Afrika’da açlıkla mücadele: Böcekler sürdürülebilir gıda kaynağı olabilir mi?| VOA Türkçe

Kongo'nun başkenti Kinshasa'daki bir yetimhanede, palmiye ağacı larvalarından oluşan alışılmadık bir yemek düzenli bir öğüne dönüşüyor.
Bu, yoksullukla mücadele edilen bölgede, yenilebilir ve protein açısından zengin solucanları yoksul çocuklara sunarak yetersiz beslenmeyle mücadele girişiminin bir parçası.
Kinshasa'da iki sürdürülebilir larva çiftliği işleten bir sivil toplum kuruluşu olan "Yetimler için Çiftlikler" yetimlerin yarısının yetersiz beslenmeden muzdarip olduğu şehrin düşük gelirli mahallelerindeki yetimhanelere, yerel olarak ‘mpose’ olarak bilinen kızarmış larvaları dağıtıyor.
"Etin böceklerden daha yüksek bir protein konsantrasyonuna sahip olmadığı bilimsel olarak kanıtlandı" diyen kurucu Francoise Lukadi, palmiye solucanlarının bazı Kinşasa restoranlarında bir lezzet haline gelmesiyle artan ticari talebi karşılamak için üretimi ayda 300 kilograma çıkarmayı umuyor.
İklim değişikliği ve nüfus artışı Sahra Altı Afrika'da açlığı şiddetlendirirken, pek çok kişi alternatif bir gıda kaynağı olarak böceklere yöneliyor, ancak güvenlik ve ölçeklenebilirlik konusunda endişeler devam ediyor.
Komşu Benin'de Elevart adlı bir grup, kümes hayvanı yetiştiricileri için daha pahalı olan ithal malzemelerin yerine protein oranı yüksek bir hayvan yemi olarak kara asker sineği larvaları yetiştiriyor.
Elevart'ın 25 yaşındaki başkanı Jules Mahinou, "Yem gerçekten de yetiştiriciliğin yükü" diyor ve balık ve soya fasulyesi küspesine uygun fiyatlı alternatifler üretmek için makineleşmeyi umduğunu ekliyor.
Böcek yeme kültürü Afrika'nın bazı bölgelerinde yüzyıllardır var olsa da, iklim değişikliği ve nüfus artışının geleneksel gıda kaynaklarını zorlamasıyla yeniden dikkat çekmeye başladı.
Böcekleri gıda kaynağı olarak savunanlar, geleneksel hayvancılığa kıyasla daha düşük çevresel ayak izi ile besin açısından yoğun olmalarını övüyor.
Tarımsal entomoloji araştırmacısı Houenou Ronelle, "Bu, gerçekleştirilmesi kolay bir faaliyet; fazla yatırım gerektirmiyor" diyor.
Ancak bazı çalışmalar ticari ölçekli böcek yetiştiriciliğinin gıda güvenliği riskleri oluşturabileceği uyarısında bulunuyor.
Bazı böcek yetiştiriciliği, aksi takdirde insanlara gidebilecek yem bitkileri gerektirirken, küresel açlıkla mücadelede böcek tüketiminin sürdürülebilirliğiyle ilgili araştırmalar da henüz yeterli değil.
VOA Türkçe'nin diğer haberlerini okumak için: bit.ly/3sQKCNo

************
» KZread kanalımıza abone olun: kzread.info?s...

Amerika haberleri, Türkiye haberleri, dünyadan haberler, son dakika haberleri, sağlık, bilim-teknoloji, ekonomi haberlerini VOA Türkçe'de bulabilirsiniz. Tarafsız ve objektif habercilikle küresel gelişmeleri tüm dünyaya duyuran VOA Türkçe, renkli müzik ve magazin programlarıyla da farklı kültürler arasında köprü görevi üstleniyor.
1942 yılında kurulan Voice of America (VOA), Amerikan hükümeti tarafından desteklenen uluslararası bir yayın kuruluşudur. Her hafta 48 dilde 1500 saat yayınla dünya çapında 354 milyon kişiye ulaşıyor. Haber, eğitim ve kültür ağırlıklı yayınlar yapan VOA 1942'den buyana da Türkçe yayınlarla sizlere ulaşıyor. 12 Şubat 1942'de başlayan Türkçe yayınlar 1945'te bir süre kesilmiş, 1949'da yeniden başlamıştı
BİZİ TAKİP EDİN:
VOA Türkçe web sayfamız: bit.ly/3sQKCNo
Facebook: / voaturkce
Twitter: / voaturkce
Instagram: / voaturkce
Telegram: t.me/voaturkce
Threads: www.threads.net/@voaturkce
VOA Türkçe haberlerine ve diğer görsel içeriklerimize akıllı telefon ve tabletlerinize indirebileceğiniz VOA uygulamasıyla çok daha rahat ulaşabilirsiniz.
iOS: apple.co/3yvWbdt
Android: bit.ly/VOAAppGooglePlay

Пікірлер: 6

  • @leventordu2110
    @leventordu21103 күн бұрын

    Ya arkadaş bunlar çok çocuk yapıyor sonra da açız diyorlar

  • @adilegornu6204

    @adilegornu6204

    2 күн бұрын

    Aynen, ben almanyada yasiyorum,isvicre ve fransa sinirinda. Burda bile sözde modern ve gelismis siyahlar 9 kendi cocuk felan yapiyor.Bu 9cocugun evlenme cagina gelenleri "sadece" 6cocuk istiyor.Bunlar yeterince yiyecek,.... bulsa cok daha fazla olacaklar ve yine yiyecek,.... yetmiyecek.

  • @bayramkabar1728
    @bayramkabar17282 күн бұрын

    Evet ölüm oranları çok yüksek 9 çocuk tan biri yaşıyor

  • @italyalturk5424
    @italyalturk5424Күн бұрын

    Ee hani nerde allah?

Келесі