1735. Rezsi csökkentés: Álljunk át palackos gázra 🔥 a villanytűzhelyről?⚡ A videó végén számítások.

Ғылым және технология

Ebben a videóban megmutatjuk, mire kell ügyelni egy új gázfőzőlap beszerelésénél, majd a videó végén számolunk egy kicsit, hogy mi olcsóbb. Földgáz, PB gáz vagy a kerámialapos tűzhely.

Пікірлер: 72

  • @retrobudapest
    @retrobudapest2 жыл бұрын

    Ez a nagy számítgatás több ponton is hibás. Mert az volna az értelme hogy a három típusból meghatározza a legolcsóbbat. Vagyis azt kéne egzakt tudnod hogy eddig 1l víz felforralása hány forintba került és utána kiszámolnod az alternatívákra ugyan ezt . De te nem ezt csinálod. Gázrózsák kilowattjaikat nézed miközben lényegtelen információ . Amivel viszont nem számolsz és lényeges lenne hogy a különböző lábasok minél kisebb pl a gázon annál szarabb a hatásfoka tehát 30% ! nem 56. Bár a végén el is felejtetted valorizálni a kapott kilowattokat . De nem is nagyon tudnád mert a googlin ezek a százalékok elég vegyesek . Van hogy az indukciósra 97% ot ír , a villanyra meg 50 et. Labor tesztet kéne találni de aki ért a fizikához annak legegyszerűbb belegondolni hogy egyértelműen az a típus lesz a legolcsóbb ami a három közül a legnagyobb hatásfokkal rendelkezik és eközben az energia árát nem 5x ösére növelte a kormány csak a 2x ére. Tehát a feladat megoldható logikailag is csak ismerni kell a fizikát. Az eredmény meg az indukciós lap. Mert ha belegondolunk a transzformátorok is 95% hatásfokkal bírnak tehát egy jó fazékkal ennek is tudnia kell.

  • @guzturet
    @guzturet2 жыл бұрын

    1 napos hír: A Mol újfajta, 10,9 kilogramm töltettömegű gázpalackokat vezet be és augusztus 8-tól már csak ezeket fogja árusítani a kutakon persze jóval drágábban. Úgyhogy a költségeket ezzel se úszod meg.

  • @attilamarko

    @attilamarko

    2 жыл бұрын

    Nem azt mondta (hazudta) a Tusványosi Orákulum, hogy szigorúan büntetni fogják a cégek rezsicsökkentést/hatósági árat/különadót kijátszó intézkedéseit???!!! A Ryanairt talán még az Alaptörvénybe is beírták, biztos-ami-biztos! :)

  • @Liptonfilter

    @Liptonfilter

    2 жыл бұрын

    Hú akkor mázli hogy 10 db gázpalackot sikerült még májusban be tárazni!

  • @tamasdenem7892

    @tamasdenem7892

    2 жыл бұрын

    Erre mondták, hogy ezt a kiskaput be fogják zárni. A kérdés, hogy mikor.

  • @Liptonfilter

    @Liptonfilter

    2 жыл бұрын

    @@tamasdenem7892 Kérdés hogy a kormány részéről meddig lehet csinálni ezt a kommunista tervgazdálkodást? Ár sapka ár stop ... lassan oda jutottunk hogy egy szobafestőnek is hatósági áron kell majd dolgoznia ... Szóval nagyon sötét jövőt látok!

  • @pettendirobert6771

    @pettendirobert6771

    Жыл бұрын

    @@Liptonfilter Nem lesz azzal baj ha hatósági áron kell festenünk csak jó legyen az az ár!Persze mindenkinek,a megrendelő is kitudja fizetni és nekünk is jusson a hideg vízre valóra.

  • @attilamarko
    @attilamarko2 жыл бұрын

    Kedves László! Már nagyon várom a "Fűleves készítése ingyen - nagyon finom!" c. videódat! :)

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    Már lekéstél róla. :-) Már évek óta vannak ilyen videóim fent. :-) Csalánt, tyúkhúrt, ragadós galajt készítettem kajának. Most még viccelődünk ezzel, ám hamarosan jöhet ám a rideg valóság. Tudom, hogy sokaknak ez elképzelhetetlen, ám sosem tudta senki előre mikor jött egy éhinség.

  • @attilamarko

    @attilamarko

    2 жыл бұрын

    @@nepazarolj Tudom, hogy nem vicc, én is halál komolyan gondolom. A nevetés ennek a nyomorult országnak szólt. Eddig csak trendiségből ill. érdekességképpen csináltál fűleveses videókat, de hamarosan azért fogsz, hogy rekordot döntsön a YT nézettséged! :))) (A PB-gázos, tűzhely beépítős videód (szóval ez, ami alá írogatunk) nagyon jól összeszedett és színvonalas lett, csupa-csupa fontos, releváns információval!)

  • @kamarton

    @kamarton

    2 жыл бұрын

    A kő leves finomabb sokkal, és jobb az újrahasználhatósága.

  • @fonix68
    @fonix686 ай бұрын

    hasonlót léptem, annyi különbséggel, hogy indukciósra és palackos gázosra cseréltem (palackoshoz minden volt, csak porosodott). Ha süt a nap indukciós főzés, ha nem, akkor gáz. bojlernél hőcserélősre cseréltem a régit a kettőt sorba kötve, egy kicsi 10 literes és egy 80 literes, a 10 literesen még a sima hálózat van, a nagyon a sziget üzemen plusz a vízteres kandalló (nyáron elég lesz a napenergia), ezt a bojler upgrade a mosásnál, fürdésnél is tervben van... innentől nincs nagyfogyasztó a sziget üzemhez... (illetve van, ha épp az kell)

  • @fonix68
    @fonix686 ай бұрын

    villanysütő 3.6 kw-os a főzőlapok pedig hasonlóan vannak elosztva fázisonként 2 és 1.6 kw, hogy kijöjjön a matek... egy fázison van 2+1.6 másik fázison a másik kettő főzőlap harmadik fázison a 3.6 kw.os sütő (kivéve a kivételt), indukciósnél is - azaz a vezetékhez és a kismegszakítókhoz méretezik a rendszert.

  • @Atasuke10
    @Atasuke102 жыл бұрын

    Indukciós sokkal jobban melegít véleményem szerint. És pont levesz annyi gázfogyasztást a cirkóról hogy sose fogunk átlagfogyasztás fölé menni. Persze több áramot fogyaszt, de inkább az árammal mennék fölé mint a gázzal.

  • @szekreny0

    @szekreny0

    2 жыл бұрын

    Indukciós főzőlap és mikrohullámú sütő, a magyar onkológusok ajánlásával 🤫

  • @Atasuke10

    @Atasuke10

    2 жыл бұрын

    @@szekreny0 Jajj ne sokkolj ezzel :D

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    Mint korábban is írtam ez egyszerű fizika. A közel 4 kW-os gázégőn hamarabb melegszik ugyanaz a víz mennyiség, mint egy 2 kW-os indukciós főzőlapon. Sokkal hamarabb. Na de majd leteszteljük. :-)

  • @peter-dx2ry

    @peter-dx2ry

    2 жыл бұрын

    Nekünk teka márkájú kerámia főzőlapunk van. Kb 5perc alatt forr fel benne 10l víz plusz maradék hő kijelzéssel is rendelkezik. A legtöbb ételnél le lehet zárni félfövésben mert a maradék hőn készre fől. Szerintem így sokkal takarékosabban lehet használni mint a gázt előzőleg gázégős volt nekünk is évekig.

  • @Atasuke10

    @Atasuke10

    2 жыл бұрын

    @@nepazarolj Valószínűleg igazad van és hatákonyabb a gáz, de árban összevetve úgy hogy ez választja el nekünk az átlag feletti fogyasztástól a számlát, jobban megéri az elektromossággal túlmenni. A tesztre viszont kíváncsi lennék csak puszta kíváncsiságból hogy mennyivel hatékonyabb

  • @user-rp5oc5eu8u
    @user-rp5oc5eu8u Жыл бұрын

    Nálunk csak 5,6kg, 5,7kg, 6,2kg, 6,5kg és 6,7kg-os palackok vannak, mindegyik egy árban van 7200Ft és nem lehet választani sem, hogy melyiket kéred. 4-et cseréltünk lett 1db 6,7-es, 1db 6,2-es és 2 db 5,6-os.

  • @vezendizoltan5286

    @vezendizoltan5286

    Жыл бұрын

    Az a palack üres súlya te szerencsétlen

  • @ernomiklosranky1659
    @ernomiklosranky16592 жыл бұрын

    Nálunk már nem kapni palackos gázt egy hete.

  • @rtamasmail
    @rtamasmail2 жыл бұрын

    Hát, azért a 100e Ft-ba került főzőlap áráért mennyit tudtál volna főzni a régin árammal... Ha marad és tovább durvul a jelenlegi gáz helyzet, ezt a gázos főzőlapot a kutyának sem fogod tudni normális értékben eladni. :-(

  • @szekreny0

    @szekreny0

    2 жыл бұрын

    Egyszerűbb lett volna 40 ezerért eladni a 3 teli palackot, ami 1000kwh , de ő nagy matek zseni 🤣

  • @Thejano1998

    @Thejano1998

    2 жыл бұрын

    A PB gáz eddig is világpiaci áron ment. 500 százalékkal annak nem fog emelkedni az ára. Tényleg zseniálisabb a földgáz, vagy a villany. Ki is akkor a hülye, szekreny0?

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    Nem azért vásároltam, hogy eladjam. :-) Mint említettem is, 3 évre elegendő gáztartalékom van. A villanyár pedig nem marad ezen a szinten az tuti. Azért vettem ezt a gázfőzőlapot, mert tetszett.

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    Hát úgy tűnik jobban megy nekem a matek, mint Neked. :-) Miért adnám el a palackjaimat, mikor 3 évre elegendő tartalékom van bennük olcsó gázból és a gáz nem olyan, mint a benzin, nem romlik meg.

  • @rtamasmail

    @rtamasmail

    2 жыл бұрын

    @@nepazarolj Ha ~3 évre van gáztartalékod, amit nyilván nem ingyen vettél, akkor ehhez hozzáadhatod a tűzhely árát, meg a hivatalos üzembe helyezésének árát is. Tegyük fel, hogy 3 évig használod; a tűzhely így ~havi 3e Ft + ehhez az előre már megvásárolt PB gáz megfelelő része is hozzájön. Hát nem tudom, havi 5e-ből azért már lehet főzni elektromos főzőlapon nem keveset... (Reméljük hogy leszünk olyan jó helyzetben, hogy lesz is mit megfőzni a fazékban, elnézve az élelmiszer árak alakulását.) Ha pedig a villanyár nem marad ezen a szinten, akkor azt valakinek nagyon meg kell tudnia magyaráznia, mert a lakosság zöme már tudja, hogy 15 Ft-ért termel Paks (ezzel szemben most is alap 36 Ft-ot fizetünk himihumi rendszerhasználati díj gyanánt), s az ott termelt áram mennyisége ráadásul elegendő is a magyar lakosságnak. Persze Pakson is lehetnek bármikor "véletlenszerű" meghibásodások és így hosszabb leállások... De azt sem tartom ördögtől valónak, hogy végül a gáz ára normalizálódni fog egy szinten, persze csak miután már mindenki megfizette a gázról leválása érdekében a szükséges egyéni beruházásait. :-(

  • @erzsiherceg7370
    @erzsiherceg7370 Жыл бұрын

    Én 12 éve fözök pb-palackos,edzett üveges főzőlapos tűzhelyen..Nagyon szeretem,semmivel sem macerásabb takarítani mint az inoxot.Egy palack 6 hónapig elég.Most 8500 ft.egy palack,akkor szerintem elég olcsó az üzemeltetése,megnézve,ha az àrammal működő lap használatakor túlléped a havi 210 kw limitet,fizethetsz rendesen.

  • @zeux33able

    @zeux33able

    Жыл бұрын

    Egy palack ha 6 hónapig elég, akkor csak hébe-hóba főzöget! :) Minden másnap enne csak, akkor elég lenne egy évig is...

  • @denkezotya5560
    @denkezotya55602 жыл бұрын

    Willany, meg vifi....mindíg kifizethető marad.......nem megy nélküle a plastic money....😜

  • @rozsikaszocs6944
    @rozsikaszocs69442 жыл бұрын

    Hu.szuper.

  • @janika3067
    @janika30672 жыл бұрын

    Hello! Mi a pontos márkája illetve tipúsa a gázfőzőlapnak?

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    AEG a pontos típust nem tudom, de képről simán felimerhető. na 20 mp. volt megtalálni, ezt Te is beírhattad volna és már meg is lenne, az árról is be lehet azonosítani. na mindegy megkerestem én: AEG HKB64450NB

  • @draskojozsi

    @draskojozsi

    Жыл бұрын

    @@nepazarolj Ha eladni akarsz, és valaki információt kér, akkor nem okoskodni kellene.

  • @Sanyi1978
    @Sanyi19782 жыл бұрын

    Laci nektek nincs napelem? 😱 Mennyi lesz a palackos gáz? Nincs rá rezsicsökkentés. Ami EMAGos azt hozzák viszik. Ami nem az szívás. A palackoshoz minek szerelő? Nyáron a melegben nem lesz öröm használni. Tényleg sokára fő fel a víz. Én ajánlanám Te gázszerelődet! Ő is Laci, véletlenül? 🤣🤣 Nem olcsó móka beköttetni sem.

  • @gaborhorvath7440

    @gaborhorvath7440

    2 жыл бұрын

    Meg vagy kapsz palackot vagy nem.

  • @Thejano1998

    @Thejano1998

    2 жыл бұрын

    A palackos, vagy a tartályos gáz eddig is világpiaci áron ment, olyan hatalmas drágulással nem kell számolni.

  • @robertnagy2456

    @robertnagy2456

    2 жыл бұрын

    Télen fűtésre is jó, ha le van a ház szigetelve.

  • @tamasdenem7892

    @tamasdenem7892

    2 жыл бұрын

    A palackos gáznál is garanciális feltétel, a hivatalos beüzemelés.

  • @draskojozsi

    @draskojozsi

    Жыл бұрын

    @@robertnagy2456 Igen, frankón bepárásodik tőle a ház, meg elszívja a zoxigént.

  • @bajnaigordonofficial
    @bajnaigordonofficial2 жыл бұрын

    A nagy kérdés: lesz palackos gáz?

  • @rhysokelly6933

    @rhysokelly6933

    2 жыл бұрын

    Lesz. Kevesebb tartalommal és kb.20%-al drágábban,mint jelenleg..

  • @bajnaigordonofficial

    @bajnaigordonofficial

    2 жыл бұрын

    @@rhysokelly6933 én is ilyen szomorúan látom a helyzetet

  • @szekreny0

    @szekreny0

    2 жыл бұрын

    @@bajnaigordonofficial Nagy szomorúság, +30%-os ár, sokkal jobban jár az aki a 600%-osan emelt földgázt használja 🥱🖕

  • @draskojozsi

    @draskojozsi

    Жыл бұрын

    Ahogy hallottad, 3évre való tartalékja van. Havonta kifogy egy palack, akkor 36 palacknak kell az udvarában ácsorognia. A falusi cseretelepeken nem volt ennyi palack, együttvéve üreset, telit. Messze lakok tőle, nekem azt mond amit akar.

  • @fodor801

    @fodor801

    Жыл бұрын

    @@szekreny0 A főzés nem tétel. A fűtés, az a probléma. 4000 m3 körül volt a fogyasztásunk, nemrég volt az éves leolvasás.

  • @TeBeA849
    @TeBeA8492 жыл бұрын

    23'40"-nél MAGIC!!! :)

  • @pappsandor8704
    @pappsandor87042 жыл бұрын

    Használtam üveg lapos gázt, soha többé. Nem olyman könnyű a tisztìtàsa, ső a rozsdamentessel szemben tán rosszabb. Soha, semmivel nem forralsz hamarabb, mint egy indukciòssal. Áldom, h bevállaltam az indukcióst.

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    Ez egyszerű fizika. A közel 4 kW-pos wok égőn kb. fele idő alatt forr fel a víz, mint a 2 kW-os indukciós főzőlapon.

  • @robertnagy2456

    @robertnagy2456

    2 жыл бұрын

    @@nepazarolj Próbáltad is? Mivel a gáz hatásfoka kb. 30%, a villanyé meg 100. Az indukcióshoz kell 3 x 16A, akkor az igazi. Van turbó módja is, 6-7 kW-al simán megküld mindent, másodpercek alatt forr a víz.

  • @draskojozsi

    @draskojozsi

    Жыл бұрын

    @@nepazarolj Csak az nem mindegy, mennyi gáz kell a 4kW előállításához. Az indukciós főző 98% hatásfokú. A gáz minősége folyton változik. A palackban sem ugyanaz.

  • @fodor801

    @fodor801

    Жыл бұрын

    @@robertnagy2456 A tiednek lehet, hogy van, de Laci a saját meglévővel hasonlította össze. Hiába venne 3 fázisú fözőlapot, ha nincs 3 fázisa. Indukciósból is többféle teljesítményű készülék érhető el. Ebből következik, hogy indukciós és indukciós közt is van különbség.

  • @SuperMedvegy
    @SuperMedvegy2 жыл бұрын

    Mi most álltunk át épp palackosról villanyra. Történt egyszerű. Korszerű gáztűzhely ellenére a palackos gáz minősége, kriminális. Egyedül a MOL ami elfogadható. Az z viszont drága. Mióta villanyos van tesztelgetjük, írogatjuk a fogyasztást, ami persze nem mérvadó, mivel más fogyasztók is üzemelnek. Nagyságrendekkel rövidebb a forrási idő, főzési idő is csökkent. 70ft-os áron számolva is olcsóbb mint a palackos gáz, és nem beszélve az időről. Azért csak álljon át aki teheti palackos gázra, de a villanyosát, még semmiképpen se adja el, vagy szabaduljon meg tőle. 1-2 hónap és meg fogják gondolni.

  • @tamasdenem7892

    @tamasdenem7892

    2 жыл бұрын

    Melyik fajta villanyosra? Azt ugye tudtad, hogy 3 havonta lehetőség van az áram árának az emelésére? Így nem biztos, hogy novemberben még ennyi lesz az áram ára.

  • @SuperMedvegy

    @SuperMedvegy

    2 жыл бұрын

    @@tamasdenem7892 Gondolom a gázét befagyasztották. A gáz, mint energiaforrás mindig is drágább volt, és az is lesz.

  • @tamasdenem7892

    @tamasdenem7892

    2 жыл бұрын

    @@SuperMedvegy Csak a 11,5kg-osat fagyasztották be. Viszont erre jött a MOL válasza, hogy innentől 10,9kg-osat fog szállítani, amire nem vonatkozik az ársapka és lehet szabadon emelni bármikor.

  • @leventedavid7400

    @leventedavid7400

    Жыл бұрын

    @@tamasdenem7892 ... 3 havonta lehetőség van az áram árának az emelésére?.... Mint ahogy a gáz ár emelésre is van lehetőség 3 havonta.

  • @nagygabor4188
    @nagygabor41882 жыл бұрын

    Te voltál katona Laci ?

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    Igen voltam.

Келесі