2024.07.10. BuBe-projekt, a 150-es vasútvonal átépítése.Kiskunlacháza állomás 30 hónapja és manapság

Автокөліктер мен көлік құралдары

RePont támogatási QR-kód linkje:
/ c28hahgtf1xgha2b
Kommentált, FullHD videó!
Idestova két és fél éve lesz, hogy az utolsó személyszállító vonat 2022 január 31.-én eldöcögött erre, amivel lezárult a régi 150-es vasútvonal egy korszaka. Az elmúlt 30 hónapban ha nem is folyamatosan, de épülget az új vasút, csak győzzük kivárni a végét. Addig pedig ücsöröghetünk a csigalassú, megbízhatatlan szolgáltatást nyújtó sárga Volánbuszokon, vagy autózunk, bár végülis teljesen mindegy, a busz is pontosan ugyanabban a dugóban áll. Az gondolja az ember ez a projekt sohasem készül el, hiszen borzasztóan sok idő telt el, és nem látszik még a vége. Egy parányi bíztatásként most bemutatom hogyan áll Kiskunlacháza állomás átépítése két és fél évvel a bezárása után. Lássuk be, bár haladgat, tennivaló még akad bőven. Az aluljáró már elkészült, a vágányok is a helyükön, bár a harmadik még hiányzik, de szerintem rövidesen most már az is le lesz fektetve. A peronok még csak félkész állapotban vannak, az állomásépületnek pedig még nyoma sincsen, már ha lesz egyáltalán ilyen. Szóval nem kapkodják el, csak nyugodtan, ráérősen. Még rengeteg buszozás vár ránk, én lassan el is felejtem milyen jó volt itt vonatozni! A film elején pár percre visszarepülünk az időben, és egy korabeli videóm segítségével, megnézzük Kiskunlacháza állomást a legutolsó üzemnapján. :-( BecsVision 2024
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!!
Ez egy FULL HD 1080p videó. Érdemes a minőséget beállítani a fogaskeréknél!!
Amennyiben támogatnád a munkámat, illetve a régi 8mm-es némafilmek digitalizálását: www.paypal.com/paypalme/Becsk...
Winyókra és külső boxokra mindig szükség van, a videók jó minőségben és duplikáltan való tárolása iszonyat tárhelyet kíván! Ez egy ilyen bringa.
Köszönettel:
Becs

Пікірлер: 60

  • @gabesz
    @gabesz24 күн бұрын

    Ilyet, hogy egy meglévő egy vágányos vonalat úgy újítanak fel és építenek át hogy két vágányos lesz, normális helyeken teljes kizárás nélkül megoldanak 1-2 év alatt, főleg egy nemzetközi fővonal esetén, ahol jelentős a teherforgalom...

  • @enzse80

    @enzse80

    19 күн бұрын

    Teljesen érthető, hogy laikusként ezt mondod, de akinek meg ez a szakmája, az mást mond, mert ismeri, hogy mit és hogyan kell elbontani át- vagy megépíteni. A 100-asról 200-asra való átépítés teljesen más nyomvonalat igényel, ami miatt jópár állomásközben sem lehetne fenntartani a forgalmat.

  • @gabesz

    @gabesz

    18 күн бұрын

    @@enzse80 Ez az a bullshit amit megetetnek a néppel. A 80-ason is ez volt. Érdekes máshol meg tudták oldani a kétvágányusítást a forgalom fenntartása mellett (pl. Békéscsaba-országhatár). Tudod az van, hogy nem az mondja meg mit lehet akinek az a szakmája, hanem a főnöke, akinek meg nincs szakmája, csak valmi havernak a haverja, akiknek kényelmesebb drágábban kiszámlázva így elvégezni a munkát egyébként olcsóbban (merthogy ha teljesen kizárunk, az olcsóbb mulatság, mint átépítés mellett fenntartani a forgalmat).

  • 24 күн бұрын

    Egyébként szerintem azért épül ilyen elsőre érthetetlen helyre zajvédő, mert úniós előírás, hogy kell a lakóövezet mellé. És lehet, ha megnéznénk a vázrajzot az lakóövezet csak amúgy nincs rajta semmi. Vagy a közelben van lakóövezet. Általában ez az oka a random zajvédőnek.

  • @janoszsoltnagy4054
    @janoszsoltnagy405424 күн бұрын

    Lézer úr és a MÁV mikor kezdi a motorvonatok beszerzését, hogy legyen mit kiadni erre a vonalra is? Erről nincs infó. Ezért nem készül gyorsan a pálya, mert nincs pénz járművekre.

  • @varkonyitibor4409

    @varkonyitibor4409

    24 күн бұрын

    Semmi összefúggés a kettő között

  • @huNeville91

    @huNeville91

    23 күн бұрын

    Hát a felújítás előtt is volt ide szerelvény, szóval valahogy csak megoldják.

  • @janoszsoltnagy4054

    @janoszsoltnagy4054

    23 күн бұрын

    @@huNeville91 akkor a mellékvonalak nem járműhiány miatt lettek bezárva, hanem utashiány miatt?

  • @huNeville91

    @huNeville91

    22 күн бұрын

    @@janoszsoltnagy4054 oké, de a BZ hiány aligha fogja érinteni a 150-es vonalat.

  • @zoltanfilep2646

    @zoltanfilep2646

    22 күн бұрын

    @@huNeville91 Azóta az itt közlekedő szerelvényeket elhasználták más vonalak szolgáltatásfejlesztéséhez, átalakításához. A 80a-n lettek óránként gyöngyösi IR-ek, a 40a-n lettek zónázók, illetve a 100a-n a sebesek helyett lett Cívis IR Flirtekkel.

  • @varkonyitibor4409
    @varkonyitibor440924 күн бұрын

    Nem volt reálisan menthető állapotban? Ez még tök jól néz ki ahhoz képest ahogy Alcsút-Felcsút vá kinézett, az mégis menthető volt. Az hogy hiányzik róla a vakolat meg be van deszkázva az ablak semmit sem jelent.

  • @zsoltmaros1475
    @zsoltmaros147524 күн бұрын

    Fecske=korszerűsített BHV kocsi. Ez tetszett😆

  • @Cirbonukleon
    @Cirbonukleon24 күн бұрын

    Nini, Egész jól haladnak ahhoz képest..!

  • @varkonyitibor4409
    @varkonyitibor440924 күн бұрын

    Alapjaiban el lett cseszve. Itt azt kellett volna csinálni hogy erre az állomásra nem építeni peront liftet semmit, csinálni egy egyvágányos kerülő vonalat 3-4 km hosszban, vmax=100, ami szépen besimul a település mellé, oda lerakni 1 db peront táblás megállónak. Ott majd megáll az óránként 1 db mindenhol megállós személyvonat, a pusztában meg megy a teher meg az összes haladós vonat. És akkor 9 ezer embernek elérhető lesz a vasút, és mellé tud nőni a település mert úgyis fel fogja lendíteni a kiköltözést.

  • @arpadrabai
    @arpadrabai22 күн бұрын

    Ha vetted volna a fáradtságot és benézel a keleti zajvédő mögé, láthattad volna az ott lévő lakóházakat.Elmondanám, hogy minden ott lévő anyag az átépítés folyamán került oda. A nyugti szélen lévő vágány pedig elég régen készült. Rakodó vágány volt. Maga az állomás régen is hosszú volt, 1000 m. Nem vita képpen írtam, csak tudom, mivel ott dolgoztam.Ha jól tudom, de nem biztos (Szabadszállás) között már kész a nyílt vonal mindkét vágánya. Az az Fülöpszállás és Kiskőrős között biztos. Valamivel jobban halad Lölő cége mint az északi kitudja ki építi rész.

  • @ezmarfoglalt
    @ezmarfoglalt24 күн бұрын

    Kell is a lift, akkora brutál nagy utasforgalom lesz itt, hogy csak na, meg biztos nem fogják hagyni lepusztulni 😂 A Gubacsi hídon meg addig is maradhat az 5 km/h

  • @XY9388-s6p

    @XY9388-s6p

    24 күн бұрын

    Ez egy előírás, hogy muszáj legyen. Ha meg nem épülne, akkor az lenne a baj.

  • @ezmarfoglalt

    @ezmarfoglalt

    24 күн бұрын

    @@XY9388-s6p tudom én is, hogy előírás, de ez pont semmit nem változtat azon, hogy nevetséges, miközben az országban bomlik szét a vasúti infrastruktúra (is)

  • @XY9388-s6p

    @XY9388-s6p

    24 күн бұрын

    @@ezmarfoglalt oké, akkor most szegjenek meg egy kötelező Uniós előírást? Akkor azzal nem lenne bajod? Egyébként bárhol lehet mozgássérült ember, aki pont használni fogja ezt a liftet. Értem én, hogy mást is fel kell újítani, de ne másik épülő vonal kárára.

  • @huNeville91

    @huNeville91

    23 күн бұрын

    ​@@ezmarfoglaltha már egyszer hozzányúlnak, akkor csinálják meg normálisan. A hazai viszonyokból kiindulva kb újabb 50 évig nem lesz itt semmi fejlesztés utána úgy sem (legutóbb is kb 60-as években újították fel ezelőtt a vonalat teljesen)

  • @zoltancsanadi9012
    @zoltancsanadi901223 күн бұрын

    Taksonyban jobban álllnak szerintem! Soroksár meg dunaharaszti ehez képest le van maradva!

  • @bettlepeti
    @bettlepeti24 күн бұрын

    Szia. Mi mértük fel a 150-es vonalat. A hátsó "ideiglenes" vágány régen is megvolt, a reptérre meg 2 vágány ment. De kíváncs vagyok meddig újítják fel, mert csak félig lett felmérve, az útátjáró már nem.

  • @becskyandras

    @becskyandras

    24 күн бұрын

    Nem is értem hogy minek? Évtizedek óta be volt már gazosodva, konkrétan fák nőttek rajta! Biztosan nagyon fontos volt!

  • @boyrezy6524

    @boyrezy6524

    24 күн бұрын

    ​@@becskyandrastovábbra is informatív videókat készítesz az fix. !!!!!!!!!!!!!! Danke schön.......

  • @cssanya1958

    @cssanya1958

    21 күн бұрын

    @@becskyandras Valóban régen megvolt és a cukorrépa szállítások idején volt jelentős szerepe. "Kerti " vágánynak becézték és már nagyon rossz állapotban volt, nyílt lemezes vb. aljas, látszik, hogy vissznyereményi anyagból használhatóvá barkácsolták!

  • @EifAdam
    @EifAdam21 күн бұрын

    Szóval 1 vagy 2 rakodó, 2 átmenő fővágány és 1 félreállító, plusz reptéri iparvágány. Ha itt helyben rakodós teherforgalmat akarnak, akkor ez édes kevés, nincs hova félreállítani a még üres/már rakott kocsikat.

  • @palko6302
    @palko630224 күн бұрын

    Jó lesz az 16-os váltónak, csak végig kell számolni mindent. (Ránézésre 2,4,6,8 a két fővágány között, 10 az I. vágány felé, 12 a rakodó felé, meg a védő váltója a 14-es.)

  • @peterszokoly1147
    @peterszokoly114724 күн бұрын

    Szia András! Köszi a videot. Szerinted mikor indul újra a Vonat forgalom?

  • @becskyandras

    @becskyandras

    24 күн бұрын

    Hááááát! Soha! Ha a pálya kész is lesz akkor sem lesz rá se vonat sem ember aki vezesse

  • @boyrezy6524

    @boyrezy6524

    24 күн бұрын

    ​@@becskyandrasteljesen pontos ........................... Eszetlenül csinálnak itt már sok-sok mindent 2010.óta sajnos !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • @jozsefpauliscsak5717
    @jozsefpauliscsak571724 күн бұрын

    Milyen típusú biztosítóberendezést terveznek telepíteni a vonalra?

  • @varkonyitibor4409

    @varkonyitibor4409

    24 күн бұрын

    Kínait

  • @jozsefpauliscsak5717

    @jozsefpauliscsak5717

    24 күн бұрын

    @@varkonyitibor4409 biztos? Nem a Siemens vagy Thales fogja csinálni?

  • @tarkanyia

    @tarkanyia

    20 күн бұрын

    ​@@jozsefpauliscsak5717valoszinuleg ADŽ lesz, olyan ami Roszkere is kerult

  • @humorpalanta
    @humorpalanta24 күн бұрын

    10-e az szerintem SZERDA volt :DD Tényleg meleg van a héten... :P

  • @becskyandras

    @becskyandras

    24 күн бұрын

    Teljesen jogos! Meleg volt naaa!

  • @zsoltmaros1475
    @zsoltmaros147524 күн бұрын

    22:30 16-s tábla: 160 km/h kitérő?

  • @becskyandras

    @becskyandras

    24 күн бұрын

    Neeeem, az biztosan nem ilyen!

  • @ferencbartha3087

    @ferencbartha3087

    24 күн бұрын

    @@becskyandras Az a 16-os kitérő, jól sejtetted! Amikor a kezdőpont felé néztél a kamerával, szépen meg lehetett számolni mindegyiket! ;)

  • 23 күн бұрын

    Mennyivel lesznek szebbek az új beton állomások??

  • @KisgergelyA
    @KisgergelyA23 күн бұрын

    Soroksári út megállóhely betonfelüljáróját feldarabolják, a lépcsőkarokat már átvágták. Élt huszonpár évet.

  • @tarkanyia

    @tarkanyia

    20 күн бұрын

    A peron is bontasra kerul rovidesen

  • @KisgergelyA
    @KisgergelyA23 күн бұрын

    Soroksári út megállóhely bertonfelüljáróját feldarabolják, a lépcsőkarokat már átvágták. Élt huszonpár évet.

  • @TracitusShinzon
    @TracitusShinzon24 күн бұрын

    Egyébként a végleges útátjárótól nyugatra 2,9 km-re van a Kiskunlacháza, vasútállomás elágazás nevű buszmegálló, ami a településen átmenő 51-es főút lacházi szakaszán van. Az már némileg közel van a városközponthoz egyébként. (Dömsöd esetén az állomás - vagy már megállóhely - kb. 5 km-re van a falu szélétől...)

  • @becskyandras

    @becskyandras

    24 күн бұрын

    Dömsödön az 51-es főutig mi 8,4km-t mértünk. Dömsöd igazából Apaj állomás, csak senki nem meri felvállalni végre!

  • @szalontairobert6654
    @szalontairobert665424 күн бұрын

    Repülővágány, amúgy kövezetek meg, de játszunk el a gondolattal, mi lenne ha a 150-esbe kötnénk be Szegedet és Pécset is? Sztem olcsóbb lenne mint , ha a másik két vonalat is kétvágányúsítanák és felemelnék 160-ra!

  • @milo7821

    @milo7821

    24 күн бұрын

    Az mindegy hogy olcsóbb van nem.Mind 2 vonalat megkéne csinálni 2 vágányosra

  • @szaboandras5994

    @szaboandras5994

    24 күн бұрын

    Nem bírná el azt a hatalmas forgalmat ami így ráterhelödne

  • @varkonyitibor4409

    @varkonyitibor4409

    24 күн бұрын

    A pécsinek túl nagy kerülő sehogy se versenyképes a 150es. Szegedet rá lehetne kötni ha építenél hozzá egy Kiskunhalas-Szeged vonalat 1 vágánnyal, úgy is kb 190 km lenne mint Cegléd felé. A szegedieknek jobb lenne ez az irány, mert nem kell végig szenvedni a 100a-n, itt lenne bőven kapacitás és hosszan 160-as sebesség. Viszont Szeged-Bp utasból nincs olyan sok hogy kapásból két fővonalon járassunk nekik ic-ket. Mert a 140-es vonalat is fenn kell tartani, Kecskemét, Félegyháza miatt is, meg úgy az ország keleti részéből is onnan érhető el szeged. Szóval ha csinálnál egy konkurens halasi irányt, max megosztanád az utasszámot de nem nyernél sok új utast, a közvetlen szeged pest utasok valszeg a 150-es felé mennének. De amikor 4 éve csinálták nekik a Dili IC-t alig volt 1-2 kocsira való belőlük. Jó a 140-es vonal ahogy van, a putri 100a-ra kell több kapacitás.

  • @humorpalanta

    @humorpalanta

    24 күн бұрын

    @@varkonyitibor4409 Csak Röszke-Kelebia 31 km kellene a határon belül. Soroksár kijárattól szinte nyílegyenes a pálya. 139 km Kelebia, még megállásokkal is 1 óra lenne. 15 perc a Soroksár - Keleti rész. 15 perc a Röszke - Kelebia. Onnan meg kb 10 perc Szeged Pu, vagy kevesebb, ha megy Rókusra. Kb. 90-95 perc Bp-Szeged. A mai 150 perc+késés helyett. Egyébként meg igenis komoly forgalom van oda, csak mivel a vasút szar, teli velük az M5-ös.

  • @XY9388-s6p

    @XY9388-s6p

    24 күн бұрын

    ​@@varkonyitibor4409 tele van a Budapest-Szeged IC végig, lenne rá igény bőven.

  • @attilagere6186
    @attilagere618624 күн бұрын

    Mire Paks2 áramot ad addigra a 150-es is (talán) elkészül. Addig csak szép lassikán készülget, Pató Pál úr által.

  • @CA19800209
    @CA1980020921 күн бұрын

    Kiskunlacháza. Itt fogja keresztezni a tervezett V0 vasútvonal NY-K irányban az É-D irányú 150-es vasútvonalat. Az építők már előre gondoltak erre is, ezért a furcsálkodó csodálkozásod!

  • @TheWolf27sze
    @TheWolf27sze24 күн бұрын

    Ez a projekt egy szégyen! Ennyi pénzből ilyen silány műszaki tartalommal! Olyan fideszes megoldás!

  • @user-ki4rz5ch2c

    @user-ki4rz5ch2c

    24 күн бұрын

    Pont mint a 70es és 80as évek metrófejlesztési tervek. Azok lassan 50 éves csúszásban vannak. Egy hatalmas lakótelepnyi embert sikerült vele átbaszni, ez ahhoz képest "kismiska"....

  • @kolbola

    @kolbola

    23 күн бұрын

    ​@@user-ki4rz5ch2c A 70-es, 80-as évekbeli metrófejlesztési tervek a 90-es évek elején lettek elkaszálva, így "csak" laza 30-35 éves csúszásról lehet beszélni.

  • @mymarklinworld
    @mymarklinworld24 күн бұрын

    Itt jövőre menetrendszerű forgalom lesz!? Hááááhááááááhááááááááááááháááááááááááááááhááááááááááá (Sátáni kacaj)

Келесі