Bouwmarkt in Doorn geeft tips bij wateroverlast door zware regenval | RTV Utrecht

Veel kruipruimtes of kelders onder water te staan door het hoge grondwaterstand en langdurige regenval. De brandweer schiet niet te hulp bij zulke meldingen en dus moeten bewoners zelf aan de slag. Wat kan je doen als je zelf waterschade hebt?
Toen de ramen van Conny van Overbeek uit Utrecht plots beslagen waren, voelde ze dat er iets niet klopte. Ze woont al tachtig jaar in haar huis in Tuinwijk. "Ik herinnerde me dat het wel eens eerder was gebeurd en trok het luik open", vertelt Van Overbeek. In de kruipruimte trof ze vervolgens een plas van 30 centimeter aan. Het hoogwater houdt de buurtbewoners bezig, die zich zorgen maken over hun houten vloeren of fundering.
Schade door stijgend grondwater wordt meestal niet gedekt, zegt schade-expert Alex de Boer van contra-expertisebureau Von Reth uit Amersfoort. “Na de overstromingen in Limburg in 2021 zag je dat ook: de ene verzekeraar betaalde wel, de andere niet", haalt De Boer aan. "Het wordt gedekt als het in de polisvoorwaarden. Maar zelfs bij een all-risk polis is dat eerder uitzondering dan regel."
Als de verzekering schade niet dekt, moet een bewoner het zelf betalen en dat kan flink in de papieren lopen. Het leegzuigen van een volgelopen kruipruimte door een specialistisch bedrijf kan oplopen tot 2000 à 2500 euro. Zelf een waterpomp aanschaffen is een stuk goedkoper: voor vijftig euro kan je een dompelpomp kopen.
Na een korte rondgang van RTV Utrecht blijkt dat veel bouwmarkten in de provincie weinig pompen meer in de schappen hebben liggen. “De producten zijn allemaal op”, laat Gamma IJsselstein weten. Bij Karwei in Wijk bij Duurstede zijn ze door de voorraad heen en ook bij Hubo bouwmarkt in Doorn is het uitverkocht.
Of het Amersfoortse contra-expertisebureau al veel telefoontjes binnenkrijgt met schadeclaims? "Ik denk dat het kwestie van een of twee weken zal zijn", schat De Boer in. Volgens de schade-expert komt de schade pas echt in beeld wanneer het grondwaterpeil weer gaat zakken. De Boer noemt het niet echt efficiënt om het water uit de kelder of kruipruimte weg te pompen zolang het grondwaterpeil hoog is. "Dat is water naar de zee brengen. Als het water eenmaal de weg gevonden heeft, gaat het door kieren en naden heen. Het leed is dan al geschied."
Het Amersfoortse rioolbedrijf Ontstoppingsdienst.nl onderschrijft dat: "Want als je het gaat leegpompen, bestaat de kans dat het binnen een dag weer vol staat", zegt een woordvoerder. "Als het geen lekkage betreft en het water geen vieze geur en kleur heeft, kan het geen kwaad als een kruipruimte onder water staat. Zodra het grondwaterpeil weer laag is, zakt het vanzelf weer weg."
Maar of de Conny en haar buren straks de schade vergoed krijgen, blijft nog maar de vraag.
Kijk voor het laatste (sport)nieuws, weer en verkeer, livestreams en onze radio en tv programma's uit de stad en provincie Utrecht op www.rtvutrecht.nl
Wil je niets missen? Abonneer hier: bit.ly/2plk1Yp
Meer video's kijken? Klik hier: bit.ly/2opWc15
(C) RTV Utrecht

Пікірлер