AHLAT AĞACI "İMAMLAR" | Sahne Analizi | Nuri Bilge Ceylan

Фильм және анимация

Spolia programında tartışmaya açık filmlerin sahnelerini tartışıyoruz. Bu tartışmalarda sinematograf perspektifi aramak doğru olmayabilir. Spolia serisi daha çok sahne içerisindeki diyalogların tartışıldığı, sosyolojik ve psikolojik çözümleme çabalarının yer aldığı bir podcast serisi. Sonuç olarak denilebilir ki, Spolia ile Mikrofon Ardı'ndakiler sahnelerdeki tartışmalara ve diyaloglara ortak oluyor, tartışmalar içerisinde tartışmalar yaratıyor.
Spotify:
open.spotify.com/show/1ZScNQg...
Ahlat Ağacı Yasak Elma sahnesinin film içindeki konumu:
1:56:55-2:18:17
Neden Spolia?
Arkeoloji ve Sanat Tarihi çalışma alanında dilimize "Devşirme" olarak tercüme edilebilecek Spolia, tarihte yapıların yeterli materyal bulunmadığı durumlarda daha eski tarihi yapıların kullanılarak yeniden oluşturulmasını ve yeni bir mimari yapı oluşturulmasını tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Zihninizde canlandırmak adına yardımcı olabilecek görsel:
commons.wikimedia.org/wiki/Fi...
Bu kanalda ise "Spolia" hali hazırda yapılandırılmış sahnelerin yorumlanmasıyla yeniden yapılandırma çabalarını tanımlamak adına tercih edilmiştir.
Podcast'in sonunda belirtilen ve tavsye edilen kitaba şuradan ulaşabilirsiniz.
www.yapikrediyayinlari.com.tr...
Sizlerle sosyal medyada da sohbetimizi sürdürmek adına sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.
/ ardmikrofon
/ mikrofon.ardi

Пікірлер: 35

  • @lcs2559
    @lcs25594 жыл бұрын

    Emre Özmen uzun zamandır takip ettiğimiz bir abimiz, kendisi takip edebileceğimiz farklı platformların oluşması bizi çok memnun etti, çok güzel bir çalışma olmuş. Devamını bekliyoruz.

  • @lemediocre1514
    @lemediocre15144 жыл бұрын

    33:52 tez, antitez ve sentezin zamanda sonsuz olma durumunun bu sahne ile açıklanması çok hoşuma gitmişti. Bu Podcast'teki en sevdiğim "sentez"lerden biri.

  • @farukustundag9853
    @farukustundag98534 жыл бұрын

    Podcasti keyifle dinledim. Diğer bölümleri de bekliyorum. Emekleriniz için teşekkürler.

  • @mikrofonard3403

    @mikrofonard3403

    4 жыл бұрын

    Pazar günü, Ahlat Ağacı'ndan bir sahneyi daha tartıştığımız Podcast sizlerle buluşmuş olacak. Zamanınızı ayırdığınız için teşekkürler.

  • @toysgamesforkids417
    @toysgamesforkids4174 жыл бұрын

    İlk dediği "amatör çekilmiş bir sahne gibi" dediği şeyi açıklayayım. Nuri Bilge Ceylan bunu sahnenin izleyene daha çok işlemesi için samimiyet ve doğallık yaratmak için kasıtlı olarak yapıyor. Yoksa o sahneyi profesyonelce çekemeyecek biri olmadığını hepimiz biliyoruz

  • @mikrofonard3403

    @mikrofonard3403

    4 жыл бұрын

    Kesinlikle, bizler de bunun farkındayız. Yorumunuz için teşekkürler.

  • @berkayo.3771
    @berkayo.37714 жыл бұрын

    Yasak elma sahnesinin konumu açıklamalar içinde mevcuttur.

  • @mikrofonard3403
    @mikrofonard34034 жыл бұрын

    Yoruma yorumla karşılık verebilirsiniz:)

  • @ahmettanriverdi5238
    @ahmettanriverdi52383 жыл бұрын

    Devamlı 'yasak elma'ya vurgu yapmanız ne talihsizlik. Bu çok çocukçadır ve ilkel bir zihin tasavvurudur. Çünkü hiç bir kitapta yasak elma geçmez. Hatta yasak meyve bile geçmez. Söz konusu 'yasak ağaç'tır.

  • @mikrofonard3403

    @mikrofonard3403

    3 жыл бұрын

    Hiçbir kitaptan kastınızın ilahi kitaplar olduğunu varsayıyorum çünkü bu "yasaklı elma" anlatısı 12. yüzyıl sonrasında birçok kitapta geçer. Dediğiniz doğru, ilahi kitaplarda elma olarak geçmez. Yine de "yasak meyve bile geçmez" yargınıza katılamayacağım çünkü eski ahitte yasaklı meyve olarak geçmektedir. Hangi meyve olduğu net değildir. Öte yandan, NBC'nin bu sahnede dini sembolik bir anlatım yakaladığını belirtmemiz de pek yanlış değildir. Üzerinde çok durulmaması gereken bir ayrıntı olduğu da bir gerçek. Yorumunuz için teşekkürler.

  • @yunusozguc9885
    @yunusozguc98852 жыл бұрын

    Sesten ve çekimden filmin kolay izlenebilir olması yorumu çok yerinde bir yorum değil, bence. Evet bir sadelik var fakat Nuri Bilge Ceylan'ın hiçbir filmi gayet kolay ve anlaşılabilir ve de ilk izlenimler ile ele anlaşılır filmler değiller. Bundan dolayı Nuri Bilge Ceylan'ın hiçbir filmi zannımca kolay izlenebilir değil. İzleyiciden bir düzey ve çaba ister.

  • @demetkaya6878
    @demetkaya68784 жыл бұрын

    Spotify a gelsenize

  • @mikrofonard3403

    @mikrofonard3403

    4 жыл бұрын

    Planlarımız arasında, teşekkürler davet için :)

  • @kendinitutamayansohpenci182
    @kendinitutamayansohpenci1823 жыл бұрын

    Bu sahneye 57 dakka kelam bence gereksiz. Cunku nbc nin derdi başka. Bu sahnenin böyle uzayip gitmesi; insanin anlam arayişinin tarih boyunca hep bu sahne gibi uzayip gittigini söylüyor nbc. Derdi teolojik düşünsel tartışmalar degil nbc nin. Derdi başka. Yine de agzinisa saglikk

  • @mikrofonard3403

    @mikrofonard3403

    3 жыл бұрын

    Gereksiz sözcüğü dışındakilere katılmakla birlikte NBC'nin teolojik tartışmaları filmlerinin temelini oluşturmasa da bir noktada filmlerinde yer verdiği önemli, tartışmaya değer hususlardır keza NBC çoğu filmindeki karakter isimlerine bakıldığında ilahi dinlerde yer alan kişilerin isimlerine de yer vermekte.

  • @kendinitutamayansohpenci182

    @kendinitutamayansohpenci182

    3 жыл бұрын

    @@mikrofonard3403 karekter isimlerinin ilahi dinlerdeki isimlerle örtüşmesi filimdeki hikayenin ilahi dinlerdeki hikaye ile örtüşmesinden kaynaklaniyor. Oraya gönderme yapiyor nbc. Mesela uc maymundaki hacer karekteri yine tevrattaki hacerin hikayesiyle örtüştüğünü icin arada kalan, yerini bulamayan bir kadindan yani hacerin hikayesinden bahsetmesinden kaynaklaniyor. Bu nedenle isim ve hikaye benzerligi var. Nbc nin derdi dünyevi ideolik ve teolojik boş gereksiz muhabbetlerin ötesindedir. Nbc de zarfa degil mazrufa bakmak gerekerir. Saygilar cok mersi

  • @mikrofonard3403

    @mikrofonard3403

    3 жыл бұрын

    @@kendinitutamayansohpenci182 Aynı sayfadayız aslında, bizim NBC filmlerine bakış açımız da kendi içinde evrimleşiyor. Aslında bizim de görmek istediğimiz fikirsel dönüşüm bu; ilk filminden son filmine kadar hem NBC anlatımlarını nasıl değiştirmiş, hem de bizim algımız anlayışımız NBC filmleri doğrultusunda ne yönde değişip gelişmekte. İlk videolarımızdan bu yana bu değişimi sezebilirsiniz. Belirttiğiniz örnek Üç Maymun incelemesinde de bahsedilmişti. "teolojik tartışmaları filmlerinin temelini oluşturmasa da bir noktada filmlerinde yer verdiği önemli, tartışmaya değer hususlardır" cümlesi aynı sayfada olduğumuzun bir aktarımıydı. Fikirlerimiz tartışılmaya değer, bizler neyi bildiğimizi kanıtlamaktansa fikri kazanımı nasıl sağlayabiliriz üzerinden tartışmalar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yönelimimizi ise "Revolver" adlı ego tartışması yaratan filmin incelemesinde belirtmiştik. Filmi ve incelemeye göz atmanızı öneririz. Teşekkür ve övgü yorumları içeren mesajları eksiltmemeyi ve silmemeyi borç biliriz. Bu yüzden derin ve ayrıntılı yorumlarınız için teşekkürler.

  • @kendinitutamayansohpenci182

    @kendinitutamayansohpenci182

    3 жыл бұрын

    @@mikrofonard3403 egoluk bir durum yok. Yanlış okumadan kaynaklı gereksiz boş lakırdı var. Gereksiz efendim. Ne diyim?? Mahmut mu diyim?? Tamam al. Gerekli. Cok guzel olmuş. Yeter ki siz mutlu olun gençlerr

  • @mikrofonard3403

    @mikrofonard3403

    3 жыл бұрын

    @@kendinitutamayansohpenci182 Neyse onu söylemeye devam ediniz lütfen. Kabul ediyoruz zaten bu yanlış okumaları. Düzeltmeye çalışıyoruz, sizin de yapıcı eleştirilerinizle birlikte. Tekrardan teşekkürler.

  • @emirhandogan3745
    @emirhandogan37452 жыл бұрын

    Dinde ne değişsin toplumu sömüren faiz mi,kul hakkı mı,gıybet mı,iftira mı,zina mı,kumar mı? Allah insanları selam yurduna davet ediyor ama insanların "şefkatini" gördük,görüyoruz.

  • @cetinarda
    @cetinarda3 жыл бұрын

    sahnelerin nasıl çekildiğini oyunculuklara bakarak izlemiş arkadaş öyle değerlendirmiş, nuri bilge de enterasan biriymiş. arkadaşlar yüzeyin yüzeyindesiniz. sinema lezzetinden bi habersiniz. Evvela "Brain Brown Sinematografi" kitabını bir hatim indirin ki çekim teknikleriyle ilgili konuşabilin. bu sert ve yıkıcı eleştirimi ülkede sinemanın gerçekte anlaşılması ve anlayan kişilerin doğru anlatabilmesini umduğum için yazıyorum. arada güzel yorumlar vardı ancak. çok sığ, yakışmayan bu filmle alakası olmayan anlaşılmamış yerler var. biraz daha inceleme okuyup, neyi incelediğinizin farkında olun.

  • @mikrofonard3403

    @mikrofonard3403

    3 жыл бұрын

    Arda yaptığın sert ve yapıcı eleştiri bizleri çok mutlu etti. Bizler video açıklamasında şu cümleye yer vermiştik "Bu tartışmalarda sinematografi perspektifi aramak doğru olmayabilir." Yine de bunun bir film inceliyorsak elbette dikkat etmemiz temel bir perspektif olduğunun farkındayız. Bizler bu eksikliğimizin farkında olarak filmde yer alan toplumsal olayları ve ruhsal durumları çözümleme niyetindeydik. Önerdiğin Blain Brown'un kitabını listeye aldık bile. Bizleri ciddiye alarak ne kadar faydada bulunduğunu bilemezsin. Ciddiye alıp içeriğimizi dinlemeniz dahi bizleri memnun etti. Umarım bu kanalı takip etmeye devam ederek yaptığın yorumu ne kadar çok ciddiye aldığımızı gözlemleyebilirsin. Çok teşekkür ederiz.

  • @cetinarda

    @cetinarda

    3 жыл бұрын

    @@mikrofonard3403 bu anlayışta olmanız mutlu etti. Sabırlı bir şekilde giderseniz, uzun vadede başarılı olursunuz.

  • @ahmettanriverdi5238

    @ahmettanriverdi5238

    3 жыл бұрын

    @@mikrofonard3403 ulu orta yazıp eleştirimin herkes tarafından görünmesini istemediğim için buraya yazmayı uygun gördüm. Neden cümleleriniz böyle müphem ve eksik dolu? Sürekli "yani, hani, şey, mesela" kelimelerini zikrettiğinizin farkında mısınız? Bir çok cümle hiç bir şey ifade etmiyor. Beni yanlış anlama. Belki ben olsam heyecandan adımı bile söyleyemem. Acaba çok mu heyecanlısınız? Ondan mı yoksa iyi konuşamadığınızın farkında dahi değil misiniz? Umarım heyecandandır.

  • @mikrofonard3403

    @mikrofonard3403

    3 жыл бұрын

    @@ahmettanriverdi5238 Öncelikle anlayışınız için çok teşekkürler, bu "podcast" ilk içeriğimiz. Biz bu içerikleri oluşturmaya karar verdiğimizde karmaşık ve derin filmler inceleme ihtimalimiz ve buna devam etme ihtimalimiz aklımızın ucundan dahi geçmemişti:) Hepimiz ilk defa bir film üzerine konuştuk bu içerikte. Sürekli "yani, şey, mesela" dememizin nedeni heyecan ve tamamıyla bilgi ve/veya (filmler üzerine) yorum eksikliği. Bu tür kelimeleri sıkça kullandığımızın farkında olarak bir buçuk senedir akıcılığımızı sürdürülebilir kılmaya çalıştık. Bu podcast ve birkaç podcast özelinde iyi konuşamadığımızın tamamıyla farkındayız. Eleştiriniz oldukça uygun ve yapıcı. Umarım diğer podcastlerde fikirleriniz değişebilir keza bunun üzerinden oldukça vakit geçti ve çokça film yorumladık. Kısacası, bu inceleme tatmin olmamamıza rağmen ilk denememiz olması nedeniyle burada tutarak sizlerin yapıcı eleştirilerinize cevap verdiğimiz bir durak haline geldi. Biz bundan memnunuz çünkü bu video bize nasıl başladığımızı gösterir nitelikte vasat bir başlangıç:)

  • @ahmettanriverdi5238

    @ahmettanriverdi5238

    3 жыл бұрын

    @@mikrofonard3403 eyvallah. İnşallah kendimizi geliştirir ve sanata hizmet edersiniz. Buna ihtiyacımız var.

  • @muratyalcn1344
    @muratyalcn13443 жыл бұрын

    sıradan vatandaş bu okumayı nasıl yapacak

  • @mikrofonard3403

    @mikrofonard3403

    3 жыл бұрын

    Yorumunuzu tam olarak anlayamasak da cevap vermek istedik. Eğer cevabımız uygun değilse belirtebilirsiniz. Bu okumayı yapmak için filmi izlerken odaklanmak ve not almak yeterli. Herkes yapabilir.

  • @muratyalcn1344

    @muratyalcn1344

    3 жыл бұрын

    @@mikrofonard3403 Merhaba, demek istediğim ; sinema seyircisi sizin filmi analiz ettiginiz gibi nasıl yapacak? Ben hiç kimsenin film izledikten sonra bunalara benzer çıkarımlarda bulunduklarını gömedim ! Aslinda bilmedigim içinde sorguluyorum?? Bir filmin incelemesini aratınca fatkli kişilerin filmi farkli farkli yorumladıklarını görüyorum. Simdi hangisi doğru veya yonetmenin gercek mesaji ne? bunlar hep havada kaliyor ve ortada kesinleikle bir film olmasina rağmen kesinlik yok !!

  • @mehmetfurkankurt

    @mehmetfurkankurt

    3 жыл бұрын

    Ben bu filmin her karesinde kendi hayatımdan bir şeyler görebiliyorum. Bunları kelimeye dökmek güç belki ama zaten kolaylıkla kelimeye dökülebilir şeyler olsalardı bunları ifade etmek için sinema gibi, incelikleri olan bir yönteme başvurulmazdı.

  • @muratyalcn1344

    @muratyalcn1344

    3 жыл бұрын

    @@mehmetfurkankurt hayir mesele duygulari ifade edip etmemek değil . Sinemadan aldigimiz duygu ile senaristin, yönetmenin vermek istediği ile aynimi ?

  • @mehmetfurkankurt

    @mehmetfurkankurt

    3 жыл бұрын

    Bu film için konuşuyorsak eğer çok üstü kapalı bir film değil zaten. Arkadaşların da belirttiği gibi film bi ön hazırlığı falan gerektirmiyor. Zaten Nuri Bilge Ceylan da (arkadaşların söylediğine göre) mesajının anlaşılır olmasını isteyen bir yönetmenmiş. Mesela bu sahnede “ne o hoca, dünyadan da mı kovduracaksın bizi?” sözünü ele alalım. Bu herkesin bildiği cennetten kovulma hadisesini anlatıyor. Buraya, bir imtihan dünyasına alçaldık. Bu imtihan dünyasında, haram elma yiyen bir imam resmetmek dini tebliğ etme, dini yaşama ve yaşatma sorumluluğunu üstlenmiş, Rasulullah’ın ahlakını bizlere göstermesi beklenen, kendilerini örnek alacağımız imamlar zümresinin bu sorumluluklara karşı vurdumduymazlığı olduğunu daha ilk andan görüyoruz. Daha sonra sohbet derinleştikçe bu imam “yok arkadaş ben aklıma güvenip de bir şeyleri kurcalayamam, bunlar riskli işler” gibi bir üslupla kendini iyice deşifre ediyor. Bunları gözlemlemek, insaların hoşuna gidecek daha başka filmler yapmak varken bu sıcak ve gerçek meselelere odaklanmak ve bunları görebilmek (yani bir senaristin/yönetmenin bunları görebilmesi) bende hayret duygusu oluşturdu doğrusu. Dediğin gibi tam olarak senaristin/yönetmenin kafasındakini göremiyor olabiliriz. Ama şu da mümkündür ki belki bizim görüp hissettiklerimiz senaristin/yönetmenin aklındakilerin ötesine de geçebilir.

Келесі