#1515

Marlies Dekkers in gesprek met journalist Weird Duk en Jaco Kleynhans, hoofd Internationale Betrekkingen bij de Solidariteit Beweging in Zuid-Afrika.
Wat weten we nu eigenlijk van Zuid-Afrika? Ondanks een stuk gedeelde geschiedenis niet bijster veel. In dit gesprek verkennen Marlies, Wierd en Jaco het ontstaan van het land als verversingspost van de V.O.C., de lange geschiedenis van oorlogen, de periode van Apartheid en tot slot de huidige verhoudingen, waarin de blanke minderheid opkomt voor zichzelf en het lot in eigen handen neemt. "Sterke gemeenschappen bedreigen de macht van de overheid."
Bronnen en links bij deze uitzending:
- Het boek 'Hidden Karoo': www.penguinrandomhouse.co.za/...
- Website van de Solidariteit Beweging: beweging.co.za/
- Website van Orania: orania.co.za/
--
Steun De Nieuwe Wereld. Word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld of doneer op NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld.
Alvast bedankt.
--
0:00 Intro
0:14 Zesduizend kilometer door Zuid-Afrika
2:03 De geboortedag van een land
6:04 Een geschiedenis van oorlogen
9:15 De Bitter Einders, de Britten en de Unie van Suid-Afrika
14:30 Oorspronkelijke bewoners en migratie
20:10 Avonturisme en kolonisatie
23:08 Een nieuwe identiteit: the Last White Tribe of Afrika
26:21 Taal van het hart, het landschap en de geschiedenis
30:15 Zuid-Afrika als ons voorland
32:19 Europa en verlies van identiteit
35:27 De Solidariteit Beweging en gemeenschapszin
40:48 Het lot in eigen hand
--
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk en Marlies Dekkers.
De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de Filosofische School Nederland.
Onze website: denieuwewereld.tv/
DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: denieuwewereld.substack.com/

Пікірлер: 188

  • @DeNieuweWereldTV
    @DeNieuweWereldTV2 ай бұрын

    Welkom in de commentaarsectie bij deze uitzending. Vond u dit een interessant gesprek? Steun ons dan en word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld.

  • @ellieknol

    @ellieknol

    2 ай бұрын

    Ek is ge'interesseerd in hoe die regering in SA nou staan teenoor die Oranje gemeenskap. Dit was tog eerder wel in baie negatiewe media neergesit as ekstreem, AWB was tog wel die oorsprong van die beweging. Graag meer hieroor. Miskien vir 'n volgende gesprek. My hart trek nog altyd na SA.. die naam daarvan is heimwee. Dankie vir die mooi gesprek!!

  • @Danilo44

    @Danilo44

    2 ай бұрын

    Marlies, Ik weet niet meer de titel van je rauwe melk video, dus even bij deze. Gisteren Franse rauwe melk gescoord op een markt. Wauw Wauw Wauw Wat lekker!!! 😊 Die markten maken mij gelukkig, iedereen heeft een leuk babbeltje met mij, of in het Engels en zelfs in het Frans wat ik amper kan. Iedereen is helemaal gek op mijn hond, zelfs in Nederland reageert men niet zo wat ze zijn alleen maar bezig met hun eigen "schoonheid". En dat terwijl mijn hond eigenlijk illegaal is in Frankrijk omdat ze geen stamboom heeft. 🤫🤫 Stamboom is vereist voor pitbull-achtige rassen. Zelfs de oude van dagen geven Nala een aai over haar kop. Ik voel mij lief in Frankrijk. With kind regards and a genuine smile Danilo

  • @dorrykahn6895
    @dorrykahn68952 ай бұрын

    Wat goed omdat eens helemaal uitgelegd te krijgen. Ik heb altijd een groot zwak voor de Afrikaners gehad, heb 6 jaar in Kaapstad gewoond.

  • @beabarend
    @beabarend2 ай бұрын

    mooi om de afrikaanse taal te horen. Marlies wat ben je toch een prettige gespreksleider in dit gesprek❤

  • @josvandevijver8338
    @josvandevijver83382 ай бұрын

    Wat een leuke uitzending. Mooi dat we na de anti apartheid periode in Nederland weer normaal over het zuid Afrikaanse avontuur kunnen spreken

  • @RobMiddelhuis

    @RobMiddelhuis

    2 ай бұрын

    De anti-apartheid periode in Nederland begint net. 😂

  • @aartvanwijk9221
    @aartvanwijk92212 ай бұрын

    Hele leuke podcast over Zuid-Afrika. Trots op hun taal, cultuur en geschiedenis. Netjes en helder uitgelegd en een voorbeeld voor Nederland.

  • @ingridhendriks8508
    @ingridhendriks85082 ай бұрын

    Wat n prachtig respectvol gesprek. Ik heb t doorgestuurd naar n Zuid-Afrikaanse vriendin. Vinden ze leuk daar

  • @CG-fb3yo
    @CG-fb3yo2 ай бұрын

    38:15 Marlies, je hebt me aan het huilen gemaakt... we zijn hier in Nederland onze identiteit kwijt, en ik ook...

  • @fairyfrusciante

    @fairyfrusciante

    2 ай бұрын

    volgens mij zijn we em niet kwijt, maar wordt het ondergeschikt gemaakt. Dat Nederlanderschap...das iets waar je je tegenwoordig voor moet schamen zo lijkt het. Ik heb er zelf ook vaan schamper over gesproken, maar merk nu dat het te ver is gegaan.

  • @Okokok961
    @Okokok9612 ай бұрын

    Interessant mijn voorouder is met de VOC vanuit Amsterdam in 1760 aangekomen op de Kaap. Na 3 maanden op de Kaap verder gereist naar Batavia en gebleven in Nederlands Indie. Daar gertrouwd met een local. Mijn vraag: waarom trouwden de Europeanen in SA niet met de locals?

  • @nono-ri9bt

    @nono-ri9bt

    2 ай бұрын

    My 2 cents. There were more European women in the Kaap. There was little cultural compatibility between African tribes and European. .

  • @nono-ri9bt

    @nono-ri9bt

    2 ай бұрын

    They were really pr1mitive compared to the European. Different than in Asia which already was a trading hub and high civilization in regions like Temasek Malacca and so on. They already had superior ships and commerce. Not like the Africans very basic.. So, cultural incompatibility, hostile environment, and presence of more European women in Kaap. These would be the reasons they didn't mix a lot. My analysis

  • @TLCTLC-cg6cm

    @TLCTLC-cg6cm

    2 ай бұрын

    So in the DEI, it was common for higher ranked VOC to marry local nobility women to form economic and military alliances with local Rulers - those who were willing to form voluntary economic alliances ofcourse. Which wasn't always the case. Fun fact: one of Geert Wilders' ancestors is a Javanese nobility woman called Embong Adjeng Gedong- Adjeng being a nobility Title.

  • @Needlestitch
    @Needlestitch2 ай бұрын

    Prettige landgebonden decentrale zelforganiserende groep mensen, zonder centrale beheersing, met eigenschappen zoals solidariteit en samenwerking jegens andere zelfbesturende decentrale groepen. Het is wat ik eerder elders heb geuit: Als je uit het huidige globaal gecentraliseerde afhankelijkheids- en beheersmodel wil komen, zul je daarvan weg moeten stappen en het steeds meer zelf moeten gaan doen.

  • @abrahameijgenraam491
    @abrahameijgenraam4912 ай бұрын

    Mooi gesprek, boeiend en dit soort geschiedenis is heel welkom. Geen 'politiek correct' gedoe maar gewoon weergave van feite, top! Ik ben een groot fan van de Vikings en jullie ook hoor ik in het begin, dus wellicht een mooie volgende ;)

  • @marlouvanessen1385
    @marlouvanessen13852 ай бұрын

    Super leerzaam en wat leuk om het Afrikaans zo te horen, hij was goed te volgen. Ik vond hem erg hoopvol en positief, bijzonder want ik heb veel berichten gehoord van veel afschuwelijke aanvallen op blanke boeren, als je dan toch nog kunt blijven samenwerken met de zwarte Afrikaners, vind ik best een wonder. Grote dank weer lieve mensen!

  • @onlineonlineaccount2368

    @onlineonlineaccount2368

    2 ай бұрын

    @marlouvanessen1385....Er bestaan geen ''zwarte Afrikaners'' dat zijn gewoon de autochtone volkeren in Zuidelijk Afrika. De vraag die je moest stellen hoe het is dat vele zogenoemde ''Zwarte Zuid-Afrikanen'' zoals jullie ze noemen nog kunnen samenwerken met de blanke Zuid-Afrikanen na de vele decennia moord, verkrachtingen, racisme, kleineren van bevolkingsgroepen, afschuwelijke aanvallen op donkere mensen. Dat is pas mooie dat vele van hen vergevensgezind zijn, omgekeerd zou het denk ik niet zo zijn.

  • @klaastijsen5315
    @klaastijsen53152 ай бұрын

    Prachtige leerzame uitzending . Bedankt.👍

  • @31Tineke
    @31Tineke22 күн бұрын

    Prachtige gevoelige podcast☀️

  • @reneevannus-nv1ir
    @reneevannus-nv1irАй бұрын

    Wij gaan in Nederland dus Zuid-Afrika achterna. We raken onze identiteit steeds een beetje meer kwijt. Ik zie ook een tendens van Nederlanders die naar het buitenland vertrekken. In Portugal, in sommige gebieden in Frankrijk en ook in Hongarije en Zuid-Amerika gaan groepen Nederlanders wonen, die heel anders dan nu in Nederland, wel solidair zijn met elkaar. Deze uitzending heeft mijn ogen geopend. Dank!

  • @HubertLR
    @HubertLR2 ай бұрын

    Wat de Solidariteit Beweging in Zuid-Afrika in de praktijk laat zien, is dat de werkelijke "apartheid" in het land bestaat uit het verschil in competentie. Triest maar waar.

  • @kiwidutch9778
    @kiwidutch97782 ай бұрын

    Die Afrikaner aksent van Jaco Kleynhans is die een wat nog baie dig by die Nederlands taal hoor, andere Afrikaner aksente is beslis baie moeiliker vir Nederlandse sprekers te verstaan.

  • @rvdb8876

    @rvdb8876

    2 ай бұрын

    Het valt me op dat Jaco heel wat woorden precies uitspreekt zoals ze in onze Vlaamse (Zuid-Nederlandse) dialecten ook nu nog uitgesproken worden. Zo is een "paard" in het Afrikaans "perd" zoals het ook in de meeste Vlaamse dialecten uitgesproken wordt, om maar een voorbeeld te noemen.

  • @hennavanopstal1979

    @hennavanopstal1979

    2 ай бұрын

    Ik ben ook gevoelig voor taal en hoorde direct Vlaams....ZeeuwsVlaanderen wellicht 😊 ​@@rvdb8876

  • @artyaengus7071
    @artyaengus70712 ай бұрын

    Geweldig goed , informatief gesprek

  • @franciscusjohannesburger3720
    @franciscusjohannesburger37202 ай бұрын

    Mooi & leuk gesprek , dank !

  • @TheRooijen
    @TheRooijen2 ай бұрын

    Bijzonder interessant!

  • @nicoros2698
    @nicoros26982 ай бұрын

    Leuk, interessant gesprek - in de jaren 70 voer ik voor de VNS. Kaapstad voelde als thuishaven

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso3572 ай бұрын

    Goed gesprek!

  • @harrybongers8668
    @harrybongers86682 ай бұрын

    Geen tijgers in Zuid-Afrika Marlies, ook in 1652 niet! 😂

  • @AABoyer

    @AABoyer

    2 ай бұрын

    Urbanus was daar al geweest met zijn poeder😂😂😂

  • @rvdb8876

    @rvdb8876

    2 ай бұрын

    @@AABoyer Die poeier was om de "olifanten" weg te houden uit het Pajottenland. Goe poeier, hé?

  • @NatasjavanDijknah
    @NatasjavanDijknah2 ай бұрын

    Als ik ´t Afrikaans hoor, ervaar wat ik kan omschrijven als ´leegte´, ´ruimte´ en ´afstand in tijd´.

  • @onlineonlineaccount2368

    @onlineonlineaccount2368

    2 ай бұрын

    Hoezo ?

  • @coromacovidee779
    @coromacovidee7792 ай бұрын

    In 1974 met Pa, Ma en 5 kinderen er naartoe verhuisd. Zoveel geleerd daar. Ik was 5. Prachtige tijd! Vooral die 'ámper broekies'.. 🙂

  • @karinv1128
    @karinv11282 ай бұрын

    Mooi gesprek! Dank 🙂

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso3572 ай бұрын

    Wat betreft het Engels: dat wist ik niet. Ik wist ook niet dat er daar zo veel mensen Afrikaans spreken.

  • @ellieknol
    @ellieknol2 ай бұрын

    Ek is ge'interesseerd in hoe die regering in SA nou staan teenoor die Oranje gemeenskap. Dit was tog eerder wel in baie negatiewe media neergesit as ekstreem, AWB was tog wel die oorsprong van die beweging. Graag meer hieroor. Miskien vir 'n volgende gesprek. My hart trek nog altyd na SA.. die naam daarvan is heimwee. Dankie vir die mooi gesprek!!

  • @rvdb8876

    @rvdb8876

    2 ай бұрын

    Tja, dat zien we hier ook, als je een mening hebt die sterk afwijkt, of zelfs tegen het narratief (agenda) van de overheid ingaat, dan word je algauw in een extreme hoek geplaatst.

  • @otherwize12

    @otherwize12

    2 ай бұрын

    @@rvdb8876Een false politieke tactiek. Bestempel jouw tegenstander als monster, men makkelijk een discussie met deze smoes omzeilen. Want met monsters praat men immers niet.

  • @31Tineke
    @31Tineke22 күн бұрын

    We zijn er nog, we moeten alleen elkaar weer vinden❣️

  • @nationalsniper5413
    @nationalsniper541310 күн бұрын

    De apartheid is nooit afgeschaft, alleen de rollen zijn omgedraaid.

  • @Okokok961
    @Okokok9612 ай бұрын

    Malan was een Fransman van origine Marlies..Afrikaners zijn letterlijk allerlei Europeanen, Frans Duits Belgisch Nederlands enz enz enz.. Malan kwam uit Toulon...

  • @stoltmain123
    @stoltmain1232 ай бұрын

    in hillbrow johannesburg jaren zeventig en tachtig was de meest multi cultiwijk buiten Europa daar leefden zoveen culturen en kleuren door elkaar heen.

  • @Geenmoer748

    @Geenmoer748

    2 ай бұрын

    Prachtige tijd inderdaad, apartheid. Gouden eeuw van zuid Afrika

  • @GfaDriewerf
    @GfaDriewerf2 ай бұрын

    Heb me zopas ingeschreven in de nieuwsbrief van Orania

  • @jobdehaan5097
    @jobdehaan50972 ай бұрын

    Waarom geen linkjes naar de muziek? Welk lied had Marlies het over?

  • @TLCTLC-cg6cm
    @TLCTLC-cg6cm2 ай бұрын

    Neem aub een aflevering op met historian Dennis Dewitt woonzaam in Melaka en eigenaar van Nutmeg publishing. Ook een Boer descendant wiens voorouders naar Melaka zijn doorgereist en daar gesettled.

  • @TLCTLC-cg6cm
    @TLCTLC-cg6cm2 ай бұрын

    Overigens had JP Coen hele goeie relaties met andere lokale koninkrijken zoals de Sultan van Johore waarmee de VOC een vriendschappelijke alliance aanging al in 1602.

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso3572 ай бұрын

    Wierd heeft gelijk m.b.t. de Russische taal.

  • @danaodanao4591
    @danaodanao45912 ай бұрын

    Als oorlog uitbreekt hier dan vlucht ik naar SA.

  • @dini7363
    @dini73632 ай бұрын

    27:00 Afrikaans is een soort oer-Nederlands. Dit gesprek was voor mij interessant om een uurtje het Afrikaans te horen. Hoe ontwikkelt zich een taal? Bij mij resoneerde het Afrikaans als de uitspraak van het Nederlands zoals de Zeeuwen dat nu nog doen (zoals Ad Verbrugge, by the way). De besproken politieke ontwikkeling van Zuid-Afrika zou wat meer nuance verdienen, dan dat ik in dit gesprek gehoord heb. Af en toe wordt het paternalistisch....Wellicht een tweede sessie nodig....

  • @a-dutch-z7351

    @a-dutch-z7351

    2 ай бұрын

    Het is geen oer-Nederlands, het is Nederlands met een andere ontwikkelingslijn. Het klinkt denk ik origineler omdat Nederland meer ontwikkeling gehad heeft, veel veranderingen doorgevoerd heeft.

  • @onlineonlineaccount2368

    @onlineonlineaccount2368

    2 ай бұрын

    @dini7363.....Precies heel eenzijdig vanuit een ''Afrikaners'' ingenomenheid wat ik heel vaak zie in Nederland. De discussie over Zuid-Afrika is altijd vanuit een ''Afrikaners'' perspectief wat helaas in Nederland vaak gepaard gaat met onderhuidse Pan Nederlandse ethno-nationalisme waar andere Zuid-Afrikaanse bevolkingsgroepen gebagatelliseerd worden en gekleineerd als minderwaardig binnen de discours.

  • @FlyingMerf
    @FlyingMerf2 ай бұрын

    Leuk verhaal. Soms een beetje kort door de bocht en wiebelig met de feiten, maar een leuk verhaal.

  • @rebel8211

    @rebel8211

    2 ай бұрын

    Welke feiten zijn "wiebelig"?

  • @FlyingMerf

    @FlyingMerf

    2 ай бұрын

    @@rebel8211 Het verhaal dat er in het grootste deel van ZA nog geen Bantu-mensen aanwezig waren toen de Nederlanders arriveerden, is een oude mythe uit het apartheidstijdperk. Het is waar dat er weinig mensen waren in grote delen van ZA, maar dat heeft meer te maken met het droge klimaat van die gebieden en niet met migratie. Bantu mensen zijn wel vanuit het noorden gekomen, maar ze waren er sinds 1500-2000 jaar geleden.

  • @TLCTLC-cg6cm
    @TLCTLC-cg6cm2 ай бұрын

    See the Johore-Dutch alliance en neem aub kontakt op met historian D. De Witt in Melaka, eigenaar van Nutmeg publishing company.

  • @nono-ri9bt
    @nono-ri9bt2 ай бұрын

    Klopt de Kaap was een tussenpost. De echte handel werd van oudsher gedaan in Azie, China Inda enz.. de gemiddelde VOC crew bleven niet lander dan een Maand in de Kaap. Waarna ze doorvaarden naar Batavia. Kun je terug zien in de VOC archieven.

  • @TLCTLC-cg6cm
    @TLCTLC-cg6cm2 ай бұрын

    These people were betrayed and forsaken by the unworthy Motherland🇳🇱

  • @derkkeijzer6874
    @derkkeijzer68742 ай бұрын

    Geweldige uitzending en veel meer inzicht gekregen. Nu vraag ik mij alleen af, of de grootte van het land zich leent voor gescheiden zelfredzame gemeenschappen. We verstaan onder multicultureel, of alles woont fn leeft doorelkaar min of meer, of in aparte clusters. We zien dat in VS met verschillende vaak geclusterde bevolkinggroepen. Fortuyn zei al als socioloog dat een groot land als VS daarvoor leent en vanaf de kolonisten kwamen die - soevereiniteit in eigen kring wensende migranten naar VS, door restricties in Engeland van machthebber wat verstaan mocht worden over teksten in de Bijbel. Dat ook gebeurde hier in het verleden, met verbod of beperkingen op de beleving van een religie. Wanneer een orthodoxe groep zich onderscheidt zie je, hoewel de joodse gemeenschap in de historie alsmaar anti semitisme ondervonden in allerlei gradaties, tot vreselijk en tot de grootste onvoorstelbare in de recente historie onder Hitler. 7 0ktober opende die wond weer ongekend voor die hele gemeenschap van nog geen 16 miljoen in de wereld. In Nederland was de Joodse gemeenschap 500 jaar of meer onderdeel van de samenleving en aan de zichtbare orthodoxe Joodse mensen was men gewend na zoveel eeuwen waar die gemeenschappen geclusterd woonden min of meer. Zelf hdb ik nog nooit in een multi culturele stad eonfnde een orthodox geklede Joodse man of jongen gezien. Wanneer de Zuid Afrikaanse gemeenschap met Europese wortels zich in een bepaalde regio gaan concentreren en in zelfredzaamheid succesvol apart gaan leven als minderheid, temidden van de afrikanen met Afrikaanse wortels om hen heen en elders in het land en op dat continent, in hoeverre zal dat succes zonder mikpunt worden gaan door een of andere volksmenner die dat aanjaagt? Niet vanwege een exposure van een religie, maar door een ander huidskleur en etniciteit en afgescheidenheid? Als daar welvaart en welzijn bijkomen...In Nederland is een historische allergie ontstaan tegen dominant willen wordende religies, door de afgrijselijke godsdienst oorlogen. Dat komt mee met het DNA, zoals wetenschappelijk duidelijk is geworden, dat hevige gebeurtenissen bij leven van de voorouders, worden doorgegegeven aan het nageslacht. Niet in het DNA, maar in een sturing in expressie zoals we van Jos de Mul konden vernemen. Het Jodendom heeft geen bekeringsdrift en onder het orthodoxe deel vallen alleen de mannen en jongens op, die niemand overlast verder geven en op een paar plaatsen zich geconcentreerd hebben, die helaas met hun godshuizen en scholen bewaakt moeten worden tegen serieuze aanslagen van binnen NL of van buitenaf. Ik hoop dat de gemeenschap van de gast in de betreffende regio daar en zelfredzaam, een toekomst van racisme jegens hen, haat en afgunst, niet tegemoet gaan en wens hem en zijner gemeenschap alle zegen toe, alsmede ieder die Mandela - de geweldloze weg naar Vrede uitstralend - in hun hart dragen en zijn mentale erfdnis volgen. De gast en de zijnen, kunnen het niet met een bepaald tegenwerkend regeringsbeleid, het voor ieder verbetren helaas. We zien in Europa, met nu een gevaarlijk ophitsende leider en gelijkaardige dictators- kompanen de boel gewetenloos aanpakken, wederom als agressors, massamoord en massavernietiging niet schuwen.

  • @onlineonlineaccount2368

    @onlineonlineaccount2368

    2 ай бұрын

    @derkkeijzer6874....Je streeft naar ideeën die niet reëel en pragmatisch zijn. Vele blanke Zuid-Afrikanen met Europese wortels willen niet gesegregeerd wonen van andere groepen. Zelfs als dat hypothetisch zou gebeuren zouden vele het niet aankunnen om elke dag alleen maar te leven met een groep Zuid-Afrikanen. De verlangen om ook met andere om te gaan zit de Zuid-Afrikaanse ID.

  • @derkkeijzer6874

    @derkkeijzer6874

    2 ай бұрын

    Ik streef helemaal nergens naar. Graag goed lezen! Ik hoor over een zelfredzame gemeenschap en zie in een bredere context en historie daar bepaalde gevolgen van. Ik ben niet van de afdeling multi cultureel in de betekenis van tal van extensies van buitenlanden in een klein overbevolkt land wat nog erger wordt. Dat is een groot risico. Zie kruidvat Oost Europa. Dat tast cohesie aan binnen de landsgrenzen. Met de sociologische draagkracht pushen, die hier al hoog was, is het m.i. mis gegaan bij de massamigratie van de afgelopen halve eeuw, dat so wie so al de sociologische lat heeft omhoog geforceerd en dat bar slecht betuurd is, door dominant wensdenken van een links politiek correcte minderheid, die een maatschappelijke veenbrand veroorzaakte na de late jaren 60, die Fortuyn als socioloog al zag en voor waarschuwde. Een nationale socioloog was harder nodig dan een nationale ombudsman. Hoeveel sociologen zitten in de politiek nu en afgelopen halve eeuw en in de belangrijke beslissingstoelen, ook in EU? Niet of zeldzaam. Allemaal bestuurskundigen of politicologen.

  • @derkkeijzer6874

    @derkkeijzer6874

    2 ай бұрын

    Ik streef nergens naar. U leest niet goed. Mijn toelichting is geweigerd dat meer gebeurd sinds vertrek van vorige hoofdredacteur.

  • @Tubemanjac
    @Tubemanjac2 ай бұрын

    Marlies, kunnen we hiermee dit thema nu afsluiten?

  • @GfaDriewerf

    @GfaDriewerf

    2 ай бұрын

    Waarom?

  • @fredheijtink6229

    @fredheijtink6229

    2 ай бұрын

    @@GfaDriewerfwelk thema? Dit was uitzending 1, toch?

  • @onlineonlineaccount2368

    @onlineonlineaccount2368

    2 ай бұрын

    @@fredheijtink6229Te vaak over Zuid-Afrika met die Wierd Duck die het aansport. Weet echt niet wat zijn obsessie is met Zuid-Afrika.

  • @stoltmain123
    @stoltmain1232 ай бұрын

    mijn familie woont er ook ik wil zker ernaar toe

  • @ingmarbeldman
    @ingmarbeldman2 ай бұрын

    Tenenkrommend gesprek. Het is zeer waardevol om historische gebeurtenissen te begrijpen door context te geven - en de blanke afrikanen verdienen dat tot op zekere hoogte absoluut - maar wat in dit gesprek gebeurt is wat er in mainstream media ook gebeurt, maar dan de andere kant op; het 'selecteren' van historische gebeurtenissen, zodat men voor eigen parochie spreekt, of in dit geval: eigen volk is clean. Gatver. (Weird, wat ben je onverwacht schijnheilig in dit interview. Kolonialisme in het verleden en neo-kolonialisme tegenwoordig is wat de rijkste landen in de wereld rijk maakt. Het gaat uiteindelijk altijd over grondstoffen via slavernij. toen en nu). Als de heer Kleynman tegen het einde van het interview een bevlogen project introduceert en oprecht zijn zorg uitspreekt over het racisme tegen blanken, ben ik dan ook mijn bereidheid om daar invoelend naar te luisteren kwijt. Het is simpelweg te kort geleden om met een 'sorry, maar....' te komen en daarna jezelf als slachtoffer neer te zetten. Dat doet het intermenselijke proces van heling aldaar geen recht.

  • @HubertLR

    @HubertLR

    2 ай бұрын

    "het intermenselijke proces van heling aldaar" Bedoelt u de "plaatsmoorden" ? Of de totaal incompetente leiders die achterlijke dansjes uitvoeren terwijl ze "shoot de boer" zingen ? Heeft u enig idee met wat voor sneltreinvaart het land een "failed state" aan het worden is sinds de zwarte bevolking de macht heeft overgenomen ? (Alsof Afrika daar niet al genoeg van heeft)

  • @rvdb8876

    @rvdb8876

    2 ай бұрын

    Toen de Belgische staat in 1830 werd opgericht was het Nederlands geen officiële taal, hoewel Vlamingen de meerderheid vormden in het land. Moet ik dan als hedendaagse Vlaming de Walen gaan haten voor de wandaden van de Franstalige heersers van destijds? Ik denk het niet.

  • @TLCTLC-cg6cm
    @TLCTLC-cg6cm2 ай бұрын

    Waarom word alles wat ik schrijf aan informatie gecensureerd door YT..what the H.

  • @fredheijtink6229

    @fredheijtink6229

    2 ай бұрын

    Wat schreef je dan?

  • @TLCTLC-cg6cm

    @TLCTLC-cg6cm

    2 ай бұрын

    @fredheijtink6229 heel verhaal over Nederlands Indie en JP Coen. Moest allerlei woorden aanpassen en heel moeilijk doen voordat het zichtbaar werd. Bizar gewoon. Als je iets slechts zegt over blanke mensen blijft het allemaal zichtbaar. Wanneer je kritiek geeft op een niet westers land word het gecensureerd.. bah bah BAH

  • @stevenhuges5592
    @stevenhuges55922 ай бұрын

    Volgens mij waren het ook Belgen natuurlijk.. Dat hoor je ook aan het accent. Nederland was in die tijd ook veel groter of in ieder geval anders.

  • @pietvast4355

    @pietvast4355

    2 ай бұрын

    Vlaanderen hoorde bij Nederland tot 1848

  • @stevenhuges5592

    @stevenhuges5592

    2 ай бұрын

    Ja maar het viel ook een tijd onder Philips de tweede en zo. Eenvoudiger is dat de Afrikaners Nederlands spraken en dus ook waarschijnlijk veel Vlamingen naar Zuid-Afrika vertrokken. (denk niet dat veel Belgen dat weten)

  • @Needlestitch

    @Needlestitch

    2 ай бұрын

    Het Afrikaans is een levende taal met eigen culturele veranderingen. In de Nederlanden sprak men in de 17e eeuw met een accent, met zeker en vast ook Vlaamse en andere Lagelandenaccentinvloeden. Import van toon en gevoel van de toenmalige taal uit de Nederlanden in het Kaapgebied, lijkt mij daarom niet vreemd.

  • @jonaswhale6451

    @jonaswhale6451

    2 ай бұрын

    Duitsers Belgen Nederlanders Engelse , uitnemers !

  • @geamol2832

    @geamol2832

    2 ай бұрын

    Daar is ook franse hugenoot invloede in de taal. Miskien klink dit daarom so belgies.

  • @DerGjitr
    @DerGjitr2 ай бұрын

    2

  • @tombreukers4887
    @tombreukers48872 ай бұрын

    Tijgers in zuid afrika?

  • @TLCTLC-cg6cm
    @TLCTLC-cg6cm2 ай бұрын

    Hallo

  • @AABoyer
    @AABoyer2 ай бұрын

    😂😂😂Tijgers in Zuid Afrika😂😂😂

  • @MDE1992
    @MDE19922 ай бұрын

    Ik ben benieuwd naar de muziek, noem eens een goed Afrikaner nummer?

  • @bertfrank5280

    @bertfrank5280

    2 ай бұрын

    Jerusalema

  • @cebruthius

    @cebruthius

    2 ай бұрын

    Ik ken Bittereinder en Die Antwoord.

  • @wierdduk2318

    @wierdduk2318

    2 ай бұрын

    Alles van Spoegwolf, maar ook Bok van Blerk, Joshua na die Reën en vele anderen. Bijv. kzread.info/dash/bejne/ap95z6SRd7nPZpM.html

  • @b25671
    @b256712 ай бұрын

    Dieje klapt precies mier vloms dan nederlands.

  • @Lierelai

    @Lierelai

    2 ай бұрын

    😂

  • @GfaDriewerf

    @GfaDriewerf

    2 ай бұрын

    Zover wil ik het nu ook niet drijven, maar ik kon hem met mijn sint nikloases prima verstaan

  • @rvdb8876

    @rvdb8876

    2 ай бұрын

    Hij spreekt inderdaad veel woorden precies uit zoals ze ook in onze Vlaamse dialecten uitgesproken worden.

  • @TLCTLC-cg6cm
    @TLCTLC-cg6cm2 ай бұрын

    ???

  • @sandratemmingh1140
    @sandratemmingh11402 ай бұрын

    Geen beskawing Jaco ? Wel geen Westerse beskawing nie!

  • @VictoriaLovesIsrael
    @VictoriaLovesIsrael2 ай бұрын

    Nou fantastisch dat “Afrikaans”…. Ik versta er geen reet van, heb het gesprek niet kunnen volgen

  • @Marcustheseer
    @Marcustheseer2 ай бұрын

    klinkt niet echt als een andere taal het is gewoon heel plat nederlands met ook een sterk limburgs dialect,soms moet ik gewoon goed luisteren maar dan versta ik het meeste wel,alleen als hij heel vlug praat met een dialect volg ik het niet.

  • @eduardhenny1

    @eduardhenny1

    2 ай бұрын

    Ik ben van Goeree en versta dit makkelijk

  • @broodjedoner3719
    @broodjedoner37192 ай бұрын

    🦆

  • @Needlestitch

    @Needlestitch

    2 ай бұрын

    Is er tegenwoordig ook eend van het draaispit wijd verkrijgbaar? 🐔

  • @steefv2695

    @steefv2695

    2 ай бұрын

    ​@@Needlestitch😅

  • @eduardhenny1
    @eduardhenny12 ай бұрын

    Immigranten, wilders is tegen.

  • @hanspeters5118
    @hanspeters51182 ай бұрын

    Weird iets positives over FvD…..

  • @wildekroko
    @wildekroko2 ай бұрын

    Tenenkrommend om naar te luisteren

  • @GfaDriewerf

    @GfaDriewerf

    2 ай бұрын

    Waarom dan wel?

  • @ingmarbeldman

    @ingmarbeldman

    2 ай бұрын

    vond ik ook - zie mijn reply - maar waarom vond jij dat?

  • @wildekroko

    @wildekroko

    2 ай бұрын

    ​@@ingmarbeldmande hypocrisie, de selectieve verontwaardiging en witte op de borst klopperij. Wat je wel vaker ziet op dit kanaal

  • @ingmarbeldman

    @ingmarbeldman

    2 ай бұрын

    @@wildekrokoDat je dit wel vaker op dit kanaal ziet ben ik totaal niet met je eens. Ik vond dit eerder een uitzondering. maar het zou kunnen dat we ieder vanuit een andere opvatting kijken:-) bedankt voor je reply🙏🏻

  • @onlineonlineaccount2368

    @onlineonlineaccount2368

    2 ай бұрын

    @@wildekroko200% mee eens heel selectief en vooringenomen met een soort onderhuidse pan-Nederlandse ethno-nationalisme. Totaal niet genuanceerd. Valt me ook op dat deze kanaal nooit anders gekleurde Zuid-Afrikanen uitnodigen. Alleen maar Afrikaners die een soort ethno-nationalishe en latente raciale verhaal te vertellen hebben in een westerse/blank chauvinistische jasje.

  • @aquarius42
    @aquarius422 ай бұрын

    Alweer Wierd Duk.. Jammer..

  • @Danilo44

    @Danilo44

    2 ай бұрын

    Alleen die stem van die man al.

  • @stoltmain123

    @stoltmain123

    2 ай бұрын

    wie had jij op het oog dan femke valsema.

  • @wildekroko

    @wildekroko

    2 ай бұрын

    Tja walgelijk hypocriet menneke die Wierd. Met zijn selectieve verontwaardiging

  • @aquarius42

    @aquarius42

    2 ай бұрын

    @@stoltmain123 waar slaat dat op?

  • @WimBijl

    @WimBijl

    2 ай бұрын

    prachtige stem inderdaad

  • @Geenmoer748
    @Geenmoer7482 ай бұрын

    Niet echt geïntegreerd dus die Nederlanders…na 500+ jaar spreken ze nog steeds hun eigen Nederlandse taal….hoezo zijn ze niet zo geïntegreerd dat ze de lokale taal inmiddels als moedertaal spreken? En de lokale religie hebben overgenomen? Het gaat toch om integratie hier?

  • @queen84sasha

    @queen84sasha

    2 ай бұрын

    Wie moet intergreren. Ze hebben het land gemaakt. Daarvoor was er geen Zuid Afrika.. Dus logischerwijze zouden de nieuwkomers zich moeten aanpassen aan de Afrikaners.

  • @onlineonlineaccount2368

    @onlineonlineaccount2368

    2 ай бұрын

    @@queen84sashaDat is false narratief. De naamgeving ''Zuid-Afrika'' is door de Nederlandse/Britste kolonisten in stand gebracht. Maar de opbouw van het land is helemaal niet alleen door ''Afrikaners'' in stand gebracht. Denk je nauw echt dat een klein groepje zo een land kan opbouwen en allerlei autochtone bevolkingen aan de zij lijn houden. U bekijkt zoals vele hier naar Zuid-Afrika vanuit een Nederlands/Eurocentrische raamwerk waar duidelijke een soort latente westerse chauvinisme aanwezig is. De vele Colourds, Khoisans, Zulus, Xhosas hebben veel bijgedragen aan het land en de opbouw er van.

  • @onlineonlineaccount2368

    @onlineonlineaccount2368

    2 ай бұрын

    @@queen84sashaWie zijn de nieuwkomers volgens jouw ? Afrikaners zijn geen inheemse volk op Afrika.

  • @sandratemmingh1140
    @sandratemmingh11402 ай бұрын

    Please Dutch people watching this just know this man Jaco kleynhans is ultra right wing and not representing most of us white Afrikaans speaking South Africans- and by the way if we are talking about the Afrikaanse Taal we mean white Afrikaans- people of colour in western Cape speak Afrikaaps and even that has different dialects within the language

  • @stoltmain123

    @stoltmain123

    2 ай бұрын

    is dat een probleem dan

  • @jonaswhale6451

    @jonaswhale6451

    2 ай бұрын

    Precies !!

  • @jonaswhale6451

    @jonaswhale6451

    2 ай бұрын

    Een groot probleem , ga er lekker wonen neem Wilders mee !1@@stoltmain123

  • @deonkotze8325

    @deonkotze8325

    2 ай бұрын

    Sandra, Jaco is geensins ultra-regs. Ek ken hom persoonlik. Jy klink en lyk weer soos 'n regte globalis/internasionalis. Niks werd vir enige kultuur.

  • @deonkotze8325

    @deonkotze8325

    2 ай бұрын

    Gekleurde Afrikaanssprekers in die Wes-Kaap het hul hoofsaaklik oorgegee aan verengelsing. Die CPUT, UWK en US is sprekende voorbeelde daarvan. Die skole volg nou.

  • @user-tp2os8gu8o
    @user-tp2os8gu8o2 ай бұрын

    ❤❤

  • @pierre8654
    @pierre86542 ай бұрын

    Voor degenen die van het Afrikaans houden kan ik Gert vlok Nel erg aanbevelen!

  • @luxaflexdick
    @luxaflexdick2 ай бұрын

    Daar hebben we Marliesje met haar hoge stemmetje weer hihi.