#54: Remco Breuker: Politiek kan niet om Noord-Koreaanse strafkampen heen.

Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, in gesprek met Paul van Liempt over wat de wereld met Noord-Korea aanmoet.
---
Lees het bijbehorende artikel op onze site: voordeommekeer.nl/uncategorize...
---
Noord-Korea is een land dat sterk tot de verbeelding spreekt. Het gesloten karakter, de absurde propaganda en de onzekerheid over de aanwezigheid van kernwapens zorgt voor veel speculaties en soms karikaturale beeldvorming. Volgens hoogleraar Koreastudies Remco Breuker is het juist deze beeldvorming die een goed begrip van de situatie in Noord-Korea in de weg staat. In zijn boek De B.V. Noord-Korea zet hij uit een hoe het land volgens hem werkelijk in elkaar zit en hoe we het beter kunnen begrijpen.
Niet in de laatste plaats wordt een goed begrip van Noord-Korea gehinderd door de grote afwezigheid van wetenschappelijke literatuur. Zo wordt het bestaan van concentratiekampen in het land al jaren vermoed, maar kan dit niet volgens beproefde methoden worden vastgesteld. Toch is er voldoende indirect bewijs, vindt Breuker. Dat wetenschappers het moeten doen met minder dan ideale bronnen zoals satellietfoto's en getuigenverslagen van dissidenten kan volgens hem niet leiden tot het verwerpen van het bestaan van deze kampen. "Dat vind ik onvergeeflijk", zegt Breuker. "Op dit moment heb ik geen reden om niet aan te nemen dat de concentratiekampen bestaan. Er zijn teveel getuigenissen. Honderden."
Op de vraag waarom hij zelf niet naar Noord-Korea afreist om veldwerk te verrichten geeft hij een ontnuchterend antwoord. Ten eerste is hij bang opgepakt te worden omdat hij in het verleden onderzoek heeft gedaan naar Noord-Koreaanse geldstromen. Zo weet hij van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst dat zijn naam op de lijst van het staatsapparaat staat. "Ons onderzoek wordt zo serieus geacht dat men denkt dat je subversieve praktijken tegenover het regime onderneemt", zo concludeert Breuker. Ten tweede ziet hij mensen terugkomen uit Noord-Korea die helemaal verliefd zijn geworden en zo gecompromitteerd raken. "Niet omdat ze zo zeer onder de indruk zijn van wat ze hebben gezien, maar vanwege het feit dat ze zich voelen behandelt als verkorene. Aan die kracht wil ik mij niet blootstellen."
Als wetenschapper voert Breuker zijn werk dus hier uit, bijvoorbeeld door uit verhalen van vluchtelingen en VN-rapporten een samenhangend geheel te destilleren. Daaruit leidt hij af dat Noord-Korea niet alleen op systematische wijze mensenrechten negeert, maar dat zelfs andere landen profiteren van deze situatie door slavenarbeid en uitbuiting van mensen in strafkampen. "Ook in Europa profiteren wij van de Noord-Koreaanse dwangarbeid. Ik denk mede daarom dat het goed is om er aandacht aan te besteden."
Zijn wetenschappelijke agenda kent daarmee een activistisch vleugje - een kwalificatie die hij overigens als geuzennaam draagt. Breuker: "Mijn wetenschap is activistisch geworden door de structurele problemen die ik ben tegengekomen in mijn onderzoek naar Noord-Korea, en doordat ik zie dat praten met Noord-Korea tot niets leidt." Zo rapporteerde de VN in 2014 dat in iedere politieke afspraak met Noord-Korea zou moeten worden gesproken over diens schending van mensenrechten. "Destijds was iedereen het er mee eens, maar nu mag het woord niet meer worden gebruikt. Een open, maar tegelijk sterk a-liberaal Noord-Korea wordt zo een reële mogelijkheid. Moeten we daar aan meewerken? Nee, maar we doen het wel."
Gespreksonderwerpen
02:00 Wat ontbreekt er in het beeld over Noord-Korea?
03:40 Hoe verdient een Noord-Koreaan zijn geld?
06:40 Over Noord-Koreaanse concentratiekampen
12:20 Meeste wetenschappers bagataliseren de concentratiekampen
16:13 Ben jij ooit bedreigd door Noord-Korea?
18:43 Van wie zou je bescherming willen?
21:50 Brengen Trump en Zuid-Korea verandering in Noord-Korea?
30:30 Noord en Zuid-Korea gaan misschien nog wel een worden.
34:55 Wat is er met het onderzoekcentrum naar Noord-Korea gebeurd?
38:50 Wij compromitteren onszelf door de vruchten te plukken van Noord-Koreaanse dwangarbeid.
39:22 Toekomstige generaties gaan vragen waarom wij dit in Noord-Korea hebben laten gebeuren.
----
Voor de Ommekeer TV is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek. Het is onderdeel van platform Voor de Ommekeer, dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering.
Voor de Ommekeer TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, centrum Ethos en FreedomLab.
Volg ons!
Website: www.voordeommekeer.nl
Twitter: / voordeommekeer
Facebook: / voordeommekeer

Пікірлер: 7

  • @sibelle1
    @sibelle15 жыл бұрын

    Ongepast om Mark Rutte hierbij te halen. Doet erg af aan het gesprek. Verder interessant gesprek.

  • @hetjert
    @hetjert5 жыл бұрын

    Onderzoek naar concentratie kampen in Noord-Korea................ik wens je veel succes maar je zult niet veel vinden. Als er al concentratie kampen zijn dan kom je daar nooit achter. Trouwens ooit wel eens bij nagedacht dat Noord-Korea best wel veel inwoners heeft elk land heeft een gevangenis toch? Als ik uit een gevangenis zou vluchten en naar ander land vertrek waarvan ik weet dat land waar ik na toe ga moet niks van Noord-Korea hebben dan ga ik ook een zo zielig mogelijk verhaal ophangen dat mijn hele familie is uitgemoord bijwijze van.........immers dat land waar ik naartoe vlucht kan het toch nooit checken of het verhaal wat ik vertel wel echt waar is. Er is ook ergens op youtube ander filmpje wat in Zuid-Korea is gefilmd bij een (asielzoekers centrum) daar zaten alleen Noord-Koreaanse mensen................diegene die daar de baas was zeg maar zei dat 90% van de gevluchte mensen terug gaan naar Noord-Korea omdat ze de draai zeg maar niet kunnen vinden in een westers land(zuid korea) 90% vlucht dus weer terug naar Noord-Korea een land van verschrikkingen...............................................is het dan wel echt zo erg als dat wij hier in de media meekrijgen??????

  • @bwise392

    @bwise392

    3 жыл бұрын

    De kampen in Noord-Korea zijn op satellietbeelden te zien, zijn veel VN-rapporten over geweest

  • @katgouma8727

    @katgouma8727

    3 жыл бұрын

    Heb je zelf Noord Korea onderzocht

  • @hetjert

    @hetjert

    3 жыл бұрын

    @@katgouma8727 ik ken inderdaad wat mensen die er jaarlijks voor zaken komen en die vertellen mij een heel ander beeld dan wat hier in de media word verteld en die mensen mogen vrij reizen in Noord-Korea.

  • @merakibeats

    @merakibeats

    3 жыл бұрын

    Ik zou Remco zijn boek lezen. Het klopt inderdaad dat er mensen terug vluchten. Ook het zelfmoord percentage onder vluchtelingen ligt erg hoog. Maar in dat licht moet je de indoctrinatie, en de discriminatie die deze mensen in Zuid-Korea ervaren, zien en dan is het te begrijpen.

  • @merakibeats

    @merakibeats

    3 жыл бұрын

    @@hetjert En daarbij, en daarvoor raad ik je het boek van Michiel Hoogeveen (Het Kluizenaarskoningkrijk) aan; veel van deze 'zakenmensen' en diplomaten, verblijven vaak in een geïsoleerd westers paradijs in Pyongyang. Daar kunnen ze niet zo makkelijk uit, laat staan uit Pyongyang. Die mensen krijgen, net als alle duizenden toeristen die Noord-Korea aan doen, een zeer vertekend beeld.