2022 04 13 Kaposvár

Kedves Nézőink!
A kommentelés új felületünkön keresztül lehetséges, eseményeinket is itt találjátok meg.
templom-ter.hu/
Köszönjük, hogy nézitek videóinkat!
Találkozzunk a Templom térben!
**********************************
A Hatodik Pátriárka, Huineng története.
Mi, akik Szung Szán Zen Mester tanítványai vagyunk, a Hatodik Pátriárka, Huineng vonalában vagyunk, ő a szellemi elődünk 28 generáción át.
Az első kóan, az első ilyen kérdés-válasz az üldöző szerzetes és Huineng között hangzott el: amikor nem gondolsz jóra és rosszra, mi az eredeti arcod? - a hagyományban lerövidült és a "mi ez?" kérdésként maradt meg.
Amikor az intuíciód kristálytisztán működik, akkor az önvalód ezáltal megnyilatkozik, az elme szerepe megszűnik - abban a pillanatban, hogy az elme újra beindul, már szolgál, mert tapasztalt valami nagyobbat, mint önmaga.
A kóanban a kérdés és a válasz eggyé válik, ahogy a tanító és a tanítvány tudata eggyé válik és ezáltal a hagyomány átadható.
A mi iskolánk, a mi hagyományunk a kóan praxisban találja meg a zen gerincét, azt a fajta fokozatosságot, amely által emelkedve, egyre tisztábban, egyre önzetlenebbül, egyre együttérzőbben, egyre bölcsebben tudunk élni.
Ne cseréld össze a rendezőt a színésszel, az önképet az önvalóval, az avatárt a valósággal - ennek az összetévesztésnek a függvényében szenvedünk és szenvedtetünk.
Ha látod a karmádat, akkor el is tudod érni a megvilágosodást.
Hogyan találhatnád meg az a bikát, aminek már a hátán ülsz?
Amíg az ember él, lehet-e az, hogy nem gyárt karmát magának?
Miért félünk a haláltól?
Miért gyártanak maguknak betegségeket azok az emberek, akik tudják, hogy a betegségek lelki eredetűek?
Egy éve voltam nálatok elvonuláson és a meditációk után rosszul lettem, pszichés rohamom volt, majd amikor visszamentem a terembe meditálni, akkor nagyon jól ment, aztán egész éjjel nem aludtam és nagyon féltem, így reggel fogtam magam és hazamentem és azóta nem tudok meditálni - ez mitől lehet?
A zen egy rendkívül közvetlen út, mert nem támaszkodik a fogalmi gondolkodásokra vagy az írásokra, közvetlenül az ember tudatára irányul, a felébredést nem azonosítja mással, mint önvalónk megtapasztalásával és egy tudattól tudatig való közvetlen átadás, amit köznyelven lélekkapcsolatnak mondunk.
Mi történik az öngyilkosok lelkével a test halála után?
A nagynéném sajnos súlyos alkoholfüggő és érzelmileg is zsarolja az egész családot - tudok és egyáltalán kell rajta segítenem?
Jó, ha személyiségünk 5%-át ismerjük tudatosan, a többi ott üvölt a küszöb alatt - sem a kiélés, sem az elfojtás nem megoldás, a rálátás a megoldás és ezáltal a helyzet, a kapcsolat és a működés felismerése.
36 éve egészségügyben dolgozom és azt érzem, hogy egyre nehezebb: nem csak a betegek testét kell gyógyítani, hanem a lelkét is, minden erőt kivesznek belőlem és a saját szeretteimnek nem jut semmi - hogy tudom ezt úgy tenni, hogy belőlem is maradjon, de ne fordítsak nekik hátat?
A múltat nem lehet jóvátenni, a jelenben, ebben a pillanatban lehet helyesen viselkedni.
Felébredettség nélkül nem tudsz érdemben segíteni másoknak, és mások segítése nélkül a felébredés művét nem tudod befejezni.
Az egyik szülőm nem szeretetett volna engem, bizonyára ezért van az, hogy megfelelési kényszerrel élek és működöm - ki lehet ebből kerülni?
Tudd azt, hogy egyik karma sem önmagától létezik, hanem tudatok hozzák létre - ha te ebben nem veszel részt, ez a karma eltávozik tőled.
Az identitásokat szét kell választani - önvalónk szintjén vagyunk azonosak, illetve az az a szint, ahol az azonosság és a különbség nem jelentkezik, mert az egy nem-duális, nem-verbális állapot, de mihelyt jelenségek vannak, azon nyomban beállnak a különbségek jelenségek, mint tárgyak és emberek között.
Az elvarratlan szálak itt és most vannak - ami a jelenben itt van, az nem a múlt.
Alá- és fölérendelődés nélkül nem létezünk sem mint emberi társadalom, sem mint természetben élő lény, de ha ez természetellenes, embertipró, pusztító, akkor az alá- és fölérendelődés nem működik.
Szabadulj meg az elemző tudattól, az állandóan gondolkodó tudattól és akkor megerősödsz.
A zen, mint láthattátok, nem kész válaszokat ad, hanem utat mutat, hogy te magad jöjj rá a válaszra - remény és félelem, bűntudat és önfelmentés nélkül, tisztán kérdezz rá arra, hogy mi ez a köhögés és honnan jön.
Szerinted a szeretet egy érzés vagy egy tanulható valami?
Vedd észre a környezet rezdülését, vedd észre azokat a hangokat vagy azt a csendet, ami körülötted van, és ahogy kiterjeszted a tértudatosságod, úgy az éntudatosságod egy picikét lejjebb megy és minden, ami az énségedhez párosítható jelenség, ez a fülzúgás karma is, kevesebb energiát kap.
7 éves korig az ember tudattalanja nagyon nyitva van és korábbi emlékek, korábbi azonosulások szépen jönnek a felszínre, amelyek nem jók és nem rosszak, csak te ebben az életedben már nem ez vagy - ezt kell tudni és nyugodtan visszaküldeni a tudatküszöb alá.

Пікірлер