Από τον Όμηρο στην σύγχρονη Ελλάδα. Πόσο Ομηρικά μιλάμε σήμερα;- Γιώργος Λαθύρης-Ιαλυσσός

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία σε επανάληψη: «ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΟΣΟ ΟΜΗΡΙΚΑ ΜΙΛΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ;».
Αναλύει και τεκμηριώνει ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ - ΙΑΛΥΣΣΟΣ, νομικός, φιλόλογος και συγγραφέας, ιδρυτής και διευθύνων της Πολιτιστικής - Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
Η ομιλία είναι βασισμένη στο «ΛΕΞΙΚΟΝ ΚΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΝ ΙΛΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» του ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΣΟΦΙΣΤΟΥ (1ος αι. μ.Χ.), ένα από τα αρχαιότερα διασωθέντα Λεξικά της Γλώσσας μας. Ένα ειδικό Ερμηνευτικό και Ετυμολογικό Λεξικό των Ομηρικών Επών, 2.000 και πλέον ετών, το οποίο εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η ομιλία δόθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ., στις 27 Ιανουαρίου 2018.
-------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Ο Απολλώνιος, ο λεγόμενος Σοφιστής, ήκμασε κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Το μόνο σωζόμενο έργο του είναι το «Λεξικὸν κατὰ στοιχεῖον της τε Ἰλιάδος καὶ Ὀδυσσείας», ένα από τα αρχαιότερα διασωθέντα Λεξικά της Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο εκδίδεται για Πρώτη φορά στην Ελλάδα, στοιχειοθετημένο εξ αρχής. Σώζεται σε έναν χειρόγραφο κώδικα του έτους 1065 και η τελευταία έκδοσή του είχε γίνει στο Βερολίνο το 1833.
Πρόκειται για ένα μοναδικής αξίας ειδικό Ερμηνευτικό και Ετυμολογικό Λεξικό των Ομηρικών Επών, που περιλαμβάνει πάνω από 3.000 λέξεις και φράσεις. Ο Απολλώνιος μας παραδίδει μοναδικές ερμηνείες και ετυμολογήσεις πολλών ομηρικών λέξεων, καθώς και διαφορετικές εκδοχές αρκετών ομηρικών στίχων.
Για την σύνταξη του Λεξικού αυτού, ο Απολλώνιος στηρίζεται, εκτός από τα Ομηρικά Έπη, και σε πλήθος αρχαίους μελετητές και συγγραφείς, όπως οι: Απίων, Αρίσταρχος, Αλκμάν, Απολλόδωρος, Απολλώνιος ο Χάριδος, Αριστοτέλης, Αρχίας, Αρχιγένης, Δημήτριος ο Ιξίωνος, Δημήτριος ο Πύκτης, Διονύσιος ο Θραξ, Ευριπίδης, Ευφορίων, Ζηνόδοτος, Ζηνόδωρος, Ηλιόδωρος, Ησίοδος, Καλλίμαχος, Κλεάνθης, Κράτης, Κρατίνος, Κομανός, Πίνδαρος, Σιδώνιος, Σιμωνίδης, Τιμογένης.
Πολλές από τις παρατιθέμενες γνώμες προέρχονται από έργα που στην πορεία του χρόνου χάθηκαν, και το γεγονός αυτό προσδίδει στο παρόν έργο την αξία τεκμηρίου της Παραδόσεώς μας. Στο πρωτότυπο κείμενο του Λεξικού, ενώ παρετίθετο ο στίχος, δεν αναφερόταν ούτε το έπος, ούτε η ραψωδία και ο αριθμός του στίχου. Αυτή την βασική έλλειψη καλύψαμε με πολύμηνη εργασία. Έτσι, στην παρούσα έκδοση μετά τον στίχο παρατίθενται, εντός παρενθέσεως, και αυτά τα στοιχεία, απαραίτητα για να καταστεί λειτουργικό και χρηστικό το Λεξικό.
Κατόπιν όλων αυτών, έχουμε την πεποίθηση ότι παραδίδουμε στον σύγχρονο Έλληνα ερευνητή, μελετητή του Ομήρου και της Ελληνικής Γλώσσας, ένα μοναδικό εργαλείο γνώσεως. Διότι, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι γνωρίζει Ελληνικά, εάν δεν έχει μελετήσει τον Όμηρο.
Γιώργος Λαθύρης-Ιαλυσσός
-------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού: drive.google.com/file/d/0B3fk...
-------------------------------------------------------------------
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά το ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. και τον κ. Γιώργο Λαθύρη-Ιαλυσσό για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής.
-------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

Пікірлер: 24

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV Жыл бұрын

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @philrob4648

    @philrob4648

    Жыл бұрын

    Το κανάλι σας προσφέρει εξαιρετικό περιεχόμενο εκπαίδευση δια βίου και για μικρούς και για μεγάλους. Ο κοποςσας αξίζει και εκτιμαται δεόντως

  • @uraniatsagkataki5712
    @uraniatsagkataki5712 Жыл бұрын

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ.

  • @user-kk7br4mk1n
    @user-kk7br4mk1n Жыл бұрын

    Πόσο ευχάριστο να σας ακούμε, μεταδίδετε γνώση!

  • @cleopatraselene712
    @cleopatraselene712 Жыл бұрын

    Εξαιρετική παρουσίαση! Ευχαριστούμε πολύ!

  • @user-sm9hv1mj7y
    @user-sm9hv1mj7y Жыл бұрын

    Εξαιρετική ομιλία. Δεν έχω ακούσει κάτι καλύτερο. Σας ευχαριστώ

  • @vickygiannaka768
    @vickygiannaka768 Жыл бұрын

    Μαγεία η γλώσσα του Ομήρου! Έπρεπε στο σχολείο να κάνουμε τον Όμηρο από το πρωτότυπο.Θα είχαμε εντελώς διαφορετική γνώση της γλώσσας μας!

  • @tassia1954
    @tassia1954 Жыл бұрын

    πολύ ωραία ομιλία ευχαριστουμε πολύ !ήλεκτρον είναι το κεχριμπάρι και ηλεκτρισμός από την ιδιότητα του κεχριμπαριού να -ηλεκτριζεται-αν το τρίψεις!

  • @scalistos7628
    @scalistos7628 Жыл бұрын

    Thanks

  • @selenis5383
    @selenis5383 Жыл бұрын

    Λαθυρη μου ευχαριστω πολυ Αυτα που ακουσα τωρα εχω να σου πω οτι στον τοπο μου μιλουμε παρα πολλες λεξεις απο αυτες Στην ελλαδα μεταλλαξαν πολυ τις λεξεις και που τους ακουω και μιλουν δεν μου αρεσει. Οταν τυχει και μιλω με ελλαδιτες δεν με καταλαβαινουν τι λαλω.

  • @user-ht9ql9cx9w
    @user-ht9ql9cx9w9 ай бұрын

    αγαπούμε τον Όμηρο

  • @jimmypellas5937
    @jimmypellas5937 Жыл бұрын

    Πολύ ενδιαφέρον, Η Ελληνικη γλώσσα είναι τόσο πλούσια Δυστιχος, σαν κάποιος που μεγάλωσε στην Αγγλία μιλώ Α, γγλικά σαν πρώτη γλωσσα, λιπαμε οταν ακούω ειδήσεις από ελληνικη τηλεόραση και η περισσότερες λέξεις είναι Αγγλικές..

  • @stelios6399

    @stelios6399

    Жыл бұрын

    Δεν είναι οι περισσότερες! Είναι αρκετές. Υπάρχουν όμως και ιταλικές, τουρκικές ακόμα και πέρσικες (!) Κλπ.

  • @veronicapalioudakis4787
    @veronicapalioudakis4787 Жыл бұрын

    Καλησπέρα.

  • @user-vk8mj8iu9u
    @user-vk8mj8iu9u6 ай бұрын

    Άμυνα και στολισμός της Ελληνικής γλώσσας κατά το defense ed illustration de la langue France , της περιόδου του Διαφωτισμού.

  • @Az13133
    @Az13133 Жыл бұрын

    Το μικρό νεαρό δάσος στην Κύπρο το λέμε πυτιον .είναι ομηρική η λέξη?

  • @Iliodromion

    @Iliodromion

    Жыл бұрын

    Αν η γραφή είναι σωστή, πιθανόν να είναι από το νηπύτιον > (νη)πύτιον, που είναι Ομηρική λέξη και σημαίνει ακριβώς αυτό που λέτε, το νήπιο, το μικρό, το νεαρό.

  • @uraniatsagkataki5712

    @uraniatsagkataki5712

    Жыл бұрын

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΤΙΣ ΠΕΥΚΟ. ΠΥΤΙΟΥΣΑ ΕΛΕΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΠΕΥΚΟΦΥΤΟΣ. ΤΟ ΝΗΠΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΗ + ΕΠΟΣ. δλδ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ.

  • @user-ji3ht8ot7b
    @user-ji3ht8ot7b Жыл бұрын

    Μόνο που το θέμα δεν είναι η συνέχεια της γλώσσας αλλά η παρερμηνεία της. Στα αγγλικά θα βρείτε περισσότερα λήμματα και ποιο σωστά προφέρονται, δεν πάει να πει τίποτε!!

  • @elenaatroudi9605
    @elenaatroudi9605 Жыл бұрын

    Λυοπυμαστε κε Λαθυρη που υιοθετειτε τα εβραικα ψεμματα, ο Ομηρος εζησε τουλαχιστον πριν απο το 3000 προ, δηλαδη 5100 χρονια πριν

  • @Iliodromion

    @Iliodromion

    Жыл бұрын

    Απ' όλη την παρουσίαση, εσείς αυτό βρήκατε να πείτε; Εκφράζετε λύπη για μια φανταστική "υιοθέτηση"... Το πότε και το πού έζησε ο Όμηρος είναι ένα θέμα που χρήζει σοβαρής μελέτης και έρευνας και όχι αυθαίρετων και αβάσιμων δηλώσεων.

Келесі