AKVARYUM BiTKiSi NEDEN ÇÜRÜR(Bitkilerin Çürümesi Bitkili Akvaryumu Aydınlatma Kurulumu)

Үй жануарлары мен аңдар

Kanalıma abone olmayı unutmayın: goo.gl/bPi3mB
Kanalınızın hızlı gelişmesi için chrome'a indirin: vidiq.com/#_l_pl
Facebook adresim: / deadrabbittr
Twitter adresim : / cemcelikel
Akvaryum bitkileriniz gelişmiyor aslında bırakın gelişmeyi, gün geçtikçe yaprakları çürüyor ve ölüyor. işte akvaryum bitkilerinde sık karşılaşılan sorunlardan başlıcaları.
Yavaş büyüme: Bitkilerin düzgün büyümesi için üç şeye ihtiyaç duyduğunu hatırlamak önemlidir: Bitkiler için gereken besin maddeleri, iyi bir aydınlatma ve karbondioksit (CO2). Bu nedenle, eğer bitkileriniz yeterince hızlı bir şekilde büyümüyorsa- veya yapraklar olması gerekenden daha küçükse- yetersiz aydınlatma, sudaki besin eksikliği veya bir karbondioksit eksikliği olabilir. Bu nedenle, yavaş büyüyen bitkilerin problemini çözmedeki ilk adımınız, bu üç faktörden hangisinin dengede olmadığını bulmak olacaktır. Tabi bu sorunu gidermek için saydığım etkenlerden biri için ince ayar yapmak gerekebilir veya gene bu saydığım etkenlerin hepsinde bir sorun da olabilir. Önemli olan bu sorunun kaynağını fark edebilmektir. Örneğin, bitkiler büyümek için karbondioksite ihtiyaç duyarlar- solunum süreçlerinin hayati bir parçasıdır ve fotosentezin bir ürünü olarak oksijene üretirler. Akvaryumunuzdaki karbondioksit seviyelerini artırmak için ve karbondioksit kaybını önlemek için havalandırma miktarını azaltmanız gerekebilir. Karbondioksit seviyelerini artırmak için bir karbondioksit püskürtücü kullanmayı da deneyebilirsiniz. Akvaryumun içindeki aydınlatma akvaryumun büyüklüğüne bağlı olacak şekilde de yeterli olmalıdır. Ve besin açısından, bitkilerin yetişmesine yardımcı olmak için biraz gübre de uygulayabilirsiniz.
Yaprakların Sararması: Yaprakların sararmasının olası nedenlerinden biri, akvaryumda çok az ışık bulunmasıdır- akvaryum hacminin her 4 litre başına 3 ila 5 watt ışık sağlayan ve bitkili akvaryumlar için en ideal aydınlatma olan tam spektrumlu bir lamba kullanılması, sorunun çözülmesine yardımcı olur.
Kahverengi veya Siyah Yapraklar: Akvaryum bitkilerinin güzelleşebilmeleri için potasyum, fosfor ve azot ister.ayrıca su kalitesini arttırmak için büyük bir su değişimi yapmaktır.
Yapraklardaki delikler: Yapraklarda küçük delikler gelişmeye başladığında ve yapraklar kırılmaya başladığında, bunun nedeni muhtemelen Kriptokorin rot’tur. Bu hastalığın nedeni bilinmemektedir, ancak bulunduğu suda bulunan fazla miktarda nitrat bir faktör olabilir. Kötü su kalitesi, yetersiz besin ve yetersiz ışıklandırma da önemlidir.
Kırılgan Yapraklar: Canlı bitkilerinizin yaprakları sararmaya başlar ve kırılganlaşırsa, bunun nedeni bitkilerinizde ki demir eksikliğine bağlı olabilir. Ayrıca bir potasyum eksikliği veya çok yüksek bir pH seviyesine de işaret edebilir. Bu sorunu çözmek için, akvaryumun alt tabanını demir açısından zengin bir gübre ile gübrelemeyi deneyebilirsiniz. Gene akvaryum suyunuzun karbonat sertliğini azaltmak da yaprakların bu kırılganlığını önlemek için bir seçenektir.
Cılız Büyüme: Normalde yaprakları ve gövdesi kalın olan bitkilerin sapları veya yaprakları zayıf, cılız bir büyüme göstermeye başlarsa, bu kuvvetle muhtemel olarak yetersiz aydınlatma belirtisidir. Kullandığınız hali hazırda ki ampuller çok eski olabilir gene ampuller akvaryumunuzu yanlış aydınlatıyor veya yeterli güçte aydınlatmıyor olabilir veya ışıkları yeterince uzun süre açık bırakmıyor da olabiliriniz. Daha fazla aydınlatma eklemek, tam güçte spektrum ampuller takmak ve eski ampulleri değiştirmek sorunu çözecektir.
Bitkilerde büyümenin Durması: Bitkileriniz büyümeye son verirse ve sonunda ölmeye başlarsa, bunun nedeni akvaryumunuzdaki su sıcaklığının akvaryumunuzda ki bitkinin yaşaması için gerekli olan ısıdan çok daha düşük olmasıdır.
Şimdi sayacağım şeyler, bitkilerde ki sorunların sebepleridir.
Eğer yaprak damarları yeşil olup gene yapraklar üzerinde sarı lekeler varsa, Magnezyum eksikliği.
Eğer sarı kenarlı ve delikli yapraklar ve yeni sürgünler varsa, potasyum eksikliği.
Eğer yaprakların uçlarında, kenar boşluklarında ve damarlarında sarı lekeler varsa, çinko eksikliği.
Eğer yapraklar sarıdan beyaza dönüyorsa veya sarı ve yeşil damarlı yaşlı yapraklar varsa, demir eksikliği.
Eğer yaşlı yapraklarda sararma ve yamalı yamalı olma veya yaprakların çabuk solup, düşmesi, fosfat eksikliği.
Eğer yeni sürgünler soluk ve büklüm büklümse, kalsiyum eksikliği,
Eğer bitkiler üzerinde ki yapraklar kırmızıya ya da sarıya dönerse, azot eksikliği.
Eğer yeni büyüyen bitkiler, normalden daha küçük ve beyaz ya da sarı ise, aşırı azot eksikliği.
Eğer yaşlı yapraklar sararmaya ve ölmeye başlarsa, akvaryumda azot eksikliği başlıyor demektir.
Bitkili akvaryum kurulumu için sağlıklı akvaryum bitkisi almak ilk başta yapılması gereken iştir. Bu yüzden de yapmamız gereken, her aldığımız bitkiyi önce karantina akvaryumuna koyup, çürümesini kontrol etmeliyiz.
#akvaryum #akvaryumbitkileri #bitkliakvaryum #akvaryumyapımı #lepistes #japonbalığı #betabalığı

Пікірлер: 299

  • @CemCelikel
    @CemCelikel4 жыл бұрын

    Kanalıma abone olmayı unutmayın: goo.gl/bPi3mB Kanalınızın hızlı gelişmesi için chrome'a indirin: vidiq.com/#_l_pl Facebook adresim: facebook.com/DeadRabbittr Twitter adresim : twitter.com/CemCelikel

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Her youtuber vidiq'yu yükleyip kullanmalı. vidiq.com/#_l_pl

  • 4 жыл бұрын

    Abi konuya çabuk gel lütfen :))

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Çabuk anlattığım zaman, yavaş anlatmadığım için yüzlerce soru geliyor. O yüzden tane tane anlatıyorum ki herkes anlasın.

  • @hakancalskan9474
    @hakancalskan94744 жыл бұрын

    Çok yararlı bir paylaşım. TEŞEKKÜRLER 👍

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Ben teşekkür ederim.

  • @aqvaryumplants
    @aqvaryumplants2 жыл бұрын

    Emeğinize sağlık..

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Teşekkürler. Kanalına abone oldum :)

  • @cihansap6514
    @cihansap65144 жыл бұрын

    faydalı bir video olmuş ! teşekkürler

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Ben teşekkür ederim. Kanalıma abone olmayı unutmayın :)

  • @benimakvaryumum3685
    @benimakvaryumum36854 жыл бұрын

    Abi ben melek balıgıyla japon balığı besliyorum bugün dördüncü gün ve çok iyi anlaşıyorlar yani zamanla degisirmi zarar verirlermi birbirlerine???

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Melek balığı,Japon balığının kuyruklarını yiyebilir. Biri torpikal balık biri soğuk su balığı. Melek 24-28 derecede yşar, Japon balığı 18-22 derecede. Bence bir arada yaşamamalı ama sen bilirsin.

  • @Doganay5861
    @Doganay5861 Жыл бұрын

    Emeğinize sağlık

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    Жыл бұрын

    Ben teşekkür ederim. 👍🙏 Kanalıma abone olmadıysan, ücretsiz olarak abone olabilirsin. Gene bir sorun olursa da sorabilirsin. goo.gl/bPi3mB

  • @bars4721
    @bars47214 жыл бұрын

    Çok kaliteli başarılı ve ihtiyaç duyulan bir video hazırlamışsınız Çok teşekkürler..

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Beğendiğinize çok sevindim. Teşekkür edrim.

  • @abdurrahmanbahadr4428
    @abdurrahmanbahadr44283 жыл бұрын

    Merhabalar ben 30 litrelik yeni bir akvaryum aldim icerisine de 4 adet bitki ektim ve bakteri ilavesi yaptim. 1 hafta sonunda (dün) suyumun %30 unu degistirdim ve bugün suyu analize götürdüm pH/kH degerinin yüksek oldugunu söylediler ve ilave bir dengeliyici almami önerdiler. Bu arada Akvaryumumda sadece ic filtre var isitici almam gerekir mi? Bitkilerimin yapraklarinda hafif kararmalar var. Ne yapmam lazim? Bir de balik ne zaman koymam uygun olur? Simdiden yardimlariniz icin tesekkür ederim.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    30 litre balık beslenmek için küçük bir akvaryum. Bence balık besleyeceksen (Balığın türüne göre) daha büyük bir akvaryuma geç. Beslediğin bitki türü, akvaryuma uygun olmayabilir. Yeterli ışık almayabilir. Kullandığın su, bitkilere uygun olmayabilir. pH yüksek demek, su alkali demektir. Yani 7 nin üzerinde bir değere sahiptir. Bazı bitkiler daha asidik yani 7 nin altında ki suları tercih eder. Gene baktığın bitkinin tercihi asidik sular olabilir. Suyu balıksız döngü ile balık bakmaya hazırlanan gerekir. Bunu yaparsan, zamanla balıkların yaşayabileceği ortamı sağlarsın. Bununla ilgili bir videom var, onu izlemeni tavsiye ederim. kzread.info/dash/bejne/ipyjmaRsmZy6ddI.html

  • @chingchang4879
    @chingchang48792 жыл бұрын

    Merhaba moss, 5 adet saz ve 2 adet anubias içeren bir bitkili akvaryum kurmak istiyorum 25L. Bu bitkiler için hangi elementte gübreler kullanmamı tavsiye edersiniz? Dip gübresi ve seachem flourish tek başına yeterli midir?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    Жыл бұрын

    Bence bu akvaryuma gübre kullanmana gerek yok. Sadece yeterli ışık alması yeterli olacaktır.

  • @apoosysl7402
    @apoosysl74024 жыл бұрын

    Merhaba hocam emeğinize sağlık hangi aydınlatmayı kullanmalıyım normal led kullanıyorum sanırım yetersiz en iyi ısık hangısı acaba

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Akvaryum litresi / 5 watt dır formülü. Örneğin 300 litre akvaryuma 60 watt gibi.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    300/5 = 60 watt. 100/5 = 20 watt

  • @muhammedelarslan3699
    @muhammedelarslan36993 жыл бұрын

    Abi ben mini bir akvaryuma bitki koymuştum diomınd gül ,eledoa ,moss felan ilk başta ışık veriyordum sıkıntı yaşamadım ama bayadır ışık vermiyorum bitkiler çürüdü ve çok pis bi koku oldu içinde adi saylangozda vardı ışık nedeniylemi oldu acaba böyle

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Evet, ışık olmadığı için bitkiler fotosentez yapamıyor.

  • @huseyinkarakucuk3457
    @huseyinkarakucuk34574 жыл бұрын

    70 30 40 bitkili akvaryum da kac walt ışık gerekiyo led veya firolasan hangisini tercih edersiniz bilgi verirseniz sevinirim

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Akvaryumun 84 litre. Bu akvaryuma 65 ile 105 watt arasında bir LED ışık takmanı tavsiye ederim.

  • @huseyinkarakucuk3457

    @huseyinkarakucuk3457

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel videoyu izledim aynı sorunlar bende var co2 yaptim bitkilerde filizlenme oldu ama çürümeye çare bulamadm 105 walt çare olur inş

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    inşallah.

  • @turkfutbollist3299
    @turkfutbollist32994 жыл бұрын

    Abi japon baliklarimdan bazilari kumun üstünde haraketsiz bir şekilde duruyorlar filtreleri acik led lambalarida acik bazilari kumun üstünde hareketsizler neden oluyo bu?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Işıklar 24 saat açık mı? Eğer öyleyse, uyuyorlardır.

  • @turkfutbollist3299

    @turkfutbollist3299

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel evet abi acik isigi kapattım uyusunlar diye filtreleri acik iyi yapmismiyim abi

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    FİLTRELER ASLA KAPANMAZ. Eğer kapatırsan 4saat sonra faydalı bakteriler ölmeye başlar. 2 gün kapatırsan da hepsi ölür. Bakteriler ölürse de, akvaryum ölür.

  • @yunusdikmen2061
    @yunusdikmen20612 жыл бұрын

    Anbias aldım 3 gün sonra kökü karardı elimle adım yumuşamış akvaryumun içinde dağıldı balık lara birşey olurmu 3 tane anbias daha var onlarda kararma yok kararan anibias onlarıda etkilermi

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Diğerlerinde sorun yoksa, bu çürüyen yerini beğenmemiş olabilir.

  • @ibrahimsanli4556
    @ibrahimsanli45564 жыл бұрын

    abi akvaryumumda ışık ve co2 yeterli seviyede ama bitkilerim kararıyor yeni çıkan filizlerin kenarları kahverengi oluyor acaba ne eksik ya da fazla o labilir yardımcı olabilir misiniz ?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Tuz atıyor musun?

  • @ibrahimsanli4556

    @ibrahimsanli4556

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel hayır abi tuz atmıyoruz bitkilere zarar verir diye

  • @Polijann
    @Polijann4 жыл бұрын

    👍

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Teşekkürler...

  • @frkn063
    @frkn0634 жыл бұрын

    Hocam yeni bitki almayı düşünüyorum da tuz kullanımı bitkilere zarar verir mi?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Bence verir çünkü Suya ait bir bitkinin hücre zarı yarı geçirgendir. Herhangi miklarlarda tatlı su akvaryumuna tuz eklediğimiz zaman bitkinin iç suyunu gevşetecektir. Diğer kelimelerle bitkiyi susuz bırakacak ve solduracaktır.

  • @tarkcamdal5600
    @tarkcamdal56004 жыл бұрын

    Abi ciklet le challenger köpek balığı yaşabilirmi anlatırmısın?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Yaşamaz. Cikletler tropikal balıklardır ve gölde yaşar ama challenger is dere balığıdır ve soğuk sularda yaşarlar. Ayrıca Challengerın boyu 100 cm e kadar büyür. Yani hiç bir şekide yan yana gelmemesi gereken iki türdür.

  • @Sword6868
    @Sword68684 жыл бұрын

    Cikletler melek ciklet le yaşarmı

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Yaşamaz.

  • @yasaryalcnkaya9230
    @yasaryalcnkaya92303 жыл бұрын

    Abi bana nerdeyse tamamen karanlıkta yaşayabilen bir bitki türü az bi küçük fener ışığı var sadece acill lazım var mıdır bitki

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Cryptocoryne wendtii, Java Fern, Java Moss, Amazon Kılıcı, yosun topları, Çınar, Rotala rotundifolia gibi bitkiler.

  • @vedatsahin3552
    @vedatsahin35527 ай бұрын

    Üstad benim akvaryumumdaki bitkiler sürekli yeni filizler veriyor.fakar bitkiler bir yandan da eriyor.bazı yaprakların üzerinde dediğiniz gibi delikler de.var. 2 gün önce lepistes otu koydum,yapraklar erimeye başladı.yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkürler

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    7 ай бұрын

    Lepistes Otu hızlı büyüyen bir su bitkisidir. Yaprak erimesi gibi sorunlar, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. 1. **Su Parametreleri:** Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için uygun su parametreleri önemlidir. Suyun pH, sıcaklık, ve sertlik seviyeleri Lepistes Otu için uygun olmalıdır. Ani su parametresi değişiklikleri veya uyumsuzluk yaprak erimesine neden olabilir. 2. **Işıklandırma:** Bitkilerin fotosentez yapabilmesi için yeterli ışığa ihtiyaçları vardır. Yetersiz veya aşırı ışıklandırma yaprak erimesine neden olabilir. Bitkiler genellikle ışığı su yüzeyine daha yakın bölgelerde daha iyi kullanır. 3. **Gübreleme:** Lepistes Otu gibi hızlı büyüyen bitkiler, suyu hızla temizler ve besin maddelerini tüketir. Eğer su içinde yeterli besin maddesi yoksa, bitkilerin yaprakları sararabilir ve erimeye başlayabilir. 4. **Su Değişiklikleri:** Büyük veya sık su değişiklikleri bitkiler üzerinde stres yaratabilir. Özellikle ani su değişiklikleri yapılırsa, bitkilerin yaprakları erimeye başlayabilir. 5. **Balıklar veya Diğer Canlılar:** Akvaryumdaki bazı balıklar veya diğer canlılar bitkilere zarar verebilir. Özellikle bazı cichlid türleri veya diğer yosun yiyenler, bitkileri koparabilir veya yemeyi tercih edebilir. Bu nedenlerden bir veya birkaçının Lepistes Otu yapraklarında erimeye neden olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle su parametrelerinizi kontrol edin, ışıklandırmayı gözden geçirin ve uygun gübreleme uygulayın. Ayrıca, bitkilerinizi yiyen balıklar veya diğer canlılar olup olmadığını kontrol edin. Sorun devam ederse, daha fazla inceleme ve müdahale gerekebilir.

  • @ceceek7453
    @ceceek74532 жыл бұрын

    Bitkilerimize iyi bakmak istiyorsak element tablosunu akvaryuma atmalıyız.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Kimya bilmek iyidir.

  • @ceceek7453

    @ceceek7453

    2 жыл бұрын

    @@CemCelikel evet 😂

  • @Hazarfenahmetcelebi
    @Hazarfenahmetcelebi4 жыл бұрын

    Selamlar abi, benim 50*20*30(30lt) akvaryumum var hangi baliklari,kaç tane besliyebilirim ?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Lepistes, Moli, çöpçü balığı, zebra danio, kılıç kuyruk, gibi küçük balıklar.

  • @Hazarfenahmetcelebi

    @Hazarfenahmetcelebi

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel peki kac tane alabilirm ?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    alkvaryum içinde ki balık miktarı 9-10 tane olabilir.

  • @Hazarfenahmetcelebi

    @Hazarfenahmetcelebi

    4 жыл бұрын

    Cok teşekkür ederim :)

  • @definitely_sam
    @definitely_sam Жыл бұрын

    Merhaba, bitkilerimin yaprakları yırtılmış gibi birkaçı. Sebebi ne olabilir veya ne yapılabilir? Hiçbir sararma çürüme yok sadece yırtılma gibi bir şey.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    Жыл бұрын

    Genelde bu magnezyum eksikliğinden kaynaklanır. Akvaryuma kaya tuzu ekleyerek, bu sorunu giderebilirsin. Her 15 litreye bir çorba kaşığı gibi koyabilirsin. Ancak akvaryumda vatoz, çöpçü veya buna benzer balıklar varsa, bu tuz balıklara zarar verir.

  • @definitely_sam

    @definitely_sam

    Жыл бұрын

    @@CemCelikel 1 çöpçü ve 1 japon var, teşekkür ederim.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    Жыл бұрын

    Ben teşekkür ederim. 👍🙏 Kanalıma abone olmadıysan, ücretsiz olarak abone olabilirsin. Gene bir sorun olursa da sorabilirsin. goo.gl/bPi3mB

  • @ayhanmulayim4373
    @ayhanmulayim43734 жыл бұрын

    Cem abi akvaryumum 200 litreydi 300 litreye çıkardım üretebileceĝim piyasasï olan özel tür ne besleyebilirim ?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Oranda Japon besleyebilirsin. Zor üretilen balıklardan da üretebilirsin.

  • @ayhanmulayim4373

    @ayhanmulayim4373

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel abi ciklet 1 erkek 4 dişi 8-9 cm yunus var sadece ne atiyim yanina özel bir tür

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Frontoza koyabilirsin.

  • @ayhanmulayim4373

    @ayhanmulayim4373

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel abi frontozayla hiç aram yok çok durgun balık frontoza afra hara afra coube demosoni mpanga dan birisini düşünüyorum

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Bu saydıklarında olabilir. Başarılar dilerim...Ama bana sorarsan da demasoni...

  • @selmaorno8657
    @selmaorno86574 жыл бұрын

    Abi tetra ile lelluppi yaşar mı?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    limon ciklet, neon tetra ile yaşar. Ama akvaryumun büyük olması gerekir.

  • @furkanozcal9215
    @furkanozcal92154 жыл бұрын

    Abi astronot balıgıyla pirana birlikte yaşarmı?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Akvaryum büyükse yaşar.

  • @furkanozcal9215

    @furkanozcal9215

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel sağol abi tesekkürler

  • @Polijann
    @Polijann4 жыл бұрын

    Abi kendi akvaryumununda videosunu yaparmısın

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Teşekkürler...

  • @muhammetalicagdas4744
    @muhammetalicagdas47444 жыл бұрын

    Abi 4 cikletimin yanına 2melek attim sabah kalktıgımda melek balıklarım ne yazikki öldü kavga etmiş olabilirlermi?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Afrika cikletleri ile melek yaşamaz. Keşke bana sorsaydın.

  • @muhammetalicagdas4744

    @muhammetalicagdas4744

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel Abi nolmuş olabilir ya çok üzüldüm

  • @muhammetalicagdas4744

    @muhammetalicagdas4744

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel napmıslardir yani

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Melek balıkları çok yavaş yüzen balıklardır, cikletler ise çok hızlı. Muhtemelen gelip, gidip vurmuşlardır. Yazık oluş. Bir daha balık alırken bana sor.

  • @yunusdikmen2061
    @yunusdikmen20612 жыл бұрын

    Ambians yapragının ortasında sararma oldu ve ortası açıldı tel tel oldu neden oldu ne yapıyım

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Akvaryum ışığı çok veya az ise bu olur.

  • @bozkurtyuvasi6974
    @bozkurtyuvasi69744 жыл бұрын

    Benim başım adi salyon gozla dertte akvaryumda 11 tane makrakanta var yiyiyorlar ama kurtulamadım ne yapmalıyım

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Canlı yem. Adi salyangozlar çok enteresan canlılar, kumu boşalt, akvaryuma yıllarca dokunma, ama kumu tekrar akvaryumda kullandınmı, bu salyangozlar gene çıkar. Ben cikletlere yem olarak veriyorum. Eğer akvaryuma ciklet atarsan, cikletler bulduğunu yer. O arada kumun içine saklana da olur. Eğer cikletleri akvaryumdan çıkarırsan, gene ortaya çıkarlar.

  • @bozkurtyuvasi6974

    @bozkurtyuvasi6974

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel kumu attım ben sonra kumsuz bir şekilde 11 tane makrakanta attım onlar baya etkili hayvanlar sesleri geliyor bitmediler ya zehir dökmeyi düşündüm

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Biter biter. Makrakantalar canlarına okur.

  • @bozkurtyuvasi6974

    @bozkurtyuvasi6974

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel makrakanta demisken benim video gelcekmi dişinin teki yumurtladi yediler

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Makrakanta mı ürettin ::) Vaaay...Sen benden daha bilgilisin bu konuda. Nasıl becerdin? Bende hiç makrakanta yavrusu olmadı...

  • @yunusdikmen2061
    @yunusdikmen20612 жыл бұрын

    Abi benim akvaryum da anibuas bitkisi var yaprakları kahverengileşme var neden olur

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Bitkileri yen mi aldın? Bitkileri nasıl diktin? Anubias bitkisinin sadece köklerini dikmelisin. Gövdesi ve yaprakları kumun altında kalırsa, kararır. Eğer yeni aldıysan, bitki yeni ortamına alışana kadar yaprakları böyle kahve rengi olabilir ya da erir. Bitkinin kendine gelmesi 2-3 hafta sürer. Ayrıca yaprakların kahve rengine dönmesine en büyük sebep, akvaryum su koşullarının da bozuk olması olabilir. Özellikle fazla yemleme sonucu, akvaryum içerisinde fazla fosfat birikir. Bunu sık su değişimi ve daha az yemleme ile önleyebilirsin. Akvaryumu yeni kurduysan veya akvaryumunda yeterli bakteriyel filtrasyon döngüsü yoksa da akvaryumda oluşacak olan nitrit ve amonyak fazlalığı, bitkilerin kahverengi yapraklara sahip olmasına sebep olabilir. Bu da gene su değişimi ve kurallara uygun akvaryum temizliği yaparak önlenebilir.

  • @KRAATOS.
    @KRAATOS.3 жыл бұрын

    Kolay gelsin size bir sorum var hagen kum aldim kovayi actigimda les gibi boya kokuyordu 1 saate yakin yikadim taslarin bi kismi beyaz ve kirmizi oldu yikamadan once hepsi simsiyahti ve kokusu hic eksilmedi 4 gun once kurdum akvaryumu ama hic bi tohum filizlenmedi bi yardimci olursaniz sevinirim sorun nerde acaba kumdami? Ve topragin ustu orumcek agi gibi yapiskan bi sivi olustu

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Hagen bir kum markası ancak her kum hagen değil, hagen diye satılıyor. Bizim kağıt mendile, selpak mendil ya da denim kumaşa kot veya her arazi aracına jip dediğimiz gibi bir şey. Muhtemelen içinde demir parçaları olan akvaryum, balık ve bitkiler için uygun olmayan bir karışım. Bence hiç kullanma.

  • @KRAATOS.

    @KRAATOS.

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel tamamdir saolasin abi

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Sende sağol. 👍🙏 Kanalıma abone olmadıysan, abone olabilirsin. goo.gl/bPi3mB

  • @zkriakozm4679
    @zkriakozm46792 жыл бұрын

    abi siyah fırça yosundan bi türlü kurtalmıyorum sık su değişimi dediler olmadı fazla sayıda salyangöz olsun dediler oda olmadı deneyip duruyom gene olmuyo bi fikrin var mı gözünü seviyim

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Üzerinde sakal yosunu olan her şeyi hidrojen peroksit (Oksijenli Su) ile dolu bir kabın içinde 3 ila 4 dakika kadar beklet. Daha sonra normal su ile iyice durula.

  • @anlcakmak1606
    @anlcakmak16064 жыл бұрын

    Abi öncelikle merhaba, sana birkaç şey sormak istiyorum. Şimdi bende 15l akvaryum var. Onda ne besleyebilirim? Ben Lepistes ve ya Beta düşünüyorum. Bunlar için bitkisiz akvaryum olur mu? Bir de en kolay bakılabilecek bitkinin bakımı nedir? Abi çok soru sordum bunları açıklarsan minnettar olurum, şimdiden teşekkürler.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Şimdi bu soruya cevap vermeden önce, kendine bir soru sormanı istiyorum. "Ben neden akvarumda balık bakacağım" Şimdi sorularının cevaplarını vereyim. İlk olarak, 15 litre de hiç bir balık bakılmaz. Hele ki tropikal balık bakacaksan, bitkisiz akvaryumda hiç bakılmaz. En kolay bakılacak bitki, en iyi konumlanmış akvaryumda bakılır. Işığının, ısısının, suyunun tam olması gerekir. Tilki kuyruğu gene de en kolayıdır.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Beta için en az 40 litrelik tam donanımlı bir akvarum olması gerekir. Lepistes için de gene en az 20 litre ve tam donanımlı olması gerekir.

  • @anlcakmak1606

    @anlcakmak1606

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel abi şimdi kesinlikle haklısın ama o akvaryumda hiç mi balık bakılmaz? Bitkisiz sadece 2-3 japon da mı?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Tek bir japon için çok m az 60 litre gerekir. 3 japon için ise en az 130 litre. 15 litrelik akvaryumlar sadece karantina ve yavruluk akvaryumu olarak kullanılır. Eğer bu akvaryumda balık bakarsan, kısa bir süre sonra balıklar amonyak patlaması sonucu ölür. Çok iyi bir bakım yapman gerekir. Neredeyse her gün belli bir su değişimi yapman gerekir.

  • @anlcakmak1606

    @anlcakmak1606

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel çok teşekkür ederim.

  • @alicanaltun6412
    @alicanaltun64123 жыл бұрын

    Abicim akvaryum daki canli bitki çürüdü akvaryumda balıklara zarar verebilir mi

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Eğer cikarmazsan, çürüyen yapraklar suyun dengesini bozar. Ama bitki neden çürüdü, onu da tespit etmende fayda var.

  • @fairlady1220
    @fairlady12203 жыл бұрын

    Abi benim su üstü bitkileri in kenarları sararıyor sadece bu döllenme sorununu nasıl giderebilirim?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Akvaryumu detaylı değerlendirmek lazım. İçeride balık vs. yoksa azot eksikliği de olabilir yaprakların durumuna göre potasyum eksikliği de olabilir. Bunun yanında demir eksikliği de olabilir.

  • @user-by5id2yn7q
    @user-by5id2yn7q4 ай бұрын

    En iyi oksijeni hangi bitki verir

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 ай бұрын

    Tilki kuyruğu, Elodea ve diğer hızlı büyüyen bitkiler.

  • @huseyinaksu2980
    @huseyinaksu29803 жыл бұрын

    Abi selam bitkilerim büyüyor gelişimi de iyi ama çok kararıyor elimde sildigimde de çıkabiliyor neden olabilir

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Suda bulunan tortular zamanla çöküyordur. Filtrenin gücünü arttır.

  • @Sword6868
    @Sword68684 жыл бұрын

    Benim iki tane japonum var bunların yanına hangi tür balık koyabilirim

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Japon balığı tek bakılır. Başka balık koymana gerek yok.

  • @89orhanalp

    @89orhanalp

    3 жыл бұрын

    Soğuk suda yaşayan sazansıgiller ve vatoz türleri

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Vatoz ve japon balığı birbirine rakip iki balıktır. Vatoz, japon balığının gelişimini etkiler.

  • @89orhanalp

    @89orhanalp

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel besin açısından mı hacim açısından mı sorun yaratıyor. İkiside çok dayanıklı ve barışçıl balıklar oldukları için yıllardır önerilirler.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Japon balığı için en besleyici besin, akvaryumda oluşan yosun tabakasıdır. Vatozlar da bu yosunu yediği için japon balığının gelişmesine engel olur. O yüzden vatoz ile japon balığı birbirine rakiptir. Hatta vatozlar japon balıklarına yapıştığı da olur. Gene hiçbir balık japon balığı kadar iyi bir temizleyici değildir.

  • @turkfutbollist3299
    @turkfutbollist32994 жыл бұрын

    Abi japon balığı melek balığı ve lepistes birlikte yasarmi

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Yaşamaz.

  • @turkfutbollist3299

    @turkfutbollist3299

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel saldirirlarmi abi birbirlenine ben besliyorum sardirmiyo

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Eğer basleyebiliyorsan sorun yok.

  • @yokolanbiradam8820
    @yokolanbiradam88203 жыл бұрын

    Abi Amazon almak istiyorum Oscar akvaryumuna büyük kütüğün arkasına gomucem 300 litre bir beyaz alvaryumvflorasani bir pembe florasan var

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Amazon kılıcı, akvaryumun arka kısmına konulabilecek en iyi bitkilerdendir. Günde 8 ila 12 saat orta veya güçlü bir ışıklandırma ile bakılmalı.

  • @yokolanbiradam8820

    @yokolanbiradam8820

    3 жыл бұрын

    Oscar'a olur mu

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Olur.

  • @oguzergin34
    @oguzergin342 жыл бұрын

    Selam abi nasılsın umarım her şey yolundadır. Sayende akvaryuma başladım lakin sorularım olacaktı izninle. Azot ve potasyum için ne yapılmalı? Beta moli ile yaşar mı? Yanına plati de almak istiyorum.? Birer tane. 30 lt lik akvaryumum var ve ışıklandırma şerit led günışığı rengi ve kırmızı. 1.5 amper adaptör var. Yeni kuruldu 5 günlük akvaryum aledoa lar soldu bazıları uçları karardı koptu vs ama çok azı öyle oldu. Muhtemelen yeni kuruldu diye düşünüyorum. Doğru mudur? Pipo motorlu filtrem var. süngeri ne zaman da bir değiştireyim.? Şu an 2 balık çöpcü ile beta var dip çekimini ne zaman yapayım? Toplu sorularım için kusura bakma abi tek tek sorup durmadan bir anda biriktirip sormak istedim Çok teşekkürler :)

  • @oguzergin34

    @oguzergin34

    2 жыл бұрын

    Bir de bakteri kültürü oluşması 2 haftayı alır dimi

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Teşekkür ederim. Umarım her şey yolunda olacak :) Şimdilik anormal bir durum yok fakat beklentilerim var, onların olmasını bekliyorum. Hayırlı olsun ancak akvaryum neden 30 litre? Balık bakacaksan en az 40 litre ile başlamanı tavsiye ederim. Ancak, elindeki buysa, yapacak da bir şey yok. Ancak değiştirebiliyorsan, en az 40 litrelik bir akvaryuma geç. Potasyum genelde musluk suyunda bulunur. Attığın yemlerde de potasyum vardır. Azot, zaten devamlı balıklardan çıkar. Çok fazla olursa da balıkları öldürür. Beta ile moli de yaşar plati de. Beta hangi balıklarla yaşar, merak ediyorsan hepsi bu videoda var. kzread.info/dash/bejne/dGiY25iDlaW6l5s.html Işık seviyesi her 5 litreye 1 watt gibi olmalı. Senin akvaryuma 6 watt yeterli. Muhtelen yeni akvaryum olduğu içinde olacaktır. Akvaryum bitkisi neden çürür ile ilgili bir videom var. Onu izlemeni tavsiye ederim. kzread.info/dash/bejne/iqKYp8xye5mZo8Y.html Filtrelerin süngerleri 10 senede bir değiştirilir, onun dışında değişmez. Süngerleri temizleyip, yerine takabilirsin. Ancak süngerler bir tek, akvaryumdan aldığın su ile temizlenir, kesinlikle, sıcak su, deterjan, musluk suyu direk veya dolaylı olarak değmemelidir. Filtre temizliği nasıl yapılır ile ilgili bir video yapmıştım, onu da izlemeni tavsiye ederim. kzread.info/dash/bejne/ooiozdCFgtnJlKQ.html Dip çekimini her 15 günde bir yap ancak asla bir seferde bütün suyu değiştirme, en fazla bir seferde yüzde 30-40 kadarını değiştir. Senin akvaryumda bu 10 ila 12 litre kadar. Bakteri kültürünün oluşması 2-3 ay sürebilir. Dediklerimi yaprsan, daha da kısa sürebilir. Kolay gelsin

  • @oguzergin34

    @oguzergin34

    2 жыл бұрын

    @@CemCelikel cem abi harikasın gerçekten. Abi şimdilik bu şekilde başlayacağım akvaryuma sonra yaza doğru büyütcem nasipse. Umarım seninde her şey dilediğin gibi olur. Videoları izlicem şimdi. Akvaryum ışık adaptörü 12w luk Işıklar şerit led bu silikonlu olanlardan. Bunlar iş görür dimi abi bi kaç şerit daha çektircem iş görür mü? Armatür almak istemiyorum. Bir de instagram hesabın nedir abi oradan da takip edeyim. Teşekkürler.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Görmesi lazım. Instegram adresim: ttps://instagram.com/remax_cem_celikel

  • @oguzergin34

    @oguzergin34

    2 жыл бұрын

    @@CemCelikel takip ettim abi teşekkürler

  • @mesney9296
    @mesney92964 жыл бұрын

    Abi tetra ile japon balığı yaşarmı

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Yaşamaz. Tera sıcak sularda yaşar Japon balığı ise soğuk. Her iki cinsin de renklerinin tam ve güzel görünmesi için bendi sıcaklıklarında ki sularda yaşaması gerekir.

  • @frkn063
    @frkn0634 жыл бұрын

    Hocam eledoa bitkisi aldım vantuzla cama yapıştırırken 4 tanesini kök aşağı taraflarını yanlışlıkla kopardım bitkiler çürür mü

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Akvaryuma bol hava ver, bir şey olmaz.

  • @frkn063

    @frkn063

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel iç filtre baya güçlü iç filtre haricinde nasıl hava verebilirim

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Başka vermene gerek yok. O yeter.

  • @cembolatbas2010

    @cembolatbas2010

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel merhaba size bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim Maymun kafa ciklek nasıl bir balık ve hangi balıklarla yaşar şimdiden teşekkür ederim

  • @Birbilebilsen
    @Birbilebilsen3 жыл бұрын

    Merhaba akvaryuma ışık olarak 3tl ye satılan parmak led olurmu olursa kaç tane veya şerit ledler olursa kaç metre olmalıdır 60.30.30 akvaryum boyutu bu bize şu ampul şu kadar waat yazarsanız sevinirim teşekkürler

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Akvaryum 54 litre. Her 5 litre için 1 ile 5 watt arasında olmalı. Yani 10 watt ile 50 watt arasında olsun.

  • @Birbilebilsen

    @Birbilebilsen

    3 жыл бұрын

    Yosun yapmazmı yani 20 adet parmak led renk beyaz olurmu çünkü herkes bi şey söylüyor ben senin söylediginizle hareket ediyorum yerinizi bilsem gelirim inat ettim illa bu akvaryumda bitki ölmeyecek yetişecek

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Yosun illaki yapar ama yosun temizleyen balıklar var ayrıca, yosun (Çok olmamak kaydıyla) balıklar için de faydalıdır.

  • @Birbilebilsen

    @Birbilebilsen

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikelöylede bitkilerin üzerleride yosun kaplıyor lepistes besliyorum o vidyonu indirdim abi herşey için çok teşekkür ederim iyiki varsın sonra bizden bıkmıyasın😀

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Bıkmak ne kelime :) Her zaman. Çevrende abone olabilecek kişiler varsa, onları da abone yaparsan, en mutlu ben olurum :)

  • @BAYDIRMAN50
    @BAYDIRMAN50 Жыл бұрын

    Abi monte carlolardan difüzör gibi baloncuk yükseliyor neden olabilir acaba

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    Жыл бұрын

    Monte Carlo bitkisi, CO2 (karbondioksit) ihtiyacı olan bir bitkidir. Bitkinin sağlıklı gelişimi için yeterli miktarda CO2 bulunması önemlidir. Baloncukların bitki yapraklarından yükselmesi genellikle CO2 kaynaklıdır ve aşağıdaki nedenlere bağlı olabilir: 1. CO2 Enjeksiyonu: Akvaryumunuzda CO2 enjeksiyon sistemi kullanıyorsanız, baloncuklar bitkinin üzerinden yükseliyor olabilir. CO2 gazı bitki yapraklarından geçerken baloncuklar oluşur ve suyun yüzeyine doğru yükselir. 2. Hava Akımı: Akvaryumunuzda hava taşı veya hava motoru gibi bir hava pompası kullanıyorsanız, hava kabarcıkları bitkilerin yapraklarına temas edebilir ve baloncuklar şeklinde yukarı doğru hareket edebilir. 3. Sıcaklık Farkı: Akvaryum suyu ile odanın veya akvaryumun üst kısmındaki hava arasında sıcaklık farkı olabilir. Bu sıcaklık farkı, CO2 gazının suyun yüzeyine doğru yükselmesine neden olabilir. Bu baloncukların görünmesi normal bir durumdur ve Monte Carlo bitkisinin sağlıklı bir şekilde büyümesine işaret edebilir. Bitki CO2'yi emerek fotosentez yapar ve artan oksijen baloncuklarını salar. Ancak, sürekli ve aşırı miktarda baloncuk oluşumu veya bitkilerin sağlıksız görünümü varsa, CO2 düzeyini gözden geçirmek, ayarlamalar yapmak veya bitki beslemesini gözden geçirmek önemlidir. CO2 seviyelerini ölçmek ve kontrol etmek için akvaryum test kitlerini kullanabilir veya CO2 enjeksiyon sisteminizi düzenleyebileceğiniz bir kontrol cihazı kullanabilirsiniz. Bitkilerin sağlıklı büyümesi için CO2 seviyelerinin uygun ve istikrarlı olması önemlidir.

  • @hasanates9178
    @hasanates91782 жыл бұрын

    Abi bende najas lepistes otu var bitminin bazı yapraklarında siyahlık var ne yapmalıyım bitkiyi alalı 1 hafta oldu ?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Bunun nedeni, akvaryum su değerlerinin bozuk olması, klor, az ışıklandırma. Bunları düzeltmen lazım.

  • @hasanates9178

    @hasanates9178

    2 жыл бұрын

    @@CemCelikel abi ben yosundan şüpeleniyorum bitkilerin yapraklarında yosun vardı bu gün yosunların hepsini temizledim bakalım ne olacak , abi sence yosun zarar vermişmidir?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Yosun, bazı bitklileri sarıp, karbondioksit almasını engeller. Bu yüzden de bitki çürümeye başlar. Temizlediğin iyi olmuş ancak yosunun oluşma nedenini çözmen lazım, yoksa gene oluşabilir.

  • @hasanates9178

    @hasanates9178

    2 жыл бұрын

    @@CemCelikel abi bitkiyi aldığımda vardı yoksa akvaryumda yosun olmuyor

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Tamam o zaman, sorun da olmayacaktır. Çünkü yosun, suda ki karbondioksitin çoğunu emdiği için, bitkiye yaşama alanı bırakmaz.

  • @hasankarakas4965
    @hasankarakas49654 жыл бұрын

    S a bir sorum olucakti beta lepistesle beraber yasar mi yasarsa dişi mi erkek mi yasar

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Lepistes balığı, kuyruk yemesi ile meşhurdur. Bu balığı besleyeceksen, kuyruğu uzun balıklarla beslemeni tavsiye etmem. Ama genede son karar senin.

  • @hasankarakas4965

    @hasankarakas4965

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel tesekkurler

  • @askngunes8001
    @askngunes80013 жыл бұрын

    Amazon bitkisi var anaç 20 30 yaprak var ama son zamanlarda kökten kopuyor yapraklar saglıklı renkler i de güzel adeta sapında n kopuyor

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Akvaryumda akıntı durumu nedir?

  • @emiryigitoglu
    @emiryigitoglu8 ай бұрын

    Yaprak erimesi sebebi ne olabilir?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    8 ай бұрын

    Akvaryum bitkilerinde yaprak erimesi, birkaç farklı nedenle ortaya çıkabilir. Yaprak erimesi genellikle bitkilerin kötü bir büyüme koşulları veya besin eksikliği nedeniyle oluşur. 1. **Azot Eksikliği:** Bitkiler için azot, temel bir besindir. Eğer suyunuzda yeterli azot bulunmuyorsa, bitkilerin yaprakları sararabilir ve erime gösterebilir. 2. **Demir Eksikliği:** Demir, bitkilerin klorofil üretmesi için önemli bir elementtir. Demir eksikliği, yaprakların sararmasına ve erimesine neden olabilir. 3. **Fosfor Eksikliği:** Fosfor, bitkilerin enerji transferi ve metabolizması için gereklidir. Fosfor eksikliği, yapraklarda mor renk değişiklikleri ve erimeye neden olabilir. 4. **Potasyum Eksikliği:** Potasyum, bitkilerin hücre bölünmesi ve su düzenleme gibi birçok temel işlevi için gereklidir. Potasyum eksikliği, kenarlarda veya uçlarda yaprak erimesine yol açabilir. 5. **Magnesyum Eksikliği:** Magnesyum, klorofil molekülünün yapısında yer alır ve bitkilerin fotosentez yapmaları için önemlidir. Magnesyum eksikliği, yapraklarda sararmaya ve erimeye neden olabilir. 6. **Karbon Dioksit (CO2) Eksikliği:** Bitkilerin fotosentez süreci için CO2 gerekir. CO2 eksikliği, özellikle yüksek ışık ve besin koşullarında, yaprak erimesine neden olabilir. 7. **Fotoperiyodun Uyumsuzluğu:** Bitkiler için doğru fotoperiyot (ışık süresi) önemlidir. Uygun bir ışık düzenine sahip olmayan bitkilerde yaprak erimesi gözlenebilir. Yaprak erimesi gözlemlendiğinde, öncelikle su parametrelerini (pH, sıcaklık, su sertliği) kontrol etmek ve bitkilere uygun besin elementlerini sağlamak önemlidir. Bitkiler için uygun bir besin çözeltisi kullanmak ve iyi bir su kalitesini sürdürmek, yaprak erimesini önleyebilir. Ayrıca, bitkilerin büyüme koşullarını ve ihtiyaçlarını gözlemleyerek eksiklikleri düzeltmek önemlidir.

  • @frkn063
    @frkn0634 жыл бұрын

    benim kumum fazla yok 1 cm 1 bucuk cm felan biraz daha kum alayım mı almazsam elodea çürür mü bir de ışık almazsa çürür mü?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Kuma ihtiyacı olmayan bir bitkidir elodea, yalancı kök dediğimiz kökleri vardır ama bu kökler besin kökü değil sadece bir yerlere tutunmak için çıkan köklerdir. Akvaryuma 5-6 dal şeklinde birleştirip bu dalları dibinden bağlayp bir vantuzla tutturup tabana yakın bir yere, yan cama yapıştırabilirsiniz. Hem bitki ekilmiş görüntüsü verecektir hem de akvaryumda boşlukta salınıp gezinmeyecektir. Elodea densa bitkisi bakımı kolay ve çabuk büyüyen bir bitki olduğu içinde bitkili akvaryuma yeni başlayanlar içinde uygun bir bitkidir.

  • @frkn063

    @frkn063

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel Allah razı olsun cem abi her soruma cevap verdin senin gibilerin daha cok abonesi olmalı gerçekten kusura bakma sorularım bitmiyor akvaryumu cok seviyorum da sizin de bilginize güveniyorum elodea kuma eksem çürür mü bir de çürüyen yapraklarını veya taraflarını kesin tekrar büyür çıkar veya cok büyüdügü zaman ortadan kesin ekin yine cıkar diyorlar bu konudaki bilginiz nedir

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Her zaman sorabilirsin. Er geç cevap yazarım. Eğer cevap vermediysem, muhtemelen görmemişimdir. Bir daha yazarsın.

  • @frkn063

    @frkn063

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel elodea kuma eksem çürür mü bir de çürüyen yapraklarını veya taraflarını kesin tekrar büyür çıkar veya cok büyüdügü zaman ortadan kesin ekin yine cıkar diyorlar bu konudaki bilginiz nedir bir de başka bir sitede ışık almazsa çürür ve toprağa ekin kökleri güçlü olur diyorlardı sizce?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Doğrudur. Bu arsız bir bitki. Eksen daha iyi ama ekmeden de olur. Dediğim gibi yaparsan da yaşar.

  • @axeraptor2427
    @axeraptor24273 жыл бұрын

    Abi 10-20 litre arası bir akvaryumum var.Büyük ihtimalle 20 litre.Ben karides akvaryumu kuracağım.Siyah kum,pipo filtre ,beyaz ışık petri kabı ve tüpü ve java moss ve ısıtıcı alacağım.Akvaryumun oturması için karidesler hariç hepsini içine yerleştirip 1 hafta bekleyeceğim.Ancak moss'u kaya veya taş bağlamam lazım ki tabana yavaştan otursun.Bunu nasıl yapacağım?Sıkı mı yoksa yumuşak mı bağlamam lazım?Bildiğim kadarıyla taşa bağlayınca alt kısım çürüyor.Bu karidesler için sorun oluyor.Bide karidesler mosu bozmadan üstündekileri yer değil mi?Bitkiui yemez yani?Bunları bana açıklarsan çok sevinirim.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Yosunu sabitleyeceğin kaya veya kökün üzerine ince bir tabaka halinde döşemelisin ve misina veya koyu ip ile sabitlemelisin. Yosun doğal olarak kendi kendine tutunduğunda, yaklaşık bir ay sonra iplikleri çıkartabilirsin. Karidesler sadece yosun yer.

  • @axeraptor2427

    @axeraptor2427

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel Teşekkürler abi

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Ben teşekkür ederim. Kanalıma abone olmadıysan, abone olabilirsin. goo.gl/bPi3mB

  • @axeraptor2427

    @axeraptor2427

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel oldum abi.Sence 20 litrede kaç karidesle başlayayım?Birde üreme sonrası patlama yaşanırsa nolacak?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    8-10 tane ile başlarsın. Haftada bir 8-10 litre suyunu değiştirirsin. Karidesler çoğalınca 75 litreye geçersin.

  • @frkn063
    @frkn0634 жыл бұрын

    Heryerde araştırdım ama net bir şey bulamadım akvaryumda ışık olmalı mı bitkim yok ama balıklar ışığa ihtiyaç duyar mı

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Gün ışığı görüyorsa, fazla gerek yok.

  • @frkn063

    @frkn063

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel teşekkürler. Odanın içi genelde gün doğumundan gün batımına kadar aydınlık ama güneş ışığı sadece 3 bucuk ile 4 arası tam güneş ışığı alıyor

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Benim akvaryum sadece sabah 7:30 gibi direk ışık alıyor. Diğer zamanlar, çoğu zaman ışık bile yakmıyorum. Ama bütün gün gün ışığı alıyor.

  • @frkn063

    @frkn063

    4 жыл бұрын

    @@CemCelikel teşekkür ederim

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Ben teşekkür ederim.

  • @goktugurel
    @goktugurel3 жыл бұрын

    Abi epsom tuzu bitkilere zarar verir mi

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Aksine, Epsom Tuz, magnezyum sülfat veya magnezyum [suyu sertleştiren ikinci mineral] ve kükürt tuzlarıdır. Bitkiler bunların her ikisine de ihtiyaç duyar.

  • @goktugurel

    @goktugurel

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel Bu maddeleri maden suyu ile temin edebilirim değil mi? Ayrıca ayda 1 Sera Bakto Tabs vermeyi düşünüyorum bunu yedikten sonra rahat dışkılamaları için ne vermem gerekir?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Neyin dışkılaması için?

  • @goktugurel

    @goktugurel

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel Balıklar abi balıkların dışkılaması için

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Maden suyu akvaryum suyunu sertleştirir. Bu yüzden de her balık için kullanılmaz. Ayrıca maden suyunun idrar ya da dışkı sökücü özelliği yoktur.

  • @hamsterlover3101
    @hamsterlover31013 жыл бұрын

    Abi bende bacto feed effective conditioner ve sıvı gübre var ama hem balıklarım öldü hemde bir tane bitkim param pinçik oldu neden olduğunu hala anlayamıyorum

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Yeni kurulan akvaryumlara balık ve bitki bir anda konulmaz. Eğer koyarsan, yeni akvaryum sendromu yaşarsın ve balıklarını kaybedersin. Akvaryum suyu da bitkileri yakar. Balıksız döngü ile başlayıp, akvaryum da balık sayısını yavaş yavaş arttırarak akvaryumun bakteriyel azot döngüsünü oturtmak gerekir ve bu filtrasyon döngüsü de balıklarını ve bitkilerini korur. Bakteri kültürü bir başlangıç yapar ama eğer her gün bunu devam ettirmezsen, o kültürün bir faydası olmaz.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Eğer yeni akvaryum sendromu ne dersen, bu linkten o videoyu izleyebilirsin. kzread.info/dash/bejne/fZ5orqmAZtPAmqw.html Akvaryuma balık koymadan önce, akvaryumda balıksız azot döngüsünü başlatmalısın. Bu sayede, yeni akvaryum sendromuna yakalanma ihtimalin çok düşer. Balıksız azot döngü nasıl başlatılır, dersen bu linkten o videoma ulaşabilirsin. kzread.info/dash/bejne/ipyjmaRsmZy6ddI.html

  • @hamsterlover3101

    @hamsterlover3101

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel cok teşekkür ederim videolari izleyeceğim

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Ben teşekkür ederim. Kanalıma abone olmadıysan, abone olabilirsin. goo.gl/bPi3mB

  • @hamsterlover3101

    @hamsterlover3101

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel abi merhaba videoyu izledim şuan akvaryumu doldurdum ve corner filtreyi calıştırdım bactofeed atıp sirkülasyonu sağlayıp akvaryumdan biraz su alip bitkileri tuttuğum kaba koyacağım sonra bitkileri dikip yarında balık alacağım inşallah bitkilerim ve balığımı olması gerekene ulaştırabilirim

  • @optik138
    @optik1382 жыл бұрын

    MERHABA AMAZON SÜRGÜNLERİMİ YENİ ALDIM KÖK KISALTMASINI AZ YAPTIM ANABUAS VE DİP BİTKİLERİMDE SORUN YOK FAKAT AMAZONLARDA ERİME VAR NEDEN SORUSUNA CEVAP BULAMIYORUM TEŞEKKÜRLER..

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Bitkinin koşullarında büyük değişiklikler yaparsan bu görülür. Tutarsız bir CO2 kaynağına, zayıf ışıklara sahipsen veya ışıklandırma sıklığını değiştirmişsen, yaprakların köklerine yeterli bitki besin maddesi sağlamamışsan veya akvaryumda büyük su değişiklikleri yapıyorsan, akvaryumun su kimyasını değiştiriyorsun demektir. Bitki, şu anda akvaryumda ki en son su kimyasına uyumlu yapraklarının yenilerini yetiştirmek için eski yapraklarını bırakarak tepki veriyor.

  • @jackdaniel8493
    @jackdaniel84933 жыл бұрын

    Japon ve alodea bitkisi aldım çok oldukları için bunları pamukla ayırdım ve pamuk ile lastikle sikiladim bir zararı olur mu. Ayrıca kumum bilindik normal kum verim sıkıntısı yaşamaz değil mi. Ayrıca bitkiler için en uygun yararlı ilaç ne kullanirsam verimli olur ve ölmezler.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Japon balığı akvaryumunda, Su biberi, su sümbülü, su nilüferi, su zambağı, kırk kilit otu, su marulu, erişte otu gibi bitkileri kullanabilirsiniz. Elodea'yı japon balığı büyük ihtimalle yiyecektir.

  • @jackdaniel8493

    @jackdaniel8493

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel birşey olmaz dediler bana. Acaba yalan mı konusuyorlar

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Ne diyeyim ki? Bak bakalım, ne olacak..

  • @jackdaniel8493

    @jackdaniel8493

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel teşekkür ederimm

  • @jackdaniel8493

    @jackdaniel8493

    3 жыл бұрын

    Yeselerde balıklara faydalı olur sanırım

  • @abdulkadirbindiren6061
    @abdulkadirbindiren60613 ай бұрын

    Abi trans genetik ile hangi baliklar yaşar

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 ай бұрын

    Transgenetik tetra ile yaşayabilen balık türleri, Melek balığı, Kiraz barb, Beta balığı, Çöpçü balığı, Zebra Danio, Diskus balığı, Lepistes balığı, Balta Balığı, Sihirli balık Killifish, Makrakanta ve diğer çopra balıkları, moli, plati, vatoz, gökkuşağı balığı, rasbora türleri, kılıç kuyruk, küçük tetra türleri. Bu konu ile ilgili bir videom var. İstersen izleyebilirsin. kzread.info/dash/bejne/onansZmmZs-7oNo.html

  • @muhammedelarslan3699
    @muhammedelarslan36993 жыл бұрын

    Abi lütfen cvp ver akvaryum bitkisi naylonda susuz ne kaar yaşar

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Fazla yaşamaz. Su dolu bir kabın içinde hava alacak şekilde dursun.

  • @muhammedelarslan3699

    @muhammedelarslan3699

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel yani kaç gün yaşar bilgin varmı

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Sıcak almayacak şekilde gönder.

  • @muhammedelarslan3699

    @muhammedelarslan3699

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel ben gazteye sardım poşetledim verdim ptt ye geç götürcek ama inşallah çürümez

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    İnşallah. Bu biraz da deneme yanılma işi. Zamanla oturur. sıcak vurmasın da. Sıcak da önemli.

  • @cem3d
    @cem3d3 жыл бұрын

    Isıtıcım bozulduğu için akvaryumun ısısı oldukça düştü acaba soğuk su bitkilerimi öldürür mü?

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Balıkların cinsi ne?

  • @cem3d

    @cem3d

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel Henüz canlı eklemedim sadece bitkilerim var abi.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Hangi balığı almayı düşünüyorsun ve akvaryumun bulunduğu oda kaç derece?

  • @cem3d

    @cem3d

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel Oldukça düşük. Zaten balıkları alana kadar yeni ısıtıcım gelmiş olur. Ancak bitkilerim dayanır mı onu bilmiyorum

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Bitkilerin türü ne?

  • @eneskaraca3181
    @eneskaraca31814 жыл бұрын

    Abi bitkilere güneş işigi olsa olurmu

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Bitkiler için en faydalı olan, güneş ışığıdır.

  • @eneskaraca3181

    @eneskaraca3181

    4 жыл бұрын

    Bide normal ışık olurmu

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    4 жыл бұрын

    Olur, günde en 12 saat ışık alsa olur. 8 saat güneş, 4 saat normal ışık.

  • @cihatpehlivanoglu8590
    @cihatpehlivanoglu8590 Жыл бұрын

    Eledoa bitkim sürekli eriyor sebebi hakkında bilginiz var mı

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    Жыл бұрын

    Muhtemelen akvaryum ışığı az olduğu içindir. Akvaryum kaç litre ve kaç Watt ışık kullanıyorsun?

  • @cihatpehlivanoglu8590

    @cihatpehlivanoglu8590

    Жыл бұрын

    @@CemCelikel 6500k armatürk marka armatür kullanıyorum eledoa çok zahmetli bir bitki değil biliyorum ama ısı 26 derecede bundan şüpheliyim alakası var mıdır

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    Жыл бұрын

    Bu bitki 18 ila 24 derecede ki sularda yaşar. 26 derece fazla.

  • @cihatpehlivanoglu8590

    @cihatpehlivanoglu8590

    Жыл бұрын

    @@CemCelikel nitratı hızlı emdiği için bu bitkiyi koymuştum akvaryuma.. nitrat emen ve sıcağa da dayanıklı bitkiler önerir misiniz

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    Жыл бұрын

    Hornwort ya da Türkçe adıyla tilki kuyruğu bitkisi 10 ila 30 derece sıcaklıkta ki sularda yaşar. Bu bitkiyi öneririm. Ayrıca nitrit, karbondioksit ve diğer bütün zararlı oluşumları yok eder. Hatta bu bitkinin olduğu yoğun akvaryuma filtre bile koymaya gerek duyulmaz. Akvaryumu temizleyen bitkiler ile ilgili bir videom var. İstersen izleyebilirsin. kzread.info/dash/bejne/fKJp1Kl_drOteLg.html

  • @MASON_61
    @MASON_613 жыл бұрын

    allahım birine sarılasım var yosunlar çıkıyor dedim ki benimkinde çıkmaz çıktı

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Akvaryumun aldığı güneş ve ışık miktarını düşür. Ya da yosun yiyen bir balık koy.

  • @MASON_61

    @MASON_61

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel vatoz için saten ve su piresi

  • @erenaktag473
    @erenaktag4732 жыл бұрын

    Abi fazla akıntı sorun yaparmı

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Bitkinin türüne göre, yapabilir de yapmayabilir de.

  • @erenaktag473

    @erenaktag473

    2 жыл бұрын

    @@CemCelikel bana bitki önerirsen sevinirim😊

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Pothos ya da daha çok bilinen adı ile salon sarmaşığı, Su Sümbülü, Hint Eğreltiotu, Su mercimeği, Elodea, Anubias, Amozon Kılıcı, Java moss, Java fern, tilki kuyruğu gibi bitkiler olabilir

  • @erenaktag473

    @erenaktag473

    2 жыл бұрын

    @@CemCelikel teşekkür ederim

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    2 жыл бұрын

    Ben teşekkür ederim. 👍🙏 Kanalıma abone olmadıysan, ücretsiz olarak abone olabilirsin. Gene bir sorun olursa da sorabilirsin. goo.gl/bPi3mB

  • @JanB-_-
    @JanB-_- Жыл бұрын

    Tüm saydığınız tüm sorunlar bitkilerde var

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    Жыл бұрын

    Tek tek çözümlerine bakmak lazım.

  • @JanB-_-

    @JanB-_-

    Жыл бұрын

    @@CemCelikel Işık konusunda sıkıntı yok. Artık su değişimi yapıp reeflowers bitki bakım ürünleriye bir şeyler denicez.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    Жыл бұрын

    Fazal ışık da bazı bitkiler için iyi gelmeyebilir. Kolay gelsin.

  • @tuncozturk641
    @tuncozturk641 Жыл бұрын

    Çürüyen bitkileri ne yapmamız gerekıyor

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    Жыл бұрын

    En kısa zamanda akvaryumdan almalısın. Çünkü çürüyen bitki ve yaprakları, akvaryum suyuna amonyak salgılayarak, suyun dengesini bozacaktır. Bu da balıkların bağışıklık sistemini zayıflatır. Daha kötüsü, balıkların ölümüne de yol açacaktır.

  • @tuncozturk641

    @tuncozturk641

    Жыл бұрын

    @@CemCelikel teşekkürler

  • @tuncozturk641

    @tuncozturk641

    Жыл бұрын

    @@CemCelikel sarıya donüsen bitki yeşile donermi ilerleyen zmanalarda

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    Жыл бұрын

    Ben teşekkür ederim. 👍🙏 Kanalıma abone olmadıysan, ücretsiz olarak abone olabilirsin. goo.gl/bPi3mB

  • @muhammedelarslan3699
    @muhammedelarslan36993 жыл бұрын

    Her tür bitki mevcut almak isteyen bana yazabilir

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Süper. Açık adres ve telefonunu da yazarsan, sana ulaşabilirler de.

  • @muhammedelarslan3699

    @muhammedelarslan3699

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel istanbul esenler

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Telefonu da yazsan daha iyi olur ya da sana ulaşabilecekleri instegram varsa, o da olur.

  • @CemCelikel

    @CemCelikel

    3 жыл бұрын

    Kanalına da kendini tanıtan bir video koy. Linkini de buradan paylaş. Oradan da sana ulaşsınlar.

  • @muhammedelarslan3699

    @muhammedelarslan3699

    3 жыл бұрын

    @@CemCelikel tmm abi insta yazcam

Келесі