BÖYLE TARİF HİÇ BİR YERDE YOK! Yağ ve asit dizaynı, şekil, renk ve tüm ayrıntılar.

İstenen özellikte sabun yapmak için temel yağ, yağ asitleri veya diğer uygun yağların ilavesi ile yağ asitleri kompozisyonu düzenlenir.
Ayçiçek yağı ile yapılan sabun, nispeten yumuşak karakterlidir ve çok zor sertleşir. Bu vidoda ayçiçek yağının yağ asitleri ilavesi ile sabun yapımına uygun hale getirilişini görecekseniz.
Reçete hazırlığı ve hesaplama bu konu ile ilgilenenler için videonun son bölümündedir.
00:00 Giriş, açıklama, Ayçiçek yağı sabunu niçin yumuşak olur.
03:54 Sabun yapımı başlangıç.
06:12 Hazırlık.
08:58 Üretim aşaması.
14:25 kalıplama.
19:44 Kalıptan çıkarma ve kesme.
26:57 pH testi ve ilk deneme.
29:42 İsteyen için formül hazırlığı, reçete ve hesaplama.
Uyarı: Sabun yapımı ve benzeri uygulamalarda, işe başlamadan önce mutlaka güvenlik tedbirlerinizi alın. Kostik, çok tehlikelidir, ciddi yaralanmalara neden olabilir. Cildizi, gözlerinizi temas ettirmeyin, solumayın, havadar bir ortamda çalışın. Kişisel güvenlik ekipmanlarınızı kullanın. Koruyucu eldiven, koruyucu gözlük, maske ve önlük kullanın.
Uyarı: Bu videodaki bilgiler kendi araştırmalarım sonucu derlediğim özet bilgilerdir. Uygulamalar da kendi kişisel tecrübe ve bilgilerimin ürünüdür. Kesinlikle tıbbi ve tedavi amaçlı tavsiye içermez. Bağlayıcılığı yoktur. Çalışmalarınızdan kaynaklanabilecek olumsuzluklardan sorumlu değilim. Cildinizde bir problem varsa öncelikle bir hekimden yardım almanız gerekmektedir. İlk defa kullanacağını malzemeleri mutlaka küçük bir alanda test edin. alerjiniz varsa kesinlikle kullanmayın. #sabun, #ayçiçekyağı, #fattyacids, #sunfloweroil

Пікірлер: 24

  • @Hasocakurgup
    @Hasocakurgup2 ай бұрын

    Oldukça detaylı bir çalışma olmuş. Yavaş yavaş organik kimyayı öğreteceksiniz galiba 😂 ellerinize emeğinize sağlık

  • @chemistumit

    @chemistumit

    2 ай бұрын

    Merhaba, çok teşekkür ederim ilginiz için. Öğrenmek isteyene kapımız her zaman sonuna kadar açık.

  • @zeynepharikatansever6477
    @zeynepharikatansever64772 ай бұрын

    gunaydin..sizin sayenizde sabun yaptim..cok tesekkurler.anlatiminizi çok anlasilir...MUM yapma anlatim videonuz varmi ...saygilar

  • @chemistumit

    @chemistumit

    2 ай бұрын

    Merhaba, atık yağın mumda kullanılarak değerlendirme konulu videom var. İleride detaylandırabilirim belki.

  • @pierkopollo8793
    @pierkopollo87932 ай бұрын

    Çok güzel bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık. Her zamanki gibi aklıma gelen birkaç soru var. Saf su kullanmak sabunun kalitesini arttırır mı. Ayrıca strik asitin görevini yapabilmesi için sabun içinde karıştırılmış ve serbest halde dağılmış halde olması gerekmez mi. Neden sitrik asidi nötrleştirecek NaOH ilavesine gerek duyduk. Bu arada organik kimya ile ilgili video serisinin gelme ihtimali var mı.

  • @chemistumit

    @chemistumit

    2 ай бұрын

    Merhabalar, saf su sabun kalitesini arttırır. Sitrik asit sabun içinde maalesef serbest halde kalamaz. Ya sabunu hidrolize uğratıp yapıyı bozar ya da başlanğıçta ihtiyacı olan kostiği kullanır. Her iki durumda da serbest yağ asidini arttırır ki sabun için iyi birşey değildir. Sitrik asit sodyum sitrata dönüşür. Bu da kullanım sırasında çözünerek kalsiyum iyonunu bağlar ve sabun grasini engeller.

  • @pierkopollo8793

    @pierkopollo8793

    2 ай бұрын

    @@chemistumit Anladım hocam. Detaylı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Benim için önemi çok büyüktü. İyi ki varsınız.

  • @AKIN433
    @AKIN4332 ай бұрын

    Ümit hocam Sitrik asit, sitrik asit monohidrat, limon tuzu bunların arasında bir fark var mı acaba

  • @chemistumit

    @chemistumit

    2 ай бұрын

    Merhaba, aynı şeylerdir. Monohidratta bir molekülde 1 su molekülü kristal su olarak var demektir.

  • @niqa2012
    @niqa20122 ай бұрын

    Ümit Bey merhaba, öncelikle bu eşsiz bilgiler için teşekkür ederim. 2 ay önce bu soruyu sormuştum, fakat yanıtlanmamıştınız. Mısır yağı ile bir sabun yaparsak özellikleri ne olur ve nelere dikkat etmeliyiz?

  • @chemistumit

    @chemistumit

    2 ай бұрын

    Merhabalar, farkındayım, çok özür dilerim. Bir video ile cevap vereceğim.

  • @kubraerdogan4889
    @kubraerdogan48892 ай бұрын

    Ümit Bey merhaba, Sabunlarda decyl glucoside ve coco glucoside ve lauril glucoside kullanımı hakkındaki düşünceniz nedir,doğal kaynaktan üretildikleri yazıyor fakat herhangi bir zararı var mı?Kullanımı ne kadar doğru olur?Cevreye ve insan sagligina bir zarari var mi?Tavsiye eder misiniz?

  • @chemistumit

    @chemistumit

    2 ай бұрын

    Merhabalar, video konusu olarak not aldım. Doğal kaynaktan elde edilen her malzeme doğal değildir. Çok teşekkür ederim. Takipte kalın.

  • @bingulkenci4477
    @bingulkenci44772 ай бұрын

    Merhabalar ümit bey çörekotu yağıdan sabun yapmak için ne kadar sodyum koymalıyım 😂

  • @chemistumit

    @chemistumit

    2 ай бұрын

    Merhabalar, bir video ile cevap verebilirim.

  • @AKIN433
    @AKIN4332 ай бұрын

    Ümit bey merhaba Merak ettiğim birkaç şey var, sitrik asit sıvı sabuna ilave edilince kullanım esnasın da ciltteki açık yaralarda yanma yapıyor bu katı sabun için de geçerli olur mu ve strik asit ilavesi sabun da yumuşamaya sebep olur mu. Bir diğer şey ise tuz kullanımı aynı şekilde citte yanmaya sebep olur mu. Son olarak katı sabunda kırmızı rengi doğal olarak hangi bitkilerden elde edebiliriz Teşekkürler.

  • @chemistumit

    @chemistumit

    2 ай бұрын

    Merhaba, sitrik asit zayıf da olsa bir organik asittir bu nedenle kıullanıldığı miktarı karşılayacak miktarda kostikle nötralize edilmelidir. bu şekilde kullanıldığında sabun etkileri dışında etki göstermez. sabuna doğrudan ilavesi durumunda hidrolize neden olacağı için sabun yapısını bozar ve yumuşamaya neden olur.

  • @AKIN433

    @AKIN433

    2 ай бұрын

    @@chemistumit Teşekkürler

  • @user-qr4wq3xj5u
    @user-qr4wq3xj5u2 ай бұрын

    Neden benim ciltimi yaktı ben yaptım ve kaç günün beklyoruz kurmasını lütfen rica edyorum bana. Bı bilgi verin

  • @chemistumit

    @chemistumit

    2 ай бұрын

    Merhaba, yakma durumu aşırı kostiği işaret eder. İki seçenek var, ya çok erken kullandınız sabunlaimaya katılmayan kostik neden oldu ki 6 hafta bekleterek sorun düzelir. Ya da kostik miktarı fazla. Bu durumda kullanımı sakıncalıdır. PH ölçümü gerekir ve de reçetenizi görmek gerekir.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz442 ай бұрын

    👌🏻💞

  • @chemistumit

    @chemistumit

    2 ай бұрын

    Çok teşekkür edrim.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz442 ай бұрын

    Yağ asitlerini temin etmenin fiziki ve ekonomik güçlüğünden dolayı onların yerine do yağlar,hatta margarin kullansak nasıl olur? Beyaz kül yerine külü yıkayıp,eleyip,süzüp, kurutarak ilave etsek. Hatta terbiye edilmiş kizartma yağı da hammaddemiz olsa. Üstelik kaynatarak,sıcak yöntemle oluştursak. İşte bunlardan oluşan bir çalışmanızı merak ve heyecanla bekliyor olacağız. Bu rica,talep ve beklentimi destekleyenler beğeni ifadesi ya da yorumla desteklerlerse anlaşılır olur.

  • @chemistumit

    @chemistumit

    2 ай бұрын

    Merhaba, not aldım. En kısa zamanda İnşaallah bir çalışma yapıp yanınlamaya çalışacağım.