10 lucruri pe care nu le știai despre Bucureștiul vechi

BLOG: www.zaiafet.blogspot.ro
FACEBOOK: / zaiafet
Dacă cele ce vor urma în liste și în mici povestiri vi se vor părea interesante, citiți cartea doamnei Ioana Pârvulescu „În intimitatea secolului 19", n-o să vă plictisească!
1. Primăria organizează in 1889 un recensământ al populației capitalei. Bucureștiul număra atunci 194.633 de suflete. Mult pentru epoca aceea, de 10 ori mai puțin decât astăzi.
2. Un moment important în istoria Cișmigiului s-a înregistrat în același an, în 1889, vara. O acrobată din Franța, domnișoara Dare, se ridica cu un balon la o înălțime "destul de mare" ținându-se numai cu dinții de un trapez agățat de nacela balonului. Cine avea curaj și bani putea urca în nacelă să încerce beția înălțimii. Un gazetar curajos, Paul Ciuculescu, de la ziarul Orient, a urcat cu balonul, dar nu se ținea în dinți, ci foarte tare cu mâinile de marginea nacelei.
3. La 9 ianuarie 1883, pe un ger de crăpau pietrele, s-a organizat un concurs bărbătesc de patinaj pe lacul Cișmigiu. Au fost mai multe probe: iuțeală, figuri, înconjurul lacului de 2 ori cu drapelul în mână și o probă de rezistență, adică 3 tururi ale lacului. La concurs a participat un public numeros, care a plătit chiar și bilet și a stat pe malurile lacului încurajându-și favoriții.
4. Bucureștiul era un oraș vesel. În februarie 1881, Alecsandri observa: „La București, lumea se distrează mai mult ca oriunde, în ciuda amenințărilor termometrului, se dansează peste poate, ca de altfel în toată Europa, după cum spun ziarele."
5. Ianuarie și februarie sunt luni de carnaval. Se organizau baluri mascate la teatre, dar și în casele aristocraților. La rubrica „Fapte diverse" din ziarul Cronica apare următorul anunț: „Direcția generală a teatrelor ne înștiințează că în serile de 10, 24, 31 ianuarie și 7, 14, 21 februarie se vor da în sala Teatrului Național baluri mascate. Cumpărați bilete din timp"
6. În același ziar, apare și următorul anunț: "Mâine, miercuri, la ora 8 seara, în sala cunoscută a Universității, domnul Titu Maiorescu va reîncepe prelegerile domniei sale asupra logicei și aplicărilor ei"
7. Capitala face progrese spre civilizație, dar casele bucureștenilor sunt înconjurate de curți, ca la țară, unde oamenii cresc animale mari și mici. Mai toți au: câini, pisici, păsări, mulți cresc porci iar unii au cai și căruțe. Uneori, chiar care cu boi trec agale pe Calea Victoriei.
8. Erau și atunci câini fără stăpân. Gazetarii din opoziție scriu în vara lui 1889 că 144 de persoane au fost mușcate de câini turbați. Iar în ziarele celor de la putere se atrage atenția primarului că „cei însărcinați cu prinderea câinilor nu-și fac deloc datoria, așa că se întâmplă ca oamenii să fie mușcați de câini, chiar în fața Teatrului Național.
9. Bucureștiul era un oraș în care aveau loc multe spectacole, pentru toate obrazele și pentru toate buzunarele. Aproape în fiecare săptămână era un concert și câteva spectacole de teatru. Au concertat la București Franz Liszt, cântăreața Adelina Patti și actrita care uimise Parisul, Sarah Bernhardt.
10. În 1890, cea mai scăzută temperatură la București a fost în ianuarie: -22.4 grade celsius, iar cea mai ridicată : 37.2 grade celsius, în iulie.
Dacă aveți alte detalii despre Bucureștiul vechi, cărți sau orice fel de informații legate de acest subiect, lăsați-le în rubrica de comentarii. Vă asigurăm că le vom citi pe toate.

Пікірлер: 13

  • @decembermoonofficial174
    @decembermoonofficial1749 жыл бұрын

    Apreciez faptul ca ai inclus si pe Franz Liszt in topo , chiar asta asteptam uitanduma la acest film . :) Tine-o tot asa Horia .

  • @raoulsimionescu9982
    @raoulsimionescu998210 жыл бұрын

    Thumbs up! Subiecte tot mai faine! Tineti-o tot asa!!! ;)

  • @borutosdad7928
    @borutosdad792810 жыл бұрын

    Ce spuneti despre "10 lucruri interesante despre univers,planete,galaxi"sau"10 recorduri mondiale amuzante/interesante":)) P.S: Imi place foarte mult ce faceti si sigur o sa ajungeti foarte cunoscuti daca o tineti tot asa.Succes!

  • @zaiafet

    @zaiafet

    10 жыл бұрын

    Mulțumim pentru incurajări și pentru idei. Dacă e suficient timp, săptămâna viitoare le facem :)

  • @tabitazaru6130

    @tabitazaru6130

    8 жыл бұрын

    ar fi super ;)

  • @adyalexady8613
    @adyalexady86139 жыл бұрын

    salut te urmaresc din anglia si as vrea sa iti propun si eu cv daca deja nu ai realizat asa ceva ai putea face un filmulet cu top 10 dezastre provocate de mana omului sau cv de hgenu

  • @tartaioanamonica
    @tartaioanamonica10 жыл бұрын

    faceti si despre plante ceva? de biologie de exemplu,chimie,fizica.multumim pentru cultura generala.:)

  • @caleapoetului
    @caleapoetului7 жыл бұрын

    Sunt sigur ca le vei citi pe toate :D

  • @inchiriericompresoare3439
    @inchiriericompresoare34392 жыл бұрын

    Salut, Nu gasesc poze cu un muzeu a lui Anastasie Simu, mare cole tionar de arta ce si-a donat cole tia primariei din Bucuresti. Am auzit ca parte a colectiei lui ( tablouri si scupturi ) ar fi acum la Muzueul Bucurestiului din Piata Universitatii. Circula multe filmulete din afhiva despre Bucurestiul vechi dar nu am zarit pe acolo cladirea a estui muzeu tip PANTEON grecesc care a fost demolata de comunisti spre a face loc blocurilor de pe Magheru , ONT si EVA. Daca gasesti poze sau film cu muzeul te rog sa-mi trimiti sau sa postezi un nou video sa le vedem cu totii. Adrian

  • @alexandrualexandru4730
    @alexandrualexandru47306 жыл бұрын

    2017

  • @innavalentina1278
    @innavalentina12787 жыл бұрын

    Aveau si gaini in curte la vremea accea 😃😃

  • @andreyrepezis9895
    @andreyrepezis98955 жыл бұрын

    Horica dar de unde stii atatea

  • @mixoppstore5746
    @mixoppstore57462 жыл бұрын

    Hei citesti asta? Ai zis ca citesti toate comentariile