#1230

Jelle van Baardewijk in gesprek met psychotherapeute Else-Marie van den Eerenbeemt over het vaderschap.
📺 Kijk reclamevrij op petje af petjeaf.com/denieuwewereld/posts
Lid worden van ons Patronaat? Meld je hier aan! petjeaf.com/denieuwewereld
In deze video leggen we uit hoe jij je kunt abonneren: • Welkom bij het DNW Pat...
--
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Willem de Witte.
De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.
Wil je ons éénmalig steunen? Dat kan hier: www.whydonate.nl/donate/denie...
Je kunt ook direct een bedrag overmaken op het volgende rekening nummer:
NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld
Onze website: denieuwewereld.tv/
DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: denieuwewereld.substack.com/

Пікірлер: 103

  • @DeNieuweWereldTV
    @DeNieuweWereldTV Жыл бұрын

    Welkom in de commentaarsectie bij deze uitzending!

  • @marjanhemme3964
    @marjanhemme3964 Жыл бұрын

    ❤ Klasse, prachtig warm en rijk gesprek over het belangrijkste onderwerp in ons leven: ouderschap. Else-Marie is daarin de grand dame . Chapeau.

  • @floraelverhulst6200
    @floraelverhulst620011 ай бұрын

    Jeetje dat is lang geleden. Ik (Mieke Verhulst) heb jou, Else-Marie, meegemaakt in de vormingsklas in den Bosch. Dat was een jaar ter voorbereiding op allerlei opleidingen. Gôh, dat jij psychotherapeute bent geworden. Mijn interesse ging een totaal andere kant op, namelijk het juweliersvak. Hoe gaat het met je Else-Marie, werk je nog steeds? Of ben je ook al heerlijk aan het genieten? Wat mij betreft, woon ik gedurende 7 jaar op Gran Canaria en mijn passie is spiritualiteit. Dit doet mij heerlijk vrij, blij en sprankelend gelukkig voelen..... Hartelijke groet van Flora-el (mijn huidige naam)

  • @toinehendriks9863
    @toinehendriks9863 Жыл бұрын

    Prachtige intelligente vrouw… genoten van deze aflevering 👍

  • @agnesvandendop219
    @agnesvandendop219 Жыл бұрын

    Ik vind persoonlijk dat een hoop ouders tegenwoordig de opvoeding aan een hoop andere mensen overlaten. Als je alleen al als mensen beiden aan het werk blijven. Dan is het al heel snel naar de crèche. Want carrière is belangrijker. Dan volgt de voorschoolse opvang heel de dag op school en dan nog eens de naschoolse opvang. De kinderen worden met zoveel verschillende normen en waarden opgevoed. Dan willen ze ook nog eens de vrijgezel uithangen in het weekend en dan mag opa en oma aankomen treden. Ik vraag me altijd af waarom ze in sedesnaam kinderen willen hebben terwijl ze de opvoeding aan andere mensen overlaten. En de verantwoording niet zelf neemt hiervoor. Je hebt ze tenslotte zelf op de wereld gebracht. Is niet gek dat je zoveel probleem kinderen/ sleutelkinderen hebt . Dus een hoop kinderen missen hierdoor een warm veilig nest.

  • @keepcreationprocess

    @keepcreationprocess

    Жыл бұрын

    Agnes,is het je niet al 25 Jaar eerder ,maar nu pas merk je dat je een raar land hebt met rare mensen erin

  • @ClaireDeLune12

    @ClaireDeLune12

    Жыл бұрын

    En dan wordt er vanuit de politiek en media vooral recentelijk op schandalige wijze gepropageerd om part-timers (m.n. toch vrouwen) meer te laten werken. BN-ers mogen er reclame voor maken...zgn 'boss-ladies' ofzo... Over de ruggen van wie??? Precies...de kinderen! Dat maakt mij nou echt boos..

  • @Nosmirk
    @Nosmirk Жыл бұрын

    ik was in 1983 twaalf toen mijn moeder overleed. Niet lang daarna werd mijn vader verliefd op de dochter van zijn beste vriend. Verschil van 30 jaar. Ik was fel tegen deze relatie. Kon mijn pa niet zien met een andere vrouw. Mijn vader heeft deze relatie, wellicht mede daarom, laten gaan. 15 jaar lang heeft ie toen geen relatie meer gehad en is eigenlijk lusteloos op zijn 72e gestorven. Hij was rond 1981 al met de vut gegaan en had het leven min of meer opgegeven. Hing wat op de bank, ging af en toe nog weel wat zeilen of in de schuur werken, en lag te wachten tot mijn oudere zusters op bezoek kwamen. De lol was er af. Misschien had ie toch maar zijn zin moeten doordrijven, Maar de kinderen gingen voor mijn pa altijd voor, dus het was goed zo... Was een topvent!

  • @janniebruinsma3157
    @janniebruinsma3157 Жыл бұрын

    Wat een mooi en openhartig gesprek. Geeft me zoveel inzichten over onze familie. Iedereen die denkt aan vader- en of moederschap zou dit interview moeten beluisteren. Bedankt!

  • @PaulStam
    @PaulStam Жыл бұрын

    Wat een mooi interview. Wat een prachtige en wijze vrouw. Ze heeft me geraakt. Stof om over na te denken.

  • @esengersma5391
    @esengersma5391 Жыл бұрын

    Wat een prachtige vrouw!! Veel geleerd, vanuit het hart van de - systemische - aandacht gericht op het herstel - en het fundament van het kunnen geven - in de familierelatie. Was je nodig, had je betekenis? Jelle, een uitstekende warme rol, een voorbeeld van interviewkunst. Hoe zou Else Marie overigens denken over de hele genderdiscussie? Graag het antwoord toevoegen aan dit gesprek.

  • @kollumerroos7187
    @kollumerroos7187 Жыл бұрын

    Aangenaam gesprek. Ik hoop ook dat Else-Marie spoedig terugkomt en dan verhaalt over de afwezige vader, zowel fysiek als emotioneel. De vader, die zijn eigen kind inzet voor eigen belang.

  • @andyindo3832
    @andyindo3832 Жыл бұрын

    Mooi gesprek over en weer, deze vrouw heeft mn hart geraakt... bedankt❤

  • @liesbethmaris3180
    @liesbethmaris3180 Жыл бұрын

    Ik hing aan haar lippen, de voorbeelden zijn zo concreet en herkenbaar, waardoor de inhoud aankomt. Hartelijk dank voor dot mooie gesprek en de kinderen van Jelle kunnen hun zegeningen tellen met een vader die al zo bewust en integer is met zijn rol als vader.

  • @JohnBrown-yo8ni
    @JohnBrown-yo8ni Жыл бұрын

    18 minuten gekeken tot nu, wat een levenswijsheid.

  • @abrahameijgenraam491
    @abrahameijgenraam491 Жыл бұрын

    wat een prachtig gesprek, dank mooie mensen

  • @marliesvrakking2407
    @marliesvrakking2407 Жыл бұрын

    Dank voor dit mooie gesprek en de uitleg.

  • @sucramyalcin
    @sucramyalcin Жыл бұрын

    Wat een prachtig gesprek. Veel bewondering voor deze wijze en sterke vrouw. Dit zijn levenslessen en in hoop dat we vaker van deze gesprekken mogen leren.

  • @nickjuhsil5612
    @nickjuhsil5612 Жыл бұрын

    Prachtig gesprek, dank jullie wel.

  • @derkkeijzer6874
    @derkkeijzer6874 Жыл бұрын

    De titel had ook kunnen zijn: een goede moeder is geen tweede vader, gelet op de inhoud van het gesprek, waarbij meermalen de gevolgen van het weghouden van de vader door de moeder ter sprake kwam. Er zijn ook teveel schreinende situaties door gebrek aan ruimte bij de rechtbank en de moeder bij een scheiding in het voordeel is, dat vaders en de ouders van die vaders afgeknepen worden van het leven van hun kinderen en kleinkinderen. In hoeverre zijn stellen er goed bewust van hoe de klassieke vader en moeder rol ondeling te gaan verdelen: een veilige warme plek thuis te bieden en tevens weerbaar maken voor een veel hardere buitenwereld, zoals eerder de gepensioneerde psychiater dat noemde. Met alle evoluties, sinds pak hem beet de jaren 60-70, is ouderschap er bepaald niet gemakkelijker op geworden. Je gunt alle kinderen een warme en solide basis. Kinderen voelen ook wel dat een ouder, of ouders, tenminste goede intenties hebben, maar niet onfeilbaar zijn. Als zelfs die intentie ontbreekt door zelfgerichtheid van ouder, of ouders, is dat zeer ernstige verwaarlozing. Intens triest allemaal voor wie dat overkomt in ernstige situaties, of minder dan dat. Omdat er zoveel scheidingen zijn, zou het al zinnig zijn, tevoren een wettelijk document te regelen, waarbij men zich aan afgesproken zaken verplicht, mocht er uit de relatie kinderen worden geboren. Dat zou passen in de rechten van een kind. Of zo geregeld worden, dat automatisch minimale zaken vast liggen om een ouder en grootoudets niet te vervreemden van hun kind en kleinkind en instanties daar aan gehouden zijn dat toe te passen. Bij tegenwerking van de moeder en/of instantie, de andere ouder het kind onder diens hoede krijgt, als er geen sprake is van aannemelijke misdrijven.

  • @bastiaanvanzon6931
    @bastiaanvanzon6931 Жыл бұрын

    Ik heb echt geboeid en ook met emotie zitten luisteren

  • @deekapma3450
    @deekapma3450 Жыл бұрын

    Prachtig, dank jullie wel voor de oprechtheid en fijnzinnigheid.

  • @user-of6el7xi2l
    @user-of6el7xi2l Жыл бұрын

    Wow! Wat een interview! Zo Raak!

  • @botentest
    @botentest Жыл бұрын

    Over familie wetmatigheid kan je veel meer leren uit FAMILIESYSTEMEN,- moeite waard om Els van Steijn uitnodigen; een geweldige persoon die de leer van Bert Hellinger toepast in veel problematische situaties in prive' maar ook zakelijke leven.

  • @ClaireDeLune12

    @ClaireDeLune12

    Жыл бұрын

    Snap ik, maar Els is al op zoveel kanalen te beluisteren. Ik ervaarde deze onverwachte ingang juist als verrassend!

  • @deeetjevb1232
    @deeetjevb1232 Жыл бұрын

    Wat een heerlijk gesprek!

  • @fleurcriens602
    @fleurcriens602 Жыл бұрын

    Genoten❤

  • @joostveenman3515
    @joostveenman3515 Жыл бұрын

    Wat een leuk gesprek zeg! Bedankt voor de tips.

  • @mariandelovereem2276
    @mariandelovereem2276 Жыл бұрын

    Genoten van deze aflevering👍

  • @renatepeters2384
    @renatepeters2384 Жыл бұрын

    28:26 Ik vond het écht heel fijn om mijn moeder gelukkig te zien met een nieuwe man na het overlijden van mijn vader. Ik denk dat het met een vorm van bewustwording te maken heeft. Het vermogen om het boven je eigen wensen en verlangens te plaatsen. Verder een prachtig inzichtgevend gesprek.

  • @ceesvb
    @ceesvb Жыл бұрын

    Ook goed gedaan door Jelle; dat moest Ab eens zo proberen.

  • @johanbouma7814
    @johanbouma7814 Жыл бұрын

    Prachtig gesprek, mooie inzichten!

  • @johanbouma7814

    @johanbouma7814

    Жыл бұрын

    Ook een fijne manier van gesprekvoering van Jelle.

  • @caban4818
    @caban4818 Жыл бұрын

    Zou ook mooie zijn om zo'n gesprek te doen ten aanzien van moederschap, ook tav al die alleenstaande moeders met zoon. Daar zit zo'n grote rol van pijn en angst van afwijzing door dat afwezige vaderschap.

  • @jellevanbaardewijk7253

    @jellevanbaardewijk7253

    Жыл бұрын

    goed idee

  • @derkkeijzer6874

    @derkkeijzer6874

    Жыл бұрын

    We hadden lang geleden een buurvrouw op leeftijd, die de stelling had, dat als je dochter trouwt krijg je een zoon erbij. Als je zoon trouwt verlies je die zoon voor een groot deel. Nou zie ik dat laatste ook wel gebeuren, maar ben benieuwd naar de ervaringen van deze gast in de uitzending hierover. Klopt deze stelling opvallend veel of niet? Zo ja, komt het in gevallen dat die stelling klopt, dat die mannen ruzie vermijden liever met hun vrouw en meer met de cultuur van de echtgenote en schoonfamilie meegaat?

  • @andejong1823
    @andejong1823 Жыл бұрын

    Met welke 'bril' bekijken we de werkelijkheid - inclusief de beleving van de rol van onze vader als opvoeder en voorbeeld -? Wat mij betreft vraagt dit gesprek om een verdiepend vervolg, waarin met name ruimte wordt gecreëerd voor het weerbarstige verschil tussen ideaal en werkelijkheid en met enig gevoel voor humor aandacht wordt getoond voor het menselijk pogen om aan de opvoeding van onze kinderen richting en betekenis te geven.

  • @jetj7812
    @jetj7812 Жыл бұрын

    Jeetje wat een mooi gesprek dank jullie wel 👍

  • @theraheemskerk9498
    @theraheemskerk9498 Жыл бұрын

    Ik las laatst in een interview met een vader: "Als ik geweten zou hebben hoeveel ik van ze zou gaan houden, was ik er nooit aan begonnen."

  • @jswart5993
    @jswart5993 Жыл бұрын

    Wat een mooi inspirerend gesprek. An eye catcher om nieuwe wegen in te slaan, dank hiervoor.

  • @heleenbos3569
    @heleenbos3569 Жыл бұрын

    Een hoopvoller concept voor mij dan het voor altijd aan je ouders vastzitten, wat ze ook allemaal met je hebben gedaan en terwijl ze niet willen luisteren naar hoe het voor je was, is het verhaal van een ‘zelfgekozen familie’. In de bijbel staat hier een prachtig voorbeeld van. Ruth besloot, in tegenstelling tot Orpa, om met haar schoonmoeder Naomi terug te keren naar Bethlehem.

  • @ingegerritsen5608
    @ingegerritsen560811 ай бұрын

    Bijzondere vrouw. En een mooi gesprek Jelle. Dank jullie wel beiden, ik heb ervan genoten ☘

  • @tjeerdkorten
    @tjeerdkorten11 ай бұрын

    Weer een prachtige uitzending!

  • @patriciasmit4436
    @patriciasmit4436 Жыл бұрын

    Prachtig!!

  • @pathofthezebra
    @pathofthezebra Жыл бұрын

    mooi interview

  • @prins424
    @prins424 Жыл бұрын

    Hebben mensen significant baat gehad bij het (psycho-)analyseren van hun relatie met ouders? Kan interessant zijn maar ook echt verrijkend impact op jezelf?

  • @runswithbears3517
    @runswithbears3517 Жыл бұрын

    Wat een prachtig gesprek!

  • @user-dp6wi1xc1k
    @user-dp6wi1xc1k Жыл бұрын

    Zin in!🎉😁

  • @ranasen242
    @ranasen242 Жыл бұрын

    Ik heb als moeder toch een probleem met het woord ’gunnen’ aan de vader. Ik zie het meer als ruimte bij jezelf vrijmaken en het je kind mogelijk maken een band met de vader te maken.

  • @kristine6996
    @kristine6996 Жыл бұрын

    Breken kan niet maar volle bak misbruik kan wel? Over veilige begrenzing gesproken… vaders die hun dochter stimuleren zijn de warmhartigste, emotioneel intelligentste mannen èn Sterk 💪🏻. Fantastisch gesprek. Merci 💐.

  • @GQ2593
    @GQ2593 Жыл бұрын

    Frank Koerselman en Else-Marie van den Eerenbeemt samen in één uitzending over vaderschap. Dat zou een bijzonder gesprek opleveren!

  • @derkkeijzer6874

    @derkkeijzer6874

    Жыл бұрын

    Aan dat gesprek dacht ik ook en daarin was de heer van Baardewijk assertiever, maar ook hier en daar voorbarig in wat hij dacht te begrijpen, zoals over de rolverdeling man/vrouw en de psychiater zei, dat hoe die rollen ook verdeeld worden het nodig is dat er een veilige en warme plek moet zijn en die voorbereiding op een veel hardere wereld daarbuiten. Wanneer je alle problematiek hoort onder jongeren, lijkt dat nog niet goed in balans te raken sinds de vroegere situatie tot 50 jaar terug. De heer van Baardewijk bracht zijn persoonlijke ervaringen in beide gesprekken in en dat geeft een toegevoegde dimensie aan een intens onderwerp. Het ouderschap vergt nogal wat, al is er een solide relatie tussen ouders nog zonder kinderen en hopelijk later met gezonde kinderen, die na redelijke tijd beider ouders hun broodnodige slaap gunnen. Er kan zowel binnen gezin en buiten het gezin daarnaast van alles gebeuren, dat voor turbulentie en stress kan zorgen. Zijn er dan gezonde en geschikte grootouders om te helpen, is dat een zegen.

  • @Henk136
    @Henk136 Жыл бұрын

    "Hangen ze in de lampen, ook fijn" 😂

  • @Plons0Nard
    @Plons0Nard Жыл бұрын

    Mooi gesprek ❤

  • @arjannebredemeijer5265
    @arjannebredemeijer5265 Жыл бұрын

    Ik vind dat er nog wel enige nuances zijn. Ze heeft het misschien over haar eigen of over oudere generaties? Maar ik ervaar vanuit mijn praktijk, dat er genoeg ouders wel capabel zijn om zichzelf te kunnen reflecteren tav hun opvoeding.Zelfs heel blij zijn dat hun kind ( al is hij volwassen) komt praten en zijn verwijten komt vertellen. Kans om op te ruimen.

  • @lux_moto

    @lux_moto

    Жыл бұрын

    Het is heel goed mogelijk dat oudere generaties daar meer moeite mee hebben dan jongere generaties. Maar m.i. is het ook heel erg persoons-gebonden. Mijn jongste vrienden zijn rond de 27, ik ben 60, en hun relatie met hun ouders verschilt niet heel erg aan de mijne. De verwachtingen en de oordelen lijken sterk op elkaar. En persoonlijk vind ik dat minder problematisch dan ouders die niets van hun kinderen verwachten, en nergens een oordeel (mening) over hebben. In mijn opinie zijn er de laatste dertig jaar te veel ouders die het belangrijker vinden om vrienden met hun kinderen te zijn dan dat ze opvoeders zijn. Ik deel je mening niet dat er veel mensen zijn die capabel genoeg zijn om in staat te zijn tot zelfreflectie. Op geen enkel vlak, laat staan hun kunde als ouder. Ik zie geen enkel bewijs in de samenleving die die veronderstelling ondersteund. Dat er individueel andere uitkomsten mogelijk zijn begrijp ik, en zie ik ook voorbij komen. Maar de overgrote meerderheid van de mensen doet niet aan terugkijken en analyseren, en vinden kritiek vooral iets waar je je tegen moet verdedigen.

  • @arjannebredemeijer5265

    @arjannebredemeijer5265

    Жыл бұрын

    Een mooie toevoeging dat idd de laatste dertig jaar de ouders ‘ vrienden’ met hun kinderen willen zijn. Ook dat is ongezond.

  • @hansvangessel3184
    @hansvangessel3184 Жыл бұрын

    Prachtig gesprek. Compliment voor beiden. 1:08:28

  • @tombreukers5115
    @tombreukers5115 Жыл бұрын

    Mooi!

  • @MrJacode
    @MrJacode Жыл бұрын

    Een goed gesprek, al is het alleen maar om te reflecteren op je eigen relatie met je ouders en kinderen. Maar een voorbehoud is wat mij betreft wel op zijn plaats. Psychotherapie is niet vreemd aan aannames en theorieën zijn vaak gekleurd door persoonlijke ervaringen en trendgevoelig. Mevrouw maakt een integere indruk, maar wat bij haar cliënten volgens haar zou moeten werken hoeft dat niet bij iedereen te doen. De mens en zijn relaties zijn daarvoor te complex. Dat blijkt ook wel uit enkele reacties hier.

  • @worldcitizen5175
    @worldcitizen5175 Жыл бұрын

    Ik hou van de mensen die op deze leeftijd met zoveel wijsheid hun verhaal vertellen. Jammer dat er zo weinig wijze mensen met inhoud tegenwoordig voor de klas staan. Misschien een idee om de jeugd meer in aanraking te laten komen met ouderen, worden ze weer normaal opgevoed.

  • @ClaireDeLune12

    @ClaireDeLune12

    Жыл бұрын

    Beetje iets van het westen he.....vooral hier in NL...ouderen worden tweederangs...beetje geridiculiseerd zelfs...ook in organisaties, families. Ook in de media zie je bijna geen senioren meer. Dat is elders heel anders...daar worden zij veel meer geacht en geëerd.

  • @monspier
    @monspier Жыл бұрын

    “ je kinderen hebben je nodig “❤

  • @lydadehaas9643
    @lydadehaas9643 Жыл бұрын

    Mooi, mooi, mooi.

  • @Dimanto22
    @Dimanto22 Жыл бұрын

    Kinderen mogen wel degelijk kiezen welke achternaam ze aannemen wanneer ze volwassen zijn.

  • @sit-insforsithis1568

    @sit-insforsithis1568

    Жыл бұрын

    Dus geen kinderen meer zijn. Contradictio in termis

  • @bananabep
    @bananabep Жыл бұрын

    Vertel eens over standaard afwezige Surinaamse vaders.

  • @josvandenbosch3602
    @josvandenbosch3602 Жыл бұрын

    Wanneer ouders een kind verliezen door de dood, begrijpen de meeste mensen wel dat er over gepraat mag-kan en moet worden, maar wanneer ouders geen contact meer hebben met hun volwassen kind, dan mag en kan er niet overgepraat worden..

  • @baskleinendorst
    @baskleinendorst Жыл бұрын

    Welches Kind hätte nicht Grund über Seine Eltern zu weinen, Also sprach Z. Bd 1 Von Kind und Ehe

  • @erikdenhouter
    @erikdenhouter Жыл бұрын

    Top 5 van gesprekken. Else-Marie, ik vind het moeilijk te bevatten hoe jij als vrouw de man bijstaat op vlakken waar de vrouw zo vaak schuld ontkent. Door onoplettendheid bij de start van de video heb ik je beroep nog niet gehoord, maar noem je voorlopig de generatie-monteur. Jelle was er ook goed bij, het is aan deze vader besteed.

  • @jellevanbaardewijk7253

    @jellevanbaardewijk7253

    Жыл бұрын

    generatie monteur! Leuke vondst.

  • @ArnoldvanKampen
    @ArnoldvanKampen Жыл бұрын

    Je mag niet meteen al aan het begin al te vrouwelijk blijk geven van een blijdschap met je vaderschap.

  • @LucasHagemans
    @LucasHagemans Жыл бұрын

    31:42 ex-ouders bestaan niet

  • @allahisdeenigewaregod5941
    @allahisdeenigewaregod5941 Жыл бұрын

    Jelle is een goede vader👍

  • @kristandevries4835

    @kristandevries4835

    Жыл бұрын

    Vast.

  • @user-ye1fp1ee1k

    @user-ye1fp1ee1k

    Жыл бұрын

    Heb gelukkig geen kinderen. Die ellende ga ik mij niet aanhalen 🤣 Al die boosheid en frustratie die je daarvan krijgt en kopzorgen pffff. En financieel moet iedereen steeds armer worden dus dat is ook al geen goed vooruitzicht.

  • @SusKa22
    @SusKa22 Жыл бұрын

    Mooi Interessant. Gevoelig onderwerp. Roept veel op. Pfff…

  • @yokopaul-ishii6385
    @yokopaul-ishii6385 Жыл бұрын

    Moet je ook kijken naar de aflevering van jordan peterson over vaderschap: "Avoiding school shootings and boy crisis." A must see!!!

  • @_Passie
    @_Passie Жыл бұрын

    Ik hoor met name collega's die zeggen dat ze in nooi meer kinderen zouden nemen in een volgend leven :)

  • @GuntherSDoumson2178
    @GuntherSDoumson2178 Жыл бұрын

    Volwassenen die hun ouders nog mama en papa noemen vind ik zeer vreemd.

  • @martendewind

    @martendewind

    Жыл бұрын

    Snap ik, maar sinds mijn vader langzaamaan richting het einde aan het schuifelen is, heb ik de sterke behoefte om weer papa te zeggen en dat onderdruk ik niet.

  • @steefv0000

    @steefv0000

    Жыл бұрын

    ​@@martendewind Heel herkenbaar...

  • @eefjecooijmans7897

    @eefjecooijmans7897

    Жыл бұрын

    Hoezo? Zo hebben ze voor mij altijd geheten. Hoe roep je ze dan aan? Vader en moeder? Of voornamen?

  • @suus789
    @suus789 Жыл бұрын

    ik word vaak een beetje melig van Else Marie en haar( serieuze) adviezen, een beetje meer humor en luchtigheid mag er wat mij betreft ook wel ingebracht worden in de relaties tussen ouders en kinderen, kan ook verlichting geven 😉

  • @marsdevoogd6119
    @marsdevoogd6119 Жыл бұрын

    Mooie dame!!!

  • @dezingendebuschauffe
    @dezingendebuschauffe5 ай бұрын

    Jammer van de vele reclames

  • @ranasen242
    @ranasen242 Жыл бұрын

    Reklameblokje: maak Apple Pay of Klarna mogelijk

  • @adrischolte
    @adrischolte Жыл бұрын

    Mooi gesprek! Na de beelden van Prins Harry bij de kroning van zijn vader, zei ik: die Meghan vliegt er uit en terecht. Dit gesprek versterkt dat idee.

  • @LittleSalt-wu1gu
    @LittleSalt-wu1gu Жыл бұрын

    Wat als iemand bewust besluit om geen kinderen te krijgen. Bij jullie zal de deur gaan sluiten denk ik 😂

  • @user-ye1fp1ee1k

    @user-ye1fp1ee1k

    Жыл бұрын

    Aan iemand als mij hebben ze dus niks 🤣

  • @palehighlander8635
    @palehighlander8635 Жыл бұрын

    Else-Marie veralgemeniseerd naar mijn smaak te veel, wat het lastig maakt om te luisteren. Als je ouders het naar jouw idee niet goed hebben gedaan (bv kostschool voorbeeld) stel dan gewoon vragen. Waarom heb je mij naar kostschool gestuurd? Het voorbeeld van 'de tweede leg', ::Ga tenminste een week met je kinderen uit de eerste relatie......." Ik heb liever dat je het hele jaar werkt aan een goede verstandhouding met je kinderen.. En Jelle mag van mij best zeggen: "toen wij ons eerste kind kregen", ipv 'Ik mijn eerste kind kreeg'.

  • @gb.8480
    @gb.8480 Жыл бұрын

    Wat een uiterst naïeve kijk op het narcisme in de wereld. Alsof alles aan het kind ligt en de ouders heilig. Bevreemdend dit.

  • @dannynaladida

    @dannynaladida

    Жыл бұрын

    Ja vind ik ook.

  • @arjannebredemeijer5265

    @arjannebredemeijer5265

    Жыл бұрын

    Inderdaad, dit is een achterhaalt verhaal. Het is juist de loyaliteit van het kind (die wel degelijk voelt dat hij is beschadigd door de ouders) die de confrontatie en het gesprek niet aangaat. En in de illusie blijft leven dat op een dag/ vader of moeder toch van hem zal houden of om vergeving zal vragen. Om je los te maken van de illusie en te accepteren dat je ouders niet in staat waren te hechten/ liefde te geven, is vaak een confrontatie nodig. Doe je dit niet, projecteer je het weer op je eigen kinderen

  • @roswithaviney2945

    @roswithaviney2945

    Жыл бұрын

    Naar mijn idee liet ze de schuldvraag in het midden en was meer bezig met hoe je als benadeelde partij als eerste een stap kan zetten door iets vriendelijks te doen. Iemand die zich schuldig voelt doet vaak niet die eerste stap uit angst of soms uit trots. Ook al is je onrecht aangedaan, je kan beslissen je recht opzij te zetten en de ander vriendelijk te behandelen. Ook haar beschrijving hoe de relatie dan (gedeeltelijk) kan herstellen herkende ik. Dat is een prachtige bonus, zeker als je ouder op leeftijd is en je weet dat je tijd beperkt is. Het is genezend voor je eigen pijn om alleen al te weten dat je je best hebt gedaan en dat je ouder(s) dat hebben gemerkt, ook als ze het niet hardop erkend hebben.

  • @jiskadevries4692

    @jiskadevries4692

    Жыл бұрын

    Inderdaad, een zeer conservatieve en naïeve kijk op de wereld, alsof ze de wereld alleen vanuit een kind-perspectief (waarin ouders automatisch op een voetstuk staan) kan zien. Haar voorbeelden 'uit de praktijk' zijn ook vrij onrealistisch en sprookjesachtig. Zoals zij dingen beschrijft verlopen ze zelden. Het klinkt alsof ze filmscènes beschrijft, niet het echte leven.

  • @Lars89221
    @Lars89221 Жыл бұрын

    Achterlijk feminisme. Toxisch en gevaarlijk

  • @user-ye1fp1ee1k

    @user-ye1fp1ee1k

    Жыл бұрын

    Als we het van die conservatieven moeten hebben met die domme kerk en bijbel dan gooi de handdoek ook maar in de ring met dat domme Alpha male bullshit ! Het is allemaal aan het doorslaan momenteel.

  • @jokehokke283

    @jokehokke283

    2 ай бұрын

    Zo, zo

  • @jokehokke283

    @jokehokke283

    2 ай бұрын

    Zo zo

  • @jean-louisgordijn9960
    @jean-louisgordijn9960 Жыл бұрын

    Romantisch gezwatel van deze mevrouw.