Av. Arb. Sigorta Hakemi F. Tülây Parlak - Kısa Kısa Hukuk - Trafik Kazalarında Araç Değer kaybı

Bu videoda trafik kazası sonrası araçlarda meydana gelebilecek değer kaybı talebi ele alınmaktadır. Kasko-trafik mali sorumluluk zorunlu sigortası ayrımı ve bu sigortaya ilişkin tavsiyelerle araç kazalarında değer kaybına ilişkin açıklamalar yapılmaktadır. Değer kaybı taleplerinin şartları nedir, nasıl yapılır, kaza anında neler yapılmalıdır, çekilen fotoğraflar nasıl olmalıdır, kaza tespit tutanakları nasıl tutulmalıdır, başvuru ve talepler nereye yöneltilir sorularının cevaplarını bu videoda bulabilirsiniz.

Пікірлер: 38

  • @tugcegoktepe4813
    @tugcegoktepe4813 Жыл бұрын

    emeğinize ve ağzınıza sağlık çok güzel anlatmışsınız 😊

  • @tulayparlak9208

    @tulayparlak9208

    Жыл бұрын

    Teşekkürler 🙏🙏

  • @_seloobabba567
    @_seloobabba5673 ай бұрын

    Çok açıklayıcı olmuş

  • @oguzyldz2595
    @oguzyldz2595 Жыл бұрын

    emeğiniz teşekkürler

  • @ademyesil1182
    @ademyesil1182Ай бұрын

    çok açıklayıcı teşekkür ederim

  • @burkaysoydas6890
    @burkaysoydas6890 Жыл бұрын

    Emeğinize sağlık meslektaşım

  • @tulayparlak9208

    @tulayparlak9208

    Жыл бұрын

    Teşekkürler 🙏🙏

  • @user-hm8ht7xx8c
    @user-hm8ht7xx8c Жыл бұрын

    teşekkürler

  • @kemalturna7851
    @kemalturna78515 ай бұрын

    Çok faydalı çok güzel akıcı bir sunum olmuş teşekkürler. Bir yıllık araç kaza yaparsa 22.000 km’de olursa 230.000 TL hasar oluşursa karşı taraf %100 kusurlu bulunursa suç onda olursa bu durumda tahminen ortalama ne kadar değer kaybı almak söz konusu olabilir acaba yanıt verirseniz memnun oluruz. Araçta 80 parça hasarlı iki far ön kaporta radyatör borular tampon ızgaralar emniyet kemeri Hava yastıkları radyatör hasarlı olursa. Aracın değeri 850.000 TL bu durumda ne kadar değer kaybı ortalama tahminen almak söz konusudur. araç bir yıllık ve sıfır bir araç. teşekkür ediyoruz verdiğiniz bilgilerden ötürü.

  • @ruki888
    @ruki88819 күн бұрын

    M3rhaba Avukat hanim oncelikle bilgiler icin tesekkur ederim. Engelli qrabalarinda deger kaybi kaza tarihindeki 2.el rayic bedelinin hesaplamasi diger engellilere ozel olmayan 2.el. arabalardaki deger kaybi hesaplamasi ayni mi oluyor? Engellilerde OTV odenmedigi icin soruyorum.

  • @neslihanmavi423
    @neslihanmavi423 Жыл бұрын

    Genel şartlarla ilgili Anayasa mahkemesinin iptal kararı hakkında ne düşünüyorsunuz?

  • @enesaydogmus6878
    @enesaydogmus6878 Жыл бұрын

    Video çok önceden çekildi de yeni yayınlandı galiba

  • @berkekeskekler1353
    @berkekeskekler1353 Жыл бұрын

    Sn. meslektaşım öncelikle değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Konu ile ilgili bir sorum olacaktı. Kaza sonucu aracın tamponunda oluşan zarar için doğrudan sbm'den eksper atanması talebinde bulunduk. Eksper raporunda tamponda oluşan zararlar değer kaybına yol açmamakta şeklinde rapor düzenlendi. Ancak "09.10.2020 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin 2019/40 Esas 2020/40 Karar sayılı kararı" uyarınca “mini onarım” olarak adlandırılan plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı gibi parçalar da değer kaybı kapsamına alındı. Bu nedenle eksper raporuna itiraz edeceğiz. Ancak itiraz sonucu tekrar değer kaybı oluşmadı şeklinde rapor gelirse ne gibi bir yol izleyebiliriz? Şimdiden teşekkür ederim.

  • @tulayparlak9208

    @tulayparlak9208

    Жыл бұрын

    Videoda belirttiğim gibi bağımsız bir eksperden rapor alarak, reel piyasa rayiç yöntemine göre hesaplabilmasini isteyebilir ve bu raporda değe kaybı çıkarsa, önce sigorta şirketine bu raporla başvurup olumsuz crvap gelmesi veya 15gun içinde hiç cevap gelmemesi halinde arabulucu +mahkeme veya doğrudan sigorta tahkime başvurabilirsiniz emslektasim. Kolaylıklar diliyorum.

  • @ramms5189
    @ramms51894 ай бұрын

    Meslektaşım öncelikle anlatımınız çok faydalı oldu teşekkür ederim. Sigorta teminat limiti dışında kalan değer kaybı talebimiz için varsa imms'den talep edebiliyoruz. Bu talebimizi de tahkim komisyonunda gerçekleştirebilir miyiz? Eğer imms yok ise araç sürücü ve sahibine ilişkin dava yolunda görevli mahkeme ne olacaktır? Teşekkür ederim

  • @tulayparlak9208

    @tulayparlak9208

    3 ай бұрын

    Evet, imm icin de sigorta tahkime başvurulabilir; cunku, sigorta tahkim sigorta sirketi ile sigortalılar veya hak sahipleri arasındaki uyuşmazlıkları bakar. Yani, sigorta policesine istinaden sigorta sirketine karşı yapilacak olan müracaatlar içindir. Şahıslar için mahkemede dava açılır.

  • @dmehmetsen1565
    @dmehmetsen1565 Жыл бұрын

    Sayın meslektaşım anlatımlarınız için öncelikle teşekkürler. Bir konuda size danışmak istiyorum. Değer kaybına ilişkin herhangi bir eksper raporu düzenlenmedi (sigorta şirketince, SBM'den yahut tarafımca özel eksperden). Yaşanan kaza sonrası SBM bilgi sayfasında hasar dosyası açılmış, karşı taraf asli kusurlu bulunmuş, ben de bu duruma istinaden sigorta şirketine müvekkilin aracında bulunan değer kaybının hesaplanarak ödenmesini talep ettim ve sigorta şirketi talebimizi reddetti. Şu süreçte sigorta şirketine yazılı başvuru şartını gerçekleştirmiş bulunmaktayım. Sigorta Tahkim'e başvurmadan önce yine de bir eksper raporu almak zorunda mıyım yoksa fazlaya ilişkin haklarımı saklı tutarak Sigorta Tahkim'de yapılacak değer kaybı hesaplaması sonrası ıslah yoluna başvurabilir miyim? Sormak istediğim aslında şu; Sigorta tahkim komisyonuna başvuru için elimde bir eksper raporu olması zorunlu mu, bu bir başvuru şartı mıdır? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

  • @tulayparlak9208

    @tulayparlak9208

    Жыл бұрын

    Hayır, başvuru şartı degil fakat iddianizi ispatlamak adına delil sunmanın açısından faydalı. Sonuçta sigorta şirketi de delil olarak ekspertiz raporu sunuyor. Sizin de iddianizi ispatlayici vesika sunup ayrıca bilirkişi delili istemeniz şeklinde ilerlemek daha doğru geliyor bence

  • @dmehmetsen1565

    @dmehmetsen1565

    Жыл бұрын

    @@tulayparlak9208 teşekkür ederim meslektaşım. Ben daha önce hep dava yolunu tercih ettim ancak malumunuz her gün daha da uzuyor yargılama süreci o yüzden tahkim yolunu tercih etmek istedim bu sefer ancak eksper raporu için SBM den atama yapılması kafamı karıştırmıştı. Peki şimdi bir eksper başvurusunda bulunsam SBM üzerinden, bu rapor doğrultusunda sigorta şirketine tekrar başvurma zorunluluğum doğar mı? Alınan raporda değer düşük çıksa dahi başvurumu belirsiz alacak davası olarak yapıp alınacak bilirkişi raporu doğrultusunda değer artırımı yoluna gidebilir miyim?

  • @kumgibi3015
    @kumgibi30157 ай бұрын

    Mrb ben kaza yaptim ne yardim lazim

  • @snmzslh
    @snmzslh9 ай бұрын

    Tülay hanim merhaba deger kaybi beklediğimin cok altinda geldi. Bunun icin sigorta tahkim komisyonuna basvurmak istiyorum. Tahkimin bana yatandan daha az bir tutar belirleme durumu oluyor mu?

  • @tulayparlak9208

    @tulayparlak9208

    3 ай бұрын

    Sigorta tahkim yargilamasinda bilirkisi görevlendirilir ve mahkemeler gibi geken rapor değerlendirilerek hüküm tesis edilir.

  • @kemalcelik8630
    @kemalcelik86307 ай бұрын

    Geçen ay kaza yaptım..Değer kaybı için araştırma yapıyorum. Son 1 haftadır Gerçekten izlediğim ve okuduklarım arasında en açıklayıcı ve kapsayıcı video..canı gönülden çok teşekkür ederim.. Tek soru cevaplanmamış onuda müsaadenizle ben buradan sorayım. Diyelim hasar 70 TL. Değer kaybımda 100 bin belirlendi. Hiç kusurum yok. Karşı tarafında kosko vs yok..sadece trafik sigortası var. Malum 2023 yılı kaza başı teminat 120 bin. Şimdi 70 bin hasar ödedikten sonra sigortanın verebileceği maksimum para 50 bin..Bu 50 bini alıp geriye kalan 50 bin için mi ayrıca karşı tarafın şahsına dava acıyoruz yoksa zaten değer kaybı olan 100 bin TL trafik sigortasının limitini aşıyor diye direk 100 bin için mi karşı tarafa dava acıyoruz? Birde işin bu kısmı illa mahkemeyle mi çözülecek?

  • @burakbozak9222

    @burakbozak9222

    5 ай бұрын

    Aynı durumdayım bir şey öğrenebildiniz mi

  • @tulayparlak9208

    @tulayparlak9208

    3 ай бұрын

    Trafik teminat limiti maddi araç başına 120.000 TL olan bur poliçede, ödenen her maddi tazminat miktarı, 120.0000TL'den düşülür. Yani., sizin sorunuza göre, 70 bin hasar, 50 bin değer kaybı ile 120 bin teminat liniti dolar. Zamanınız bakiye 50 bin için artık sürücü ve işleten gidilir. Sigorta tahkim şahıslara açılan davalara bakmaz. Sadece sigorta sikerketine karsinolan davaya bakacağı için ve imm de olmadığından mahkemede 50 bin için şahıslara dava açılması gerekir.

  • @aycaoktay7879
    @aycaoktay7879 Жыл бұрын

    Merhaba.Kardeşimin vasisiyim.engelli otomobili hurdaya ayrildı ve sigorta sirketinden eksik tazmianat verildigini düsunuyorum.vesayet makamından dava acmak icin izin aldım.İzni beklerken epey süre geçti ve o sürede hak arama olanağım yoktu doğal olarak, elim kolum bağlı beklemek durumundaydım.Dava açma izni bekleme suresinde zamanaşımı süresi kesilir mi?Sizce bu konu yoruma açık sayılır mı?

  • @tulayparlak9208

    @tulayparlak9208

    Жыл бұрын

    Zamanasimini kesen sebepler Borçlar Kanununda yazmaktadır. Belirttiğiniz sebep, burada sayılmadığı için zamanaşımı süresi kesilmez ama siz vasi oldugunu için davayı açıp(sigorta şirketi aleyhine dava açacaksınız önce arabulucuya başvuru,sonra dava) veya sigorta tahkime başvurup vesayet makamından dava açılışı izni icin başvuru yapıldığına dair bir yazı alıp dava arabulucuya/mahmeye/sigorta tahkime ibraz edip karar verilince kararın sunulacağını belirtebilirsiniz. Zamanaşımı süresi dolmak uzereyse bu şekilde bir yol olabilir

  • @aguarslan
    @aguarslan Жыл бұрын

    Sn. Meslektaşıma bir sorum olacak. Değer kaybı başvurumda eksper araçta artı 8000 TL değer kaybı olduğunu kabul etti. Ve fakat poliçe limiti tükendiği için başvurum reddedildi. Bu aşamada eksper raporu ile ilamsiz takip yoluna mi gitmeliyim yoksa mahkemede değer kaybı davası mı açmalıyım? Sizce hangi yol mantıklı ve avantajlı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

  • @raptor-ei4qk

    @raptor-ei4qk

    Жыл бұрын

    Meslektaşım İlamsız takip yoluna gitmenizi tavsiye etmiyorum. Kapsamlı olarak bakılması için ticaret mahkemesinde dava açmanız daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Tabi tercih sizin.bu arada davayı açarken güvence hesabını da davalı olarak göstermenizi tavsiye ederim sigorta şirketlerinin karşılamayan kısmını hakkınız varsa ise bir nevi onların sigortası olarak güvence hesabından talep edebiyorsunuz. Genelde bunu yaramalı kazalarda tazminat için yapıyoruz. Araştırmanızı tavsiye ederim.

  • @aguarslan

    @aguarslan

    Жыл бұрын

    @@raptor-ei4qk @raptor teşekkürler cevap için sn. meslektaşım. Bedensel zarar olmadığı için güvence hesabına başvuramam. Peki ilamsız takibin mahzuru ne olabilir? İtiraz ile takibin durmasını mi kastediyorsunuz? Tahkim bilirkişi raporu itirazın iptali için yeterli olmaz mı? İş uzayıp gider mi? Bir de bu aşamada (amiyane tabirle) gol yemek istemiyorum.

  • @tulayparlak9208

    @tulayparlak9208

    Жыл бұрын

    Trafik poliçe limiti tükenmişse, videpda belirtildiği gibi sigorta şirketi açısından İMMS'den başvurabilirsiniz. İMMS yoksa, işleten ve sürücüye ilamsız takip yapıp itiraz edilirse davaya döner. sigorta Tahkime, sadece sigorta şirketi aleyhine başvurulan bir yol olup işleten ve sürücü aleyhine yapılan başvurularda tek yok, mahkemedir meslektaşım.

  • @aguarslan

    @aguarslan

    Жыл бұрын

    @@tulayparlak9208 bilgi için teşekkürler. İyi çalışmalar.

  • @HiraAsilKids
    @HiraAsilKids Жыл бұрын

    Hukuk konusunda çok bilğili olmak isterim. Kısmen bilgim var. Çok pratik düşünmek gerek. Temel kitapları okumak yararlıdır. Örneğin; hukuka giriş kitabını okumak lazım. Kıymetli Avukatlarım sizin önerebileceğiniz kitap var mı? Bilgi verirseniz sevinirim, teşekkürler kolay gelsin.

  • @tulayparlak9208

    @tulayparlak9208

    Жыл бұрын

    Hukuk nosyonunun, bilgiden daha önemli olduğunu düşünen birisi olarak Ernest Hirsch'nin Hukuk Felsefesi ve Hukuk Sosyolojisi Dersleri adlı kitabı başta olmak üzere tüm kitaplarının tavsiye ediyorum nacizane.

  • @HiraAsilKids

    @HiraAsilKids

    Жыл бұрын

    @@tulayparlak9208 Çok teşekkür ederim.🙂

  • @muratince9977
    @muratince9977 Жыл бұрын

    Tülay hanım genç bir meslektaşınız olarak bir soru sormak istiyorum cevap verirseniz çok sevinirim. Bir kaza sonucu araçta maddi hasar meydana geldi. Maddi hasarı kasko şirketi onarıp karşı tarafın zorunlu mesuliyet şirketine başvurarak rücuen tahsil edip limitleri doldurmuş. Tabi bu durumdan haberim olmadığı için (nasıl olabilir) dağer kaybı talep ederek karşı tarafın mesuliyet sigortasına karşı tahkim yoluna gittim ancak tahkim başvurumu teminat limiti dolduğu için reddederek aleyhimize karşı vekalet ücretine hükmetti. Bu durumda ne yapılabilir ? Teminat limitinin dolduğu bilgisini nasıl öğrenebilirdim ? Hukuksal koruma teminatı kapsamında vekalet ücreti için kasko şirketine gidilebilir mi ?

  • @tulayparlak9208

    @tulayparlak9208

    Жыл бұрын

    Dava şartı niteliğinde başvuru on şartı olduğu icjn trafik sigortacına başvurduğunuzda limitleri öğrenebilirsiniz. Sbm den de öğreniliyor sanırım. Demekte fayda var. Kaskoyla ilgili sorduğunuz soruda ise kasko plocesindkei klozlara bağlı.

  • @muratince9977

    @muratince9977

    Жыл бұрын

    @@tulayparlak9208 sigorta şirketine başvurduğumuzda herhangi bir dönüş yapılmıyor ya da biz başvuru yaptık yasal sürede cevap gelmedi tahkime gidiyoruz o ara süreçte ödeme yapıyorlar bu şekilde mağduriyet oluşuyor