univers unde suntem cu toții integrați trebuie să vorbești despre energie, nu-i așa, mai spusese Tesla!

  • @arkanraznatovic5444

    @arkanraznatovic5444

    3 күн бұрын

    Intre 6 scânduri 😂

  • @kapstefan331

    @kapstefan331

    3 күн бұрын

    @@presura stiți foarte bine că nu vor fi făcute niciodată, e doar o utopie care ne oferă un sens

  • @whocansaywheretheroadgoes

    @whocansaywheretheroadgoes

    Күн бұрын

    ​@@kapstefan331 Și totuși... foarte mulți oameni au adoptat o dietă vegetariană sau una vegană (inclusiv eu), iar în multe zone ale lumii a muri de foame este de domeniul istoriei. Trebuie doar să citim mai multe despre trecut sau să ne uităm mai atenți în jur.

  • @user-ou9vc1zw8x
    @user-ou9vc1zw8x2 күн бұрын

    Credința este baza energiilor spirituale ale existenței, nimic nu poate exista fără credință!!

  • @stefanbarzu5779
    @stefanbarzu57792 күн бұрын

    Nu.

  • @tenlineclothes
    @tenlineclothes20 сағат бұрын

    Totusi daca te gandesti si celulele “mor” din secunda in secunda. De aici ne dam seama ca universul este predestinat sa moara. Fiind condus de aceasta lege. De aici ne dam seama ca universul este doar o Particica a unei mari creatii. ce a fost odata. Totusi Dumnezeu este acolo de ce doar omul? de ce doar o singura “specie” poate sa gandeasca asa? fiindca animalele se aseamana. De ce noi suntem supra inteligenti pe langa ele? fiindca sunt multe animale pe pamantul asta. De aici reiese ca Dumnezeu a creeat universul cu un singur scop , pentru oameni. Va intrebati de ce? Planeta putea fi locuita foarte bine si frumos fara oameni. Care este atunci probabilitatea ca o planeta sa sustina viata, pe langa probabilitatea sa fie omul pe pamant? mare. Eu cred ca Dumnezeu exista fiindca cu cat am studiat mai mult răul de bine mi am dat seama mai mult. Eu cred ca prin suferinta exista viata, sau cel putin asa ne este aratat in lumea aceasta. Ca sa progreseze ceva trebuie sa moara altceva inainte lui. Eu cred cu tarie că lumea este facuta de Dumnezeu, crestin. Fiindca asta ne invata, acum toate sunt discutabile si poate este doar perceptia mea si aduc viziunea pe gustul meu. Dar un lucru e clar, Asa cum crezi ca nu exista Dumnezeu , asa poti foarte bine sa crezi ca exista! Nu trebuie alte argumente. Suntem creati doar cu un scop , acela de a da un test intre bine si rau. Cei mai multi oameni cred in Dumnezeu. luati invatatura. De ce exista si altele, pai la fel cum Biblia ne spune ca si orbii sunt creati cu un sens. fata de cei normali. Acum cei ce intelegi profund ce spun, si ideile pe care le am dat in speranta sa va conving sper ca v am trezit la realitate!

  • @aquilasgamecollection
    @aquilasgamecollectionКүн бұрын

    Sensul vietii oricaui organism viu e trecut in ADN. E supravietuirea, care vine la pachet cu adaptarea la mediul in care traiesti si reproducerea. Dar si astea deriva din supravietuire si toate iti ofera feluri de fericire. Trebuie doar sa mai intelegeti cum nevoia de a supravietui se upgradeaza. Iar ca sa intelegeti uitati-va la cei mai bogati oameni de pe pamant. La Elon Musk si o sa intelegeti de ce isi doreste sa mearga pe Marte, pentru ca nevoia de explorare se trage tot din nevoia de a supravietui. Zuckenberg care isi face buncar in Hawaii. Pentru ca obsesia de protectie tot din nevoia de a supravietui vine. Jeff Bezos care vrea sa nu mai imbatraneasca. Pentru ca nemurirea e o consecinta a dorintei de a supravietui. Cititi Homo Sapiens sa intelegeti de ce banii, statele si religiile sunt inventii ale omului. Si studiati cursurile NASA sa intelegeti ciclul vietii in natura. 90% producatori, 9% consumatori, 1% descompunatori.

  • @VEZI.poza.MEA.de.profil

    @VEZI.poza.MEA.de.profil

    Күн бұрын

    „Uneori îi întreb pe prietenii mei [care nu cred în Dumnezeu]: ‘Cu ce faceți voi știință?’ Ei spun: ‘Cu creierul meu.’ Și eu spun: ‘Vorbește-mi despre creierul tău (despre istoria creierului uman).’ Și [cineva] mi-a spus: ‘Vrei răspunsul cu adevărat scurt?’ Am spus: ‘Sigur.’ ‘Creierul meu este produsul final al unui proces fără minte și neghidat.’ M-am uitat la el, am zâmbit și am spus: ‘Și ai încredere în el?’” - John Lennox (Matematician) Cei care cred în evoluție, mai exact în macroevoluție, ei cred că de la celule (pe care nu le putem vedea cu ochiul liber) s-a ajuns la toate vietățile (oameni, animale, păsări etc.) prin procese pur naturale în decursul a miliarde de ani. Uitați de ce asta nu este adevărat: [1] Creierul uman, corpul uman și celula sunt trei exemple de mașinării organice EXTREM de complexe; mult mai complexe, complicate și inteligente decât ORICE a creat omul vreodată (la propriu). Acum, „mașinăriile super-complexe nu pot fi modificate la întâmplare (sau greșit), altfel se vor strica. Și mașinăriile super-complexe nu apar din schimbări întâmplătoare (sau greșite).” De ce? Pentru că mașinăriile super-complexe nu apar dintr-un proces fără minte și neghidat. Complexitatea, mai ales de nivel foarte înalt, nu apare din întâmplări sau din greșeli, ci necesită o minte inteligentă în spate care înțelege cum să aducă ordine din haos și cum să facă totul să funcționeze corect, ca un întreg. [2] Evoluția nu poate reuni componente pentru a realiza un nou sistem. De ce nu poate? Pentru că evoluția este un proces fără minte și neghidat, adică un proces orb, fără inteligență. Și fără sisteme noi, macroevoluția este falsă. [3] „Oamenii, atunci când își imaginează evoluția lucrurilor, își cam folosesc inteligența pentru a ghida lucrurile pe parcurs, dar evoluția este un proces NEGHIDAT (și fără minte).” „Evoluționiștii folosesc dovezile din microevoluție pentru a dovedi macroevoluția”, dar asta ar include cele scrise mai sus. Deci nu poate fi adevărat. Punct. [4] Studiați puțin corpul uman, de exemplu; și fiți atenți la detaliile și funcționalitatea corpului uman. Cum poate corpul uman să fie produsul final al unui proces fără minte și neghidat? Pentru că se vede foarte clar că este făcut inteligent; și este făcut frumos și simetric: nu arătăm ca niște monștrii. „Aranjarea intenționată a părților sau a detaliilor (adică proiectarea): acesta este modul, singurul mod prin care recunoaștem lucrarea unei minți. Și cu cât părțile sunt aranjate mai complicat sau mai precis, cu atât mai puternică este dovada că o minte a fost la lucru.” „Deducem proiectarea ori de câte ori părțile par aranjate pentru a îndeplini o funcție (adică o sarcină, un rol).” Oamenii de știință au dovedit 100% că universul nu este veșnic, ci are un început, adică a fost creat; exact cum spune și Biblia în Geneza 1:1. „Universul a fost cauzat de ceva (Cineva) din afara naturii. Tocmai acesta este sensul cuvântului supranatural.” Deci, „dacă nu există Dumnezeu (o Ființă imaterială, Supranaturală veșnică), de ce există ceva în loc să nu existe nimic?” „Nu putem avea un regres infinit de lucruri dependente. Avem nevoie de un loc în care totul se oprește și are sens (și logică). Și anume, Ființa independentă, Autosuficientă și necesară, care este Dumnezeu.” „Pictura este dovada că a existat un pictor, chiar dacă nu l-ați văzut niciodată pe individ.” Creația este dovada că există un Creator, chiar dacă nu l-am văzut niciodată pe Creator (momentan). De ce există un Dumnezeu personal și nu un Dumnezeu impersonal (adică Panteism sau Deism)? Pentru că personalul nu poate veni din impersonal, din ceea ce nu este personal. (Ce înseamnă personal? Personalul se referă la o persoană și la caracteristicile unei persoane, adică: personalitate, sentimente, rațiune, minte, conștiință, voință liberă, iubire, dreptate, milă etc.) Poate personalul să vină dintr-o piatră, dintr-un copac sau din lumină solară? Nu. Personalul nu poate veni din materie și energie, din impersonal. Prin urmare, personalul (din ființele umane) a venit dintr-o Ființă personală (veșnică). Și de aceea versetul Biblic, Ioan 3:16, este adevărat și are sens. Dumnezeu este o Ființă personală care vrea să comunice și să aibă o relație cu noi prin Fiul Său. „Odată ce o persoană trece de la ateism la teism, sau la agnosticism, următoarea întrebare este: Cine este acest Dumnezeu? Cum este acest Dumnezeu? ...Singurul mod în care vom avea o prietenie este dacă eu aleg să mă deschid și să mă dezvălui ție, iar dacă tu alegi să te deschizi și să-mi spui adevărul despre tine, atunci putem construi o prietenie, o relație. Dar dacă mint sau tac, nu vei ajunge niciodată să mă cunoști, iar dacă tu minți sau taci, eu nu voi ajunge niciodată să te cunosc. Deci, următoarea întrebare este: S-a deschis Dumnezeu? Și a dezvăluit adevărul despre el însuși, ea însăși, ei înșiși, orice ar fi Dumnezeu? Aici intră în scenă Isus Hristos. El afirmă că este Dumnezeul Creator care Se dezvăluie într-un mod în care tu și cu mine, cu mințile noastre limitate, putem începe să înțelegem. Acum, următoarea întrebare este: În cine ai încredere că Îl dezvăluie pe Dumnezeu cu exactitate și, în al doilea rând, care sunt dovezile că persoana în care ai încredere că Îl dezvăluie pe Dumnezeu cu exactitate îți spune adevărul? Deci, eu am încredere în Isus Hristos pentru a-L dezvălui pe Dumnezeu cu exactitate, deoarece stilul Său de viață, învățăturile, moartea și învierea Sa mă conving că este de încredere. Total de încredere! Isus Hristos face această afirmație incredibilă de a fi acest Dumnezeu unic care Se dezvăluie în chip uman, ceea ce înseamnă că este fie un profet fals, fie este Cine spune că este.” (Și ca să vedeți asta trebuie să citiți în Biblie Evangheliile lui Matei, Marcu, Luca și Ioan. Citiți mai întâi Evanghelia lui Ioan, a patra carte din Noul Testament. Puteți citi Biblia inclusiv pe internet.) „Învierea a fost modul lui Dumnezeu Tatăl de a confirma toate adevărurile rostite de Isus.” (Miracolele sunt posibile pentru că un Dumnezeu Supranatural există care poate să le facă. „Dumnezeu este în afara naturii. Prin urmare, El nu este limitat de legile naturii așa cum suntem noi.” Miracolele nu erau adevărate dacă nu exista Dumnezeu.) Conform Bibliei, Dumnezeu vrea să fim lângă El și să trăim veșnic în Împărăția Sa. De ce ar trebui să ne dorim asta, adică viața veșnică în rai? Pentru că 1) în rai nu există răutate, dezastre naturale, boli, suferință și moarte, și 2) pentru că nu vrem să murim; nici acum, nici mai târziu. De aceea mergem la cel mai bun doctor la care putem atunci când ne îmbolnăvim foarte tare. Deci, avem nevoie disperată de Dumnezeu. (Raiul există pentru că un Dumnezeu Supranatural există. Este logic și evident doar.) Și „haideți să înfruntăm realitatea. Există suferință și moarte, care este soluția? Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ne oferă soluția pentru suferință și moarte”, și anume: Raiul, Împărăția lui Dumnezeu; în care vor ajunge doar oamenii care cred în Fiul lui Dumnezeu și FAC voia Lui, voia Tatălui Său. (Citiți Matei 7:21-27 și Luca 6:46.) „Isus a împărțit credincioșii în două categorii: cei care crezuseră și ucenicii. (Citiți Ioan 8:31.) Aici este taina: vor fi [salvați] ucenicii lui Hristos!” Și cum putem rămâne în cuvântul lui Hristos dacă nu știm cuvântul Său? De aceea trebuie să citim des Biblia, Noul Testament. Dacă vreți să vedeți de ce Biblia este adevărată, căutați pe Facebook profilul „Curând Vine Isus”.

  • @aboutlife9888
    @aboutlife98883 күн бұрын

    Frumos, filosofic, însă teologia definește și cum să ne raportăm la moartea personală și libertatea. De exemplu: Rațiunea mea primește mai multă libertate gândidu-se la versetul din 2 Corinteni 3,17: „Domnul este Duh, şi unde este Duhul Domnului, acolo este libertate.” decât la orice altă teorie filosofică. Așa cum am mai scris în comentarii pe acest Canal, pentru mine, Teologia este mult superioară Filosofiei. Văd că pe KZread se promovează ori Filosofie autentică, ori o teologie care nu e teologie dar se autointitulează că e.

  • @arkanraznatovic5444

    @arkanraznatovic5444

    3 күн бұрын

    Ce este Sfântul Duh? Definește amănunțit te rugăm...

  • @calugargabriela1514

    @calugargabriela1514

    3 күн бұрын

    @@arkanraznatovic5444 Sfantul duh este un porumbel frumos ,🐔

  • @costescuu7

    @costescuu7

    2 күн бұрын

    Am scris cărți, noi oamenii, am construit biserici, noi oamenii, după care am intrat în bisericile construite de noi și citim din cărțile scrise și tipărite de noi. Creștinismul a apărut cu 2000 ani în urma. Când Dumnezeul creștin a venit, oamenii erau deja aici, de la oamenii găsiți aici s au inspirat creștinii. Zarathustra a fost primul care a gândit ca există bine și rău cu 500 ani înainte de creștinism și așa avem rai și iad. Erau civilizații avansate pe pământ când a apărut creștinismul. Dacă nu îți place filozofia, poate îți place istoria, arheologia, antropologia, paleontologia. E mai interesat să cercetezi decât să iei de-a gata ideile altora despre lume și viața. De ce Dumnezeu a făcut lumea în 7 zile și nu într-o fracțiune de secundă? Ce facem cu dinozaurii care au trăit cu 135 de milioane de ani înainte. 🥱

  • @arkanraznatovic5444

    @arkanraznatovic5444

    2 күн бұрын

    @@costescuu7 foarte bine punctat!

  • @petrut.1224

    @petrut.1224

    2 күн бұрын

    Teologia e superioara Filosofiei, cum e pluta superioara unui avion.

  • @valerpopa8036
    @valerpopa80363 күн бұрын

    Sensul vieții .ascultați Paraziții👍🤘

  • @alzanoaga
    @alzanoaga3 күн бұрын

    Daca Dumnezeu este explicatie si solutie, la ce se intampla si la ce ni se intampla, ce sens mai au intrebarile existentiale? Sa punem sub semnul intrebarii Planul Divin? In acest caz singurele intrebari, rugaciuni pe care ar trebui sa le adresam lui Dumnezeu si la care poate ne raspunde, sunt cele in care ii cerem sa ne ajute sa intelegem ce ni se intampla si de ce ni se intampla.. Daca noi in comunitate cu ceilalti semeni suntem centrul existentei, sau parte a existentei universului, vrem sa ne refugiem spre Dumnezeu doar atunci cand psihologic nu putem admite realitatea mortii, a suferintei, doar pentru ca ne aduce un confort psihologic? Dar asta nu ne rezolva nici realitatea mortii, nici a suferintei. Nu stam cu fundul in doua luntrii?

  • @igorantip7705

    @igorantip7705

    2 күн бұрын

    Oamenii inventează superstiții cand nu își mai suporta propria ignoranta, rămân la fel de ignoranți si dupa asta dar au confortul credinței intr-o falsa cauzalitate. Dumnezeu e o superstiție.

  • @bogdanmanea2643
    @bogdanmanea26432 күн бұрын

    Sa nu mai candidezi pt Reper.Ciolos e falit

  • @timelapseofdecay9028
    @timelapseofdecay90282 күн бұрын

    Cred ca ar trebui totusi sa faci videouri despre fizica, nu despre filozofie, E un subiect pe care nu l-ai aprofundat mult, si faci multe greseli. De exemplu, nu e ca si cum fara religie esti mai liber. Daca nu ar exista Dumnezeu, da, ai fi mai liber, in sensul in care ai putea face ce vrei fara nicio consecinta divina. Dar consecintele ne divine raman neschimbate. Daca exista dumnezeu, nu te obliga nimeni sa faci ce zice el ca e bine. Esti liber sa faci ce vrei, doar ca exista consecinte pentru actiunile tale, consecinte ce transcend viata.

  • @whocansaywheretheroadgoes

    @whocansaywheretheroadgoes

    Күн бұрын

    Cred că dacă ai fi mai atent ai face mai puține comentarii de acest fel. Omul rezuma și expunea ideile altora, nu erau ale sale. Nu il cunosc pe Cristian Presură decât de pe KZread, nu am vorbit niciodată cu el, dar mă bag in seamă fiindcă sunt eu deja sătul de cei care acordați note unora care vă depășesc categoric și pe care nu faceți un efort să îi înțelegeți sau să îi respectați măcar că fac efortul de a vă explica la un nivel cât mai simplu și în mod succint lucruri complexe. Sincer, cred că nu te ajută la nimic nici filosofia, nici fizica, nu știu de ce îți mai bați capul. Mai sunt milioane de oameni care fac reclamă unei cărți (Biblia) și o fac mai elegant ca tine, nu e nevoie să jignești. Până la urmă, cred că și Cristian știe că atunci când vrei să discuți în limbaj colocvial despre întrebări filosofice profunde te expui riscului de a te face "înțeles" (încă prea lesne!) de inculți și de a primi reacții pe măsura ignoranței lor. Poate că de asta ar trebui să îl apreciezi mai mult, dacă tot disprețuiești știința și crezi că într-o singură carte ai găsit răspunsul la toate.

  • @timelapseofdecay9028

    @timelapseofdecay9028

    Күн бұрын

    @@whocansaywheretheroadgoes Imi place cum ai reusit sa raspunzi fara sa combati nimic din ce am zis, si doar sa zici ca Biblia e naspa, cei care cred in ea sunt prosti, si dispretuiesc stiinta, etc. Faptul ca el expune si rezuma ideile altora nu are nicio relevanta din moment ce e de acord cu ele (ca altfel nu le-ar expune).

  • @eusilviu

    @eusilviu

    Күн бұрын

    🤣Nu ai înțeles nimic!

  • @timelapseofdecay9028

    @timelapseofdecay9028

    Күн бұрын

    @@eusilviu Elaboreaza.

Келесі