#1166

Ad Verbrugge in gesprek met dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt over de aankomende verkiezingen.
Vijftien maart kunnen we weer stemmen. Niet alleen voor de Provinciale Staten, maar ook voor de waterschappen. Dit oudste bestuursorgaan van ons land beheert de waterveiligheid, voorraad, kwaliteit en zuivering. Essentieel in een delta: "Water en bodem moeten sturend zijn."
In dit gesprek vertelt Daverveldt over zijn rol in deze functionele vorm van democratie. Wat zijn de dilemma's en wat zijn de uitdagingen? Een gesprek over droge voeten, deltabeslissingen en langetermijnvisie.
--
0:00 Intro
0:22 Verkiezingen op komst
1:44 Kleine historie van de waterschappen
8:37 Droge voeten
16:55 Een vrij uniek systeem
23:46 Geborgde zetels onder vuur
27:25 Er valt wat te kiezen
31:39 Polariseren of polderen?
34:13 De rol van een dijkgraaf
39:10 Deltabeslissingen
48:36 Een stemadvies
--
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Willem de Witte.
De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.
Onze website: denieuwewereld.tv/
DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: denieuwewereld.substack.com/
Wil je ons steunen? Dat kan hier: www.whydonate.nl/donate/denie...

Пікірлер: 71

  • @johanschror2106
    @johanschror2106 Жыл бұрын

    Alleen de term klimaat verandering haak ik af ik kan klimaat verandering niet meer horen Mensen hou je van Nederland stem dan fvd

  • @luciarolsma-peters8499
    @luciarolsma-peters8499 Жыл бұрын

    Dankbaar voor jullie uitzendingen! Hè hè gewoon menselijk, mensen die met elkaar hun kennis delen, en waar kritische vragen niet geschuwd worden.

  • @rubenrotterdam
    @rubenrotterdam Жыл бұрын

    Mooi, waardevol en urgent onderwerp en gesprek! De waterschappen en deze verkiezingen zijn erg belangrijk! Hoe meer mensen deze urgentie zien hoe meer mensen mogelijk gaan stemmen. Dank voor deze video! Hier mag best vaker aandacht aan gegeven worden! 👍🏼

  • @wixskid
    @wixskid Жыл бұрын

    Onverwacht zeer interessant en leuk gesprek. Belangrijke stof dat bijna nergens op deze toegankelijke wijze te vinden is. 'Well done!' DNW. Ik denk dat dit 'nieuwe', betekenisvolle mensen van onze maatschappij zal aantrekken tot jullie kanaal. Chapeau

  • @robesveldt
    @robesveldt Жыл бұрын

    En hoe zit het met het datacenter van Microsoft dat 83 miljoen liter water verbruikt, in plaats van 20 miljoen. De waterschappen naaien ons, want wie mag dat betalen, de belastingbetaler.

  • @SADRailsim
    @SADRailsim Жыл бұрын

    40:55 Heel subtiel een beetje vloeken in de cultkerk der klimaat. Mooi zo. Adaptatie is altijd goed, en dat zou hun enige rol moeten zijn, niet vooraan mee marcheren met de ideologie.

  • @SADRailsim
    @SADRailsim Жыл бұрын

    40:10 DIt soort uitlatingen maken mij dan weer heel bezorgd.. Als dit oude herengenootschap unaniem net zo beslist als in de 2e kamer, alleen dan met een glaasje jenever, heeft het geen meerwaarde meer. Gewoon klimaatdrammers met eigen belastingdienst... what could possibly go wrong? Tandje erbij, ik wacht de envelop af, de verhoging kondigde hij al subtiel aan.

  • @yardengali
    @yardengali Жыл бұрын

    Ik hou het bij PvdD

  • @marionkranendonk9716
    @marionkranendonk9716 Жыл бұрын

    Stem op BBB is hetzelfde als stemmen op een van de kartelpartijen. Op dit moment ben ik bij meerdere debatten . BVNL Stefanie Vulders staat zowel op de lijst voor WS en PS. Voor de waterschappen stem ik op haar en voor de provincie op FVD ❤

  • @derkkeijzer6874

    @derkkeijzer6874

    Жыл бұрын

    Een stem op partijen in een cordon sanitair is m.i. het versterken van een links beleid. Het is jammerlijk dat de populariteit van PVV en FvD, al is die laatste naar een snipperpartij terug gevallen, de rechterkant versnippert en dus rechterkant verzwakt. Onbegrijpelijk dat het JA21 als Fortuynistische partij, maar niet lukt het electoraat van PVV naar zich toe te krijgen. Kennelijk spreekt Joost Eerdmans als boegbeeld niet aan. Tactisch gesproken was een lijstverbinding tussen BBB en JA21 een goede zet geweest. Bij JA21 zou het wenselijk zijn om in de eigen gelederen te gaan scouten, wie daar meer succes boekt voor die partij en dan FvD en PVV als cordon sanitair partijen, overbodig maakt en de VVD niet altijd afhankelijk is van de powerplay van D66 en nog een linkse partij, die bij de coalitievorming het vel over de neus kan halen van VVD zoals huidig kabinetsbeleid toont en voortzetting was van vorig kabinet met linkse dominantie. Ik denk dat veel stemmers op VVD, gelet op de actie van Mark Rutte om zijn fractie te bewegen voor de verspreidingswet te stemmen, dit de tactische kiezers op VVD tot nu zullen gaan besluiten, om nu toch maar op hetzij BBB te stemmen of JA21. BBB zal naar verwachting eenzelfde succes behalen als FvD bij de vorige provinciale staten verkiezingen. Het is klinkklare onzin om BBB als een kartelpartij te labelen.

  • @annette8923

    @annette8923

    Жыл бұрын

    @@derkkeijzer6874 Hoe je de rol ook ziet die 'ons' Carolientje speelt, ze is niet zuiver!! Ze negeert de invloed van het WEF en gaat stiekempjes 'gewoon' mee met de SDG's van de EU en de Bilderberg-kliek! Kijk door welk bedrijf ze wordt gesponsord, dat alleen al stinkt naar de misdaad!

  • @bfiftytwo1155
    @bfiftytwo1155 Жыл бұрын

    Ik stem dit jaar voor zowel als PS als WS op BBB. Als protest tegen het schofterige beleid tegen onze boeren.

  • @ZaftraMorgen

    @ZaftraMorgen

    Жыл бұрын

    Dat is ook mijn idee...

  • @RosaVlinder1961

    @RosaVlinder1961

    Жыл бұрын

    BBB gaat mij teveel mee in het narratief.... Ik twijfel echt vanwege de acceptatie van crisis... Echter drinkwater is bar slecht bv. Slecht onderhoud zuivering.en de datacentra en diens gebruik loopt de spuigaten uit. Griezelig om te zien dat D66 zo vaak de zin krijgt.

  • @bfiftytwo1155

    @bfiftytwo1155

    Жыл бұрын

    @@RosaVlinder1961 Ik ben in principe ook meer voor de hardere en principiëlere lijn van FvD. Maar uit pragmatisch oogpunt kies ik nu toch voor BBB omdat ik die eerder iets zie bereiken voor de penibele situatie van de boeren. Helaas wordt FvD niet meer echt serieus genomen. En ja, ik betreur dat maar wil wel de bedreigde boeren zo gauw mogelijk lucht geven..

  • @RosaVlinder1961

    @RosaVlinder1961

    Жыл бұрын

    Er wordt gesproken over klimaat neutraal... Stopt de wind? Houd het water op te stromen? Stopt de economie? Houd het leven op te bestaan voor zowel de mensheid, flora en fauna? Dit is onmogelijk! Hoe gaat het groen overleven met de plannen van smart city's en 15 minuten steden?

  • @RosaVlinder1961

    @RosaVlinder1961

    Жыл бұрын

    ​@@bfiftytwo1155 ik begrijp het hoor. Het is het beleid wat weer de Hollandse practische nuchterheid moet gaan gebruiken . 😉

  • @HubertLR
    @HubertLR Жыл бұрын

    Sta volledig aan de kant van de boeren maar vind het beëindigen van de Oekraïne oorlog door onderhandelingen op dit moment de meest belangrijke kwestie. 300.000 doden tot nu toe lijken me wel genoeg.

  • @derkkeijzer6874

    @derkkeijzer6874

    Жыл бұрын

    U en uw geestverwanten doen m.i. nu wat gebeurt is bij de inval in Oostenrijk door Hitler en kijk eens wat daaruit is voortgevloeid door een imperislistische waanzinnige met diens kleptocratie. Toen baadden regeringen ook in wensdenken en een demagogische dictator, op hoop van zegen, maar zijn vette bot te gunnen, als dan zijn trek maar gestild zou zijn en eigen landen hun leventje voort konden zetten. De les had moeten zijn van WOII, dat als je na Lenin en Stalin, een reïncarnatie van Stalin ziet opkomen in hell hole Kremlin, je onmiddellijk hun aspiraties moet afstraffen. We hebben de stommiteit begaan als bij Hitler en ons gehuld in wensdenken en aarzelen en aarzelen, tot de bommen de hele binnenstad van Rotterdam plat gooiden. De moed van de Oekrainers hadden we we niet van meet af aan en ook geen wapens, terwijl men de troepenopbouw en wapenopbouw jaren tevoren konden zien in Duitsland en Hitlers retoriek horen. China als 2de monstergroot land met dictatuur steunt deze massa vernietiging en massamoord in een soeverein land. De Oekrainers hebben Stalin en Hitler meegemaakt en toen weer Stalin, met miljoenen doden als gevolg. Ze zien de giga repressie in Rusland en Belarus en offeren nu hun levens op massaal voor een onafhankelijk soeverein Oekraïne. U wil voor hen bepalen hoeveel doden genoeg zijn bij de verdediging van hun eigen soevereine land en dan zich te onderwerpen aan hell hole Kremlin? Omdat u en uw geestverwanten dat zo erbarmelijk kortzichtig uitkomt? Zoals in de aanloop van WOII? U vergeet in uw kokervisie dat we als de grootste massamoordenaar van deze eeuw dat land inlijft bij Rusland, je een vele male grotere exodus naar West Europa krijgt en bij voorkeur Noord West Europa. Nog los hiervan dat misdadige regime in het Kremlin, die de realiteit voortdurend omdraait, met steun van China, de voormalige sowjetstaten gaat provoceren en West Europa gaat uitputten financieel, zodat hier de bevolking ontevreden wordt en verdeeld. Het streven van die imperialistische waanzinnige is zijn macht en invloed uit te breiden over het hele Europese continent. U bent zeer behulpzaam in dat kader, zonder de consequenties te willen of kunnen zien. Als West Europa, als NATO, als het Westen, zijn wij mede verantwoordelijk voor dit niets ontziende regime in Kremlin en de steun vsn China daaraan en dus alle vernietiging en massamoord door het Kremlin. Wij zijn ook mede verantwoordelijk voor de macht van China met ons fatale consumentisme en afhankelijk ons maken van monster grote landen met dictaturen, die de kleinere dictsturen steunen uit wederzijds gewin.

  • @HubertLR

    @HubertLR

    Жыл бұрын

    @@derkkeijzer6874 "reïncarnatie van Stalin" " Het streven van die imperialistische waanzinnige is zijn macht en invloed uit te breiden over het hele Europese continent." De feitelijke realiteit is dat het de NATO is die na het uiteenvallen van de USSR, ondanks de protesten en waarschuwingen van het Kremlin, begonnen is zijn bases met kernwapens steeds meer naar het oosten op te schuiven. Tijdens de Cuba-crisis (na de door Amerika ondersteunde poging het regime omver te werpen "Bay of Pigs") hebben we gezien hoe Amerika zélf reageert op de dreiging van het plaatsen van kernwapens aan zijn grens. Dus wel vreemd dat Rusland dat dan wél zonder slag of stoot zou moeten accepteren. "Het streven van die imperialistische waanzinnige": Chili, Nicaragua, Libie, Syrie, Irak, Afganistan, Mexico, Cuba enz, enz. "De afgelopen 35 jaar heeft de Verenigde Staten militaire basissen en troepen ingeplant over heel het Midden-Oosten. Inclusief de lancering van de oorlog in Irak en Syrië tegen de Islamitische Staat (IS), is de VS sinds het begin van de jaren 1980 betrokken geweest bij agressieve militaire acties in tenminste 13 landen in het grotere Midden-Oosten. Sinds 1980 heeft elke opeenvolgende Amerikaanse president een inval, een bezetting, bombardementen of een oorlog gelanceerd in deze regio" en ga zo maar verder. Het lijkt dus erg op: de pot verwijt de ketel.

  • @rijntje73
    @rijntje73 Жыл бұрын

    Ik stem niet voor de waterschappen, want dat zijn toch allemaal kleine variaties op dezelfde algemene koers, zeker in mijn waterschap.

  • @allahisdeenigewaregod5941
    @allahisdeenigewaregod5941 Жыл бұрын

    De boerenkrijg🥴😵‍💫😎

  • @jajaed5946
    @jajaed5946 Жыл бұрын

    Waterschap. Waar gaat al dat geld heen onvoorstelbaar .

  • @mamalada3296
    @mamalada3296 Жыл бұрын

    Waar blijft mijn Stembiljet ?

  • @rubenrotterdam
    @rubenrotterdam Жыл бұрын

    Ik stem AWP! ❤

  • @1206anton
    @1206anton Жыл бұрын

    Duizend jaar geleden........

  • @willem3363
    @willem3363 Жыл бұрын

    Klimaatverandering is kolder

  • @maritvandevondervoort7292
    @maritvandevondervoort7292 Жыл бұрын

    Klimaat???

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 Жыл бұрын

    Leuk onderwerp, maar ik ga niet stemmen op de waterschappen. Ik heb er genoeg over gelezen. Gewoon bullshit.

  • @willem3363
    @willem3363 Жыл бұрын

    Demon cratie

  • @RollingStoneRobin
    @RollingStoneRobin Жыл бұрын

    Pfff vermoeiend vastgeroest mannetje, stem BVNL zodat waterschappen gewoon doen waar ze voor zijn en niet allerlei EU WEF hobbies gaan uitvoeren en daardoor de belastingen torenhoog worden voor de burger.

  • @osirishawkseyeU_C_ST_C
    @osirishawkseyeU_C_ST_C Жыл бұрын

    niet stemmen is ook een optie als niemand stemt is dat ook een stetement

  • @YTRopp

    @YTRopp

    Жыл бұрын

    niet stemmen is gewoon dom. juist bij deze verkiezingen met relatief lage opkomst telt een tegenstem zwaarder

  • @samh262

    @samh262

    Жыл бұрын

    Jammer, want dan gaat je stem naar de kartelpartijen… wil je dat?

  • @osirishawkseyeU_C_ST_C

    @osirishawkseyeU_C_ST_C

    Жыл бұрын

    @@samh262 als niemand gaat stemmen kunnen ze geen regering formen dat will ik ik will ze weg hebben en er niets voor terug ik Ben een antiarchist tegegen iedere vorm van heerschapij geen koning geen president geen kijzer zelf denied of heefd iedereen in nederland dear iemandanfers vor nodig

  • @samh262

    @samh262

    Жыл бұрын

    @@osirishawkseyeU_C_ST_C zou mooi zijn maar is een utopie! Want alle d66 ers en vvd ers gaan stemmen!

  • @osirishawkseyeU_C_ST_C

    @osirishawkseyeU_C_ST_C

    Жыл бұрын

    @@samh262 en als alle d66 ers en vvders zigzelf ophangen doe jijn dat dan ook ik denk als alleen die gaan stemmen dat de opkomst dan te laag is

Келесі