#36 Frans Osinga: ‘De toekomst van Europa staat met deze oorlog op het spel’

Als brugklasser zei hij al dat hij ‘later piloot en generaal’ wilde worden. En hij maakte die jong uitgesproken ambitie nog waar ook. Van zijn jeugdige fascinatie voor vliegtuigen en moderne oorlogsvoering wist de huidige hoogleraar Oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden zijn beroep te maken te maken. Na veertig jaar bij Defensie ging hij met FLO: Functioneel Leeftijds Ontslag, in zijn directe omgeving ook wel aangeduid als ‘Frans Leren Ontspannen’, want waar voor een ander de golfbaan, blijft hij liever actief in zijn vak, als hoogleraar, in adviesfunctie sen in media-optredens om de oorlog te duiden. Inmiddels voorzien van een mooie onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.
De inzichten van de Pruisische generaal Von Clausewitz in de 19de eeuw zijn voor hem van grote waarde. Ze zijn het fundament onder het Westers denken over oorlogsvoering. Zijn scriptie op het VWO ging er al over. Inzichten als: kiezen voor een defensieve strategie boven een offensieve, kiezen voor een strategische terugtocht. Later promoveerde hij op het militair strategisch gedachtengoed van de militaire theoreticus John Boyd. Met als belangrijkste inzicht: de cyclus van continue besluitvorming en actie om het vermogen van een strijder of organisatie te gebruiken om snel te reageren op veranderende omstandigheden: Observe-Orient-Decide-Act. Ook hier praat hij langer over door.
Doceren vindt hij leuk: ver boven de stof staan! En onderzoek, je blijven ontwikkelen, staat bij hem ook hoog in het vaandel. Hoe kijkt hij naar de ontwikkeling van moderne oorlogsvoering sinds 1990? Hoe denkt de maatschappij over de rol van oorlog en krijgsmacht? (Ethische en juridische aspecten?) Wat vindt hij van de geringe bereidheid van de Noord-West Europese- jongeman of vrouw om Europa te verdedigen gering). Hoe denkt hij over het Dienjaar En over de rol van technologie: AI/Cyber-Robotica?
Hij schreef in 2021 (met Tim Sweijs) het boek: ‘Deterrence in the 21st Cenrury.’ Wat beïnvloed succes en falen van afschrikkingsstrategie? En natuurlijk spreekt hij over de stand van zaken met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. Het onverwacht sterke begin van Oekraïne: Rusland stuit op een goed georganiseerde tegenstander; de onbegaanbare lange weg van Rusland naar Oekraïne; de duizenden Russiche voertuigen moeten bevoorraad worden en van brandstof worden voorzien, een zeer zware klus voor de Russen.
Nu lijkt Rusland aan de winnende hand. Wat is de rol van Putinisten in Westen? De verdeeldheid van de Navo? De rol van China. De strijd in de lucht die vooralsnog niet te winnen is; de oorlogsmoeheid van Oekraïne? Blijft Zelensky onomstreden? Moet je nadenken over onderhandelen met Rusland? ‘Nee, dat is onzettend dom en naïef. De Kremlinfilosoof van Putin zei al eerder dat het doel van Rusland is de EU en de Navo op te blazen, zodat het decadente Westen afbrokkelt en de superieure Russische beschaving zegeviert.’ Volgens Osinga leven we nu in vooroorlogse tijden en staat met de oorlog in Oekraïne de toekomst van Europa op het spel. ‘Niet voor niets zetten Cameron en Macron de boel op scherp.’
Oekraïne is steeds kwetsbaarder voor luchtaanvallen. Steeds meer raketten en drones gaan door de Oekraïnse luchtverdediging heen. Veel Russische raketten zijn lastig neer te halen. Rusland stuurt steeds meer drones om luchtverdediging te ontregelen. Oekraïne heeft een enorm tekort aan wapens en munitie. Het wachten is op de uitvoering van het hulppakket van de USA van 57 miljard). Het hoofd van de eigen veiligsheidsdienst voorspelt dat mei en juni heel moeilijk worden voor Oekraïne. Wat doet het met het sentiment van de militairen en van het land? De opperbevelhebber zegt: de situatie aan het oostelijk front is ‘aanzienlijk verslechterd.’ Hoe moet het verder? Osinga geeft een flinke waarschuwing af in dit interview.

Пікірлер: 16

  • @batistvanhoutte
    @batistvanhoutte2 ай бұрын

    Dank voor deze uiteenzetting!

  • @breek12
    @breek122 ай бұрын

    Absoluut eens hiermee . Duidelijke analyse van dhr Osinga . Jammer dat er dan toch mensen zijn die de moeite nemen om dit als fabel te beschouwen . Schoenmaker , blijf bij je leest

  • @marcelvandergaag2646
    @marcelvandergaag26462 ай бұрын

    Als historicus zou hij beter moeten weten dan denken in zwart-wit…

  • @jackpotsearlytapes
    @jackpotsearlytapes2 ай бұрын

    Wow. Enge mensen.

  • @markhoudtvankwark
    @markhoudtvankwark2 ай бұрын

    De heer Osinga weet veel van defensie en even zo weinig van diplomatie. In feite draagt hij daarom weinig bij aan een constructief debat.

  • @petervanreyen2821
    @petervanreyen28212 ай бұрын

    Soldaatje…

  • @preuton
    @preuton2 ай бұрын

    Zoals altijd, verstandige taal van Osinga.

  • @bjorndebakker

    @bjorndebakker

    24 күн бұрын

    Hij is uit op WO3 onze tijd als Westen met het wijzend vingertje is uitgespeeld

  • @dikvandersar6267
    @dikvandersar62672 ай бұрын

    Zou het dat zelf geloven.?

  • @user-d32658
    @user-d326582 ай бұрын

    De uitbreiding van de navo en de eu gaat over lijken.

  • @derkkeijzer6874

    @derkkeijzer6874

    2 ай бұрын

    Had veel beter doordacht moeten worden, georganiseerd en gemanaged. Menig koper van een huis doet dat zorgvuldiger en alerter. Voor een goed verstaan: dat staat enerzijds los van de eisen richting Nato en EU van een dictator in het Kremlin, inzake diens waanzinnige koloniale, territoriale driften en anderzijds wel waakzaamheid voor binnen 100 jaar, na Lenin en Stalin , wederom een massamoordenaar met massadestructie in het Kremlin, die een slap, laf, naief en verdeeld West Europa tegenover hem had en zijn kans schoon zag.