No video

Anders Solfjeld Gjerdseth om helse, livet, systemet og hva som hjelper og virker

Velkommen til denne episoden. I dag har vi gleden av å ha med oss Par- og Familieterapeut, Anders Solfjeld Gjerdseth. Instagram: @parterapeuten_anders
Anders har mye bakgrunn fra det offentlige helsesystemet, og etter mange års erfaring har han nå valgt å starte sin egen private praksis.
Les gjerne mer om Anders på hans hjemmeside, der han presenterer seg åpent og oppriktig: www.pharus.as/om-pharus
Anders har et oppriktig engasjement og lidenskap for helsefeltet, med kompleksitet og helhet.
Vi håper dere finner denne episoden innsiktsfull og lærerik. Husk å like, kommentere og abonnere på vår kanal for flere inspirerende samtaler om viktige temaer innen psykisk helse.
Vi kom ikke inn på alle punktene jeg hadde forberedt om det offentlige hjelpeapparatet. Jeg legger dem her, til refleksjon for de som er interessert:
Hva er de største styrkene og svakhetene i dagens system?
Her er en oppsummering av noen av de viktigste problemene i psykiatrien og det offentlige hjelpeapparatet: 1. Lang Ventetid 2. *Mangel på Resurser. 3. *Fragmentert Tjenestetilbud.
4. *Stigmatisering. 5. Mangel på Tilpasset Behandling. 6. Overmedisinering. 7. Mangelfull Oppfølging. 8. Utilstrekkelig Fokus på Forebygging. 9. *Begrenset Tilgang til Akuttjenester.
10. *Kulturell og Språklig Barriere. 11. Redusert Pårørendeinvolvering. 12. Manglende Forskning og Innovasjon. 13. Ulikhet i Tilgang til Tjenester. 14. Mangel på Holistisk og Helhetlig Tilnærming.
Hva kan hjelpe innen psykiatrien og det offentlige hjelpeapparatet:
1. Redusere Ventetider.
2. Øke ressurser.
3. Forbedre Koordinering av Tjenester: Tenke hele mennesket, ressursorientert og prosessfokusert.
Bruke komplekse kartleggingsverktøy som fylles jevnlig ut av mennesket selv, og at det er et oppriktig samarbeid med pasient og de andre i et team om å bli frisk og ha en høy livskvalitet. Da kan det bli et problem at det ofte blir sagt at dette må du leve med resten av livet osv.
Noen paradigmeskift i fagfeltet er gjerne påkrevd? Implementere bedre samhandlingsverktøy og kommunikasjonsstrategier mellom forskjellige helseinstanser.
Opprette tverrfaglige team og koordinere pasientbehandlingen på tvers av avdelinger og nivåer.
4. Redusere Stigmatisering: Øke bevisstheten om at vedkommende kanskje bare er litt sær, spesiell eller er som en er? Øke offentlig bevissthet og utdanning om sammenhengen mellom liv og leven, samt at det er helt naturlig at en får angst og depresjon av en elendig livsstil?
Videre drive psykoedukasjon om at en bedriver faktisk bekymring, angsting og deprimering, slik at menneskene får eierskap til hva vi selv kan påvirke og gjøre via tankeverktøy, følesesapparat, pust, aktivitet og valg av det vi fyller tiden og livet med.
5. Tilpasse Behandling individuelt til det enkelte mennesket som selv er eksperten i eget liv, og støtte til selv å kjenne hva som tapper eller gir energi, virker godt eller dårlig.
Tilby mer personifisert og skreddersydd behandling basert på den enkelte pasients behov.
Involvere pasienter i utformingen av deres behandlingsplaner.
6. Minske medisinering, og bidra til at mennesket kommer i kontakt med seg selv. Benytte terapeuter fra helhetlige og ressursorienterte terapier og psykoterapier. Utdanne helsepersonell om alternative behandlingsmetoder og deres fordeler.
7. Forbedre Oppfølging: Sikkerhetsnett. God etterbehandling og oppfølging etter behov.
8. Økt Fokus på Forebygging på alle samfunnsnivå fra krybbe til grav. Investere i forebyggende tiltak og tidlig intervensjon for å redusere risikoen for utvikling av alvorlige psykiske lidelser.
Skolebaserte programmer, arbeidsplassinitiativer og lokalsamfunnsprosjekter som fremmer mental helse.
9. Økt Pårørendeinvolvering. Involvere pårørende aktivt i behandlingsprosessen.
Arrangere familiemøter og ressursorienterte opplæringsprogrammer for pårørende.
10. Økt Forskning og Innovasjon på hva som faktisk virker og hjelper, samt hvordan alt faktisk virker, slik at systemet kontinuerlig kan forbedres basert på dette. Øke investeringene i forskning på psykisk helse og utvikling av nye behandlingsmetoder.
Samarbeid med universiteter og forskningsinstitusjoner for å fremme innovasjon.
11. Helhetlig tilnærming der colon, body, mind er en åpenbar forståelsesmodell for hele fagfeltet, da alt dette virker sammen kontinuerlig. Mennesket er en prosess i bevegelse, og har aldri vært et statisk fenomen som kan fanges av en lineær vitenskap.
#MentalHealth
#PsykiskHelse
#Samtaleloftet
#LindaNordskog
#Familieterapi
#AndersSolfjeldGjerdseth
#PrivatPraksis
#Psykoterapi
#Helse
#Psykoedukasjon
#Samfunnshelse
#OffentligHelsesystem
#MentalWellbeing
#PsykiskVelvære
#Helsesystemet
#Ventetid
#Ressurser
#Behandling
#Forebygging
#Stigmatisering
#Pårørendeinvolvering
#HolistiskHelse
#Terapi
#TverrfagligTeam
#InnovasjonIHelse
#TilpassetBehandling
#ForskningOgUtvikling
#MentalHealthAwareness
#Psykoterapeut
#PsykiskHelseIPraksis

Пікірлер: 4

  • @Samtaleloftet
    @Samtaleloftet22 күн бұрын

    @parterapeuten_anders

  • @Samtaleloftet
    @Samtaleloftet22 күн бұрын

    www.pharus.as/om-pharus

  • @rigmorriise8298
    @rigmorriise829819 күн бұрын

    Hvorfor ble denne svært interessante samtalen plutselig brutt, ingen avslutning?

  • @Samtaleloftet

    @Samtaleloftet

    19 күн бұрын

    i alle dager ... det var jeg ikke klar over. Vet ikke hva som har skjedd her.. Videoen er på nesten 2 timer, så det er bare å glede seg. Jeg laster opp, og legger den ut nå :-) Tar nok litt tid med opplasting, behandling osv.