1. Radioactiviteit: Wat is radioactieve straling?

Ғылым және технология

Dit filmpje is gemaakt door het Reactor Instituut van de TU Delft.
De drie bekendste soorten radioactieve (ioniserende) straling die worden uitgezonden door radioactieve bronnen zijn alfa-, bèta- en gammastraling. Deze stralingssoorten hebben elk hun eigen karakteristieke eigenschappen. De eigenschappen van de stralingssoorten bepalen hoe de straling kan worden afgeschermd en hoe de straling kan worden gedetecteerd.
Radioactieve straling kent veel praktische toepassingen; van medische diagnostiek tot materiaalonderzoek en van lichtgevende nooduitgangbordjes tot industriële meet- en regelbronnen.
De eveneens bekende röntgenstraling wordt niet getoond in het filmpje omdat deze niet wordt uitgezonden door radioactieve materialen, maar elektrisch wordt opgewekt. De eigenschappen van röntgenstraling zijn vergelijkbaar met die van gammastraling.
Tijdens de experimenten wordt gewerkt met laag actieve ingekapselde radioactieve bronnen, waardoor er geen verhoogd stralingsrisico is en dus ook geen aanvullende veiligheidsmaatregelen hoeven te worden genomen.

Пікірлер: 21

  • @RadioactieveStraling
    @RadioactieveStraling11 жыл бұрын

    Beste Brian, Leuk dat je je spreekbeurt over radioactiviteit hebt gehouden. Het is toch iets wat op veel meer plekken gebruikt wordt en voorkomt dan mensen denken, dus ik denk dat je je klasgenoten wel wat nieuws hebt geleerd. We zijn blij dat je hierbij onze filmpjes hebt kunnen gebruiken. Groeten, Mark van Bourgondiën (docent stralingsveiligheid TU Delft)

  • @alkwinees
    @alkwinees12 жыл бұрын

    Prachtige film had ik hem maar eerder gevonden, volgend jaar komt ie in mijn eigen verzameling filmpjes voor mijn 3e klas havo vwo leerlingen. Bedankt!

  • @pijlenschieten
    @pijlenschieten11 жыл бұрын

    Prachtig, ik heb er veel van geleerd.

  • @RadioactieveStraling
    @RadioactieveStraling10 жыл бұрын

    Voor de proefjes in dit filmpje hebben we drie ijkbronnetjes met lage activiteit gebruikt. Bij de alfametingen een americium-241 bron, een zelfde bron als die ook in oudere rookmelders zit. Bij de bètametingen gebruiken we een koolstof-14 bron, een in de natuur voorkomende radioactieve stof. Bij de gammametingen wordt een kobalt-60 bron ingezet, die in veel actievere vorm gebruikt wordt in de industrie bij dichtheidsmeting of als sterilisatiebron voor medische hulpmiddelen.

  • @Thaboypollo
    @Thaboypollo10 жыл бұрын

    Van deze mensen heb ik de cursus CI5A (Stralings hygiene en veiligheid) gehad. Heel veel van opgestoken en dagelijks in gebruik! Dit is wel de beste basis die er te krijgen is.

  • @RadioactieveStraling
    @RadioactieveStraling10 жыл бұрын

    Beste Bart, Je hebt helemaal gelijk. De stof die de straling uitzendt is radioactief, de stralingsdeeltjes zelf niet. De natuurkundig juiste term voor deze soort straling is ioniserende staling. De straling die wordt uitgezonden wordt echter vaak in de volksmond "radioactieve straling" genoemd. Wij gebruiken die term zodat kijkers begrijpen dat het niet om bijvoorbeeld radiogolven of GSM-straling gaat. Met vriendelijke groet, Mark van Bourgondiën (docent stralingsveiligheid TU Delft)

  • @RudivanHemert
    @RudivanHemert10 жыл бұрын

    ik ben benieuwd, wat hebben jullie als stralingsbronnen gebruikt? zelf heb ik een staaf met 2% thorium voor alfastraling

  • @Sheeeebbbb
    @Sheeeebbbb9 жыл бұрын

    Ik heb een paar dingen te zeggen. Allereerst, bravo TU Delft voor het geven van onjuiste informatie. Het is niet radioactieve straling, maar radioactieve stof, of straling. Ten tweede het is niet aangetoond of fotonen golven of deeltjes zijn. Ik vind het fijn als mensen andere mensen iets willen leren, maar doe thet dan goed. Jullie zijn professioneel en dan deze fouten maken¿ unbelievebra! PS: radio betekent uitzenden.

  • @Sheeeebbbb

    @Sheeeebbbb

    9 жыл бұрын

    Dit is niet negatief bedoeld.

  • @RadioactieveStraling

    @RadioactieveStraling

    9 жыл бұрын

    Je hebt gelijk, mede daarom hebben we deze vraag eerder gehad. De stof die de straling uitzendt is radioactief, de stralingsdeeltjes zelf niet. De natuurkundig juiste term voor deze soort straling is ioniserende staling. De straling die wordt uitgezonden wordt echter vaak in de volksmond "radioactieve straling" genoemd. Wij gebruiken die term zodat kijkers begrijpen dat het niet om bijvoorbeeld radiogolven of GSM-straling gaat. Alle deeltjes hebben ook eigenschappen van elektromagnetische straling, maar alle elektromagnetische straling heeft ook eigenschappen van deeltjes. Dus ook licht en gamma straling hebben de eigenschappen van deeltjes en golven. Hiermee belanden we echter bij de quantummechanica en dat wilden we nu net niet met deze filmpjes, waarmee we straling begrijpelijk willen maken voor iedereen!

  • @RadioactieveStraling
    @RadioactieveStraling11 жыл бұрын

    Beste Roel, Gammastraling heeft een hele hoge frequente, oftewel een korte golflengte. De golflengte ligt (ruwweg) onder de 100 nm, de bijbehorende frequentie is dan vanaf 3E15 Hz = 3 PHz. In meer normale eenheden dus 3.000.000 GHz. Deze hoge frequentie komt overeen met een hoge energie per foton en daarmee grote doordringendheid.

  • @TheBorre
    @TheBorre10 жыл бұрын

    Zwoele muziek

  • @RadioactieveStraling
    @RadioactieveStraling11 жыл бұрын

    Beste Martin, 1 mrad, of millirad, is een oude eenheid van straling die overeenkomt met 10 microgray. Een normaal achtergronddosistempo bedraagt 0,1-0,2 microgray per uur, dus circa 0,01-0,02 mrad per uur. Gevaarlijk wordt het pas bij blootstelling aan veel hogere waarden. Bewezen is dat een dosis vanaf 100 milligray, dus 10000 mrad, een significante verhoging van de kans op kanker geeft. Voor acute stralingsziekte heb je zelfs 1 gray nodig: 100000 mrad.

  • @helthuismartin
    @helthuismartin12 жыл бұрын

    Ik heb zojuist een stralingsmeter in mRAD uitgedrukt gekocht uit het nederlandse leger.Hoeveel mRad ,gammastraling,mag een mens per uur hebben voor dat het onveilig wordt?

  • @Roelade1337
    @Roelade133711 жыл бұрын

    Heeft gamma straling een hele hoge of juist vrij lage frequentie?

  • @RadioactieveStraling
    @RadioactieveStraling10 жыл бұрын

    Alle deeltjes hebben ook eigenschappen van elektromagnetische straling, maar alle elektromagnetische straling heeft ook eigenschappen van deeltjes.Dus ook licht en gamma straling hebben de eigenschappen van deeltjes en golven. Hiermee belanden we echter bij de quantummechanica en dat wilden we nu net niet met deze filmpjes, waarmee we straling begrijpelijk willen maken voor iedereen! Groeten, Klazien Huitema

  • @pijlenschieten
    @pijlenschieten11 жыл бұрын

    ik heb veel geleerd en kan ik zonder te lezen me toets maken, en ja ik heb het nagelezen en er staat precies op wat hier wordt gezegd.

  • @mvrvandenbroek3576
    @mvrvandenbroek35769 жыл бұрын

    Radioactieve straling? Naar mijn weten is het een radioactieve stof of ioniserende straling...

  • @RadioactieveStraling

    @RadioactieveStraling

    9 жыл бұрын

    Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, we kregen dezelfde vraag/ opmerking van baby koala, zie ons antwoord hierboven. Er bestaat overigens wel echt radioactieve straling, namelijk neutronenstraling, waarvan de deeltjes (de neutronen) zelf ook weer straling uitzenden :) Deze soort straling behandelen wij trouwens niet in het filmpje! Met vriendelijke groet, Mark en Klazien

  • @leonnemulder549
    @leonnemulder5499 жыл бұрын

    heffe bronnen?

  • @RadioactieveStraling

    @RadioactieveStraling

    9 жыл бұрын

    Ik denk dat je bèta bronnen niet goed verstaat? Je zegt: behta en niet bEEta. Mocht je meer uitleg willen, neem dan vooral even contact met ons op. Met vriendelijke groet, Klazien

Келесі