Câteva exemple și lamuriri despre baransamentele din mediul rural!

Пікірлер: 68

  • @gamess123je
    @gamess123je2 жыл бұрын

    Respect Multumesc petru video numai bine !

  • @afctin
    @afctin2 жыл бұрын

    Buna seara, multumesc mult pentru explicatii. Cu stima, Antonio 😉👍👍😉

  • @ionelciprian
    @ionelciprian2 жыл бұрын

    Foarte frumos explicat multumim de video si bafta Adrian

  • @mariusraducosarca5624
    @mariusraducosarca56242 жыл бұрын

    ✋👍💯💡👋 Foarte educativ,clar și explicit,că de obicei. Mulțumim și să vă bată norocul !!!

  • @asy20101
    @asy201012 жыл бұрын

    Te felicit pentru toate explicatiile...intelegem(normativul) si gandim la fel. salutarile mele de la Pascani.

  • @Dinco422
    @Dinco4222 жыл бұрын

    Ft misto video, as vrea sa vad mai multe vids despre circuite la tensiune mare, practic de unde vine curentul mare pt apartamente din transformatoare. Keep it up :)

  • @djgelu5568
    @djgelu55682 жыл бұрын

    foarte frumos cand am terminat scoala , m-am angajat la o firma care executa genul asta de lucrari . Dupa care nu au mai avut lucrari in zona respectiva si continuam cu instalatii constructii noi ! etc . Am executatat genul asta de lucrari si pe medie tensiune cu fir izolat . Acolo a fost mai greu da frumos ca sunt alte detalii de respectat . Te urmaresc de mult si te felicit pentru ceea ce faci si mai astept si altele sa le zicem asa documentare .

  • @ioanstelian192
    @ioanstelian1922 жыл бұрын

    Mulțumesc mult

  • @cristianmantu3899
    @cristianmantu38992 жыл бұрын

    Salut Adrian! Foarte bine explicat, în mediul rural sunt des întâlnite situațiile în care din diferite motive (distanta mare între blocul de măsură și casă, blocul de măsură instalat de cealaltă parte a străzii) nu se poate conecta priza locala la blocul de măsură! Soluția de compromis este să conectăm PE de la blocul de măsură la împamantarea proprie! La final facem măsurătorile obligatorii. Mulțumim pt prezentări!👍👍👍

  • @iulianmihai9367

    @iulianmihai9367

    2 жыл бұрын

    cand e BMPM peste strada ,mai e cum e ,dar sa vezi cand este la 50,100,150 si chiar 200 m de locuinta ,in capatul strazii...acolo sa vezi distractie

  • @n55m6a7
    @n55m6a72 жыл бұрын

    Prezent. 👍👍⚡⚡

  • @badzsika87
    @badzsika87Ай бұрын

    Gasesti si in 2024 bloc de masura si contor in interior foarte multe case.

  • @lucianlivescu5747
    @lucianlivescu57475 ай бұрын

    Dacă vii în județul Tulcea, îți pui mâinile, In cap ! Nulul de lucru aproape zero! La o mică rafală de vânt, sa oprit curentul sau e sus, jos! Am făcut reclamatie în privința asta, și un deștept de la enel, măsurând pe stâlp, mi a făcut raport mie, ca am instalația neconforma și problema este la mie! 😂😂😂

  • @emilenache1537
    @emilenache15372 жыл бұрын

    👍

  • @simicidoru9525
    @simicidoru95252 жыл бұрын

    👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

  • @cristianborda4134
    @cristianborda41342 жыл бұрын

    👍👍👍👋

  • @mugurelvirgolici6508
    @mugurelvirgolici65082 жыл бұрын

    tratarea nulului se face in primul TG dupa blocul de masura nu pe stalp,Sunt cazuri mai grave pe la blocuri cand SR 234 si SR 60364 sunt calcate in picioare de distribuitor care au montat limitatoare de putere la toate apartamentele dar nu au schimbat contoarele la tot.i

  • @iulianmihai9367
    @iulianmihai93672 жыл бұрын

    caz concret in Domnesti ,Ilfov ,la 15 km de Bucuresti ,masurati din centru Subsemnatul locuiesc intr-o casa construita in 1974 de parintii mei Pe strada ,reteaua electrica ,stalpi plus conductoare dateaza din anii '50 cand s-a electrificat satul ,sunt numa i 2 faze si un nul ,va dati seama ce "echilibrata "e reteaua ,iarna una din faze ,care e mai incarcata "cade "sistematic Din pacate ,sunt si eu legat pe ea ...La casa am bransament clasic ,cu 2 conductoare si firida exterioara cu siguranta fuzibila ,pe care am schimbat-o de la 25 la 63 de amperi ,se ardea intr-o veselie cand forjam invertorul de sudura Am modernizat oarecum bransamentul ,in sensul ca am schimbat firele dintre bransament ,firida si contor cu unele din multifilar de 10 mmp de cupru ,original era de 4 mmp aluminiu Am facut upgrade de 2 ori la tabloul electric ,ultima oara am mai montat un releu de monitorizare faza reglabil cu intarziere la reanclansare (reglabila si ea),deoarece onor enelul are prostul obicei de a intrerupe si reconecta rensiunea de nenumarate ori in intervale scurte Am imbunatatit impamantarea casei ,cu diferentiale pe consumatorii "metalici"Stalpii de pe strada nu au impamantari ,asa ca baza ramane ce bati in pamant tu personal Oricum ,nici vorba sa montezi centrala trifazica sau port de incarcare "electrica "mai vartos Poate in secolul viitor ..

  • @loghinconstantin1103

    @loghinconstantin1103

    2 жыл бұрын

    Faptul că ai reușit.... să "convingi " OD , să-ți rupă sigiliu', și să -ți modernizezi... branșamentul , se poate considera ca , "o mare victorie "... Te felicit !

  • @iulianmihai9367

    @iulianmihai9367

    2 жыл бұрын

    @@loghinconstantin1103 nu am convins pe nimeni ,am facut reclamatie pentru "probleme la bransament ",a venit echipa de la Enel(surprinzator de repede ),le-am explicat despre ce e vorba (sunt electrician de meserie),am iesit "la inaintare "cu ce trebuie ,aveam conductoarele pregatite ,cu pini,termocontractibil si ce mai trebuia ,s-a rezolvat treaba ,stau linistit Conductoarele originale de aluminiu erau cu izolatia scorojita ,mai dadeam de lucru si la pompieri ,doamne feri! Sigilii au pus ei ,ca tot ei le-au dat jos pe alea vechi ,la firida si contor Recomand operatia asta la bransamente vechi

  • @cristianmantu3899

    @cristianmantu3899

    2 жыл бұрын

    @@iulianmihai9367 Bună ziua, cei de la Enel au montat siguranța fuzibila de 63 A pe general?. Bănuiesc ca nu aveți nevoie de atâta putere, oricum dacă aveți receptori de mare putere aveți grijă să aveți conductori adecvați!.

  • @iulianmihai9367

    @iulianmihai9367

    2 жыл бұрын

    @@cristianmantu3899 nu ,nu au montat cei de la enel siguranta de 63,eu le-am dat sa o puna ,cu soclu cu tot Motivul e urmatorul ,acum mai multi ani ,aveam in cofretul exterior o fuzibila de 25 amperi ,tatal meu a chemat un tamplar sa repare acoperisul magaziei de unelte ,acesta avea un circular de mana defect,a facut scurt si a sarit si fuzibila din cofret care ..era sigilat cu sigiliu de plastic tip enel Asa ca am stat fara curent pana a venit echipa de interventie Asa ca ,s-a montat 63 de amperi ,am facut upgrade (primul)la tabloul electric si ma bizui acum pe fuzibilele din separator ,aia din cofret nu mai sare neam

  • @ioanmuntean7798
    @ioanmuntean77982 жыл бұрын

    ✋👍👍👍❤❤❤

  • @marcogabriel6005
    @marcogabriel60052 жыл бұрын

    Salutare,la o casa noua de 100mp la tara am hotarat sa fac cerere pt trifazic deoarece toata aparatura va fi electrica inclusiv o pompa de caldura,intrebarea mea este de cat sa fac necesarul de curent si cum sa impart fazele.multumesc si spor!

  • @benisovre9447
    @benisovre94478 ай бұрын

    Care dintre variantele de rețele (clasica, cu conductori neizolate și varianta modernizata cu conductori izolați) are durata de viata mai lungă?

  • @colorvu5201
    @colorvu5201 Жыл бұрын

    Am o casa la tara cu bransament trifazic. Fiind reteaua proasta si cu fluctuatii dese de la gatere si ce mai baga vecinii prin priza, am zis sa pun un releu de monitorizare faze, numai ca am dat in alta belea. Din cand in cand, raman fara curent in jur de 3-4h in timp ce vecinii nu au nicio problema. Ledurile rosu si verde de la releu sunt aprinse. Electricianul care mi-a montat releul imi zice ca e din cauza distribuitorului ca schimba fazele mai sus de bransamentul meu. Am facut reclamatii la distribuitor, dar de fiecare data cand a venit echipa totul era in regula. Ce pot sa fac? Cum este posibil ca cineva sa schimbe ordinea fazelor doar pentru cateva ore pe zi?

  • @gabrielgherman2562
    @gabrielgherman25622 жыл бұрын

    La mine au modernizat când eram eu mic, '82 - '83. Erau stâlpi din lemn cu două fire paralele de o parte și de alta a stâlpilor (stau pe DN1 la 20km de București). Firele erau puse pe niște suporți, niște bare, care la un capăt erau ca holtzșurubul, ca să intre în stâlp, iar la celălalt capăt îndoite în jos și apoi în sus, ca o pipă, terminate cu o ciupercă din porțelan (sau sticlă, la telefoane) pe care se legau firele. Au schimbat cu stâlpi din beton și cabluri torsadate. Ce am remarcat, cablurile erau (sînt) din „multifilar” din aluminiu destul de gros și un fir de oțel printre ele. ( Le spuneam asta electricienilor veniți să schimbe stâlpul și nu le venea să creadă. 🤔 A fost un accident rutier. Stâlpul avea baza retezată și statea sprijinit în cabluri. Apropo, l-au jumulit și au înfipt altul cu macaraua, ca pe arac. 😯 Nici vorbă de împământare. Chiar m-am uitat și la alți stâlpi, nu am văzut acel fir legat la armatura stâlpului. ) Branșamentul era cu consolă - furcă ca în film. Lau înlocuit cu cablu torsadat, două fire, unul monofilar - faza, celălalt multifilar. (?) Nu știu dacă are și acel fir de oțel... Am auzit că exista și mai există prin unele locuri, siguranță de abonat, pe stâlp. Așa numita „siguranță aeriană”. Am văzut stâlpi cu șapte fire puse pe trei niveluri, patru - două - unul. Știe cineva care e treaba ?

  • @Catalln12

    @Catalln12

    2 жыл бұрын

    Referitor la ultima remarca cu șapte conductoare, au fost mai ulte "arhitecturi" / abordari diferite de la o sucursala/filială la alta, de exemplu cele cu cinci (3 faze, PEN si alimentare iluminatul public) cele cu sase (3 faze, PEN, comanda si alimentare ILPb) iar la/de la cele menționate mai sus mai multe variații, mono sau bi fazat respectiv circuitele (doua conductoare mai jos) de radioficare.

  • @gabrielgherman2562

    @gabrielgherman2562

    2 жыл бұрын

    @@Catalln12 Nu cred că se puneau firele de radoificare așa de aproape de celelalte.

  • @cristidiego5528
    @cristidiego55285 күн бұрын

    TQa🦗

  • @2oooooo2
    @2oooooo22 жыл бұрын

    Sunt multe case la sat care au contorul in interior si afara acea firida de ebonita cu siguranta fuzibila sau cu siguranta automata cu buton rosu si unul negru

  • @costinszone.

    @costinszone.

    2 жыл бұрын

    De cati amperi este acea siguranta? Ca am si eu una.

  • @cristianmantu3899

    @cristianmantu3899

    2 жыл бұрын

    @@costinszone. De obicei 25 A

  • @CristinaCiubotaru-xy6xm
    @CristinaCiubotaru-xy6xm3 ай бұрын

    Buna ! As vrea sa pun contorul la limita proprietăți dar sa nu pun la casa electricitatea credeți ca se poate ?Nu sunt în țara și nu e urgent .va mulțumesc pentru un răspuns

  • @epicXplore4x4
    @epicXplore4x49 ай бұрын

    Salutare! Ma aflu in situatia prezentata de tine. Oare exista posibilitatea de a coboraii instalatia la sol? Daca da, care ar fii procedura?

  • @andyapple9
    @andyapple92 жыл бұрын

    Nu am reușit să identific conductor pentru iluminat public ... Logic ar însemna un al 5-lea conductor neizolat in cazul LEA, sau 5 4 conductoare izolate TIR+ "sârma" de susținere mecanica a acestora, ce este legată la PE.

  • @Catalln12
    @Catalln122 жыл бұрын

    Cateva precizări, completari: - FB fieida de branșament, acea cutie cu siguranță fuzibila. - PEN ul la torsadat are și rol de fir purtător - acolo la PTA sunt doua plecării torsadate una pt reteaua clasica din dreapta si inainte cealaltă continua pe torsadat - tot în al doilea exemplu se poate vedea coloana ce are trei conductoare torsadate - în cazul rețelelor clasice (neizolate) problemele legate de întrarea în scc a conductoarelor se rezolva simplu prin montarea de distanțiere izolate PS1 exemplele sunt din zona Moldovei (cred ca pe la NT, daca nu ma înșel, sunt acele elemente metalice mai jos de console, fusese un proiect la un momentdat) unde securizarea/modernizarea bransamentelor s-a realizat prin înlocuirea conductoarelor vechi ce erau sectionate în mai multe puncte (consola, FB) astfel încât noua coloana sa fie dintr-o bucata de la BMP la TG PS2 sunt destule soluții tehnice pentru a respecta trecere din TNC-ul rețelei în TN-S-ul consumatorului, doar sa se vrea, problema este ca s-a împământenit acea vorba/mentalitate păcătoasă/paguboasa "eu nu dau priza mea la OD, sa își facă"

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    2 жыл бұрын

    Multumesc pentru completări!

  • @strigoiu13
    @strigoiu132 жыл бұрын

    eu am sistem tn-c aerian din vremuri imemoriale cu fuzibila in firida inainte de contor in sectorul 1, bucuresti! cu siguranta nu sunt singurul ramas asa :))

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    2 жыл бұрын

    E clar…🤦‍♂️

  • @WVWZZZ1JZ1

    @WVWZZZ1JZ1

    2 жыл бұрын

    @@alarmelectricsistem La fel e si in S2, prin zonele de case. La mine pe strada e o ciorba de LEA: conductoare neizolate in partea de sus si un nivel mai jos 1-2 TYR-uri pentru abonatii care au cerut putere mai mare. Bonus mai e si un stalp de lemn folosit tot pentru LEA uitat printre cei de beton.

  • @mihaisiriteanu4763
    @mihaisiriteanu47632 жыл бұрын

    Salut in cazul intreruperi penului dintre stâlp si consola de pe casa si neavând înpamîntare ce se întîmpla ?

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    2 жыл бұрын

    Acolo nu mai este PEN. PEN este doar in blocul de măsura.

  • @Catalln12

    @Catalln12

    2 жыл бұрын

    În cazul clasic (vechile solutii de alimentare) PEN-ul rețelei devine doar N după prima sectionare (contor) practic singura protecție împotriva electrocutarii, asa cum spunea și Adrian, este RCD-ul.

  • @iulianmihai9367

    @iulianmihai9367

    2 жыл бұрын

    in primul rand ,ramai fara tensiune ..in al doilea rand e bine sa ai protectiile adecvate in tablou electric

  • @asy20101

    @asy20101

    2 жыл бұрын

    @@alarmelectricsistem am intalnit situatii la bransamente moderne realizate acum 3-4ani la care PEN-ul nu era intrerupt ci mergea direct in casa ,in BMP fiind doar o monopolara...oricum ,nu cred ca era tocmai profesionist lucrat.

  • @alexandrualupoaie801
    @alexandrualupoaie801 Жыл бұрын

    Buna ziua . Ati putea vorbi si despre separatori, in special S S si S D ?

  • @stefanionescu2999
    @stefanionescu29992 жыл бұрын

    La mine sunt niște întreruperi mici, de o secundă sau mai puțin. De la ce ar putea fi? La văd pe dvd de la camerele de supraveghere.

  • @iulianmihai9367

    @iulianmihai9367

    2 жыл бұрын

    contacte proaste in retea,manevre ale distribuitorului,etc Recomand releu de monitorizare faza cu intarziere la reanclansare ,protejeaza de minune aparatajul din casa

  • @cristianmantu3899

    @cristianmantu3899

    2 жыл бұрын

    Verifică și dozele de legătură, este posibil sa ai contact slab pe nul!

  • @mmgnetworks
    @mmgnetworks2 жыл бұрын

    Ce facem cand, dupa modernizare, au ramas tot 2 fire (faza + pen) care din blocul de masura pleaca dintr-un mcb bipolar? Cum mai tratam noi nulul cu impamantarea locala? (presupunand ca nu poti duce PE-ul local la BMP) In cazul asta mai e indicat sa unesti PE-ul local cu PEN-ul? :)

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    2 жыл бұрын

    După blocul de măsura nu mai ai PEN. Normativul spune clar ca PEN ul nu se întrerupe decât după ce se face tratarea. Deci acolo ai Faza și Nul. Ori tragi și al treilea fir de la blocul de măsura ori mergi in sistem TT si ai grija la ce protecții folosești și respecți specificațiile producătorilor.

  • @florinbh2865

    @florinbh2865

    2 жыл бұрын

    @@alarmelectricsistem In cam aceiasi situatie se afla si casa parintilor mei,doar ca lor le-au tras si PE in casa.Trebuie sa isi inlocuiasca toata instalatia electrica(are 60 de ani casa si fara impamantare) plus ca vreau sa isi faca si impamantare locala.Cum e mai ok,sa mearga cu platbanda direct la bmp unde e facuta separarea pen-ului si sa fie facuta din nou separarea folosind impamantarea locala sau este suficient ca platbanda de la impamantare sa fie dusa in tabloul general in casa intr-o bara de echipotentializare unde sa conecteze si PE-ul de la furnizor?Mersi!

  • @cristianmantu3899

    @cristianmantu3899

    2 жыл бұрын

    Există și varianta cu BMPM în sistem TT (vezi ST 3 Electrica) .Acolo schema este următoarea: Fază intra în separator, din separator întra în RCBO 300 ma . PEN intra în contor , Din contor iese N și se continuă spre RCBO! .DPST se conectează la Fază și Nul și la priza locală.La borna de nul din BMPM se conectează priza locală fără a avea legătură cu PEN sau N.! De acolo pleacă spre abonat al treilea conductor PE-ul ! În tabloul abonatului trebuie obligatoriu RCD 30 ma! ... Asta este varianta accepta de electrica! Problema este că nu fac ei blocurile de măsură! De asta se ,, ocupa '' firmele de casă ale lor! .Firme care nu respectă standardele...

  • @floreaalexandru1942

    @floreaalexandru1942

    2 жыл бұрын

    Dacă OD montează în BMP DDR (300 mA), separarea Pen se face obligatoriu în BMP., în amonte de diferențial,in două bare, una pt N-ulul de lucru și una pt nulul de protecție (Pe). Între BMP și Teg al abonatului, coloana este de tip TN-S. În Teg se va monta un DDR (100mA).In acest loc, PE-ul coloanei cu 3 respectiv 5 conductoare, se va lega atât la bara Pe a BMP cât și la bara Pe a Teg. Bara Pe a Teg va fi legatăla priza de pamant a cladirii care va avea Rp mai mic sau egal cu 4ohm. Dacă OD nu montează DDR în BMP, coloana dintre BMP și Teg va avea 2 respectiv 4 conductoare și este de tip TN-C. Separarea PEN se va realiza în Teg, care va fi prevăzut cu o bara de nul si o bara de Pe, legată la priza de pamant a clădirii. DDR (300mA) se va monta în Teg, în aval de punctul de separare Pen în cele două bare, N și Pe.

  • @floreaalexandru1942

    @floreaalexandru1942

    2 жыл бұрын

    Este din partea ANRE, ca răspuns la întrebarea unui inginer de pe un grup. Eu doar am copiat 🙂

  • @craciunoiuandrei8421
    @craciunoiuandrei84212 жыл бұрын

    Salut.! La noi în mediul rural încă este folosita metoda clasica.. Și uneori când bate vântul se ating și fac scurt.....

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    2 жыл бұрын

    Din pacate…🙁

  • @Woarlock

    @Woarlock

    2 жыл бұрын

    Peste tot în mediul rural este asa.

  • @marksmith3040

    @marksmith3040

    2 жыл бұрын

    La mine au inceput să pună tuburi pvc legate intre fire care să mențină distanța si să impiedice atingerea intre ele la vânt .

  • @sobolanul96
    @sobolanul962 жыл бұрын

    Bransamentele ca bransamentele, dar ce ne facem cu crengile crescute printre linii?

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    2 жыл бұрын

    Serviciile de întreținere in general se sesizează atunci când apar evenimente neplăcute…🙁

  • @ionutvaranciuc
    @ionutvaranciuc2 жыл бұрын

    Salutare! Diferențialul din tablou are 30ma, dumneavoastra ziceați că-i de 300ma. la minutul 22.

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    2 жыл бұрын

    Da, am greșit. Multumesc pentru atenționare!

  • @cornelzarzu3401
    @cornelzarzu34016 ай бұрын

    Da acum lucreaza zisi electricieni schimba contoarele la strada . Colac peste pupaza ce sa vezi am pe fiecare faza trifazata 380 nu anteleg ceau facut televizorul de ultuma generatie cat nu a bubuit. Am casa an Arad apartn de Pecica sunt acum an Germania acolo locuesc anca nu am ajuns sai reclam sai dau an judecata de nu eram protejat an tablou lua vila foc . Nu anteleg oameni astia meseriasi care nu judeca ceea ce face

  • @ionutcondurache9617
    @ionutcondurache9617 Жыл бұрын

    Bună seara,îmi puteți da un număr de telefon va rog frumos?

  • @cornelzarzu3401
    @cornelzarzu34018 ай бұрын

    Majoritatea satelor nu au legat pen asa e tot sistemul e praf