CAN SIKINTISI | Yanlış Okumalar - Yalın Alpay | B08

Фильм және анимация

SPONSOR: yemeksepeti.com
"Yanlış Okumalar"ın yeni bölümünün konusu: "Can Sıkıntısı". Can Sıkıntısı nedir, nasıl deneyimlenir, nelere yol açar, nelere mal olur, ne fırsatlar üretir...
Can sıkıntısının sorumluluğu genelde aylaklığa bırakılır; onun düşüncenin bir yol ya da anlam bulamadığı anlarda ortaya çıktığı gözden kaçar. Sıkıntı bir şey yapmamaktan doğan bir iç bunalmasından çok, eylemeye değer bir şey olmadığı kanaatine sıkışmanın mahpusluğuna yakındır.
-
İnsan, dış dünyayı zihnine ancak belli işaretler, yorumlar ve okumalar aracılığıyla atabiliyor. Bu zihinsel faaliyette her şey bir işaretler sistemi, dış dünya zihinde yalnızca bir temsil. Oysa gerçek yerine temsilin olduğu her yerde kriz var. Zihnimiz bir kriz yönetim merkezi ve bu krizi yönetmeye çalışırken bulduğu her çare bir "yanlış okuma". Yanlış Okumalar, her okumanın bir indirgeme, çarpıtma, şaşırma, isabetsiz algılama olduğunu baştan kabul ediyor fakat yine de olabilecek en isabetli okumaların peşine düşmek istiyor. Ödevi imkansız, bunu da ihbar ediyor; yine de hiç değilse deniyor: "Hep denedin, hep yenildin, olsun. Yine dene, yine yenil, daha iyi yenil..."
-
Destek olmak ve ayrıcalıklardan yararlanmak için:
/ avangart_tv
/ @avangarttv
Gelişmelerden haberdar olmak ve duyuruları takip etmek için:
/ avangart_tv
/ avangart_tv
-
#avangart #yemeksepeti
-

Пікірлер: 303

  • @seydagunaydn6240
    @seydagunaydn62402 жыл бұрын

    Kafamın içinde sıkışıp kalmış beni çevremden soyutlamış düşünceleri bir anda taslak bir halde karşımda bulmak, anlamsız dünyadaki en anlamlı şeylerden biri anlaşıldığını hissetmek galiba 🖤

  • @Atabeyler123
    @Atabeyler1232 жыл бұрын

    Gürman bey programa ciddi katkı sağlamış, kendisini tanımış olduğuma çok sevindim. Yalnız "Peki hocam; NE YAPALIM?" demesini beklemedim değil 😅

  • @user-qn4ws1pg8u

    @user-qn4ws1pg8u

    2 жыл бұрын

    وأوضح ضض

  • @Anonim.felsefeci

    @Anonim.felsefeci

    2 жыл бұрын

    O İlker Canikligil'e has :))))

  • @bettlovesshrek2026

    @bettlovesshrek2026

    7 ай бұрын

    hahahahha

  • @AHMETDOLMACI
    @AHMETDOLMACI2 жыл бұрын

    Yalın Hoca gerçekten müthiş bir değer. Ona gözümüz gibi bakmalı, onu koruma altına almalı ve onu her platformda konuşturup dinlemeliyiz. Kendisine müthiş saygı duyuyorum. İyi ki onu tanıma ve dinleme imkanına sahibim.

  • @MrMustim
    @MrMustim2 жыл бұрын

    Viktor Frankl - İnsanın Anlam Arayışı mutlaka okunmalı.. 👌

  • @flanorunseyirdefteri
    @flanorunseyirdefteri2 жыл бұрын

    38:22 "Artık anlamsızlığın ve kendini başkasına göre kurma zorunluluğun öyle bir seviyeye çıkmıştır ki, bu aşılamayacağı için, senin asli sıkıntın canının sıkılması değil, "Neden varım?" sıkıntısıdır. Ve bu artık aşılamaz." Belki de, can sıkıntısının özü zaten varoluşsaldır. Ruh, bilinç ya da varlık tarafından; üç boyutlu (görünen) bir evrende, zaman ve mekânsal sınırlar arasında, yine maddesel bir bedene sıkışmışlığın sezilmesi/hissedilmesinden de kaynaklanıyor olabilir. Bu noktada, söz konusu boyutsal ve zamana dair sınırlandırmaları, yine aynı boyuta ait uyuşturucularla, geçici kurtarıcılarla ortadan kaldırmak imkânsız olacaktır. Bir sorunu, aynı ya da benzeş ögelerle yok etme fikri bir aldanıştan, illüzyondan öteye gidemez. O zaman "Ne yapalım?" sorusu geliyor yine akla... Zihnin yaratımı sayabileceğimiz can sıkıntısını yine zihinle değil, onu aşarak kırabilir, bu sorundan ancak onun ötesine geçerek kurtulabiliriz. Bu da zihnin durdurulması, ya da askıya alınmasıyla, bir anlamda bir tanık gibi dışarıdan seyriyle mümkün olabilir. Meditatif hâl ya da meditatif bir yaşam formu, illüzyonik zihnin tüm oyunlarına (geçmişe dönme, geleceği kaçma, andan kopma, vs) karşı elimizdeki en elverişli silahlardan birisidir. Dışarıdan bulabileceğimiz tüm çareler, hem aynı malzemeden (aynı boyuttan) yapılmış, hem de geçici ve değişkendir. Oysa iradeyle yönlendirilmiş bilinç (fark ediş), bir kez erişildiğinde, kalıcı ve güçlüdür. Karakteri itibarıyla, geçici ve değişken olandan daha hakiki olduğunu da söyleyebiliriz bu yüzden. Konu bir rutin olarak meditasyon yapmak filan değil, "meditatif yaşamak"... (Meditasyon "yapılamaz", ancak meditatif olunur.) Düşünce zihinde belirdiğinde (örnek: "Şu anda yapacağım hiç ilginç bir şey yok, bir şeylerle oyalanmak bile keyif vermeyecek.") öncelikle bunun etiketlenmesi, bizi bir bilinç olarak o düşüncenin dışına atar. Kendi zihnimizin tanığı haline gelir, yani onun dışına çıkar, bir anlamda onun ötesine geçeriz. Bu yaşam biçimini benimseyerek sürekli egzersiz yapmak, günün içine bu tip alıştırmaları serpiştirmek; bizi can sıkıntısından kurtardığı gibi, geçmiş düşüncesinin getireceği yıkıcı duygulardan (pişmanlık, suçluluk, suçlama, hayıflanma, vs), geleceğe kaçıştaki belirsizlik, şüphe, güvensizlik, endişe, korku, vb gibi yıpratıcı hislerden de arındırabilir.

  • @suheylanoyan

    @suheylanoyan

    2 жыл бұрын

    Çok doğru gercekten

  • @furkanprtc4695

    @furkanprtc4695

    2 жыл бұрын

    İlginç bir bakış açısı. Ancak meditatif yaşamak üzerimize yağan hayata karşı bir şemsiye açmak anlamına gelmez mi? İnsan kendini zihninin ötesine atabilir mi? Bence yapabileceği tek şey bir üst boyuta yani izleyici (düşüncelerini) konuma geçmek olur. Ancak bu durumdayken de aslında zihninin içinde kalır. Sadece ilkel kendisine (düşüncelerinin kendisi olduğunu düşünen kendiliğine) tanrısal bakış getiren başka bir kendilik oluşturur ve haliyle daha huzurlu hisseder. Ancak bir çözüm müdür yoksa acıdan kaçan hedonist çözüme yatkın bir kaçış mıdır?

  • @flanorunseyirdefteri

    @flanorunseyirdefteri

    2 жыл бұрын

    @@furkanprtc4695 Herhangi bir iletişimde, bir konuyu tartışırken, daha doğrusu karşılıklı olarak birbirini anlamaya çalışırken, en önemli noktalardan birisi (bana göre) kullanılan sözcüklerin kişilerin sözlüğünde hangi anlama geldiğidir. Bu yüzden ilk sorunuzdaki "üzerimize yağan hayat"ı ister istemez kendime göre yorumlayacağım. Sanırım siz "maruz kaldığımız," ya da "ister istemez içinde olup tanıklığını yaşadığımız" olayları kastediyorsunuz. Oysa benim için "hayat", çevremde kontrolum dışında olup bitenlerden çok, benim "fark edip hissederek yaşadıklarımın toplamıdır". Bu bağlamda düşünürsem, "meditatif yaşam" dediğim şey, kendi bedenimiz ve zihnimiz de dahil tüm illüzyonların farkında olarak, sürekli bir huzur/mutluluk/güven/özgürlük/tatmin/coşku hâli içinde olmaktır. İnsan kendini zihninin ötesine atamasa bile, tıpkı kendi kendine yürüyen beden fonksiyonları gibi, otomatik düşünen zihnin farkında olarak belli bir yerde askıda kalabilir. Pratiği yapıldıkça ustalaşmak, bu hâl içinde derinleşmek mümkün... İzleyici/tanık konumuna geçmek, bana göre zihnin en üst hâllerinden birisidir. Eğer yaşamın amacı, hakikatte yalnız ondan ibaret olduğumuz "huzur/mutluluk/güven/özgürlük/tatmin/coşku hâli"ni fark edip yaşamaksa, zihnin bu tanıklık aşaması, bu amacın gerçekleşmesinde oldukça ileri bir aşama sayılabilir. Yazdıklarınıza katılıyorum. İnsan, içindeki "hayvan-insan" ya da programlanmış, otomatik davranışları fark edip, daha "tanrı-insan"a yaklaştıkça, kişisel cehenneminden kurtulup sonsuz huzurdan ibaret olan hakiki kimliğine, bir anlamda cennetine yaklaşır. Yine de her şeye karşın bu madde âleminde bedenli bir "insan" olarak kalmak durumundadır. Anlatmaya çalıştığım arayışın, hayatın anlamına dair cevaplara yaklaşmak için, görünürdeki (illüzyonik) kişiliğimizin ötesindeki "hakiki kimliğimizi" bulma yolunda anlamlı ve gerekli olduğu hissiyatı içindeyim. Bu da tabii yalnızca "yolda olmak"tır; önemli olan da varmak değil, orada bulunmaktır. "Çözüm" denilen şey biraz sonlu, sonuca dair bir kavram gibi tınlıyor. Çözümden çok, buna "bilgelik yolu" demeyi yeğlerim. Sözlük anlamına bakarsak, hedonizm "Zevki, insan hayatının tek değer ve amacı sayan, haz veren her şeyin iyi olduğunu kabul eden öğreti" olarak görünüyor. Oysa tüm hazlar, hevesler, arzular, yapısı itibarı ile değişken ve geçicidir. Yarattıkları sevinçler de aynı geçiciliktedir. Ben kalıcı olanın, koşullara göre değişmeyenin, yani hakiki olanın peşinde olmamız gerektiği hissiyatındayım. Orada hakiki kimliğimiz var. Dürüstlük, cesaret ve samimiyetle o yolda olmak yeterli.

  • @bahadrgergin6334
    @bahadrgergin63342 жыл бұрын

    "Tembel adamın canı sıkılır." İlker Canikligil'in Babası.😃

  • @cigdemcit2706

    @cigdemcit2706

    2 жыл бұрын

    Artık ''yeni değerler üretemeyen adamın canı sıkılır.'' olarak değiştirebiliriz :)

  • @Kayla-zi7mo

    @Kayla-zi7mo

    2 жыл бұрын

    @@cigdemcit2706, işçiler boş zaman bulsa, yeni değerler üretecek, fakat buna fırsat vermiyorlar😔

  • @gulayyildiz3734
    @gulayyildiz37342 жыл бұрын

    25:35"Etrafına yeni anlamlar katmak" "Her gün bir yerden göçmek ne iyi. Her gün bir yere konmak ne güzel. Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş. Dünle beraber gitti, cancağızım; Ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lâzım." MEVLÂNÂ Hz.

  • 2 жыл бұрын

    Yalın Hocam iyi ki varsınız. Bu programı çekme fikrini bulan, montajlayan ve söz kesmeden akıllıca sorular soran her emekçiye teşekkür ederim.

  • @KodKahve
    @KodKahve2 жыл бұрын

    Yalın Hocam,videonun da bahsi olan 'can sıkıntısı' adeta hepimizi en olmadık zamanda rahatsız eden sevimsiz kapı komşusu.Ne zaman can sıkıntısı baş gösterirse yani yapacak bir şey bulamamaktan ziyade yapmaya değer hiçbir şey bulamaz hale gelirsem kendime ampirik tedavi uygularım.Can sıkıntımın bizzat kendisi üzerine farkındalığımı artırmaya ve derin düşünceler sentezlemeye çalışırım.Nihai bir çözüm olmasa da bir nebze ferahlama gelir.Siz de bu tedavinin elzem ilacı oldunuz .İlaç gibi geliyorsunuz hocam,ama bağımlılık yapmıyor da değilsiniz:)

  • @captaincapt7556

    @captaincapt7556

    2 жыл бұрын

    İlaç gibiyse bağımlı olma beklenir zati

  • @guzidevural5503
    @guzidevural55032 жыл бұрын

    Çok güzel anlatıyorsunuz, ben bile anlayabiliyorum. Anlamsızlık dünyasında can sıkıntımı sizler gibi bilim, sanat, felsefe insanlarını dinleyerek gidermeye çalışıyorum, teşekkürler...

  • @meltembuz7206
    @meltembuz72062 жыл бұрын

    Hocam bu konuya devam edelim. Felsefenin pratik hayattaki uygulamalari ve hayati iyilestirmeye nasil katkida bulunabilecegine dair ufuk acici bir konusmaydi. Cok tesekkurler.

  • @bugraatay3945
    @bugraatay39452 жыл бұрын

    42 dakika ve Avangart ayrı ayrı takip ettiğim bu iki kanalın yaratıcılarının aynı programda bir araya gelmesi çok iyiydi. İlerleyen programlarda Gürman Timurhan, burada olduğu gibi moderatör gibi değil de daha aktif bir rolde karşımıza çıkarsa çok daha eğlenceli, keyifli ve dinamik içerikler ortaya çıkabilir. İki tarafın da emeğine sağlık, teşekkürler.

  • @mustafaceyhan1351
    @mustafaceyhan13512 жыл бұрын

    Hissettiğim şeyleri anlamlandırmakta zorluk çeken biri olarak en azından artık neden böyle hissettiğimi sizin videolarınız sayesinde anlamlandırabiliyorum. Thanks.

  • @EndySefa

    @EndySefa

    2 жыл бұрын

    sorma yahu. içinde bulunduğum psikolojiyi tam anlamıyla çözemiyordum. bir başkasının bunu benden çok daha iyi tanımlayabilmesini acayip kıskandım.

  • @veliunlu477

    @veliunlu477

    Жыл бұрын

    Şu lisana bak

  • 2 жыл бұрын

    Elinize ağzınıza sağlık harika olmuş, iyi dikekleriniz için herkese teşekkür ederim, Gürman sana da ayrıca teşekkürler 🙏🙏

  • @avangarttv

    @avangarttv

    2 жыл бұрын

    Tez zamanda aramıza dönmeni bekliyoruz. :)

  • @onursendb

    @onursendb

    2 жыл бұрын

    geçmiş olsun

  • @Behzatbeyoglu

    @Behzatbeyoglu

    2 жыл бұрын

    Geçmiş olsun

  • @gulayyildiz3734

    @gulayyildiz3734

    2 жыл бұрын

    Geçmiş olsun. Rabbim şifa versin.

  • @e_a3962
    @e_a39625 ай бұрын

    Aradığım kanalı buldum. Böyle konuşmalar yapılabildiğine inanamıyorum. Bu kanal benim yeniden anlam inşa edebileceğime olan inancımı artırdı. Tam bu dediğiniz noktadayım ve kendime farklı uyuşturucular bulduğumu fark ettim. Umarım farklı anlamlar inşa edebilecek cesareti yakalayabilirim. İyi ki varsınız hep var olun.

  • @ayaysit3865
    @ayaysit38652 жыл бұрын

    Dile getirilemeyen, düşüncelerimin ve duygu durumlarımın temsili,vücut bulmuş biçimi; Yalın Alpay. Zihnime bir ayna tutulsa ancak bu kadar gösterir, sözlerin, ifaden, duruşun. İyi ki varsın!

  • @ahmet-wb1ev
    @ahmet-wb1ev2 жыл бұрын

    Yalın hocam gerçekten ilaç gibi geldi. Çok teşekkürler. Can sıkıntısının ve anlamsızlığın pençesinde miden bulanacak durumdaydım. Bu konuşma beni oradan çıkarmadı ama garip bir şekilde rahatlattı biraz.

  • @sureyya1987
    @sureyya1987Ай бұрын

    Seneca ben olmalıyım, kafamda yıllardır dönüp duran ve anksiyete mi tetikleyen düşüncelerimin kelimelere dökülmüş hâli " Her gün aynı şeyler, Hava tekrar soğuyacak Hava tekrar ısınacak Aynı yemekler yenecek ve uyunacak Hayatta keyifli birşeyler yokmu ?"

  • @safakyerebakmaz9981
    @safakyerebakmaz99812 жыл бұрын

    Hayatımda ki en büyük boşluğu doldurdunuz teşekkürler

  • @serenaydn9436
    @serenaydn943619 күн бұрын

    çok çokk güzel bir program olmuş. Yalın bey emeğinize sağlık sizi dinlemek müthis güzel.

  • @radres3178
    @radres31782 жыл бұрын

    başımın etini yiyen başıma belalar açan bazen benim başarısız olmamı sağlayan olay budur. artık can sıkıntısından başka yerlerde arıyordum sorunu ama budur yani. helal be hocam.. tavsiyelerinizi dikkate alacağım. teşekkürler :)

  • @Knowhowsome
    @Knowhowsome2 жыл бұрын

    Son zamanların en başarılı programıydı in my humble opinion.

  • @huseyindur3330
    @huseyindur33302 жыл бұрын

    Teşekkürler çok faydalı oluyor.

  • @ym55izmir
    @ym55izmir2 жыл бұрын

    Her zamanki gibi harika bir program oldu.Çok teşekkürler gerçekten.

  • @tufankaraday7437
    @tufankaraday74372 жыл бұрын

    Yine çok doyurucu bir içerik olmuş. Teşekkürler hocam.

  • @LYlmaz
    @LYlmaz2 жыл бұрын

    Yalın bey teknoloji çağında yaşamasaydı tarihe izini bırakmış dünya çapında düşünür olurdu. Bu da sizin şanssızlığınız Yalın Alpay. Herkes Ilber Ortaylı gibi alanında profesör, iyi eğitim ve görgüsüyle entelektüel olabilir. Ama Yalın Bey'in durum farklı. Can sıkıntısında bile derin bir gözlem ve sorgu....Ben seferinde bu adam nasıl bu kadar derin olabilir diye hayrete düşüyorum

  • @tahakapucu3767
    @tahakapucu37672 жыл бұрын

    Muhteşem bir bölümdü. Bu zamanda ilaç gibi geldi. Can sıkıntısına çözüm; kendi sahte değerinizi yaratın ve o sahte değere zaman zaman bakıp değiştirin ve akışta kalın. Bu sorunu çözecektir. Saygılarımla

  • @bettlovesshrek2026

    @bettlovesshrek2026

    7 ай бұрын

    sahte değer yaratmak.. son zamanlarda yaptığım her şeye ismini verdiniz bir anda. Aydınlandım :)

  • @tahakapucu3767

    @tahakapucu3767

    7 ай бұрын

    galiba aradığımız buymuş@@bettlovesshrek2026

  • @sangarios54
    @sangarios542 жыл бұрын

    Can sıkıntısı üzerine çok derin bir sohbet olmuş. Bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.

  • @ozlemaltugtiryaki5699
    @ozlemaltugtiryaki56992 жыл бұрын

    Çok güzeldiniz, teşekkürler...

  • @sumeyraara5646
    @sumeyraara56465 ай бұрын

    Kafamın içinin videosu olmuş, büyük teselli oldu bu konuda birileriyle aynı olmak. Sevgiler

  • @esrakarasahin8689
    @esrakarasahin86892 жыл бұрын

    Yalın Alpay,zihnim açıldı teşekkürler.Harika veriler toplayıp notlar aldım yine👍

  • @cimensev3385
    @cimensev33852 жыл бұрын

    Yine çok önemli bir konu muhteşem bir şekilde ele alındı.Tebrikler ve teşekkürler🙏

  • @sezeryaman7
    @sezeryaman72 жыл бұрын

    İnsan, hayat ve zihin üzerine harika tespitler ve yorumlarda bulundunuz. Bu video bence sosyolojik bir belgeseldir. Çeşitli görsel ve videolarla süslendirilidiğinde çok kaliteli bir belgesel filmine dönüşebilir. Çok teşekkür ederim. Anlamlı çıkarımlarınız için😊

  • @haticecelebi9837
    @haticecelebi98372 жыл бұрын

    Yalın Alpay tam da kafamızın karıştığı yerleri anlayıp tekrarlıyorsunuz 😉🤗😊 bu derin sohbet için çok teşekkür ediyoruz 💐🌈

  • @dcsjshs
    @dcsjshs2 жыл бұрын

    Teşekkür ederiz hocam

  • @ferhatbayram2926
    @ferhatbayram29262 жыл бұрын

    Harika tespitler yine

  • @alperoz7718
    @alperoz77182 жыл бұрын

    Çözüm yolu olarak sunulan yeni değerler yaratma konusunu biraz daha açamaz mısınız? Dönüp dolaşıp takıldığım yer benim yıllardır bu kısım, ama çok az değinilmiş!

  • @huseyindur3330

    @huseyindur3330

    2 жыл бұрын

    +1

  • @cernisevski5729

    @cernisevski5729

    2 жыл бұрын

    👌👍

  • @kezbanyilmaz431
    @kezbanyilmaz431 Жыл бұрын

    Çok iyi geldi. Emeğinize sağlık.

  • @kriptokazan1
    @kriptokazan1 Жыл бұрын

    Muhteşem bir anlatım teşekkürler.

  • @VolkanTUSU
    @VolkanTUSU Жыл бұрын

    Çok teşekkür ederim.

  • @selinazazkanar3181
    @selinazazkanar31812 жыл бұрын

    Canım sıkılırken anlam arama çabama yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ediyorum Yalın Bey😊

  • @jaleturkmen5186
    @jaleturkmen51862 жыл бұрын

    Canlıyı kaçırdım ama canlı gibi zevkle dinledim🙏

  • @guzintumer
    @guzintumer2 жыл бұрын

    Çok iyiyidi. Teşekkürler

  • @ferdibabalol3458
    @ferdibabalol34582 жыл бұрын

    Teşekürler

  • @selcuktoker704
    @selcuktoker7042 жыл бұрын

    Cansınız, seviliyorsunuz, iyi ki varsınız.

  • @omerfarukozdemir2323
    @omerfarukozdemir23237 ай бұрын

    Bu ve diğer sohbetleri beğendim.

  • @yaseminkorkmaz5126
    @yaseminkorkmaz51262 жыл бұрын

    Keyifle izledim..Sevgiler..

  • @mehmetyldrm2205
    @mehmetyldrm22052 жыл бұрын

    Teşekkürler

  • @ozgeylmaz4512
    @ozgeylmaz45122 жыл бұрын

    Çok fazla soruma cevap buldum. Teşekkürler

  • @toygarsekmen1063
    @toygarsekmen10637 ай бұрын

    Çok anlamlı bir sohbet olmuş teşekkürler. Bu gibi videolarla öğrenebildiği gibi insanın kendini gerçekleştirmek için öğrenmesi ve değer üretmeye başlaması can sıkıntısına bir çözüm olabilir gibi görünüyor. Değerin "çok büyük" olmasına gerekte yoktur bence gökyüzündeki renklere bakmak ve yorumlamakta insan için bir değer olabilir kimi zaman.

  • @miracleg4438
    @miracleg44382 жыл бұрын

    Şahane!

  • @edatatlcan4456
    @edatatlcan44562 жыл бұрын

    Elinize sağlık, kelimelerle aranız harika. Benim fikrime göre gerçekte kim olduğumuz diye bir şey yok çünkü birçok şeyi taklitle öğreniyoruz zaten. Bu birçok memelinin öğrenme mekanizması.

  • @islamogludershanesi7059
    @islamogludershanesi70592 жыл бұрын

    O kadar harika bir video ki

  • @atillaylldiz5081
    @atillaylldiz50814 ай бұрын

    Thank you bro❤

  • @megolamal
    @megolamal2 жыл бұрын

    hocam teşekkürler, baştan sonra insan dediğimiz şeyi bir gözden geçirdik sayenizde.

  • @soneryukbilmez3224

    @soneryukbilmez3224

    2 жыл бұрын

    4

  • @zeynepdemir5350
    @zeynepdemir53509 ай бұрын

    Tanimlamaya bayıldım

  • @atakanaslanov
    @atakanaslanov2 жыл бұрын

    hocam çıtayı hep yüksekte tuttuğunuz için teşekkürler.

  • @doctorusdexterousus5792
    @doctorusdexterousus57922 жыл бұрын

    Yalın bey, sizi tanıyor olmak ve size bu kadar rahat ulaşma imkanına sahip olmak çok özel bir şey. Bir çok konuşmanızı podcastinizi dinledim, bazılarını 2-3 kez dinledim. Ama bunu en az 8-10 kez dinledim. Bence bu konuşma, düzenlenip genişletilerek ya da genişletmeden yazıya çevrilmeli. Umarım yoğunluk arasında bu fikri düşünürsünüz. İyi günler dilerim.

  • @interbrainastronaut
    @interbrainastronaut2 жыл бұрын

    Perfect!

  • @ugurkans521
    @ugurkans5212 жыл бұрын

    hocam ilk kez videonuzu izledim ve çok iyi zaman geçirdim. ayrıca 18.34'te tam da duymak istediğim şeyi söyleyerek kendimi bir şey sanmama vesile olduğunuz için teşekkür ederim.

  • @esliloc2888
    @esliloc28882 жыл бұрын

    çok güzel bölümdü

  • @berkem116
    @berkem1162 жыл бұрын

    teşekkürler :)

  • @aydanhos3545
    @aydanhos35452 жыл бұрын

    Videodaki her anlatı bu kadar mı eksiksiz ve bu kadar hakikat olur...İnanılır gibi değil demeyeceğim çünkü sizin videolarınızın hepsi inanılmaz. Videolarınızıda ki her tanım, her kavram, olaylara kattığınız anlam, konuları yorumlamanız o kadar yerindeki anlamadığım konu, anlamlandıramadığım mesele kalmıyor. Anlatış tarzınızda anlamamı bir o kadar kolaylaştırıyor. Bir kaç gündür kendimde tarif edemediğim ve anlam veremediğim her şeyi açıkladınız. 40 dakikada konuşulan her şeyi birebir hisseden ve yaşayan biriyim. Her şeye itiraz eden, red eden biri oldum. Neden sisteme uyayım, sistem bana uysun diye içimde çığlıklar atıyorum. Kendimi uyuşturmakta çözüm olmuyor çünkü bu yaptığımında farkına varıp kendime kızıyorum. Yeni değerler üretmem gerektiğini fark ettim ama o değerleri bulmakta çok zor. İnsan kendine bile yabancı. Benim için ne değerli ondan bile emin değilim. Diyelim buldum, ya onu da kısa sürede tüketirsem diye korkuyorum. Gerçekten sorunlu zihnimiz var. Nasıl iyileşeceğiz? Tabii bu da iyiliğin tanımı meselesini doğuruyor 😁🤦‍♀️

  • @entaomri6754
    @entaomri6754 Жыл бұрын

    Anlamsiz kalmamak icin sizi dinliyorumdur :p sagolun hocam bana ayna tuttunuz

  • @stewiegriffinolmakisterdim7683
    @stewiegriffinolmakisterdim76832 жыл бұрын

    Bir hayat kurtardınız.

  • @mehmetsarman6139
    @mehmetsarman6139 Жыл бұрын

    Mukkemmel

  • @mmmmm6543
    @mmmmm65432 жыл бұрын

    Güzellik ile ilgili bir bölüm yaparsınız umarım

  • @sradanadam3256
    @sradanadam32562 жыл бұрын

    Kendime bir soytarı tutmaya karar verdim hocam, teşekkürler :)

  • @ilayda1371
    @ilayda13712 жыл бұрын

    Gürman Bey çok iyi 👍🏻

  • @ozdemireker3971
    @ozdemireker39712 жыл бұрын

    Bi harikasınız ya

  • @taylanb
    @taylanb2 жыл бұрын

    iyi ki varsin yalin alpay ; )

  • @Ceg.09
    @Ceg.092 жыл бұрын

    Hocam efsanesiniz

  • @eskerilk
    @eskerilk2 жыл бұрын

    İlker hocayla olan sohbetlerinizi özledik hocam.

  • @metehansahin1629
    @metehansahin16292 жыл бұрын

    Mükemmel analizler, peki daha az sahte ve zor olan yol olarak hayata yeni anlamlar katma ve yeni değerler üretebilmeyi nasıl başaracağız, önerileriniz nelerdir? Bu sorunun cevabı eksik kaldı diye düşünüyorum, belki cevabı sizde de yoktur ama en azından fikirlerinizi duymayı çok isterim. Zira gerçekten çok çaresiz hissediyorum bu sorunu aşmakta. Sevgiler

  • @uzulmeyevaktimyok4531

    @uzulmeyevaktimyok4531

    2 жыл бұрын

    Anladığım kadarıyla yalnız kalan ve boş zamanı olan insanın düşünecek imkanı olduğu için anlamsızlığı fark ettiğinden canı sıkılır. Bu can sıkıntısını daha az sahte olan yani anlamın olduğuna inan insan, bunu anlam üretmekle aşabilir. Anlam üretmekse anlamı olmadığını fark ettiğimiz bir şeyin üstüne oluşturulabilir. Ardından bu fark ettiğimiz şeyin üstüne bir anlam atayabilmek için bilgi sahibi olmamız gerekir. O bilgileri öğrenebilmek için oturup o bilgileri öğrenecek isteğimizin olması gerekir yani senin merek ettiğin, anlam atayabilmen için gereken bilgileri öğrenmek istediğin, bunu öğrenirken zevk aldığın bir problemin olması gerekir. Örnek: insan neden intihar eder, neden kötülük yapar, yoksulluk hangi yönetim şekliyle çözülür... Bende eksik kalan, Yalın abinin değinmediği yer; insanın anlam üretmeye ihtiyacı var mıdır? Mesela bilim nesneldir ve anlam üretmeyi dışlar fakat insanlar onu öğrenirken zevk alabilir, can sıkıntısını giderebilir.

  • @nugasata

    @nugasata

    2 жыл бұрын

    @@uzulmeyevaktimyok4531 "Yalın abinin değinmediği yer; insanın anlam üretmeye ihtiyacı var mıdır?" pek doğru değil. Yalın Alpay insanın anlam üretmeye zorunluluğunu videonun en başında, doğa ile uyumsuzluğunda açıyor. bunu da bilincimizin gelişmesinin sonucu olarak her şey anlamlandırma ihtiyacı olarak açıklıyor.

  • @cagdasin

    @cagdasin

    2 жыл бұрын

    İşte bütün mesele o galiba:)

  • @sucollini
    @sucollini2 жыл бұрын

    Harika. Kaynak da paylaşsanız keşke

  • @moonlightfinger
    @moonlightfinger2 жыл бұрын

    İlk 20 saniyede her şeyi açıklamış olması... Hayatımın son dönemlerinde tam olarak da bunu yaşıyorum halbuki hiçbir zaman tembel biri olmadım. Sadece her şey anlamsız geliyor...

  • @libraryuniverse
    @libraryuniverse2 жыл бұрын

    Yalin hocam ekmek teknesi diye hasan kaçanın eski bir tv dizisi vardi. Orada heredot cevdet tiplemesiyle kahvehanede insanlara hikaye anlatirdi. Yaninda da bi abi vardi hikayenin en heyecanli yerinde kendinden geçer allllaaaaah diye bir nara atardi. Izlerken onu hatirladim ve telefona ayni narayi attim galiba şu an. Akliniza sesinize sağlık. Sevgiler.

  • @selcukshawn6224
    @selcukshawn62242 жыл бұрын

    Kar taneleri, atom ve birtakım moleküller de geometrik şekiller oluştururlar ve bazıları simetriktir. Gezegenlerin yörüngeleri hatta galaksinin yörüngesi de belirli bir kurallar silsilesiyle hareket eder.

  • @hkn2617
    @hkn26172 жыл бұрын

    Çok güzel bir program olmuş keşke 'yeni değerler üretme' konusunu biraz açsaydınız.

  • @onayliyorum
    @onayliyorum2 жыл бұрын

    “Kim bilir, iç sıkıntısı olmasa, belki insanlar işe gitmeyi unuturlardı. Aylak Adam - Yusuf Atılgan :)

  • @furkan2939
    @furkan29392 жыл бұрын

    Aslında can sıkıntısı insana aşması zor olan bir iç huzursuzluk veriyor. Bunun tam tersi pozitif duyguları ise "üretken, faydalı, toplum tarafından kabul gören ve takdir edilen" Anlam atfetmek bir inanç şeklidir. Algılarınızla herhangi bir şeylere yüklediğiniz ifadelerdir. Örneğin bir çiçek vardır bazı insanlar onda özel bir tasarım görür, bir anlam görür, bir sebep olduğunu görür belki de hisseder. Bazıları ise o çiçeğin hiçbir anlam ifade etmediğini aslında orada olmadığını dahi düşünür. Doğaya olan uyumsuzluğumuz ise bizim buraya ait olmadığımızı gösteren durumlardan biri. Sonsuzluk arayışımız gibi. Ölümün içinde doğan varlıklar olarak sonsuzluğa özlem duymamız da aynı şekilde sistemdeki açıklardan biri. Kısaca bilinçli olan insan, kendinden daha yüksek bir bilincin olduğuna inandığı takdirde ve var oluşunun bir nedeni olduğuna ve buna bağlı olarak içindeki özünü, keşfederek o doğrultuda bir şeyler üretmek bilincine ulaşırsa en güzel işleri üreterek en mutlu ve huzurlu bir bilinç ile bu dünyadaki görevini yerine getirip ayrılabilir.

  • @mete6327
    @mete63272 жыл бұрын

    Oyle canim sıkılıyor ki eskiden dinlerken cok keyif aldığım programları bile dinleyemiyorum. Bu yazarken bile sıkılıyo... iste oyle bi sey

  • @instantgoko9670
    @instantgoko96702 жыл бұрын

    Tekrar kurguladiginiz icin tesekkurler calismamasi halinde sevris numarasi birakirmisiniz

  • @donlimmortale
    @donlimmortale2 жыл бұрын

    Gürman Bey'i daha çok görmek isteriz bu kanalda

  • @bexabex1599
    @bexabex15992 жыл бұрын

    Harika harika. Insan tam da o varoluşsal sıkıntı evresinde dinlere yöneliyor sanırım çünkü aşılmaz

  • @fatihaltn6250
    @fatihaltn62502 жыл бұрын

    Hayata ne icin geldiginin anlasilmasi bence mumkundur, biraz post-modernist olacak ama insan neyi yaptiginda iyi hissediyorsa hayati onun cervesinde anlamlandirabilir ve can sikintisindan kurtulabilir diye dusunuyorum. Harika bir sohbet olmus, ozellikle uyusturucu bagimliligi ornegi verilmesi mukemmel aciklamis cagimiz kitle insanini.

  • @elvancolakoglu9048
    @elvancolakoglu90482 жыл бұрын

    Çocuklarının sürekli canının sıkıldığını söyleyen anne babalara onları eylemek için uğraşmayın diyorum.Can sıkıntısı iyidir bırakın canları sıkılsın. 😁Cünkü ben de hemen hemen bütün mucitlerin ve sanatçıların üretim süreçlerinin bir can sıkıntısıyla başladığını düşünüyorum.Iyi sıkılmalar herkese.Gurman Hocam da başka bir renk kattı Yalin Hocanın muhabbetlerine👏👏💐

  • @acme-1889
    @acme-18898 ай бұрын

    Efso olmus

  • @dinarazeynalova9096
    @dinarazeynalova90962 жыл бұрын

    keşke bunların podcast versiyonu olsa:`)

  • @Fig-Olive
    @Fig-Olive2 жыл бұрын

    Harika bir program, bu konu hakkında derinlemesine okumalar için kaynak tavsiye edebilir misiniz?

  • @YunusEmre-cv4dy
    @YunusEmre-cv4dy2 жыл бұрын

    Gürman beyi kaçırıp alıkoymayı düşünüyoruz. Şu modernleşme serisinin yeni bölümü gelsin artık 🤣

  • @Cihanyus
    @Cihanyus2 жыл бұрын

    ilker hocamı davet eder misiniz?

  • @avangarttv

    @avangarttv

    2 жыл бұрын

    İlker Canikligil'e kapımız her zaman açık. Flu Tv'yi seviyoruz. İşbirliğine, karşılıklı davetlere olumlu bakıyoruz. Eğer İlker Canikligil de isterse neden olmasın...

  • @daweonline
    @daweonline2 жыл бұрын

    Güzel bir izahta bulunmuşsunuz, ağzınıza sağlık. Ek olarak şunu belirtmek isterim ki can sıkıntısını fark eden ve bunun için bir değer yaratmaya çalışan insanların bir başka problemi çevresinde can sıkıntısı çeken insanlardır. Değer yaratma çabasında olan kişinin cesareti çevresi tarafından fark edilip, çevresindeki insanların buna yeltenmeye cesareti olmadığından dolayı, değer yaratmaya çalışan kişiye binbir türlü engel çıkartılıp, uyuşturulmaya çalıştırılmaktadır. Kişi bu engellere karşı bir direniş gösterdiğinde ise çevresi tarafından ötekileştirip, meczup ilan edilmektedir. Süreç trajik bir hâl alıyor açıkçası, modern toplumun zaman içinde vardığı nokta içler acısı.

  • @ipekakrmak7475

    @ipekakrmak7475

    2 жыл бұрын

    Bu senin söylediğin gecegeceicatçıkarmamodern dönemi Varoluşsal sıkıntının üstüne zombiler evreninde savaş simülasyonu

  • @egeas.5155
    @egeas.51552 жыл бұрын

    modernite üzerine bir prgrm bekliyoruz hocam 🙏

  • @kemalemrahsahin
    @kemalemrahsahin2 жыл бұрын

    Program Gürman hocam ile devam etse daha iyi bence. Birde daha çok gençlerin canının sıkılması onların önlerine ki zamanın daha çok olduğunu düşünmesinden kaynaklanıyor gibi geliyor. Yaşı işleri olanlar aksine zamanı yetişemiyor.

  • @ladasamara1318
    @ladasamara13182 жыл бұрын

    SUPERLIKE! :)

  • @SW1FTY936
    @SW1FTY9362 жыл бұрын

    34:08 Yalın Alpay'ın bir kaç saniyeliğine Yalın'a dönüşünü izledik. :D

  • @barkanugurlu3189
    @barkanugurlu31892 жыл бұрын

    Can sıkıntısı diye geldim, Yalın Hocam sağolsun disasosiye oldum :)

  • @denizdilek1067
    @denizdilek10672 жыл бұрын

    "Anlami olmadan da eylem yaparak can sikintisinin ustesinden gelemez miyim?" sorusunun desildigi yerde aglamaya basladim.

  • @csillababe

    @csillababe

    2 жыл бұрын

    Kaçıncı dakika, kaçırdım sanirim

  • @aydndogan7601

    @aydndogan7601

    2 жыл бұрын

    @@csillababe 15:50

  • @csillababe

    @csillababe

    2 жыл бұрын

    @@aydndogan7601 teşekkür ederim

  • @mortalmoody
    @mortalmoody2 жыл бұрын

    Hayatin anlamsizligi varsayimi uzerine kurulu tepeden bir bakis acisi gibi geldi bana.

Келесі