#493

Marlies Dekkers in gesprek met arts Liesbeth van Rossum over haar boek 'Vet belangrijk'. “Bij iedereen is de oorzaak en de combinatie van factoren waardoor je overgewicht hebt weer anders."
Van Rossum vertelt in dit gesprek alles over vet, hoe het wordt opgeslagen, welke leefstijl, genetische of andere factoren daar invloed op hebben en hoe we van teveel vet afkomen. Ze begint met een voor velen opvallende invalshoek: “Mensen realiseren zich vaak niet dat vet een actief orgaan is.” Het is bovendien een orgaan dat als het goed werkt, zo vertelt Van Rossum, allerlei hormonen maakt. “Als je teveel vet hebt, dan disfunctioneert dat.” In dat geval hapert de communicatie met andere organen en komen de hersenen onder druk te staan. “Doet dat het niet goed, dan gaat het niet goed met je.”
In haar boek ‘Vet belangrijk’ zijn de belangrijkste categorieën die een rol spelen bij overgewicht uitgewerkt. Denk aan: leefstijl en beweging, stilzitten, roken, slaap en stress. Van Rossum: “Als iemand langdurig heel veel stress heeft, bij een groot deel van de mensen heeft dat tot gevolg dat je buikvet krijgt en snacktrek krijgt.” Omdat vet zo’n complex fenomeen is en er zoveel zaken invloed op hebben, wordt er vaak veel gemist bij het voorschrijven van een dieet. “Mensen doen vaak hun best, maar dan zijn er allerlei remmende factoren waardoor het niet werkt.”
De cijfers zijn behoorlijk alarmerend, zo vertelt Van Rossum. “Van de volwassen Nederlanders heeft meer dan 50% overgewicht, 15% heeft zelfs obesitas.” Dat leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes, maar ook kanker, gewrichtsklachten en depressie. Diverse aspecten die aan teveel vetopslag bijdragen, stelt Van Rossum in dit gesprek aan de orde. Kern van het verhaal: er is geen one-size-fits-all mothode. “Bij iedereen is de oorzaak en de combinatie van factoren waardoor je overgewicht hebt weer anders. [..] “Daarom, als je een advies wil geven in de spreekkamer: het beste dieet is geen dieet, maar hou je gewoon aan gezonde voeding.”
--
0:15 Introductie over het boek ‘Vet belangrijk’
2:30 In jullie boek betogen jullie dat vet complexer ligt dan calorietje erin, calorietje eruit?
4:57 Hoeveel mensen hebben in Nederland momenteel overgewicht?
7:47 Laten we puntsgewijs door jullie boek heengaan. Ten eerste: de rol van bewegen en stilzitten
10:10 Waarom hebben we tijdens stress behoefte aan hoog calorisch voedsel?
18:37 Over crashdiëten : “Het werk altijd alleen op de korte termijn”
22:10 Als we ouder worden, worden we dikker want er is minder groeihormoon?
26:21 Wat stuurt de schildklier aan wat betreft vet? Zo’n beetje alles..
29:16 Wat voor invloed hebben de geslachtshormonen?
33:40 Hoe kunnen gedachten ook je gezondheid en je lichaam beïnvloeden?
36:30 Kun je het verschil tussen suiker- en ververbranding uitleggen en hoe jij daar tegenaan kijkt?
46:56 “Gewicht verliezen is niet de kunst, het gaat om behoud van gewichtsverlies.”
51:34 Waar blijft eigenlijk het vet? Poepen of zweten we het uit?
53:23 Kun je nog iets vertellen over bruin vet?
--
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek
De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.
Volg ons!
Website: www.denieuwewereld.tv​​​
Twitter: / de_nieuwewereld

Пікірлер: 55

  • @saskiakarels4184
    @saskiakarels41843 жыл бұрын

    Het was een gezellig gekakel waar ik niet erg veel van heb opgestoken. Je gast had best wat meer en per keer langer aan het woord gemogen om zo eventueel toch wat dieper in te gaan op de materie. Misschien liepen er teveel onderwerpjes door elkaar heen. Veel bleef onbesproken.

  • @s.v.555

    @s.v.555

    3 жыл бұрын

    Niets nieuws gehoord. Allemaal medische onduidelijjke en oppervlakkige kletsverhalen over niet goed functionerende organenen en gebreken, dus alleen de 'dokter' weet het. Ga vooral niet je eigen lijf voelen, alleen de 'dokter' weet raad! Elke paar jaar weer een ander verhaal, dat zorgt voor een goed verdienmodel. De medische wereld vindt steeds weer nieuwe ingewikkelde stofjes waar je bang voor moet zijn.en van alles veroorzaken. En ze zijn op zoek naar nog weer nieuwe stofjes. Een eenvoudige gezonde levenstijl wordt op geen enkele manier gestimuleerd. We moeten steeds meer betalen voor het medisch-industrieel complex en de mensen worden ongezonder! De mensheid heeft geen dokterpraat nodig, anders waren de mensen al lang uitgestorven!

  • @distelrood

    @distelrood

    3 жыл бұрын

    ja, ik heb hen zelfs er op betrapt, dat de arts haar verhaal over het australische onderzoek niet heeft kunnen afmaken.

  • @seesharp81321
    @seesharp813213 жыл бұрын

    Dit gesprek is een van de weinige Nederlands talige gesprekken over dit onderwerp po niveau behandelen. Dank daarvoor. Laat ik voorop stellen dat ik het met de dokter eens ben dat het lichaam een ongelofelijk complex systeem is en dezelfde gevolgen verschillende oorzaken hebben. Ik heb wel een grote kanttekening bij het gesprek en dat is het volgende (gebaseerd op mijn eigen ervaringen): Er wordt geen woord gerept over metabool syndroom, terwijl dit voor de meeste mensen het probleem is. Insuline resistentie, pre-diabetes en diabetes worden goed deels veroorzaakt door te hoge chronische insuline waarden in het bloed. Insuline zorgt ervoor dat overtollige energie als vet wordt opgeslagen én dat vet niet wordt gebruikt als engeriebron (lipolisys). Insuline resistentie komt voor het dik worden (ook als je de schijf van vijf volgt). Belangrijkste is denk ik om te weten wat je bloedwaarden zijn: - nuchtere ochtend bloedglucose waarde; - HbA1c waarde (3 maandelijkse bloedglucose waarde, die wordt gemeten door te kijken hoeveel rode bloedlichaampjes zijn versuikerd); - minder bekent ochtend insuline waarde en c-peptide waarde (dit een een indicatie over de hoeveelheid insuline die geproduceerd wordt. Als die heel laag is dan kan dit duiden op diabetes type 1 bij volwassenen ook wel LADA genoemd, is dit veel te hoog dan ben je hard op weg naar diabetes type 2). Als je naar diabetes type 2 neigt dan zou ik zeggen dat voedsel met koolhydraten geen goed idee is voor je. Voor de meeste mensen geldt dat het te dik zijn een symptoom is voor een onderliggend probleem is, wat dat ook moge zijn. Mijn persoonlijk advies is dan ook het volgdende: Afvallen doe je door gezond(er) te worden, het is geen doel op zich. En als je op een traject gaat om gezonder te worden dan is lichaamssamenstelling een betere indicatie and het cijfertje op de weegschaal.

  • @holistichealthlifewellness2182

    @holistichealthlifewellness2182

    3 жыл бұрын

    Jason Fung. Goede arts met goede boeken.

  • @Kerome33
    @Kerome332 жыл бұрын

    Ondanks het continu onderbreken toch een heel interessant interview.

  • @marcristina1066
    @marcristina10663 жыл бұрын

    Goed gesprek fijn de tips vind het verder onbegrijpelijk dat sportscholen dicht zijn! 1 jaar ook geen horeca werk wat ik al vanaf me 19e deed ben nu 54( altijd in beweging ) ik voel mij veel beter met krachttraining en mijn horeca werk! Hoezo gezond om dit te sluiten ( mensen worden dikker nu) heel jammer verder wandel ik elke dag een ik heel veel groente en gezond 💪🙌 mis de sportschool

  • @karin-marijkevis3864
    @karin-marijkevis38642 жыл бұрын

    Heel erg interessant. Dank.

  • @t.74
    @t.743 жыл бұрын

    Marlies!! Hou ff op met door je gast heen te praten, het is ècht interessanter om naar jouw gast, de internist te luisteren (de deskundige) dan naar jou. Het is jouw taak om vragen te stellen, niet om te laten zien wat je zelf allemaal al weet.

  • @Pappadumful

    @Pappadumful

    3 жыл бұрын

    Hear hear!

  • @doustana

    @doustana

    3 жыл бұрын

    Zooooo irritant inderdaad en ze onderbreek en stelt niet relevante vragen... zo jammer

  • @distelrood

    @distelrood

    3 жыл бұрын

    @Niek Lodewijkx id dat is juist het probleem

  • @reginakuijt
    @reginakuijt3 жыл бұрын

    Erg interessant gesprek. Ik wist al een hoop maar er zitten leuke verassende tips in .Heb pas een Ab crosser aan geschaft.

  • @Shoshana_
    @Shoshana_3 жыл бұрын

    Ik haakte al gelijk af toen de interviewer zelf een toelichting op alles wilde geven. Wat een slecht interview zeg. Jammer, want de internist had best wel wat te vertellen denk ik.

  • @distelrood
    @distelrood3 жыл бұрын

    Marlies Dekkers, zit er niet steeds door heen te lullen, laat de specialist aan het woord, telkens als het interessant wordt, wordt er onderbroken.!

  • @Shoshana_

    @Shoshana_

    3 жыл бұрын

    Inderdaad. Zij wilt laten zien hoe goed ze zelf is en een podium wil.

  • @kaaatjeful

    @kaaatjeful

    2 жыл бұрын

    Dat valt wel mee hoor. Marlies zegt precies wat ik „als leek“ ook zou zeggen. Daardoor is het een levendig gesprek en geen saaie opsomming van feiten.

  • @giusepperussotto9384
    @giusepperussotto93843 жыл бұрын

    Geen intermitterent fasting? Leidt tot minder insuline opstoten, autophagie, extra groeihormoon... Voor het overige top verhaal. Mocht wel langer duren om te verdiepen.

  • @GM9727

    @GM9727

    3 жыл бұрын

    Ze missen ook een beetje de diepgang op ketogeen gebied.

  • @GM9727

    @GM9727

    3 жыл бұрын

    @@r.g.j.leclaire8963 zeker, er is een hype. Maar er is ook een hele interessante realiteit. Onder andere heeft Keto een flinke hormonale invloed en dat zou toch relevant zijn in dit gesprek. Er is inmiddels veel medische kennis over beschikbaar.

  • @marcristina6669

    @marcristina6669

    2 ай бұрын

    Goed luisteren als je eet tot 5 uur en je begint de volgende dag om 8 uur is dat ook.een soort van IF

  • @amm5714
    @amm57143 жыл бұрын

    56.00: Je kunt bruin vet activeren door koffie te drinken!!

  • @1282louise
    @1282louise2 жыл бұрын

    Zitten we in coronatijd? Ik dacht dat iedereen nu geinjecteerd was en dus beschermd😂

  • @stevelinacristinajager3717
    @stevelinacristinajager37173 жыл бұрын

    In het verhaal mis ik de (giftige) additieven (e nummers) die aan bewerkt voedsel worden toegevoegd en aantoonbaar tot gewichtstoename kunnen leiden, zoals aspartaam (E951) en mononatriumglutamaat (E621). Zie boekje Wat zit er in uw eten? geschreven door Corinne Couget en vertaald naar het Nederlands door Wil Jansen.

  • @Theresia47

    @Theresia47

    3 жыл бұрын

    Daar hebben ze misschien niet over geschreven in dit boekje.!!

  • @Theresia47
    @Theresia473 жыл бұрын

    Marlies, nu nof ff een cursus interviewen!

  • @robber58
    @robber583 жыл бұрын

    Wat een onzin! Ze weten er beide helemaal niets van! Er wordt pas op het laatst gesproken over Insuline resistentie en dat is toch de oorzaak dat mensen dik worden. Heel veel bewegen als je insuline resistent bent helpt je niet als je af wilt vallen. Je moet dus eerst zorgen dat je ‘insuline gevoelig’ wordt. Dan pas kun je afvallen. Het is niet uiterst complex. Het is uiterst simpel. Maar het is dus niet zo dat het om calorieën of beweging gaat. De enige die het goed zag was de vader van Marlies, die wilde stoppen met eten omdat hij af wilde vallen, maar zijn dochter verbood hem dat.... waarom?

  • @robber58

    @robber58

    3 жыл бұрын

    @@Peter-ew2gq je begrijpt het niet.... lees je in zou ik zeggen.

  • @robber58

    @robber58

    3 жыл бұрын

    Je wordt insuline resistent door het eten van te veel suikers en koolhydraten (= ook suiker) ook het gebruik van plantaardige olieden en vetten bevorderd insuline resistentie. Mensen is het eigenlijk niet eens aan te rekenen dat ze dik zijn, ze krijgen gewoon verkeerde voorlichting door het Voedingscentrum etc.

  • @Theresia47
    @Theresia473 жыл бұрын

    Sorry, alleen hoger opgeleiden kunnen er wat aan doen???

  • @Yara2710
    @Yara2710 Жыл бұрын

    Vervelend dat Liesbeth steeds onderbroken wordt. Volgens mij is zij de specialist en niet Marlies 🤮

  • @anabeimers8044
    @anabeimers80443 жыл бұрын

    Marlies je interrumperen is vermoeiend!!!! Niet nodig!!!

  • @xxpierrot
    @xxpierrot3 жыл бұрын

    suiker

  • @vlinderlinlin4584
    @vlinderlinlin45843 жыл бұрын

    Je praat te veel door heen niet leuk om naar te luisteren echt irritant Marlies

  • @leojonkers3181
    @leojonkers31813 жыл бұрын

    Marlies ziet er stukken beter uit zonder rare bril. Onduidelijk verhaal, misschien begrijp ik het niet. Ik zou zeggen, beweeg, fiets, wandel. Geen krachtsporten. Geen enkele huisarts zal je helpen.

  • @s.v.555

    @s.v.555

    3 жыл бұрын

    Zo is het! En eet met mate goede zoveel mogelijk onbewerkte levensmiddelen! Wees gelukkig, want dat draagt bij aan de gezondheid.

  • @leojonkers3181

    @leojonkers3181

    3 жыл бұрын

    @@s.v.555 Bedankt!

  • @N3mdraz
    @N3mdraz3 жыл бұрын

    Afvallen is niet zo complex. Genoeg bewegen en minder eten dan je verbrand. Zelfs al zou je diëten en niet sporten word je er niet gezonder op. Werk waarbij je de hele dag op 1 plek staat/ zit zou verboden moeten worden.

  • @hansvanwinden608

    @hansvanwinden608

    3 жыл бұрын

    Nee dus, gaat niet om minder maar om wat. Vraag maar eens aan iemand die koolhydraat arm eet. En bewegen wordt overschat.

  • @N3mdraz

    @N3mdraz

    3 жыл бұрын

    @@hansvanwinden608 een normaal gemiddeld dieet volstaat bij de meeste mensen. Een koolhydraatarm dieet is niet normaal of gemiddeld. En hoe kom je erbij dat bewegen overschat wordt? Het zijn juist de mensen die aan een dieet doen en niet sporten die moeite hebben met afvallen, sterker nog iemand die sport verbrand per week extra door een sneller metabolisme 2500 calorieën terwijl die persoon op dat specifieke moment niet sport.