2024 YILININ ŞİMDİDEN EN İYİSİ Mİ? - DUNE PART 2 DERİN İNCELEME (2024)

Ойын-сауық

Dune: Part 2 (Çöl Gezegeni Bölüm İki), 2021 yapımı Dune filminin devamı niteliğinde ve Frank Herbert'ın ikonik romanının ikinci bölümünü beyazperdeye taşıyan, Denis Villeneuve tarafından yönetilen bir epik bilim kurgu filmidir. 1 Mart 2024 tarihinde vizyona girecek olan film, Paul Atreides'in (Timothée Chalamet) hikayesini kaldığı yerden devam ettiriyor. Paul Atreides, Fremenlerle birlikte Harkonnen'lere ve imparatorluğa karşı intikam arayışına girer. Aynı zamanda, kehanette bahsedilen "Kwisatz Haderach" olma yolunda ilerlerken, hem kendi kaderiyle hem de insanlığın geleceğiyle yüzleşmek zorundadır.
#Dune #DunePart2
► / umurtezer
► kick.com/umurtezer
►Sonun Başlangıcı Serisi: goo.gl/yr5h2F
► / umurtezer
► / umurtezer
► Filmler ve Fragman İncelemeleri: goo.gl/FkrbKX
► Dizi İncelemeleri: goo.gl/YwKheH
► Kitap İncelemeleri ve Orta Dünya Hikayeleri: goo.gl/5aVEDP
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @umurtezer
Reklam, Sponsorluk ve İş görüşmeleri için: umurtezer.contact@gmail.com

Пікірлер: 69

  • @UmurTezer
    @UmurTezer4 ай бұрын

    60 bin olmama çok az kaldı destek olur abone olursanız çok sevinirim, teşekkürler.

  • @ozerilhan1

    @ozerilhan1

    4 ай бұрын

    Done 👍🏻🤝🏻

  • @asbestos20
    @asbestos204 ай бұрын

    06:45 Kitapta da Na-Baron'un arenada dövüşüp öldürdüğü kişiye filmdeki gibi saygı duyduğunu belirtiyor. Kafasını kes tezahüratlarına kulak asmıyor, ölüsüne saygı göstermek için elinde bıçağı ile gömülmesini istiyor. Filmde bir farklılık yok.

  • @cochise7450
    @cochise74504 ай бұрын

    Timothy'i ilk defa "the King"de izledikten sonra "bu bebe çok büyük aktör" olacak diye düşünmüştüm... yanıltmıyor...

  • @ozerilhan1

    @ozerilhan1

    4 ай бұрын

    Aynen the King te bende onu demsitim ama daha oncesi de var. Interstellar da 1 2 dk ekran görüntüsüne rağmen bunu vermişti çocuk!

  • @hayrettinresitkayacan4568

    @hayrettinresitkayacan4568

    4 ай бұрын

    The king aşırı bayık filmdi ya oyunculuğa bişi demiyorum da. Aşırı unutılası.

  • @ozerilhan1

    @ozerilhan1

    4 ай бұрын

    @@hayrettinresitkayacan4568 ordaki olay çok gerçek ve genç yaşta aniden güce sahip olanları için en korkunç durumlarına biri. Manipülasyon ve yonlendirilmelere çok musiat hataların ve pişmanlıkları havada ucusabilecegi durumlar olduğundan ben şahsen çok etkileyici bulurum o filmi. Tabiki benim düşüncem 👍🏻

  • @ozerilhan1

    @ozerilhan1

    3 ай бұрын

    @@hayrettinresitkayacan4568 biraz haksiz bir yorum olmus sanki ama tabi zevkleri tartışmiyoruz 👍

  • @hayrettinresitkayacan4568

    @hayrettinresitkayacan4568

    3 ай бұрын

    @@ozerilhan1 konu çekmedi belki durağan film yoksa güzelse izlenir de ne bilim

  • @EinhanderEGC
    @EinhanderEGC4 ай бұрын

    elimizde LOTR serisi vardı muhteşem uyarlanan artık DUNE da var.

  • @rumeysayazar1049
    @rumeysayazar10494 ай бұрын

    Ben filmi her açıdan çok başarılı buldum. Görüntü ve ses efektleri muazzamdı. Geidi Prime sahneleri keşke hiç bitmeseydi dedim. Ekşi'de bazıları, kitabı okumayanlar bu filmin nesini beğendi ne anladı gibi eleştiriler yazmışlar. Kitabı hiç okumamış biri olarak iki filmin de gayet anlaşılır olduğunu düşünüyorum. Villeneuve meramını iyi anlatmış bence. Hikaye anlatımında ara ara sıkıntılar var. Bazı yerler hızlı geçilmiş ve motivasyonlar birkaç yerde yeterince iyi sunulamamış. Ama hiç bir film mükemmel olamaz zaten.

  • @YusufVCan
    @YusufVCan4 ай бұрын

    En iyi uyarlaması değil ama çok iyi bir filmdi. Kitaba göre çok eksiği olmasına rağmen iyi iş çıkarmışlar.

  • @miracleworld8701
    @miracleworld87013 ай бұрын

    Çok güzel noktalar tespit etmişsiniz, anlatımınız da haarika. Filme gittim çook beğendim..etkisinde kaldım ki bu film yorumları videolarını da seyreder oldum😊 bu kanala da böyle denk geldim. Abone oldum 👍🏻

  • @UmurTezer

    @UmurTezer

    3 ай бұрын

    Çok teşekkürler

  • @MrGurCaglar
    @MrGurCaglar4 ай бұрын

    Ben ortalama bir seyirci olarak filmi beğendim fakat tekrar sahnelerin( paul güneye giderse herkesin öldüğünü gördüğü imgeler veya cölde tek başına poz kesen sahneleri gibi) aynı durumların tekrar tekrar verilmesi bence sahnelerin etkileyiciliğini düşürüyor. Filme gitmeden Dune evreni hakkinda bilgi veren videolar izlemeseydim zaman atlamalarında kafam çok karışabilirdi. Lotr filmlerini de kitapları okumadan izleyen birisi olarak bence Dune bilgisiz seyirci için kafalarda boşluklar bırakabilir. Dune güzel fakat bir Lotr kadar 20 sene sonra bile bu kadar sağlam savunulur mu bilemem.

  • @Atreides01
    @Atreides014 ай бұрын

    İnceleme şahane, eline ağzına sağlık abi. Filmi Pazartesi günü imax'de izleme imkanım oldu, kesinlikle şehrinizde imax izleme imkanınız var ise mutlaka izlemesiniz. Gerek görsellik gerek atmosfer ve ses altyapısı filmin kendi ses miksajı müzikleri sahnelerde ses kullanımı çok üst düzey biz sinema deneyimi yaşatıyor. ----SPOİLER---- - - - İmax'e özel çekilen bir film olduğunu film başından sonuna kadar tüm duyu organlarınızla şahit oluyorsunuz, özellikle çatışma ve aksiyon sahneleri ve voice (ses) kullanım sahnelerinde çok şahane anlara tanıklık ettim. Film boyunca Stilgar gibi sürekli şaşırıp çok yoğun duygulara şahit oldum. Güney sahnelerinde rahibe ana ile Leydi jessica arasındaki zehir sahnesi gerçekten çok geren ve o şahane görsellik ile ve oyunculuk ile gerçekten o acıyı hissetiğimiz sahnelerden biri oldu. Daha çok yazmak istediklerim var ancak şu anda henüz sindiremediğim bir çok sahne ve olay var. Bu yılın şüphesiz en iyi işi tam anlamıyla 4,5 kez izlenip üstüne yorum yapılması gereken şahaser.

  • @OrhanAkgul47
    @OrhanAkgul474 ай бұрын

    Eline sağlık. Tatminkar bir şekilde çıktık salondan. 👍

  • @Frediusvitae
    @Frediusvitae3 ай бұрын

    Elinize sağlık.

  • @Centilmen359
    @Centilmen3594 ай бұрын

    Umur bilmiyorum katılır mısın ama suratının gözüktüğü videolar daha iyi. Bu videoda sanki kitap okuyormuşsun gibi bir anlatım var, sürekli "yaptı gitti" gibi kelimeler ile cümle son buluyor ve biraz göze batıyor.

  • @marufbugra
    @marufbugra3 ай бұрын

    çok kaliteli video olmuş çok beğendim

  • @tt5570
    @tt55704 ай бұрын

    Elinize sağlık, teşekkürler

  • @mehmetokur1150
    @mehmetokur11503 ай бұрын

    Serinin tamamını okumuş ve çok sevmiş birisi olarak uyarlamayı çok başarılı buldum. Özellikle sinematografisi ve sesleri beni benden aldı filmin. Yalnız keşke 3 film olarak uyarlansanmıș diye iç geçirdim. Dışarıda bırakılan çok fazla şey olmuş filmde. Her ne kadar çok iyi bir uyarlama olsa da filme dahil edilemeyen unsurlar eserin çok katmanlı yapısının filmde eksik kalmasına neden olmuş. İki film ile bundan iyisini beklemek nankörlük olur ama pararel bir evrende serinin ilk kitabını kapsayacak şekilde çekilen 3 filmden oluşan bir Dune uyarlaması muhteşem olurdu.

  • @salihbayrak8108
    @salihbayrak81082 ай бұрын

    İlk filmden çıktığım anda kitabını okumaya karar vermiştim. Cidden yapılabilecek en iyi uyarlamayı yapmış yönetmen.

  • @mar2506
    @mar25064 ай бұрын

    ayrıca dune bilim kurgu. helms deep gibi savaş beklemek de biraz mantıksız bence.

  • @kutayekinci579
    @kutayekinci5794 ай бұрын

    Her anlamda müthiş bir filmdi.Unutulmayacak bir eser olmuş

  • @ahmetbahadr4680
    @ahmetbahadr46804 ай бұрын

    Güzel özetlemişsin dostum

  • @tywinlannister2686
    @tywinlannister26863 ай бұрын

    abi çook seri invincible videosu nolur

  • @hamzaaltntas3621
    @hamzaaltntas36214 ай бұрын

    Bence muhteşem bir filmdi. Okuduğum kitabın böyle bir filmi olmasından da mutluyum. Ama iyi bir uyarlama mıydı bence değildi. Süre kısıtlaması çok etkilemiş ama 1-2 cümleyle verilebilecek şeyleri verememiş. En basitinden Paul-Jamis düellosunun yansıtılması ile Feyd-Paul düellosunun yansıtılması çok farklı olmuş. Kitabın en iyi düellosu filmdekiler arasında en sönüğü olarak kalmış. Bu verebileceğim en basit örnekti. Bu gibi eleştirilerim çok fazla var. Tüm bunlara rağmen tekrarlamak isterim ki bu filmi izlemiş olmaktan çok memnunum.

  • @trollcan
    @trollcan3 ай бұрын

    Hayır en iyi uyarlama değil. Kafayı Dune'la bozmuş bir fanboy olarak söylüyorum, Yüzüklerin Efendisi'nin uyarlaması bu filmlere 10 basar. Sinematografi şahaneymiş elinize sağlık admin kardeşler de kitaptaki hikaye nereee, bu Dune nere. Lynch'in Dune'u Villeneuve'ün Dune'undan iyi, ki bakmayın prodüktörler yüzünden o film de hikayeyi katlediyor. Bunun yüzde biri bütçeyle 2000've 2003de Sci Fi Channel'ın çektiği Dune dizileri de açıkçası Villeneuve'ün Dune'larından iyi. Tamam bütçe tamam efekt zart pırt ama minimum bir saygı ve sevgi yaratan Chalamet'nin Muad'dib'iyle 84'te Kyle MacLachlan'ın Muad'dib'i arasında dağlar kadar fark var. Kitabın bu derece hayranı olduğunu söyleyen, bir sürü başarılı işe imza atmış bir yönetmen için kitabın havasına asla yaklaşamayan bir "aksiyon filmi" desem yeridir. Bütün hikayeyi yalapşap anlatıp hikayenin özünü, karakterlerin tecrübe ettiği şeyleri ve bunlara sonuçlarını hiç doğru yansıtamamış bir film. Örneğin Jessica Atreides hiç de öyle ab-ı hayatı içip sonra lisede bonzai içen elemanlar gibi oğluna "Kanka bu kafayı kesin yaşaman lazım" diyen bir kadın değil. Chani ile aralarında husumet yok, Paul'ü ab-ı hayattan uyandırdığı bölümde Jessica ve Chani aslında birbirlerine yaklaşıyorlar, birbirlerini anlıyorlar. Chani en başından Paul'ün Irulan ile evleneceğini ve bunun sadece politik olacağını biliyor, bu evliliğin yalnızca kağıt üzerinde olduğunu biliyor ve öyle Brezilya dizilerindeki gibi tripler yapıp alıp başını falan gitmiyor. Bunların hepsi Villeneuve'ün olaya drama katmak için uydurduğu şeyler. Sen abuk subuk dramalar icat edene kadar önce hikayede halihazırda mevcut olan dramaları doğru düzgün bana aksettir. Villeneuve bıraksın bu ayakları. Ayrıca Lynch'in Dune'undaki "kafa sesleri" olayını boklayıp durdular, "Kafa sesi olmadan Dune'un filmini yapamazsın" dedik, inat edip ilk filmde hikayeye etkisi olan bir sürü detayı çöpe attılar, ama bu filmde bakıyorsun geçtim kafa seslerini, Jessica ve Helen Gaius telepatiyle anlaşacak kadar olayı ilerletiyorlar, ki kitapta böyle bir şey yok.

  • @anlmansuroglu2559
    @anlmansuroglu25593 ай бұрын

    Merhaba umur bey uyarlama olarak fareler ve insanlar filmi kitapla aynı şekilde uyarlanan bir film

  • @Fingolfin777_
    @Fingolfin777_3 ай бұрын

    11:47 Bahsettiği Alia'ya yüklenen sorumluluk nedir tam olarak? Kwisatz Haderach Paul değil mi?

  • @UmurTezer

    @UmurTezer

    3 ай бұрын

    kitapta olan bir durum, okumadıysan spoiler olur.

  • @rcpdsdmr
    @rcpdsdmr2 ай бұрын

    sahneler ile müzik uyumu beni benden alınca kim yapmış ulan bu müzikleri sanki başka bir gezegenden gönderilmiş gibi diyip googledan bakınca hans zimmerı gördüm bu adam gerçekten dünyalı olamaz adamın yaptığı her şeyde büyüleyici bir frekans var. filme gelince paul müthiş bir oyuncu güneylilerin mekana gidip yaptığı konuşmayı heralde 10 kez izledim çocuk resmen oyuncu olmak için doğmuş rolünde o kadar iyiki o çelimsiz çocuk gidiyor korkutucu bir tip geliyor.istemsizce çocukla gurur duydum bıktım artık hollywoodun karşımıza hep aynı tipleri çıkarmasından. inşallah yüzüklerin efendisi serisi gibi bir seri olur filmde sırıtan tek şey chani gibiydi.

  • @Omer_Okay_
    @Omer_Okay_4 ай бұрын

    13 dk ancak bu kadar iyi film sıgdırılır

  • @Caspian1903
    @Caspian19034 ай бұрын

    Dune bugün yarın

  • @Burak_BAYRAK
    @Burak_BAYRAK4 ай бұрын

    Frank herbet görse baya bi gururlanırdı vay anasını

  • @Easycrypt0
    @Easycrypt02 ай бұрын

    Zendaya tam bir kütük

  • @shacoman
    @shacoman4 ай бұрын

    politik bir savaş filmi akıl oyunları.

  • @lianyu91
    @lianyu914 ай бұрын

    I must not fear, fear is the mind killer.

  • @kerem_ates
    @kerem_ates4 ай бұрын

    1.5 saati boşuna harcamış. Son 1 saate ise işte sinema bu dedirtti. Uyarlama açısından bakarsam, sakin ol şampiyon Lotr varken derim

  • @kimin_umrundayiz
    @kimin_umrundayiz4 ай бұрын

    arkadaşlar çoğu bilinen filmleri, arada kalmış filmleri de izledim. maalesef dune ilk filmini herkesin övdüğü kadar beğenemedim. belki cahil olacağım belki linç yiyeceğim ama bilmiyorum ilk filmde bana iyi gelen bir şey aklımda yok. herkes sevdiğine göre ben sinemadan filmden anlamıyorum kafasındayım şuan. 2. filmini de izlicem tabi ama bilmiyorum. bir de umurun yorumunu dinleyeyim bakalım. bu arada Denis abinin filmlerini çok severim.

  • @hasan5984

    @hasan5984

    4 ай бұрын

    her zaman şu seçeneği de düşünmelisin belki salaksındır anşamamışsındır

  • @reixx-_-

    @reixx-_-

    4 ай бұрын

    Niye film cahili olasın ki. Zevk vermek zorunda değil sonuçta her film. He buarada filmin neden çok iyi olduğunu anlamak istiyorsan da bu filmin bütün bilim kurgu-fantastik edebiyata yön vermiş, 1965'de yazılmış bir eserin neredeyse bire bir bir uyarlaması olduğunu düşünürsen belki bir şeyler oluşabilir kafanda.

  • @emingursoy8895
    @emingursoy88954 ай бұрын

    ROP'u, 7 bölüm hiç bir şey anlatmayıp 8. bölümde herşeyi anlattı diye eleştirmiştik. Burada da benzer bir sıkıntı sezdim ben, ilk 2 saatteki tempo ile son 45 dakikadaki tempo çok uyumsuzdu. Karakter gelişimi de sıkıntılıydı, Paul seçilmiş olduğunu inkar edip dururken mavi suyu içince bir an da Fremenlerin başına efendi kesildi. Güneye gidemem dediği sahnenin hemen sonrasında güneye giderken gördük, ne değişti de güney gitti anlatılmadı. Bir de harkonnen bölümü akıcılığı "bence" bozuyordu, mümkün müydü bilmiyorum ama o kısım ilk filme koyulsaymış daha doğru olurmuş

  • @hypatia137

    @hypatia137

    4 ай бұрын

    Sietch Tabr a saldiri düzenleniyor. Kurtulanlar güneye kacmaya basliyor. Fremen liderlerini, başta Müeddib i savaş konseyine güneye cagiriyorlar. Paul çekiniyor önce. Çünkü zaten kutsal lider olmuş. Hayat Suyu nu içmesi demek tamamen Lisan al Gaib oldugunu kanitlamasi demek. Bu da Cihad demek. Ancak babasinin intikamini almak, Chani hatrı icin Fremenleri ozgurlestirmek ve Atreides hanedanligini tekrardan bagimsiz kilmak için fanatik Fremen lejyonlarina ihtiyaci var çünkü elindeki tek ordu o. Ama o orduyu toplayip kuzeye götürüp imparatora ve Harkonnen e saldirmasi icin güneyde gövde gösterisi yapmasi gerek. Bu da kehaneti tam gerceklestirmek zorunda oldugu manasına geliyor. Yani Hayat Suyu nu içmeyi ve zihnini gelecek ihtimallerine ve tüm erkek ve kadin cedleri dahil olmak üzere insanlik tarihinin arşivine açmayi kabul etmek demek bu. Ama Hayat Suyu nu icmenin bir fani icin bedeli ağır. Psikolojik olarak insani degistiriyor. Insani eziyor. Çunku insan o kadar çok şeyi zihninde tasimak icin yaratilmis bir varlik degil. Bu yüzden Paul problemli. Alia da da aynı mesele var. Jessica da cocuklari kadar olmasa da benzer durumdan muzdarip. Bene Gesserit Rahibe Analari keza öyle. Paul korkup reddediyor önce. Ama sonra en bastaki amaclarini hatirlayip korkunç amaci gerceklestirmeye karar veriyor. Zaten liderleri de çagirmislar konsey için. Böylece güneye gidiyor. Chani de yaninda. Chani onun direği, ona şevk veren kişi. Paul kıza daha rüyalarinda aşıktı. Paul ün Fremenlerle o kadar iyi kaynasmasinda Chani yi sevmesi en kritik etken. O kız oğlan icin o vahşi diyarda miknatis gorevi goruyor. Çöl İlkbaharı.

  • @emingursoy8895

    @emingursoy8895

    4 ай бұрын

    Şu denilebilir, mavi su insanı formatlıyor içmeden önce ne düşündüğünün önemi kalmıyor. O zaman arkadaşım, bana içmeden öncesini uzun uzun anlatma, iyi adamdı ama suyu içince delirdi diyip geç

  • @reixx-_-

    @reixx-_-

    4 ай бұрын

    @@emingursoy8895 Suyu içince delirmiyor adeta bir üst insan formuna geçiyor. Geçmiş gelecek ve şimdi onun için bir oluyor adeta. Gelecekte ne yapacağını görüyor zaten direkt. Bir anda fremenlerin başına efendi kesildi de nasıl eleştiri yani. Ki öncesini göstermemesini istemek de ayrı bir saçma. O kararı verene kadar film boyunca kaç kere gidip geliyor. İçen erkekleri anında öldüreceği söylenen bir su bu sonuçta. Karar vermesi o kadar kolay değil. Gördüğü kısıtlı görülerden dolayı sürekli kafası karışıyor zaten. Belli bir noktadan sonra da savaşın kaderini değiştirmek için bir adım atması gerektiğini anlıyor işte. Görüsünde jamis'e danışıyor hatta. Daha ne olsun. Tertemiz karakter gelişimi.

  • @Haluk-kw9to
    @Haluk-kw9to2 ай бұрын

    Bu filmle ilgili en kötü şey zendaya.

  • @dinceradiguzel568
    @dinceradiguzel5684 ай бұрын

    Tek gerçek yorumu da sen yapmissin.

  • @alperena7065
    @alperena70654 ай бұрын

    Çok doğru

  • @dinceradiguzel568
    @dinceradiguzel5684 ай бұрын

    Vallahi filmde olduğu söylenen epik savaş sahnesi göremedim ve fena sıkıldim.politikanin dibi ama durağanligin kraliydi

  • @farukgureci3091
    @farukgureci30914 ай бұрын

    Güzel video olmuş.Filmin coşkusuna kapılmamışsınız. Kitabı günümüz algısına yaklaştırmak için Chaniyi neredeyse feminist yapmışlar.Kitaptaki karakterinin tam zıddı.Paul’un savaşma motivasyonu çocuğunun ölmesi.O da yok.Bu bir peygamber hikayesi fakat kendi inançsızlıklarını hikayede kahramanlar üzerinden yürütmüşler.Alia nın olmaması mantıklı tabi. Bu filmin kitabın ruhuna bağlılık anlamında ROP dan çok bir farkı yok bence.Daha iyi bir yönetmen,daha iyi kurgu ve daha iyi oyunculuk.Bence bu filmin çok fazla abartıldığını düşünüyorum.İlk filmde de sıkılmıştım ve puanım 6 idi.Bu filme baş yapıt muamelesi yapılması gerçekten yanlış.

  • @egehanozkan9122

    @egehanozkan9122

    4 ай бұрын

    Katılıyorum. Film kötü değil güzel fakat eksik ve yetersiz bir kurguya sahip bence

  • @hypatia137

    @hypatia137

    4 ай бұрын

    Paul oğlu ölmese de Cihad a girecekti. Kitapta daha Sietch Tabr'a ilk girdiklerinde Paul "Ben şimdi ölsem bile bu durum anneme ve doğmamış kız kardeşime geçecek. Bunu engellemek icin ben ve annem de dahil buradaki herkesin ölmesi gerek." falan diye düşünüyor. Jessica Hayat Suyu nu içmeden önce de "Annem benim düşmanım. O bunu daha henüz bilmese de o benim düşmanım. Beni doğurdu ve eğitti. O Cihad'ı getiriyor." diyor içinden. Daha oğlu ölmeden evvel Fremenleri eğitmeye basladi, onlardan egitim aldi ve onların yaninda Harkonnenlere karsi gerilla savasina girdi. Oğlunun, bebek Leto nun ölümü de Paul Fremenler kutsal lider olmayi bir noktada kabul ettigi ve Atreides hanedanligini tekrar özgur kilmak istedigi icin savaşa girmesi sonucu oldu. Paul Fremenlerin arasinda otursaydi, babasinin intikamini almak istemeseydi ve İmparator a isyan etmeseydi Shaddam Sardaukarlarini Arrakis indirmeyecek ve Sietch Tabr da soykirim düzenletmeyecekti. Bebek Leto da ölmeyecekti. Paul aslinda tüm bunlardan önce Stilgar ve Gurney ye bir planini aciklamisti: Eğer imparator beni resmen Arrakis dükü olarak tanır, burada onun adına valilik yapmama izin verir ve askerlerini Fremenlerin üzerinden çekerse Sardaukarlar ile savaşmayacagiz, sadece Harkonnenlere karsi gezegenin hakimiyeti için mücadele verecegiz. Ancak imparator Sardaukarları direkt siyeçe sürünce işler degisiyor. Ama işler coktan degismisti aslinda. Müeddib bir kere isyan etti mi imparator gezegeni gerekirse dümdüz etmeye kararliydi. Lisan al Gaib in yükselisi ve Fremenleri Cihad a sürükleyişi bebek Leto ölmeden önce basladi. Paul Hayat Suyu nu içmeden önce annesi ve Stilgar ile birlikte bir senaryo hazırlayıp Fedaykinlerin karsisinda bir konuşma yapiyor. Sesine Ses'e ait manipüle edici tonlar da katıyor. Kendini Arrakis Dükü oğlu Arrakis Dükü ilan ediyor ve İmparator un iradesine karsi gelecegini söylüyor. Fedaykinler de Müeddib! Yaşa Şüheda! Bene Gesserit olan Rahibe Ana, oğlu yoluyla bize yol gösterecek kehanet böyle diyor! Müeddib! Müeddib! diye nara atıyorlar. Hayat Suyunu içip dirildikten sonra da zaten resmen Kwisatz Haderach oldugunu kanitladi. O suyu içmek onun icin sonun baslangici oldu. Fanatik lejyonlarini toplayip muharebeye basladi. İcten ice halen radikal mehdiligini resmen ilan etme konusunda huzursuz olsa da bunun bir manası yoktu. Hayat Suyundan sonra hangi konuda tereddut ettiginin önemi kalmamisti. Kuru kuru redderek sadece kendini kandiriyordu. Cihad ın ilk adimlari daha Arrakeen deki muharebe baslamadan baslamisti. Ancak bebek öldükten sonra artik Paul ün bildigi, anladigi ve bulunduğu yolu seyi anlamamazliga gelip kendini kandirma gibi bir lüksü kalmadi. Tam yol ileri gitmeliydi (gerçi oğlu öldükten sonra bile kederi devam ederken halen Cihad ı nasil durduracagini düşünüyordu bir yerde). Kwisatz Haderach oldugunu sesli bir sekilde annesine ilan etti. Yine de bebek doğmamis olsaydi da ya da yasasaydi da Cihad yoluna gidecekti. Bebekten bagimsiz bir baski vardi çünkü. O Fremen hayaliyle Bene Gesserit misyoner masallarinin yüzyillardir birikmiş baskisi. Ayrıca Paul Arrakis e bir defa düşmustu işte. Ayrica Chani yi sevdi. Babasinin intikamini da almak istiyordu. Hanedanligini özgurluge kavusturmak da arzusuydu. Ancak bunun icin Fremen ordusuna ihtiyaci vardi. Fremenlerle birlik olmak demek de onlarin mesihi olmayi bir noktada kabul etmek ve Chani ye daha fazla tutulmak demekti. Jessica nin Rahibe Ana olmasi da kacinilmazdi bu bağlamda. Tüm bunlar da direkt Cihad demekti. Hatta Paul Feyd ile duello etmeden hemen evvel onsuz da Cihad ın olacagini, çünkü Fremenlere Cihad için gereklu olan her turlu efsaneyi, eğitimi ve bilgiyi çoktan verdigini düşünüyor. Bebek Leto orada savasi yapan taraflarin cocuklarinin da ebeveynlerinin kepazeliklerinin kurbanı olabileceklerini sembolize ediyor. Ayrica Dune un sonundaki zaferin aslinda zafer falan olmadigini anlatmanin yollarindan sadece biridir. Bunun yaninda Paul ve Chani icin varis krizinin de baslangici. Ancak o bebek olmasaydi da yazar ayni mesajlari bir sekilde vermis olurdu. Yukarida Cihad meselesini anlattim. Ayrica Paul ün Chani den dogan cocugunun tahta cikmasini istemeyen Bene Gesseritler cocuga suikast duzenleyebilirlerdi. Mohiam Irulan a ikizlere hamile olan Chaniye gizlice cocuk dusurucu ilac vermesini emretmemis miydi (Irulan reddediyor tabi)? Üçüncü romanda zaten kör Paul oğlu Leto ya mehdiligi Chani için kabul ettigini ve boylece rezil bir lider oldugunu soyluyor. Adamin derdi sevdigi kadinin kalbini tavlayip onunla birlikte insan gibi yasamak. Cocuk daima ikinci plandaydi. Paul cocuklarini kadınından daha çok sevmedi. İmparator, Dük Leto nun en buyuk cocugu ve Atreides hanedanliginin reisi oldugu icin mecruben üremek zorundaydi Dune Mesihinde. Yoksa bir varise baba olmak zorunda olmasa Chani nin doğumda ölmemesi icin evlatsiz kalmaya raziydi. Irulan ile cocuk yapsa hem Chani ye ihanet etmis hem nefret ettigi bir kadinla zorla çiftleşmiş hem de Bene Gesseritlere kukla olmus olurdu. Bu yüzden Irulan ı reddetti. İlk kitaptaki bebek Leto ise ergenlik çagindaki iki tutkulu ve doğum kontrol kullanmayan gencin aşkının bir ürünüydü. İkizler kritik. Leto ve Ghanima. Bakalim Dune Mesihi uyarlamasi olursa bu süper güçlü bebeklerin dogumunu ve bunun arkasindaki entrikalari nasil isleyecek? Ya da belki islemeyip hikayeyi tamamen de degistirebilir o noktada. Bilmiyorum. Her şey sır şu anda. Yamin zamanda verdigi bir röportajda Mesihi nasıl uyarlayacagi konusunda bir şey söylemeyeceğini ama ne yapmasi gerektigini bildigini söylemis (I know what to do). Neyi kastetti I know what to do ile anlamadim. Bakacağız.

  • @thepleasureismine9197
    @thepleasureismine91974 ай бұрын

    Kesinlikle katılmıyorum alia'nın olmaması gelecek filmleri etkileyecek eğer gelirse. Direkt 3. kitaptan alıntı yapayım sizlere alia girdiği baharat transları yüzüne kazandığı ana rahmindeki bilinçlenmesi sebebiyle akıl sağlığını kaybediyor ve ona baron vladimir harkonenen yardım ediyor ilk başta daha sonra alia'nın yavaş yavaş delirmesini okuyoruz bunun olmaması 3. filmi direkt etkileyecek bir durum daha 2. Leto ve ganimet'den bahsetmedim bile.

  • @atikgenc
    @atikgenc4 ай бұрын

    Sarduakarlar fıs çıktı

  • @efetoraman9634
    @efetoraman96344 ай бұрын

    Acayip düşüyorsun filmde ya. Bir yorgunluk yapıyor. Kitapları da bilmiyoruz. Hikayesini de bilerek veyahut merak ederek gelmedik. Güzel bir film izleriz dedik. Tablo gibi sahneler ve karakter gelişimi iyi ama valla uyudum. Bu kadar da yükseltilecek bir hissi yok. Evde izlesem de muhtemelen yorgunluk çökerdiç

  • @karabakus
    @karabakus4 ай бұрын

    Helms dibi ne mk Miğfer Dibi desene

  • @UmurTezer

    @UmurTezer

    4 ай бұрын

    Helms dibi demiyorum zaten, Helm's Deep diyorum.

  • @auxiliapalatina
    @auxiliapalatina25 күн бұрын

    Şu başroldeki vitaminsizi övmen dışında bir sorun yok. En etkili dediğin sahnede bile sesini tamamen değiştirmişler. Tüm duygu müzikle verilmiş. O lavuk ve ergen sevgilisi yerine herhangi iki oyuncu seçilse şuan başka şeyler konuşuluyordu.

  • @1410902
    @14109024 ай бұрын

    Valla ring of Power ve beyinsiz ekibiyle mukayese dahi edilemeyecek bir iş yapmışlar .

  • @vututuzia
    @vututuzia4 ай бұрын

    Lisan al Gaib

  • @Easycrypt0
    @Easycrypt02 ай бұрын

    Zendaya berbat oyuncu ya

  • @ahmet_10
    @ahmet_103 ай бұрын

    Yılın en kötü filmi

  • @dasdadx
    @dasdadx4 ай бұрын

    Bombok bir filmi bu kadar parlatmak niye acaba

Келесі