Auto van de zaak, hoe werkt het? | Cursus boekhouden door de boekhoudjuf

Kijk hier alle lessen van de boekhoudjuf uit de cursus boekhouden voor beginners: • Cursus boekhouden - In... In deze video bespreekt de boekhoudjuf het onderwerp "auto van de zaak" en legt ze de belangrijke punten uit voor een eerstejaarsstudent. Ze begint met het definiëren van een auto van de zaak als een auto die gekocht of geleast wordt voor zakelijk gebruik. Ze legt uit dat alle kosten van de auto, zoals brandstof, verzekering en onderhoud, aftrekbaar zijn van het bedrijfsresultaat, waardoor de winst lager wordt en er minder inkomstenbelasting betaald hoeft te worden. #ondernemen #boekhouden
Vervolgens legt ze het verschil uit tussen een zakelijke auto en een privéauto. Een zakelijke auto wordt op de balans van het bedrijf geplaatst, terwijl bij een privéauto de kosten niet aftrekbaar zijn van het bedrijfsresultaat. Als iemand een zakelijke auto heeft en deze ook privé gebruikt, moet er rekening worden gehouden met bijtelling voor zowel de btw als het inkomen.
De boekhoudjuf benadrukt dat de keuze tussen een auto van de zaak en een privéauto afhangt van verschillende factoren. Ze legt uit dat deze keuze niet zomaar gewijzigd kan worden en dat de Belastingdienst kijkt naar de situatie van het bedrijf. Veranderingen in de bedrijfssituatie kunnen van invloed zijn op de keuze voor een auto van de zaak.
Tot slot geeft de boekhoudjuf een voorbeeld van een meubelmaker die heeft gekozen voor een auto van de zaak. Ze laat zien hoe de autokosten worden afgetrokken van het bedrijfsresultaat en hoe de btw bijtelling en de bijtelling voor het privégebruik van de auto worden berekend.
"Als jij een auto koopt of least en je zet hem op je bedrijf, dan betekent dat dat je alle kosten van die auto mag aftrekken van je resultaat. Hierdoor wordt jouw winst lager en ga je dus minder inkomstenbelasting betalen."
00:00 Intro
00:34 Wat bedoelen we met auto van de zaak
01:14 Verschil privé en auto van de zaak
04:10 Administratie auto van de zaak
09:15 Auto van de zaak op de balans
12:49 outro
Abonneer👉 www.youtube.com/@boekhoudprog...
👉 Boekhoudprogramma Jortt, maakt boekhouden gaaf!
⇨ Website: www.jortt.nl
⇨ Facebook: / jorttnl

Пікірлер: 6

  • @boekhoudprogramma
    @boekhoudprogramma Жыл бұрын

    Correctie: De kilometervergoeding is vanaf 2023 € 0,21 per kilometer en vanaf 2024 € 0,23

  • @OfficialMasihh
    @OfficialMasihh4 ай бұрын

    Dankjewel! Super uitleg.

  • @boekhoudprogramma

    @boekhoudprogramma

    4 ай бұрын

    Goed om te horen dat onze uitleg duidelijk is.

  • @Rayrace
    @Rayrace Жыл бұрын

    Dank voor deze heldere uitleg. Een vraag vwb de sluitende kilometerregistratie bij priveauto, gaat dat om enkel de zakelijke kilometers, of moet je ook de prive kilometers registreren?

  • @boekhoudprogramma

    @boekhoudprogramma

    Жыл бұрын

    Hallo Rayrace, als jij alleen de 21 cent per kilometer naar jezelf wilt overmaken voor zakelijk gereden kilometers in je privé auto volstaan enkel de zakelijke kilometers. Wil je ook de btw over het onderhoud en gebruik aftrekken dan moet je kunnen aantonen welk percentage van je kilometers zakelijk is. Hiervoor moet je een echt een sluitende kilometerregistratie hebben waarin al je ritten staan genoteerd, dus ook je privé kilometers.

  • @gekkegerrit5245

    @gekkegerrit5245

    6 ай бұрын

    @@boekhoudprogramma ''Hebt u geen administratie waaruit het privégebruik van de auto blijkt? Dan mag u alle btw over het onderhoud en gebruik aftrekken. Vervolgens moet u aan het einde van het jaar de afgetrokken btw corrigeren wegens het privégebruik. Dit doet u door 1,5% van de catalogusprijs van de auto (inclusief btw en bpm) aan te geven als verschuldigde btw. Vul dit bedrag in bij de rechterkolom van rubriek 1d 'Privégebruik' van uw btw-aangifte. In de linkerkolom van deze rubriek valt u dan '0' in.'' Dit is als je geen kilometerregistratie bijhoud.

Келесі