Беременность в Финляндии. Raskaus Suomessa.

Какие медицинские услуги существуют в Финляндии для будущих мам? Как эти услуги получить и чего ожидать? Как действовать, если беременность протекает с осложнениями? Как подготовиться ко встрече с вашим малышом? Об этом мы расскажем в нашем короткометражном мультфильме «Беременность в Финляндии».
Suomessa on kahdenlaisia ​​neuvoloita: naisten ja lasten. Synnytysneuvola / Äitiysneuvola on tarkoitettu raskaana oleville naisille. Lastenneuvola on tarkoitettu alle 7-vuotiaille lapsille ja heidän perheelleen.
Ilmoittautuminen synnytysneuvolaan on yksi ensimmäisistä askeleista, jotka odottavan äidin tulisi ottaa.
Ajan voit varata asuinpaikkasi klinikalle/terveysasemalle. Äitiysneuvolan palvelut ovat maksuttomia.
Naisen ei pidä olla tarpeettomasti huolissaan ja odottaa toistuvia tutkimuksia, ultraääniä, suurta määrää testejä ja toistuvia käyntejä lääkärissä.
Ensimmäisellä Äitiysneuvolan käynnillä raskaana oleville naisille annetaan kortti, johon kirjataan rutiinikäyntien mittaukset koko raskauden ajan.
Synnytysneuvolan palveluvalikoimaan kuuluvat: raskauden etenemisen seuranta, raskaana olevan tai nuoren äidin fyysinen ja henkinen hyvinvointi, ultraääni, kohdunsisäisten infektioiden tutkimukset, genetiikka ja hemostaasi.
Jotta lääkintähenkilöstön aikaa ei kuluteta turhaan, harjoitetaan itsehoitoa. Ennen vastaanottoa äitiysneuvolaan raskaana oleva nainen punnitsee itsensä, mittaa verenpaineensa ja tekee vessassa ohjeiden mukaan pikavirtsatutkimuksen sokerin, bakteerien ja proteiinin varalta.
Sairaanhoitaja mittaa pituutesi ja painosi sekä kertoo terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi.
Seulonta auttaa tunnistamaan sikiön poikkeavuuksia. Seulontaan osallistuminen on vapaaehtoista. Jos poikkeavuuksia ilmenee ja jos nainen haluaa keskeyttää raskauden, se on mahdollista 24. raskausviikkoon asti.
Uusi aborttilaki astui voimaan 1.9.2023
Tämän lain mukaan raskaus voidaan keskeyttää naisen pyynnöstä 12. raskausviikon loppuun asti (lääkärin lupaa ei enää tarvita).
Suomessa keskenmenona pidetään raskauden keskeytymistä ennen 22. viikkoa. Se tapahtuu yleensä ennen 12. raskausviikkoa.
Jos epäilet keskenmenoa, ota yhteyttä paikalliseen neuvolaan/terveysasemaan tai päivystykseen. Sieltä voit myös pyytää lähetteen psykologiseen tukeen.
Jos on nähtävissä keskenmenon uhka, nainen voi saada sairauslomaa.
Jos keskenmeno tapahtuu raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, lääkäri voi määrätä aborttiin lääkkeitä, jotka nainen ottaa itsenäisesti kotona. Tarvittaessa lääkäri voi myös lähettää potilaan leikkaukseen.
Uudestaan raskaaksi tulemista voi yrittää jo kuukauden kuluttua.
Koko raskauden ajan, sen normaalin kulun aikana, odottava äiti käy läpi 9 lääkärintarkastusta,
Niistä vain 2 suorittaa lääkäri yksin tai yhdessä sairaanhoitajan/terveydenhoitajan kanssa raskauden aikana 13.-18. viikolla ja 35.-36. viikolla. Loput tutkimukset tekee sairaanhoitaja.
Lisäksi raskauden aikana suoritetaan 2 ultraääntä: ensimmäinen 10-13 raskausviikon aikana, toinen 19-21 raskausviikon aikana.
Usein lähetteet ultraääneen tehdään sairaalan naistenpoliklinikalle.
Molempia vanhempia kannustetaan olemaan läsnä lääkärintarkastuksissa.
Sinun on ilmoittauduttava synnytyspoliklinikalle ja käytävä terveystarkastuksessa ennen 18. raskausviikon päättymistä, jolloin sinulla on oikeus kertaluonteiseen äitiysavustukseen (170 euroa tai vastasyntyneelle tarkoitettu äitiyspakkaus).
Viikon 17-20 kohdalla (MISTÄ TÄMÄ AIKA TULEE?) sinun tulee sopia sairaanhoitajan kanssa perhevalmennuksesta ja synnytysvalmennuksesta, jossa valmistetaan perhettä lapsen syntymään ja käydään tutustumassa synnytyssairaalaan.
Jos synnytys viivästyy 10 päivää yli lasketun ajan, raskaana olevan naisen on tultava äitiyspoliklinikalle tilanteen arvioimista varten.
Voit jo 22. raskausviikolla hakea Kelalta kertaluontoista äityisavustusta (tai äitiyspakkausta), raskausrahaa (40 päivällle) sekä lapsilisää. Isyysrahaa voi hakea, kun lapsi on syntynyt, ja tiedät milloin pidät isyysvapaata. Lapsen syntymän jälkeen lasta kotona hoitava vanhempi voi hakea vanhempainrahaa.

Пікірлер

    Келесі