Bhajgovindam | Shri Shankaracharya | ભજ ગોવિન્દ સ્તોત્ર |

ભજ ગોવિન્દં ભજ ગોવિન્દં, ગોવિન્દં ભજ મૂઢમતે ।
સમ્પ્રાપ્તે સન્નિહિતે કાલે, નહિ નહિ રક્ષતિ ડુકૃઞ્કરણે ॥૧॥
મૂઢ જહીહિ ધનાગમતૃષ્ણાં, કુરુ સદ્‍બુદ્ધિં મનસિ વિતૃષ્ણામ્ ।
યલ્લભસે નિજકર્મોપાત્તં, વિત્તં તેન વિનોદય ચિત્તમ્ ॥૨॥
યાવદ્-વિત્તોપાર્જન-સક્તસ્તાવન્-નિજ-પરિવારો રક્તઃ ।
પશ્ચાજ્જીવતિ જર્જરદેહે, વાર્તાં કોઽપિ ન પૃચ્છતિ ગેહે ॥૩॥
મા કુરુ ધનજનયૌવનગર્વં, હરતિ નિમેષાત્ કાલઃ સર્વમ્ ।
માયામયમિદં અખિલં હિત્વા, બ્રહ્મપદં ત્વં પ્રવિશ વિદિત્વા ॥૪॥
સુર-મન્દિર-તરુમૂલ-નિવાસઃ, શય્યા ભૂતલમ્ અજિનં વાસઃ ।
સર્વપરિગ્રહભોગત્યાગઃ, કસ્ય સુખં ન કરોતિ વિરાગઃ ॥૫॥
પુનરપિ જનનં પુનરપિ મરણં, પુનરપિ જનનીજઠરે શયનમ્ ।
ઈહ સંસારે બહુદુસ્તારે, કૃપયાઽપારે પાહિ મુરારે ॥૬॥
ગુરુચરણામ્બુજ-નિર્ભર-ભક્તઃ, સંસારાદ-ચિરાદ્ ભવમુક્તઃ ।
સેન્દ્રિય-માનસ-નિયમાદેવં, દ્રક્ષ્યસિ નિજં હૃદયસ્થં દેવમ્ ॥૭॥
ગેયં ગીતાનામ-સહસ્રં, ધ્યેયં શ્રીપતિરૂપમ્ અજસ્રમ્ ।
નેયં સજ્જન-સઙ્‍ગે ચિત્તં, દેયં દીનજનાય ચ વિત્તમ્ ॥૮॥
ભગવદ્‍ગીતા કિઞ્‍ચિદધીતા, ગઙ્‍ગાજલ-લવકણિકા પીતા ।
સકૃદપિ યેન મુરારિ-સમર્ચા, તસ્ય યમઃ કિં કુરુતે ચર્ચામ્† ॥૯॥
Bhaja Govindam bhaja Govindam,
 Govindam bhaja mūḍhamate;
Samprāpte sannihiṭe kāḷe,
 Nahi nahi rakshati dukrunkaraṇe. 1
Mūdha jahīhi dhanāgamatrushṇām,
 Kuru sadbuddhim manasi vitrushṇām;
Yallabhase nijkarmopāttam,
 Vittam tena vinodaya chittam. 2
Yāvad-vittopārjana-saktastāvannij-
 parivāro raktaha;
Paschājjīvati jarjardehe,
 Vārtām kopi na pruchchhati gehe. 3
Mā kuru dhanajanyauvanagarvam,
 Harati nimeshāt kālah sarvam;
Māyāmaymidam akhilam hitvā,
 Brahmapadam tvam pravisha viditvā. 4
Sura-mandira-tarumūla-nivāsah,
 Shayyā bhutalam ajinam vāsah;
Sarvaparigrahabhogatyāgaha,
 Kasya sukham na karoti vīrāgaha. 5
Punarapi jananam punarapi maraṇam,
 Punarapi jananijaṭhare shayanam;
Īh sansāre bahudustāre,
 Krūpayāpāre pāhi mūrāre. 6
Gurucharaṇāmbuja-nirbhara-bhaktaha,
 Sansārāda-chirād bhavamuktaha;
Sendriya-mānasa-niyamādevam,
 Drakshyasī nijam hradaystham devam. 7
Geyam gītānām-sahasram,
 Dhyeyam Shrīpatirūpam ajasram;
Neyam sajjana-sange chittam,
 Deyam dīnjanāya cha vittām. 8
Bhagavadgītā kinchidadhītā,
 Gangājal-lavakaṇikā pīta;
Sakrudapi yena Murāri-samarchā,
 Tasya yamah kim kurute charchām. 9

Пікірлер

    Келесі