1993.12.29. A Gödöllői HÉV vonal, ahogyan sohasem látjuk már, avagy Örs -Gödöllő '93 (részben hóban)

Автокөліктер мен көлік құралдары

Egy december végi kiruccanás, csak úgy az utazás céljából, természetesen kamerával felszerelkezve. Furcsa visszanézni mennyit változott a vonal. Itt Nagyicce még állomás, Mátyásföld Imre utcánál ott az Ikarus vontatóvágánya, Cinkotán váróterem és tekerős sorompó, Szentjakab még Tölgyes néven, régi HÉV menetjegyek, régi F1-es utasítás szerinti jelzők és táblák mindenfelé. Gödöllőn a régi végállomás a maga háborítatlan egyszerűségében, és még sorolhatnám, de a film többet mutat! Nyomokban havat is tartalmaz, ráadásul végig eredeti hangja van. Igazi kis időgép. BecsVision 1993
Amennyiben támogatnád a munkámat, illetve a régi 8mm-es némafilmek digitalizálását: www.paypal.com/paypalme/Becsk...
Winyókra és boxokra mindig szükség van, néhai édesapám 8mm-es filmjei pedig több mint 10 éve várják, hogy digitális formát ölthessenek.
Köszönettel:Becs

Пікірлер: 27

  • @becskyandras
    @becskyandras Жыл бұрын

    Amennyiben támogatnád a munkámat, illetve a régi 8mm-es némafilmek digitalizálását: www.paypal.com/paypalme/BecskyAndras Winyókra és boxokra mindig szükség van, néhai édesapám 8mm-es filmjei pedig több mint 10 éve várják, hogy digitális formát ölthessenek. Köszönettel:Becs

  • @Kozlekedoguru
    @KozlekedoguruАй бұрын

    Fura így vissza nézni,hogy mennyire megváltozott azóta az egész HÉV rendszer Budapesten.

  • @csepelpeti6079
    @csepelpeti60798 жыл бұрын

    Ekkor még 1 hónapos voltam! :)

  • @Nappalokesejszakak
    @Nappalokesejszakak11 ай бұрын

    Milyen finom hangja volt itt is a 935 MXa inditásjelzőjének és még ma is ilyen tiszta G Gisz egyszerre csengő szólama

  • @HunSlade92
    @HunSlade929 жыл бұрын

    ahh kösz nagyon old school :D Kár hogy így megvan vágva!

  • @becskyandras

    @becskyandras

    9 жыл бұрын

    HunSlade92 Nincs megvágva! Sajnos ennyi az eredeti is!

  • @rewe9871
    @rewe98719 жыл бұрын

    Csáo András van viedód a 1999-2004 között amikor a Volvo 7700A-k érkeztek Pestre?? :)

  • @becskyandras

    @becskyandras

    9 жыл бұрын

    KZread ◢◤ ReWinDee (Official) Szerintem van, de azok 2004-2006 között érkeztek évi 50 darabos etapokban. FJX, FKU, FLR

  • @rewe9871

    @rewe9871

    9 жыл бұрын

    Becsky András ohh ezt nem tudtam hogy a volvok 2004-töl érkeztek köszi hogy ki javítótál :))

  • @madiszilard9779
    @madiszilard97793 жыл бұрын

    Tudom, hogy a videó már régi! De, hogyha jól tudom, akkor Te is BKV/BKK-s voltál valamikor. Több ismerősömet is kérdeztem erről, de valójában senki nem tudta megmondani. XXI. századot írunk és a Gödöllőre haladó hév még mindig "bal kéz szabály" szerint vagyis bal vágány a kifele, a jobb vágány befele közlekedő vonatoké. Miért maradt ez ilyen formában fel? Ez valami nosztalgia ok vagy egyszerűbben (vagyis átlagember szemével nehezebben) megérthető műszaki okokból?

  • @tiboralbert5502

    @tiboralbert5502

    Жыл бұрын

    Cinkotán a kavicsbányai átvágás felől nincs meg a kellő megcsúszási távolság. Másik ok a pénzhiány.

  • @dizelgigant_0037
    @dizelgigant_00374 жыл бұрын

    Úgy látszik, Cinkotán használták a levegős féket.

  • @becskyandras

    @becskyandras

    4 жыл бұрын

    Simán lehet. De végül is nem tilos!

  • @Adani12345
    @Adani123459 жыл бұрын

    00:31 Az utolsó bódé már nincs meg az Örsön csak a hűlt helye tavaly január körül bontották el asszem miután félig leégett. Üresen állt már egy ideje és beköltözött csövesek gyújtották fel.

  • @becskyandras

    @becskyandras

    9 жыл бұрын

    Adani12345 Mondjuk az igazi az lenne ha már egy sem lenne ott. A többi közterületünknek is nagyon jót tett, hogy eltűntek ezek a talponállók!

  • @Adani12345

    @Adani12345

    9 жыл бұрын

    Becsky András A Gyrosost sajnálnám, életet ment sokszor hajnali 3kor is nyitva van és jó a kaja. A mellette lévő kocsma is kulturált hely.

  • @TheRealAlkaa

    @TheRealAlkaa

    9 жыл бұрын

    Adani12345 Meg volt azon a soron egy cukrászda, a "Pávaszem" és a "Tátra-csúcs" fantázianevű süteményekkel, amikből mindig volt a kirakatban... :) Nem tudom, meglehet-e még. Én mindig is szerettem ezen az üzletsoron költeni az aprómat. Meg a sor elején is milyen jó volt a gépi fagyi. :)

  • @Adani12345

    @Adani12345

    9 жыл бұрын

    Fagyizó még mindig van a legelső a sorban a az aluljáró kijárattól nézve.

  • @vekkerandras
    @vekkerandras9 жыл бұрын

    Még nyitva voltak a várótermek az állomásokon...

  • @becskyandras

    @becskyandras

    9 жыл бұрын

    András Vekker Igen. Akkoriban még tényleg számított az utas! Cinkotán is volt, Árpád hídnál, Vágóhídon, Dunaharaszti külsőn, Tökölön is..soroljam még? Pedig most olyan állati büszkék az utaskiszolgálásra...RÖHEJ!

  • @tickle10
    @tickle109 жыл бұрын

    ekkoriban még minden állomás rendesen ki volt táblázva MÁV-szabványú állomásnév táblákkal, aztán 2003 körül kezdték lecserélni a jelenlegire de sokkal hiányosabban és azóta is egyre csak fogynak, pótlás persze nem történik.

  • @becskyandras

    @becskyandras

    9 жыл бұрын

    tickle10 Az utastájékoztatás ugye a BKK-hoz tartozik, na de hogy az állomásnév annak minősül-e, azt lehet hogy nem sikerült lebokszolni. Ami igaz az igaz a MÁV szabványú állomásnév nekem is jobban tetszett, de úgy látszik a HÉV így is demonstrálni akarta, hogy Ő (már) nem vasút igazán.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    9 жыл бұрын

    Becsky András Akkor még a játékvasúthoz ill. vasutasdit játszunkhoz ez is hozzátartozott. Ma meg már nem. Azért az szép volt mikor a BKK-s időkben pl. Szilasligeten egy pályabíró zászlóval integetett a vonatnak ,merthogy a kalauz már nem adhatott indításra engedélyt, mert a BKK kitalálta valamire hivatkozva. Addig sem volt ebből semmi baj, hogy íves megállóknál, ahol nem látja be a vezér a teljes vonatot, az utolsó kocsiban a kaller ad jelzést az ajtó fölötti gombokkal ,hogy mehetünk. Gödöllő végállomásnál és Szilasligeten kellett. Azóta asszem megint a kallerek adják, rájöttek ,hogy, ami eddig jól működött ezután is jól fog. Tölgyes megálló is fura így a lakópark nélkül. Itt még tényleg az erdő közepén távol mindentől volt, nem sok utas lehetett itt akkor.

  • @becskyandras

    @becskyandras

    9 жыл бұрын

    Adani12345 Hallottam hírét a héves oktatáson a szilasligeti röhejnek. Állítólag járművezetők voltak ott büntetésből. Igaz azt most sem értem, hogy egy BKK-s jegyvizsgáló, aki ugye már régesrég nem forgalmi ember (sajnos), így valószínűleg forgalmi utasításból sem lehet túl sok vizsgája, milyen alapon ad az indulásra jelzést. Na mindegy, ez a rendszer így nem ér egy kalap sz*rt sem. Tölgyes is addig tetszett míg így hívták, ez a Szentjakab olyan gagyi név. De azért 1-2 utas mindig akadt még télen is, mert a hegy felőli oldalon azért volt már akkor is bőven ház, ahonnan csak-csak jött valaki.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    9 жыл бұрын

    Ahogy láttam ott főleg hétvégi házak és nyaralók voltak, a lakópark azóta adhat némi forgalmat, bár, aki oda költözik nem hiszem, hogy gyakran hévezne, aki ott lakást vesz annak biztos nem okoz gondot a WC-re is kocsival járni.

  • @TheRealAlkaa

    @TheRealAlkaa

    9 жыл бұрын

    Becsky András 1947 előtt is Szentjakabnak hívták a feltételes megállót. Annak legalább volt előzménye (ugyanis a középkorban volt lent a völgyben egy Szentjakab nevű falu, és a mogyoródiak évszázadok óta így hívták azt az erdőrészt), míg a Tölgyesnek semmi. Ez pont olyan, mint a közelben az a domb a kilátóval, amit csak azért is Gyertyános néven tüntettek fel a térképeken, pedig ez is egy kreált név volt a Tölgyeshez hasonlóan, és senki nem hívja így - ugyanis Somlyó a neve a dombnak. (Nem összekeverendő a Fóti-Somlyóval.)

Келесі