#34 - Realizarea instalatiei electrice in

In casele pe timber-frame instalatia electrica se realizeaza diferit fata de casele clasice. In episodul de astazi iti arat cum am planificat si care sunt primii pasi in realizarea instalatiei electrice in #CasaDeITst
00:00 Intro
00:46 Prima faza a planificarii
01:36 A doua etapa importanta
02:48 Aplicarea planificarii in santier
04:03 Incaperea cu cei mai mari consumatori
06:35 Iluminarea blatului de bucatarie
08:11 La ce inaltime montam prizele si intrerupatoarele?
09:25 Sfaturi importante pentru masina de spalat vase
11:09 Priza si intrerupator deasupra blatului
12:21 Detalii despre frigider
13:00 Incheiere

Пікірлер: 21

  • @veaceslavanapislaru7310
    @veaceslavanapislaru7310 Жыл бұрын

    minunate explicatiile, multumesc mult

  • @CasaDeITst

    @CasaDeITst

    Жыл бұрын

    Mulțumesc. Mă bucur că sunt de ajutor

  • @octavianboghici
    @octavianboghici Жыл бұрын

    In bucatarie ar fi bine sa ai lumina dimabila astfel incat seara/nopatea cand vrei sa iti iei ceva din frigider sa nu aprinzi o lumina prea puternica. In plus ar fi bine sa ai o lumina de lucru deasupra blatului de bucatarie din tavan deci deasupra zonei de lucru (daca e prea departe de marginea blatului risti sa iti faci umbra cu propriul corp si sa nu ai o lumina clara atunci cand prepari ceva in zona acelui blat) ajuta si lumina de sub corpurile suspendate dar un corp led perimetral/ spoturi incastrate in tavan fac diferenta. As pune si un senzor de prezenta in bucatarie plus senzor umiditate/ fum.

  • @CasaDeITst

    @CasaDeITst

    Жыл бұрын

    O să fie lumină dimabila in mai multe zone din casă, iar în bucătărie sunt prevăzute surse de iluminat deasupra zonelor de lucru

  • @octavianboghici
    @octavianboghici Жыл бұрын

    Nu uita de o priza de perete lateral jos la intrarea in bucatarie (langa corpul de bucatarie) caci poate vrei sa bagi un aspirator sau vreun mop electric si ai nevoie de o priza dar nu ai vrea sa alimentezi de la prizele de la blat si sa risti sa agati cu cablul in miscare vreun obiect de pe blat sau vreo persoana...

  • @CasaDeITst

    @CasaDeITst

    Жыл бұрын

    Merci de sfat. L-am prevăzut deja

  • @abcdefvxyz4324
    @abcdefvxyz4324 Жыл бұрын

    Cu ce o sa termini tuburile pe care le-ai instalat in spatele televizorului? Ceva priza cu perii? Mersi

  • @CasaDeITst

    @CasaDeITst

    Жыл бұрын

    Momentan nu am o soluție, urmează să decid mai târziu

  • @abcdefvxyz4324

    @abcdefvxyz4324

    Жыл бұрын

    @@CasaDeITst sper sa ne tii la curent. Am si eu o idee similara pentru viitor. Dar am gasit doar prize cu perii care sunt cam urate.

  • @CasaDeITst

    @CasaDeITst

    Жыл бұрын

    In cazul meu o sa vină oricum in spatele televizorului și a mobilei deci nu o să mă încurce componenta estetică

  • @octavianboghici
    @octavianboghici Жыл бұрын

    Inca o intrebare: te-ai gandit sa faci un intrerupator sau mai multe pentru prizele electrocasnicelor mari din bucatarie? Adica un intrerupator sa zicem deasupra blatului de bucatarie care sa opreasca alimentarea la un cuptor electric/ microunde/ frigider etc? Ma gandesc ca sunt mai greu de accesat acele prize si poate vrei sa intrerupi alimentarea cu curent din varii motive. Sau dispui un cablu knx si releu la acele prize din bucatarie pe care sa le opresti direct dintr-o aplicatie? Multumesc antricipat pentru raspunsuri. Sunt la faza de proiectare a circuitelor si as vrea sa ma inspir din solutiile tale.

  • @CasaDeITst

    @CasaDeITst

    Жыл бұрын

    Oprirea unui anumit traseu o să se realizeze din tabloul de siguranțe. Fiecare priză din bucătărie este dusă direct in tablou.

  • @octavianboghici
    @octavianboghici Жыл бұрын

    Salut! Sub chiuveta nu ai dispus niste prize? Eu nu am canalizare la casa si voi avea in vedere un separator de grasimi pentru a nu avea depuneri in fosa ..un separator de grasimi mai profi are un motoras care separa mecanic apa de grasimi iar rezultatul este mai bun decat in cazul celor clasice. Pe de alta parte poate vrei tot sub chiuveta priza pentru un aparat de osmoza inversa (dedurizator + antibacterii declorinare etc) pe care sa il folosesti in bucatarie pentru apa de cafea ceai vreo supa etc...O apa de la reteaua publica tratata punctual in bucatarie consider ca este mai indicata pentru consum in loc de folosirea apei minerale sau a altor ape plate. In plus poate vrei in viitor sa ai apa fiarta instant la robinet (de la un mini boiler tot sub chiuveta) sau apa rece carbogazoasa tip sifon direct de la robinet ... au aparut baterii inteligente cu senzor astfel incat daca ai mana murdara de faina sau grasime etc sa nu fii nevoit sa atingi robinetul ....treci doar cu palma prin dreptul senzorului...unele baterii de chiuveta au si afisaj digital ce iti indica temperatura apei setpoint -ul...deci consider absolut necesare niste prize sub chiuveta.

  • @CasaDeITst

    @CasaDeITst

    Жыл бұрын

    Exista prinza sub blatul de bucatarie pentru fiecare zona, inclusiv langa chiuveta

  • @octavianboghici
    @octavianboghici Жыл бұрын

    Nu uita de o priza de internet deasupra blatului (chiar daca vei avea wi fi) pentru o tableta tip Google Pixel prin care sa iti gestionezi atat aplicatii smart prin casa cat si retete bucatarie video youtube ...canale tv online etc... Apropo de tv eu inteleg ca Digi da televiziune prin internet deci un cablu cat 6 ar fi suficient pentru a receptiona tv prin camere(fara sa mai fi nevoit sa tragi coaxial) Apropo am vazut ca ai dispus si CCTV in bucatarie 👍 te gandesti sa pui un simplu mini monitor pentru camere sau poate o tableta care sa iti preia si partea de interfonie? ( te suna cineva la poarta iar tu esti in bucatarie si primesti apelul pe tableta. Evident poti primi o notificare si pe telefon dar nu avem totdeauna telefonul la dispozitie) Sunt curios daca ai in vedere si o astfel de notificare prin boxe audio la tavan atunci cand esti in baie si cineva suna la poarta din strada (un sistem multiroom care sa iti redea prin camere si bai inclusiv muzica preferata sau posturi radio de pe telefon)

  • @CasaDeITst

    @CasaDeITst

    Жыл бұрын

    M-am gândit la un sistem audio multiroom, dar având în vedere stilul meu de viață și valoarea investiției, am renunțat

  • @moscraciun5391
    @moscraciun53913 ай бұрын

    Faza cu hota fara aierisire nu merge , sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura nu merge la noi la romani 😅 probat in ultimile 12 luni

  • @abcdefvxyz4324
    @abcdefvxyz4324 Жыл бұрын

    Ce fel de senzor e cel de la hota?

  • @CasaDeITst

    @CasaDeITst

    Жыл бұрын

    O să depindă de hotă. O să văd la momentul achiziției.

  • @valentinpopa6081

    @valentinpopa6081

    Жыл бұрын

    @@CasaDeITst Sunt curios ce senzor o sa gasesti pentru bucatarie. Singurii senzori care-i stiu pe KNX sunt de CO2 dar nu stiu ce detecteaza in cazul mirosurilor din bucatarie. Am sa testez la mine ca am un senzor de CO2 prin living eu avand open space.

  • @CasaDeITst

    @CasaDeITst

    Жыл бұрын

    @@valentinpopa6081 La hota, cel mai probabil, o sa pun doar un senzor de on/off sa detecteze cand este pornita hota.

Келесі