Agnostisizm İlahi Tragedya Kitap incelemesi |

Ғылым және технология

Пікірлер: 11

  • @aburcuburjuva
    @aburcuburjuvaАй бұрын

    Bütler bitince izleyeceğim uzun uzun. ❤

  • @eneskarakoc1286
    @eneskarakoc1286Ай бұрын

    Uzun olması daha iyi bence ❤❤❤

  • @yakupcetinkaya8791
    @yakupcetinkaya8791Ай бұрын

    Asrın: ''Eyvah, şeriyat geliyor! Ben hemen tası tarağı toplayıp İsveç'e kaçayım.'' Diamond: ''Ben zaten Arnavutluk'a kapağı attım. Şimdi gelsin aboneler ve paracıklar.'' Asrın: ''Ulan saçaklı, saçını bile yapmamışsın yahu? Bu halinle neren Atatürk'e benziyor ki?'' Diamond: ''Ya, boş ver. Elin masonu sanki yerinden kalkıp beni mi kurtaracak? Önemli olan saf milleti kafaya alıp parayı bulmaktır.'' Sosyal medyada din eleştirisi yapan ve bu yüzden bedel ödeyen bir sürü insan varken, toplumumuzu kurtarmak şımarık bir Arnavut'a mı kalmış? Öğremini yarıda bırakmış birinden alimlik beklenemez. Göstermelik bir kitaplığı ve milli sembolleri arkasına alarak bilgiçlik taslaması bariz bir tiyatro oyunundan ibarettir. Bu çocuk aydın falan da değil, sadece para için yapıyor bu işi. İki laf ortaya atıp Arnavutluk'a kaçmak kahramanlık değildir. Etliye sütlüye karışmadan herkese şirin görünmek de fırıldaklıktır. Medyanın şimdi onu pohpohlaması bir şey ifade etmez. Kendine yazık ediyor. Önünde sonunda foyası meydana çıkacaktır. Her şeyi zaman gösterecektir. Medya bugün göklere çıkarır, yarın yerden yere vurur.

  • 29 күн бұрын

    Sn. Konuşmacılar, agresif ve alaycı üslubunuz bir türlü konuda derinleşmeyi sağlayamamanıza neden oluyor. Sunduğunuz tek güçlü bulduğum önermeyi tartışmak istiyorum: Gazali diyor ki (mealen); kişinin söylediği mantıksız önermeyi, yaptığı mucizeye göre mantıkileştirmem. Aksine bu mantıksız sözü eden kişinin bu mucizeyi nasıl yaptığına şaşarım. 1) yaklaşımı sağduyuya aykırı: herhangi bir mucizenin gerçekleşme olasılığı imkansızken, bir kişi bunu yapabilmesinin olumlu etkisi, o kişinin mantıklı olmayan bir sözü söylemesinin olumsuz etkisinden çok daha güçlüdür. Gazali'nin örneğiyle: kişi önümde ağacı ejderhaya çevirdikten sonra benim akli melekelerim zaten dumura uğramış durumdadır, ardından "3, 10'dan büyüktür" deyince amin demek dışında bir şey bulamam. 2) bazı durumlarda gerçekliği inkâr edebilirim. Örneğin kafama silah dayayıp "3, 10'dan büyüktür de" derseniz derim. Ama bir mucizeye tanıklık ettiysem, bunu inkâr edemem. Mucizeyi gerçekleştiren şahıs bana eğer "bunu bizzat gördün, hatta ejderhaya dokundun, senden bunu yalanlamanı isteyecekler, bunu yapma" derse gerçekten de ölümü göze alabilirim. 3) 2'lik sistemde 3 111 iken 10 10 olduğundan 3 10'dan büyüktür. Mucizeyi gerçekleştiren kişinin 10luk sistemi kast etmediğine hemen ikna olurum. Sonuç olarak Gazali'nin 1200'lerde neden mantıksal tutarlılığı mucizenin etkisinden daha büyük gördüğünü bilemem ancak tezinizi savunmak için verdiğiniz örnek bile sağ duyuya aykırı, bunu söyleyebilirim. Kitabı okuduğunuz için teşekkür ederim.

  • @perspektif0

    @perspektif0

    28 күн бұрын

    Mucizelerin imkanı konusunda münazara yapabiliriz

  • 28 күн бұрын

    @@perspektif0 kardeşim neyi tartışacağız, bunlar benim derinleştiğim konular değil, dinleyip bir şeyler anlamaya çalışıyorum. Zamanında Başbuğ şöyle demişti: Düşen bir uçakta ateist olunmaz. Doğru, ben ateistim, normal şartlarda mucizeye inanmam, ancak düşen bir uçaktaysam inanırım, çünkü ben de bir faniyim. Yani bu konular subjektiftir. İnanmak istiyorsanız diyebileceğim bir şey yok. Mucizeler olamaz diyemem, ama mucize beklentisi içerisindeysem bunun benim bulunduğum koşullardaki bir acziyetten kaynaklandığını da içten içe bilirim. Bu beklentiyi rasyonelleştirmeye çalışmam.

Келесі