AOT vs OST vs SV - näin valitset tilityypin |

Ойын-сауық

Jokaisen yksityissijoittajan ensimmäinen ja tärkeä valinta on tilityyppi: minkälaiselle tilille omistuksia kannattaa alkaa kerryttää? Nordnet Suomen asiakkailla vaihtoehtoja on nykyään kolme: AOT, OST ja SV. Mitkä ovat arvo-osuustilin, osakesäästötilin ja sijoitusvakuutuksen oleellisimmat erot? Mikä näistä sopii parhaiten esimerkiksi opiskelijalle, osinkosijoittajalle tai rahastosäästäjälle? Miikka Luukkonen ja Martin Paasi käyvät tilityyppien vahvuudet ja heikkoudet juurta jaksain läpi #rahapodi-jaksossa 354.
Sijoitusvakuutuksen myöntää Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike. Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike myy sijoitusvakuutusta Nordnet Bank AB Suomen sivuliikkeen avulla.
0:00 Intro
1:57 AOT eli arvo-osuustili
12:23 OST eli osakesäästötili
31:40 SV eli sijoitusvakuutus
41:49 Tilityyppien vertailua
1:00:20 Tilityypit ja Kelan tuet
1:08:10 ASP-tili ja yhteenveto
Jaksoa korjattu jälkikäteen joidenkin asiavirheiden vuoksi.
Vastuunrajoitus.
Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.
Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.
Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.
Nordnet eri kanavissa:
Kotisivut: www.nordnet.fi
Google Play: play.google.com/store/apps/de...
App Store: apps.apple.com/fi/app/nordnet...
Nordnet Blogi: www.nordnet.fi/blogi/
Facebook: / nordnetsuomi
X: / nordnetfi
KZread: / nordnetsuomi
Instagram: / nordnetsuomi
Linkedin: / nordnet-bank-ab
TikTok: vm.tiktok.com/ZMR53BsU6/

Пікірлер: 22

  • @anssiluokkala393
    @anssiluokkala3935 ай бұрын

    Martin. Sulle on annettu väärä tietoa, joka ei vastaa Kelan todellista ratkaisukäytäntöä. Jos kela saa vihiä, että sulla on pääomatuloja, niin se kysyy tulot myöskin osakesäästötililtä ja ne tiedot on pakko antaa - toki kela tarkistaa tiedot sitten vielä verottajaltakin, joka saa tiedot osakesäästötilin tapahtumista suoraan Nordnetilta. Ja nämä osakesäätötilin tuotot Kela ottaa päätöksissään huomioon etuuksia vähentävästi. Tämä on faktuaalinen käytäntö. Eikä kyse ole mistään mututuntumasta vaan reaalielämän tosiasiasta. Vastaavasti kelaa ei kiinnosta pätkääkään sun todelliset tulonhankkimismenot. Vaikka verotettava tulos vuokratuloista ja osakekaupoista yms pääomatuloista olis negstiivinen, sosiaalietuuksia laskettaessa se voi olla voitollinen. Kela ei esim. hyväksy tulonhankkimismenoina asunnon korjauskuluja tai korkomenoja, treidaajalle tietokoneen hankkimista tai sijoittajalle sijoituskirjallisuutta. Ainoat joihin Kelan kuristusote ei yllä on osinkoja maksamattoman rahaston realisoimaton tuotto, holdingyhtiökuviot tai Nordnetin sijoitusvakuutuskuori. Olisit vaan soittanut Anssille, niin olisit saanut oikeaa tietoa.😂 Ja jos et juristin sanaa noin vain usko, niin voin sensuroituina näyttää päätöksiä ja asiakirjoja, joista käy ilmi haettu etuus ja päätösharkinnan yhteys osakesäästötilin tuottoihin. Suomessa on paljon rikkaita yrittäjiä jotka ovat saaneet täydet asumistuet, kun asumistuki on määrätty itselle maksetun Yelin mukaan. Tai vauraita sijoittajia, jotka saavat sosiaalietuuksia, kun tulot on vaikkapa yhtiöitetty. Mutta nyt moni on haksahtanut tuohon osakesäästötiliin. Myös köyhät ja pienituloiset, jotka ovat yrittäneet ponnistella kohti parempaa tulevaisuutta. Kela kuitenkin vahvalla kädellään ja tarvittaessa piiskallaan ojentaa kurittomat vaurauden tavoittelijat. Suomessa vaurastuminen on haluttu estää kaikilta. Erityisesti kaikkein huono-osaisimmilta on haluttu estää pääsy pois sosiaalietuuksien verkosta. Tähän Orpon hallituskin tähtää, kun asumistuen saamisen rajaksi on kaavailtu 10 000 euron sijoitusvarallisuusrajaa. Tässä Orpon suunnitelmassa tuottamatonta omaisuutta saisi olla, mutta heti jos yli 10t omaisuuserä alkaisi tuottamamaan lisätuloa, niin asumistuki lakkautettaisiin. Suunnitelman ainoa tavoite on pitää köyhät köyhinä ja pois sijoittamisen maailmasta. Pelkkä pääomatulojen huomioiminen etuuksia vähentävästi kun ei riittäisi vaan pääomaa ei vain yksinkertaisesti saa laittaa poikimaan (esim vuokrata kesämökkiä, vaunua tai siirtää talletuksia korkoa tuottavalle tilille). Viesti on selvä: jos et ymmärrä pysyä kastissasi, saat katua!

  • @eetu6510

    @eetu6510

    3 ай бұрын

    Oman kokemuksen kautta: OST sisällä kaikki voitolliset myynnit ja osingot huomioidaan tulona asumistuessa, ei opintotuessa, vaikka tili olisi tappiollinen. Eli Kela näkee asian toisin kuin Verottaja asumistuen kannalta, mutta samalla tavalla Verottajan kanssa opintotukeen liittyen. (muista tuista en tiedä) Täysin absurdi asia, ja erittäin mukavaa maksella asumistukia takaisin, kun on vielä tehnyt tappiota OST...

  • @joelkukkonen3230
    @joelkukkonen32305 ай бұрын

    Kelan ja esim. Nordnetin sivuilla lukee, kylläkin, että näin homma hoidetaan, mutta piti oppia silti kantapään kautta: Kelalta asumistukea varten (keskiarvotuloa laskettaessa) pyydettiin OST:n tiedot erillisellä selvityksellä ja kyseltiin, että mitäs kauppoja olen tekemässä seuraavan 12kk aikana tilillä ja sehän on kristallipallollisena veitikkana helppoa tietää. Kelalta kerrottiin, että itse laskevat arvioidut tulevan vuoden osingot. Omassa tilanteessani ("liikaa" tuloja) tarkoittaa, että "maksoin" niistä OST:n osingoista 42% vähempinä tukina. Vuoden vaihteessa summahan on nousemassa 50 prosentiin. Lopputulemana ei OST:llä enää osinkoa maksavia firmoja. OST:n sisäiset veivaukset eivät luonnollisesti vaikuta, mutta osinkojen laskeminen salkun sisällä tuloksi, vähän nakertaa salkun alkuperäistä tarkoitusta. Kokonaiskuva ei ole tiedossa, mutta tappioita ei AST:ltä saa ymmärtääkseni vähennellä, vaan kaikki plussalla myydyt ovat tuloa ja tappiot saa nieleskellä keskenänsä. Korjatkaa jos olen väärässä, vai riippuuko kenties etuudesta, olenko ymmärtänyt väärin... Tutkimattomat ovat Tukien tiet

  • @Gustav641

    @Gustav641

    5 ай бұрын

    Toi on järkyttävää, että miten ylipäätänsä tällainen kulttuuri on voinut kehittyä. Metsästetään ihmisten yrityksiä edes vähän itselleen jotain säästöjä tai tuloja saada, jotta pääsisi jaloilleen. Pikemminkin pitäisi kannustaa ihmisiä saamaan itselleen tuloja myös sijoittamallakin, ihan yhtä lailla kuin mitä palkkatuloja tai yritystulojakin. Onneksi mun ei tarvitse kelalta mitään tukia hakea. Ja vaikka pahalta näyttääkin, niin toisaalta kun jo ikääkin on ei siksi ainakaan niin pitkään enää tarvitse sinnitellä. Ehkä eivät ihan sossun luukulle asti saa kupattua, tai että riittää varat ainakin kun ei mitään ihmeempiä törsäile ja yrittää pelailla parhaan kykynsä mukaan.

  • @keijohu
    @keijohu5 ай бұрын

    Suora lainaus kelan sivulta "Nämä tulot vaikuttavat tukeen Asumistukeen vaikuttavat ruokakunnan kaikkien asukkaiden ansio- ja pääomatulot. Alaikäisen lapsen tulot vaikuttavat asumistukeen kuitenkin vain silloin, kun lapsi on tuen hakija tai tuen hakijan puoliso. Tulot, jotka vaikuttavat: ansiotulot, esimerkiksi palkka, luontaisedut (muun muassa asunto-, auto- ja ravintoetu), ylityökorvaukset, vuorotyölisät ja lomarahat pääomatulot, esimerkiksi sijoitusten tuotot: Esimerkiksi osinkotulot (muun muassa rahastoista ja osakkeista) ja talletusten korot. Kela ottaa ruokakunnan kunkin jäsenen osinko- ja korkotulot huomioon tulona, jos ne ovat suuremmat kuin 12,02 e/kk. osakesäästötilille maksetut osingot otetaan tulona huomioon, vaikka niitä ei nostettaisi osakesäästötililtä. luovutusvoitot: Toistuvat luovutusvoitot otetaan tulona huomioon. Osakesäästötilille maksetut toistuvat luovutusvoitot otetaan tulona huomioon, vaikka niitä ei nostettaisi osakesäästötililtä. vuokratulot: Asuinhuoneiston vuokratulosta vähennetään vuokranantajan maksama vastike ja hoitomenot. Vuokratulosta jäljelle jäävä osuus vaikuttaa asumistukeen. Huomioi, että esimerkiksi velkojen korkoja tai korjauskustannuksia ei voi vähentää vuokratulosta. metsätalouden tulot: Asumistukeen vaikuttaa metsän keskimääräinen vuotuinen tuotto, joka kerrotaan metsän pinta-alalla. Metsän todellista myyntituloa ei oteta huomioon tulona. yrittäjän tulot: Kela arvioi yrittäjän tulot YEL- tai MYEL-vakuutuksen työtulon perusteella. Jos yrittäjällä ei ole YEL- tai MYEL-vakuutusta, tuloksi arvioidaan starttirahan määrä, vähimmäistulo, palkkatulo tai yrittäjän arvion mukainen tulo. Vähimmäistulo tarkoittaa työmarkkinatuen suuruista tuloa ilman lapsikorotuksia (noin 800 e/kk 1.1.2023 alkaen). Yrittäjän ei tarvitse toimittaa tilinpäätöstietoja Kelaan asumistukihakemusta varten."

  • @jonihiipakka1282
    @jonihiipakka12825 ай бұрын

    Hyvä jakso, jo enemmänkin sijoituksien kanssa touhunneelle. Hyvää kertausta, ja hyvää huumoria mukana. ``Lahden takana ruotsissa..`` vertauksen jälkeenkin kyllä veti naamaa nauruun moneen kertaan😅

  • @RustyShackleford-jl3bn
    @RustyShackleford-jl3bn4 ай бұрын

    Nyt on kyllä Kelan asiakaspalvelussa annettu Martinille täysin väärää tietoa. Asumistuessa osingot huomioidaan myös osakesäästötililtä. Lisäksi tuo maininta "toistuvista luovutusvoitoista" voi myös oikeasti aiheuttaa ongelmia ihan normaalille säästäjällekin, jos on vähintään kolmena peräkkäisenä vuotena saanut luovutusvoittoja. En vielä tiedä mikä se raja on tässä toistuvuuden tulkinnassa, mutta tässä on minun oma tapaus: Vuonna 2019 ei luovutusvoittoja. Vuonna 2020 vähän luovutusvoittoja. 2021 jonkin verran luovutusvoittoja. 2022 aika paljon luovutusvoittoja (n. 14k€). Sitten vuoden 2023 osalta Kela kyseli että miten paljon aion saada luovutusvoittoja. Arvioin jo kesällä tukea hakiessani, että noin 0€ se olisi. Nyt vuosi on melkein lopussa, ja tämä arvio näyttää pitävän. Kuitenkin minun tuloiksi laskettiin ansiotulojen päälle koko tuo viime vuoden luovutusvoittopotti 14k€. Valitusprosessi on kyllä vielä kesken Kelan muutoslautakunnassa, joten saa nähdä, tuleeko päätökseen vielä muutoksia. Minun oikeustajuni mukaan jos luovutusvoittoja ylipäänsä ruvetaan laskemaan, niin ne pitäisi laskea kuluvan vuoden arvion mukaan. Ja mainitaan tähän siis vielä, että mikäli luovutusvoitot lasketaan mukaan, niin silloin Kela huomioi myös osakesäästötilin luovutusvoitot, vaikka rahoja ei siltä tililtä nostettaisikaan. Että siltä osinkin sai Martin väärää tietoa asiakaspalvelusta. Ja tosiaan tappioita tai mitään muutakaan ei voi vähentää. Sitäkin on vähän vaikea ymmärtää, koska ei sitä rahaa sitten oikeasti ole jos se on jo saman vuoden aikana hävitty. Mutta joka tapauksessa tämä asia sentään lukee selvästi Kelan nettisivuilla, joten sen suhteen ei pitäisi tulla yllätyksiä. Tietääkö joku miten tällaisessa tilanteessa sitten Kela toimii, jos tämä päätös pysyy voimassa, ja ensi kesänä asumistuen tarkistuksessa selviää virallisestikin, että luovutusvoittoja ei ollutkaan yhtään koko vuonna, niin maksaako Kela takautuvasti sitten erotuksen siitä? Oletettavasti ainakin jos asia olisi toisin päin, niin varmaankin perittäisiin ylimääräiset takaisin? Toimiiko tämä myös näin päin? Rahalle olisi kyllä ollut tarvetta jo viime kesänä, mutta jos sen saa sitten ensi kesänä, niin parempi sekin on kuin ei milloinkaan.

  • @Gustav641
    @Gustav6415 ай бұрын

    Tästä on jo aikaa kun edesmenneen äitini kop/merita/nordea osakkeiden myynnistä veroilmoituksen tein. Näitä osakkeita oli ostettu isoin potti 7 kymmenluvulla ja sittemmin pieniä eriä siitä eteenpäin. No siinä oli vaihtoehtona tää hankintahintaolettama. Sillä räknäillen olisi vielä veroa(luovutusvoitosta!) pitänyt maksaa, vaikka jo karkeasti arvoiden tiesin sen, että ei edes mitään numeraalista voittoa niistä ole voinut tulla vaan jo numeraalistakin tappiota. Sain sitten listan pankin osakkeiden alimmista hinnoista kunakin vuotena jolloin näitä oli hankittu. Tein verottajalle ilmoituksen näiden alimpien kurssien mukaan. Ja kun tiedossa siis oli kuinaka paljon ja minä vuonna näita osakkeita oli hankittu, niin sen alimman mukaan hankintahinnan laitoin. No siitäkin tuli jo siis numeraalistakin tappiota ihan hyvin. Vähän yllätykseksenikin verottaja hyväksyi tämän selityksen, eikä mitään veroja enää noista tarvinnut maksaa. Ilman tällaista selitystä olisi siis hankintahintaolettaman perusteella pitänyt vielä veroakin niistä maksaa.Tappiothan noista olivat tietty hurjat kun inflaation huomioi. Aikanaan arvo-osuus tili piti ottaa niiden, jotka eivät helsingin puhelinyhdistyksen osuuksia pois myyneet. Tähän tiliin sitten tuli ne osakkeina. Siksikin näitä tilejä aika paljon tehtiin.

  • @jaegpsde3877
    @jaegpsde38775 ай бұрын

    Äijäthän on jurrissa. Katso 0.5x nopeudella ja huomaat kyllä.

  • @T41T31L1JA
    @T41T31L1JA5 ай бұрын

    Sijoitusvakuutus on kyllä mielenkiintoinen, jos sillä voi kiertää oman varallisuuden alle 10 000€ ja näin ollen olla oikeutettu täyteen asumistukeen jatkossakin. Käytännössä tästä hyötyvät opiskelijat/työttömät joilla on varallisuutta ja saavat opinto/työttömyystukea + asumistukea. Muuttotappiopaikkakunnilla, jossa kaksion vuokra vaikka 500€/kk pärjännee hyvin 300€/kk asumistuella + opinto/työttömyystuella. Jos taas menettää edun asumistukeen tulee halvemmaksi ostaa omaksi vastaavanlainen kaksio kuukausikulutasolla, jos tämmöinen asunto maksaisi luokkaa noin 70 000€. Jostain luin, että asumistuki alkaisi pienentyä tuon 10 000€ jälkeen ja 50 000€ jälkeen ei saisi mitään.

  • @r4nd0mi1

    @r4nd0mi1

    5 ай бұрын

    eihän tos ois mitään järkeä, että jos sanotaan et keräät ison salkun 40v. Sit meen tuille loppuelämäksi, koska sijoitusvakuudeen sisälle ei katsota. Hyvin epätodennäköistä, mutta kuitenkin periaatteessa mahdollista.

  • @markokoistinen8602
    @markokoistinen86025 ай бұрын

    Kannattaa kuitenkin laskea se, että onko järkevämpää lahjoitella se satasella kuussa säästetty sijoitussalkku lapselle vasta 18 vuoden kuluttua. Progressiivinen lahjavero on kevyempi kuin pääomatulovero, jos toteutunut tuotto on lähellä markkinatuottoa.

  • @simopeltonen6457
    @simopeltonen64575 ай бұрын

    te ootte vaan niin hauskoja, silmät märkänä nauran ;-))

  • @MarkoValliluoto
    @MarkoValliluoto5 ай бұрын

    Nyt mun täytyy kävellä näin täytyy kävellä näin...

  • @matiaswest3744
    @matiaswest37445 ай бұрын

    Juu juu, ei kannata lapselle lahjoittaa mitään (lahjavero hyihyi) MUTTA Toisen vuokria, ruokalaskuja, luottokorttilaskuja jne saa maksaa niin paljon kuin huvittaa eikä tuosta mene mitään veroa. Näin rahat siis pysyy vahdissa vanhemman nimissä, mutta toisaalta lapsi hyötyy näistä säästetyistä euroista täysimääräisesti ilman verottajan välikättä.

  • @matiaswest3744

    @matiaswest3744

    5 ай бұрын

    Ja sama homma toimii myös kelan kohdalla. Kunhan pappa betalar vuokran ja luottokorttilaskut suoraan, niin kelan silmissä etuuksien saaja (lapsi) saa ulkopuolista rahallista tukea tasan 0e ja on oikeutettua siten tukiin täysimääräisesti. Toki poliittinen riski on aina olemassa, mutta murehditaan tuota siinä vaiheessa...

  • @DoctorManhattanx
    @DoctorManhattanx5 ай бұрын

    90% s&p500:aan ja loput Pattayan reissuun.

  • @papajahmani
    @papajahmani5 ай бұрын

    Eka!

  • @anteroilmarinen5267
    @anteroilmarinen52675 ай бұрын

    Ylimääräiset eurot vain viinaan, viiniin ja tupakkaan, niin ei tule veroja maksetuksi kuin kertaalleen. Ei Suomessa säästämiseen, tienaamiseen tai rikastumiseen kannusteta. Ihmeellistä porukkaa itse asiassa.

  • @GlacierJNS
    @GlacierJNS5 ай бұрын

    Älkää neuvoko ihmisiä sijoittamaan globaaliin ihmiskauppaan. Sijoittamisessa ihmiskauppaan sisältyy aivan liikaa riskiä. Olen ihmiset oikeastikkin tosissani.

Келесі