Βιβλιοβούλιο: Δημοσθένης Κούρτοβικ (12/12/2021)

Τον πεζογράφο, δοκιμιογράφο, λογοτεχνικό κριτικό και μεταφραστή Δημοσθένη Κούρτοβικ φιλοξενεί η εκπομπή «Βιβλιοβούλιο», που θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 20.00 από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ σπούδασε Βιολογία, έκανε διδακτορικό στην Ανθρωπολογία και δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ωστόσο στράφηκε στη λογοτεχνία και έγινε γνωστός τόσο για το συγγραφικό του έργο, όσο και για τις λογοτεχνικές του κριτικές μέσα από πολυετείς συνεργασίες στον Τύπο, μεταξύ άλλων στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Ελευθεροτυπία».
Έχει γράψει πάνω από 20 βιβλία. Ανάμεσα στα πεζογραφικά του βιβλία συγκαταλέγονται «Η νοσταλγία των δράκων» (Εστία), «Τι ζητούν οι βάρβαροι» (εκδ. Εστία), το «Λαχανόρυζο του Σταυρού» (Εστία), ενώ ανάμεσα στα δοκιμιακά του έργα περιλαμβάνονται «Το αντιλεξικό νεο­ελληνικής χρηστομάθειας» (Νεφέλη), «Το νέο αντιλεξικό νεοελληνικής χρηστομά­θειας» (Εστία), «Η θέα πέρα από τον ακάλυπτο» (Εστία), «Η νοσταλγία της πραγματικότη­τας» (Εστία), «Έλληνες μεταπολεμικοί συγγραφείς» (Πατάκης) και το πρόσφατο «Η ελιά και η φλαμουριά» (Πατάκης). Επίσης έχει μεταφράσει εξήντα τρία βιβλία από οκτώ γλώσσες, ενώ μυθιστορήματα και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες.
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η ελιά και η φλαμουριά» (εκδ. Πατάκης), στο ο­ποίο πραγματεύεται τη λογοτεχνική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης, ο Δημοσθένης Κούρτο­βικ συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για την τομή του 1974 και της πτώσης της δικτατορίας, που έφερε τεκτονικές αλλαγές στην πολιτική, αλλά και στη λογοτεχνία. Ο ίδιος αναλύει τις λογοτε­χνικές εξελίξεις σε δύο υποπεριόδους της Μεταπολίτευσης (1974-1990 και 1990 μέχρι σήμερα), τη συνύπαρξη αρχικά των νέων λογοτεχνών με παλιότερους, όπως ο Τσίρκας, ο Φραγκιάς και ο Κοτζιάς, τη σχέση ιδιωτικού και συλλογικού στις νεότερες λογοτεχνικές γενιές, την πρόσληψη γεγονότων, όπως τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα από τη σύγχρονη πεζογραφία, αλλά και για τη δική του σχέση με τον Τύπο και την κριτική.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλά για το βιβλίο της Έλενας Χουζούρη «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» (εκδ. Πατάκη), ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλί­α «Πρόσωπα σε απόγνωση» της Πόλα Φοξ (μετάφραση: Ρένα Χατχούτ, εκδ. Gutenberg 2021), «Σώματα αλλιώς-15 χορογράφοι στον 20ό και 21ο αιώνα» της Κλημεντίνης Βουνελάκη (εκδ. Ποταμός 2021), «Μυθιστορηματικό αναγνωστήριο» και «Έντεκα συναντήσεις-Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο» του Σταύρου Ζουμπουλάκη (εκδ. Πόλις 2021 και 2020 αντίστοιχα), καθώς και για το βιβλίο του Αδαμάντιου Κοραή «Για τις κληρονομικές ασθένειες: Ύπαρξη, Φύ­ση, Πρόληψη, Θεραπεία», πρόλογος-μετάφραση: Κωνσταντίνος Ηροδότου (εκδόσεις ΕΑΠ 2019).
Βιβλιοβούλιο
Αυτή την Κυριακή 12/12 στις 20.00 στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων

Пікірлер

    Келесі