Avui comença el FIMPT 2024, arriscat i de descoberta

Un festival amb una programació en alguns casos arriscada i que vol ser un espai de descoberta de nous sons i noves formacions musicals. Així es defineix enguany el FIMPT, el Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú, que arriba ja a la seva 43a edició amb bon estat de salut i amb la voluntat de continuar sent, també, una plataforma per a les formacions del territori. Un dels exemples d’aquest suport a la creació local és el concert de l’Inxa Brass Band, una fusió de gralles i cobla que presentarà al FIMPT «Música de festa major», el seu primer disc, una coproducció precisament amb el festival. Al FIMPT no hi faltarà el Firasac, que dissabte a la tarda convida a la trobada de músics que sonen el sac de gemes, el flabiol i el tamborí, en un festival que aquest 2024 presenta més d’una vintena d’actuacions.
Pel que fa a l'àmbit estrictament artístic, Aynur Dogan és una de les caps de cartell del FIMPT. La cantant del Kurdistan, una de les veus destacades del país, torna al certamen, on presentarà els sons que l’han acompanyat durant els seus 25 anys de carrera; uns sons impregnats de la tradició de la seva terra natal, però també de més contemporanis que l’artista fusiona amb el clàssic, el jazz i el pop d’Occident.
En l’ambit internacional, l’acompanyarà el compositor i músic italià Antonio Castrignanò, que ha posat el seu segell personal i contemporani a la música popular salentina i al gènere de la pizzica. I també la música de Les Mécanos, que exploren, a través de la polifonia de les seves veus, el patrimoni oral francès i occità fent-se seus els repertoris regionals de l’univers musical de cada un dels seus membres, que combinen amb elements de percussió.
En l’àmbit nacional, el cantaor tradicional valencià Pep Gimeno Botifarra presentarà al FIMPT el seu desè disc i espectacle, «Ja ve l’aire», un recull de cançons en clau femenina. També des dels Països Catalans tocarà al festival Marala, formació integrada per Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, que hi portarà el seu segon disc, Jota de Morir, un cant a la mort revisat des de l’actualitat, inspirat en les tradicions de València, Catalunya i Mallorca, i que barreja música d’arrel i electrònica.
El FIMPT també comptarà amb l’actuació del músic català d’origen senegalès Momi Maiga, que farà una pre-estrena del seu nou disc «Kairo», una coproducció del festival amb la Fira Mediterrània de Manresa. Maiga combina jazz ètnic, flamenc i sons de les seves arrels mandinka i fusiona la kora un mescla d’arpa i llaüt amb instruments clàssics com el violí i el violoncel.
La formació d’origen vilanoví Inxa Brass Band que fusiona els móns de la gralla i de la cobla estrenarà al FIMPT el disc ‘Músiques de Festa Major’. Serà també l’encarregada de versionar enguany el Passeig del Carme de Pere Tàpias, l’himne del festival.
El FIMPT comptarà amb altres noms singulars, com l’arpista flamenca Ana Crismán, les basques Neomak, el projecte d’origen cubà Conjunto Tradicion Cariñosa o els grups catalans Criatures, Els Quatrevents i Artiga Folk.

Пікірлер