23 Nisan'da Devlet Kuruldu mu? - Ahmet Kuyaş

Ойын-сауық

Moderatör: Mesut Varlık
Tarih Konuşmaları / KZread gösterimi
23 Nisan 1920 günü Sinop milletvekili Şerif Bey'in açılış konuşmasıyla Büyük Millet Meclisi hayata geçti. Böylece de Türkiye Cumhuriyeti bir devlet olarak kurulmuş oldu... Diyebilir miyiz? Tarihçi Ahmet Kuyaş'ın bu konuda işaret ettiği bazı önemli noktalar bulunuyor. Çocuk Bayramı'nda Türkiye Devleti'nin kuruluşunu konuşuyoruz.
Ahmet Kuyaş ile Mesut Varlık'ın moderasyonuyla 2023'te başlayan Nutuk ve 100. Yıl serisinin ardından, bu yeni sezonumuzda Ahmet Kuyaş ile Cumhuriyet tarihinin pek konuşulmayan, az bilinen ama Cumhuriyet tarihini anlarken gözden kaçırmamamız gereken müstakil başlıklarla devam ediliyor.
Ahmet Kuyaş: Haute-Bretagne Üniversitesi’nden tarih lisansı ve McGill Üniversitesi’nden tarih doktorası aldı. Princeton Üniversitesi’nde okutmanlık ve Mount Holyoke College’da öğretim üyeliği yaptı. Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde öğretim üyeliğinden 2019'da emekli oldu. Geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet tarihleri genel ilgi alanı.
Mesut Varlık: 1980, İstanbul doğumlu. Bilgi Üniversitesi Tarih bölümünden ve Kültürel İncelemeler lisansüstü programından mezun oldu. İletişim Bilimleri doktora çalışmasını sürdürüyor. 25 yıllık editörlüğü sırasında her tür ve çeşitten kitabın editörlüğünü yaptı, birçok derginin yayın kurulunda yer aldı; söyleşileri, eleştiri yazıları, şiirleri, çevirileri birçok dergi ve kitapta yayımlandı. Türkiye’nin ilk kültürel incelemeler dergisi KÜLT’ün ve yaşama kültürü dergisi ONS’un kurucusu, yayın yönetmeniydi. F. Jameson’ın Siyasal Bilinçdışı (Yavuz Alogan’la) dâhil çevirisini üstlendiği bazı kitaplar bulunuyor. Açık Radyo’da çeşitli programlar hazırlayıp sunmaya devam ediyor. 1998'den bu yana yazdığı edebiyat eleştirisi metinlerinden bir seçki Olaylar Türkiye'de Geçiyor - Edebiyat, Endüstrisi ve Konuşamadıklarımız (Pikaresk, 2021) adıyla yayımlandı. Bilge Karasu'nun Enis Batur'a Mektuplar - Ankara Yazıları (Metis, 2024) kitabını yayına hazırladı.

Пікірлер: 13

  • @sefilibroyevski
    @sefilibroyevski3 ай бұрын

    Şahaneydi. Teşekkürler efendim

  • @memozgur4333
    @memozgur43333 ай бұрын

    Hocamızı zevkle dinledim. Hicret'in ve kutlu doğum haftası'nın hep aynı tarihte olması konusuna şaşırdım doğrusu ve bu konuda hiç düşünmemiştim. Ama keşke Artvin ile İzmir'in iftar saatinin farklı olması konusuna değinmeseymiş baya gülünç kaçmış.

  • @ahmetsonmez925
    @ahmetsonmez9253 ай бұрын

    Çok güzeldi

  • @atillaerturk4987
    @atillaerturk49872 ай бұрын

    Lütfen, bu tür programları 30 dakikayı geçmeyecek şekilde sınırlayınız, tamamını izlemek hem zaman hem de insan psikolojisi yönüyle sıkıntılı.

  • @nahideknsun8455
    @nahideknsun84552 ай бұрын

    Selamlar

  • @ferittuzer4629
    @ferittuzer46293 ай бұрын

    ses ve goruntulerde yine kayma var. ahmet kuyas hocamizla guzel soylesileriniz icin tesekkurler sadece duzeltme yapmaniz amaciyla yazdim. ayrica milli bayramlarin fazlaligi dini bayramlar ileride kaldirilacak dusuncesiyle yapilmis olabilir. aslinda laik bir ulkenin yilda iki hafta dini bayram arasi vermemesi gerek. amerika'da christmas bir gundur.

  • @Can13107
    @Can131072 ай бұрын

    sevgili Ahmet Kuyaş tarafından yazılan hiçbir kitabı okumadım, kendisini dinlemek güzel

  • @Atmosfer920
    @Atmosfer9203 ай бұрын

    Selamlar.

  • @iyibishiy9630
    @iyibishiy9630Ай бұрын

    Ahmet Bey'in oruçla ilgili söyledikleri ne yazık ki İslamla ilgili bilgisinin ilkokul ikinci sınıf düzeyinde bile olmadığını gösteriyor. (Diğer söyledikleri hususunda takdirlerimi belirtmem de gerekiyor sanırım.)

  • @m.bozdag1850
    @m.bozdag18502 ай бұрын

    Devrim anlatırken Komik bir durum sergileyip kendini devirdi. Ülke aynı anda oruç açmalıymış, 😅 Konuşmanın sonu sulanınca, önceki 52 dakikadan ciddi şüphe oluştu.

  • @saimaltuncu9289
    @saimaltuncu92893 ай бұрын

    önerinde yok hocam , öyleyken ,böyle

  • @samet678
    @samet6783 ай бұрын

    ýý

Келесі