No video

Αφιέρωμα στον Πάνο Τζαβέλλα / Νατάσα Παπαδοπούλου / "ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ" [Μέρος Β]

Η ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ, ΠΑΝΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ.
Την συνοδεύει το μουσικό σχήμα "ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ" στο αφιέρωμα για τον Πάνο Τζαβέλλα, στον κινηματογράφο Στούντιο (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).
Τις ενορχηστρώσεις έκανε ο Τεό Λαζάρου που είχε και την καλλιτεχνική διεύθυνση.
Τραγούδησαν: Νατάσσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Νίκος Μποφίλιος, Μάνια Παπαδημητρίου, Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχαρή, Σταύρος Ξένος, Νατάσσα Μωυσόγλου, Αχιλλέας Βογιατζάκης.
Φιλική συμμετοχή:
Νένα Βενετσάνου, Magic de spell και Γιάννης Παλαμίδας.
Ο Πάνος Τζαβέλλας γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη. Έφηβο τον βρήκε ο πόλεμος του '40 και οργανώνεται στην ΕΠΟΝ. Βγαίνει στο βουνό, εντάσσεται με τον ΕΛΑΣ και αργότερα με τον Δημοκρατικό Στρατό.
Στο βουνό τραυματίζεται και ακρωτηριάζεται το δεξί του πόδι. Καταδικάζεται τρεις φορές σε θάνατο. Το 1958, αρρωσταίνει βαριά και το 1961 με τη βοήθεια του ΚΚΕ φεύγει στην Σοβιετική Ένωση για θεραπεία. Εκεί νοσηλεύεται τρία χρόνια και θεραπεύεται από την ασθένεια που υπέστη στις φυλακές. Παράλληλα εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει μουσική.
Το 1967 φυλακίζεται από τη Χούντα και το 1971 αποφυλακίζεται με το νόμο «Μη θεραπεύσιμης ασθένειας», στήνει στην Πλάκα Το Αντάρτικο Αημέρι.
Η πτώση της Χούντας το 1974 βρίσκει τον Τζαβέλλα στη μπουάτ Λήδρα, που ελεύθερος πια μαζί με τη σύντροφο στη ζωή και το τραγούδι, Νατάσα Παπαδοπούλου.
Ο Ελληνικός αλλά και ο ξένος Τύπος αναφέρεται στον Αγωνιστή τραγουδοποιό, Πάνο Τζαβέλλα, φτάνοντας ακόμη και στην Κίνα να μεταφράζεται το πολύ γνωστό και αγαπημένο σε όλους μας τραγούδι, «Κυρ-Παντελής».
Στη δεκαετία του'80, ο Πάνος Τζαβέλλας βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στα Εξάρχεια, όπου εκεί είναι συγκεντρωμένα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, πανεπιστήμια, Ακαδημίες, Πολυτεχνείο, κέντρο δηλαδή, του φοιτητικού και προοδευτικού επαναστατικού κινήματος.
Η καλλιτεχνική του πορεία συνεχίστηκε μέχρι και πριν λίγα χρόνια σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας και του Πειραιά.
Έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιανουαρίου 2009.
Όμως κάποιοι Άνθρωποι δεν πεθαίνουν ποτέ! Έτσι κι ο Πάνος Τζαβέλλας θα μείνει Αθάνατος. Για να μας υποδεικνύει με την αγωνιστική και μουσική του κληρονομιά που μας άφησε ότι ο συμβιβασμός και το βόλεμα γεννά τους εκάστοτε « κυρ- Παντελήδες»,.

Пікірлер: 1

  • @nikosgounaropoulos3506
    @nikosgounaropoulos35062 жыл бұрын

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΝΑΡΑΣΣΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΒΕΡΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ

Келесі